Munkavállalói rendes felmondás


nonolet # 2018.06.07. 07:40

A lényeget jól látod...

HA menni akarsz menj, de legyen korrekt az elszámolás.

-

De fordulhat is kocka!
Mondhatják ám azt is, hogy
"ja hát nincs is érvényes felmondás, tessék írásban beadni
és aztán a 30 napot ledolgozni, holnaptól kezdve".

Persze leléphetsz ekkor is önkényesen.
De az kártérítési felelősséget alapoz meg.
Azaz szívatható leszel...

Szóval, óvatosan tárgyalj, ha az IDŐBEN történő legális távozásod a fő célod.

BacsKepviselet # 2018.06.06. 23:26

Nonolet, köszi a választ!
Igaz: menni akarok.
Tehát nem fogok alkudozni azon, hogy tartson ott még 2 hétig... Viszont, ha jól értelmezem akkor ezután a munkáltatóm papírra veti ezt, a saját nézőpontjából, "közös megegyezés" címszóval, és be fognak hívni, hogy írjam alá.

(„Persze írásba foglalva is megkapod majd. ...
te kérted a munkaadót a szóbeli közös megegyezés írásba foglalására.
”)

Tehát akkor fogom megtudni, hogy kifizetnek-e szerdáig, illetve kifizetik-e a ki nem használt szabadságomat, hétfő vagy szerda vagy mely nap a munkaviszonyom vége, stb. (Ezek a részletek, amikről azt hittem, tényleg érdemileg fogunk beszélni, hisz ezt mondta a főnök.) Tovább értelmezve, ha ezek nem lesznek benne, vagy nem így, megpróbálnának kevesebbet fizetni, akkor jobb ha nem írom alá. Egészen addig, amíg korrektül nem írják meg.

nonolet # 2018.06.06. 21:33

Ez így egy közös megegyezés egyelőre...
Hisz felmondtál és azt kérted!
Hogy: "minél rövidebb ideig,"

Teljesült.

Te pedig tegnap egyet értettél vele.
Hisz nem tiltakoztál, hanem összepakoltál.

Persze írásba foglalva is megkapod majd.

HA mégse így gondolod akkor nem összepakolnod kellett volna tegnap.
Hanem tiltakozni!

Igen, valóban írásban kellett volna felmondanod.

De a történet értelmezhető úgy is,
hogy
te kérted a munkaadót a szóbeli közös megegyezés írásba foglalására.

-

Persze...

Mivel az írás egy ajánlat lesz a közös megegyezésre az aláírása előtt még alkudozhatsz és módosíthatsz rajta.
Ha tudsz.

De sok gyakorlati értelmét nem látom, hisz menni akarsz.

- - -

Mondjuk nem ártana tisztában lenni az alapvető munkajogi ismertekkel, ha már felnőttél és melózol.

pl. tájképnek, olvasmány
http://officina.hu/…s-minta-2018

BacsKepviselet # 2018.06.06. 17:52

Sziasztok! Szeretnék én is kérdést feltenni / tanácsot kérni!

Elég egyedi eset, ami úgy kezdődött, hogy egy magát kisfőnöknek képzelő kollégámmal nagyon rossz lett a kapcsolatom (minden nap szivatások, beszólások értek, még a munkámat is megnehezítette) persze ha az igazi főnökkel leültünk egy asztalhoz beszélni hárman, akkor tagadott és eltussolt mindent. Kerestem máshol munkát, megörültem, hogy várnak szeretettel egy másik cégnél, ezért hétfőn munka végeztével mondtam a főnökömnek, hogy felmondok.

Lehet itt hibáztam, nem néztem utána mi ennek a módja, csak a 30 nap felmondási időre gondoltam, és arra, hogy júliusban már a másik helyen szeretnék lenni, ezért jobb ha hónap elején jelzem neki. Tehát leírva sincs, de fültanú több is van rá.
Főnök egyetlen kérdése: meddig akarok még itt dolgozni? Mire azt feleltem, hogy minél rövidebb ideig, tehát ha lehet még ebben a hónapban fejezzük be. Ő meg azzal köszönt el, hogy akkor kedden megbeszéljük a részleteket.

Kedden hiába vártam, azt mondta, nem alkalmas. Én meg azon agyaltam, ha majd leülünk végre és megkérdi hogy legyen, esetleg érdekli, hogy miért mondok fel, akkor majd miket válaszoljak neki. Arra számítottam, megbeszélés tárgya lesz, hogy a felmondási időt csökkentsük-e 30 napnál kevesebbre, és hogy felment-e a munkavégzés alól vagy nem, vagy hogy a 10-11 nap szabadságomat (ami az eltelt fél évre jár) kifizeti a munkaviszony végeztével, vagy ők ezt úgy szeretnék, hogy pont annyi lesz a felmondási időm, így munkába járás helyett olyan mintha épp szabadságon lennék, és csak annak végeztével szűnik meg a munkaviszony, vajon melyikkel hogy járok?

Pofára estem, végig güriztem a mai/szerdai napot nyilván a bejelentett 15:30 helyett a szokásos 17:00ig, gondoltam ma se lesz semmi a "megbeszélés"-ből, de mikor odamentem a elköszönni, azt mondta a főnök, hogy holnap már ne menjek dolgozni, csak a munkaruhámat vigyem be egyszer kimosva a titkárnőnek. Nem tudtam mit feleljek, csak vissza ballagtam a helyemre a személyes dolgaimért, mivel többet nem leszek bent.

Létezik ilyen, hogy szóban mondtam fel? Utólag azt állítják a szüleim (tehát nem biztos forrás ;)), hogy elszúrtam, szóbeli felmondás nincs, így nem is érvényes.
Jár nekem valami járadék a le nem dolgozott, de meg se beszélt felmondási időmre vagy örüljek, ha megadják majd a fizetésem a mai napig és lapuljak mint szar fűben?
Meg kell keressem a könyvelőt, hogy milyen dátummal fogja megszüntetni a munkaviszonyom? Vagy ezzel nem kell foglalkozzak, csak szerződjek az új munkahelyemen és bejelentenek ők?

sárkányfül # 2018.06.06. 16:05

lewho

A kilépő papírjaimat nem kaptam meg még de az átutalt bér alapján megszüntette a munkaviszonyomat, a felmondás dátumát követő napon

lewho # 2018.06.06. 13:04

Rendes munkavállalói felmondást.

Azzal, hogy "amennyiben mód van rá, kérem, hogy legalább a felmondási idő felére szíveskedjenek a munkavégzés alól felmenteni."

Erre mondta azt a munkáltató, h ok, tudomásul veszem, sőt nem is kell ledolgoznod a felmondási időt, áldás, békésség, megválunk egymástól.

Megkaptad a kilépő papírokat, esetleges szabadságmegváltást, stb-t?

(de ha télleg kell e pénz, akkor goto amit KBS írt)

sárkányfül # 2018.06.06. 12:42

lewho
akkor most végül is milyen felmondást adtam be?

lewho # 2018.06.06. 12:14

(Attól még, hogy a mvói rendes felmondásnál a mtó eltekint a felmondási időtől, a rendes felmondásból nem lesz közös megegyezés. Szerintem.)

drbjozsef # 2018.06.06. 10:38

sárkányfül,

azt értsd meg, hogy a rendes felmondásnak szabályai vannak, ha aszerint mondasz fel, aszerint kell csinálni mindent. Ha ettől eltérőben állapodtok meg, akkor az már közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés. Te kérted a felmondási idődet, hogy ne kelljen ledolgozni. Ez már akkor nem rendes felmondás. Erre az esetre akkor nem él az, amit alább írtam - szerintem sem kell fizetnie a munkáltatónak arra az időre, hiszen közös megegyezésnél pont hogy kifejezetten meg kellett volna állapodnotok abban is, hogy fizet arra az időre is, amikor nem dolgozol, mert ez esetben meg ugye az a főszabály, hogy munkavégzésért jár a pénz.

Immaculata # 2018.06.06. 07:09

Amennyit szenvednek a munkavállalók, ez lenne a korrekt.

lewho # 2018.06.06. 06:58

Szerintem az lenne bono et equo, ha rábíznád a munkáltatóra, hogy ő hogy értette: ha fizet önként jó, ha nem fizet, hát úgy is jó. (Ha viszont annyira szükséged van a felmondási idő alatti jövedelemre, akkor tisztázd vele, hogy félreértettétek egymást, vegye úgy, hogy nincs megegyezés, csak felmondás.)

Mit akarsz? Nem dolgozni, és a le nem dolgozott időre munkabért? Olyat nem fogsz kapni, hacsak a munkáltató kifejezetten nem úgy nyilatkozik, h oké, neked le kellene tölteni a 30 napos felmondási időt, de én olyan jó fej vagyok, h elengedlek már most, és még ki is fizetem neked az ezen - le nem dolgozott - időszakra járó zsét....

sárkányfül # 2018.06.06. 06:42

határozatlan időre létesített munkaviszonyomat a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 64.§ (1) (b) alapján felmondom.

37. A munkaviszony megszüntetése
64. § (1) A munkaviszony megszüntethető

  1. közös megegyezéssel,
  2. felmondással,
  3. azonnali hatályú felmondással.

Végül ennek alapján felmondással szüntetettem meg!

lewho # 2018.06.06. 06:21

De azt is tudod, h csak a munkáltatói felmondás esetén kötelező a felmondási idő min. felére történő munkavégzés alóli mentesítés?

Ha a munkavállaló mond fel, akkor szépen letölti a felmondási időt. Ha a munkáltató erre nem tart igényt, akkor nem kell letölteni, de nem jár a munkabér sem.

"kérem, hogy legalább a felmondási idő felére szíveskedjenek a munkavégzés alól felmenteni."

"tudomásul vette, a felmondási időt nem kell letölteni."

Nekem ebből az jön le, hogy mehecc isten hírivel, nincs felmondási idő, értelemszerűen nincs mit letölteni, nincs mi alól mentesíteni.

sárkányfül # 2018.06.06. 05:44

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm a segítségét, de nem értem.....

30 napos felmondási idővel mondtam fel!

  • Nem azonnali hatállyal
  • nem közös megegyezéssel

Igen én igényt tartok a felmondási időre,
mert ő nem mert felmondani ezért kikényszerítette tőlem a felmondásom.Ű

Sajnos elég kiszolgáltatott helyzetben van a munkavállaló.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.06. 03:58

Ahogy sejtettem. Ez szerintem egy közös megegyezésre tett ajánlat; az ajánlat elutasítása esetére pedig felmondás.

A munkáltató kétségkívül elfogadta az ajánlatot, azonban kérdéses az ajánlat értelmezése, így az is, hogy a megegyezés milyen tartalommal jött létre - ha létre jött egyáltalán. (A felek egyező akarat híján a megállapodás nem jön létre.)

Szerintem az lenne bono et equo, ha rábíznád a munkáltatóra, hogy ő hogy értette: ha fizet önként jó, ha nem fizet, hát úgy is jó. (Ha viszont annyira szükséged van a felmondási idő alatti jövedelemre, akkor tisztázd vele, hogy félreértettétek egymást, vegye úgy, hogy nincs megegyezés, csak felmondás.)

sárkányfül # 2018.06.05. 19:43

Bocsánat!
Talán így egyszerübben tanulmányozható

határozatlan időre létesített munkaviszonyomat a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 64.§ (1) (b) alapján felmondom.
Felmondásomat a 66. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján nem indokolom meg.

A rám vonatkozó felmondási idő 30 nap, amely a jelen felmondás közlését követő napon kezdődik.
Amennyiben a munkáltató úgy kívánja, természetesen a felmondási idő egészében munkavégzésemet tovább folytatom; de amennyiben mód van rá, kérem, hogy legalább a felmondási idő felére szíveskedjenek a munkavégzés alól felmenteni. Kérelmem remélt teljesítését előre megköszönöm.

Munkaviszonyom megszűnésekor munkakörömet az előírt rendben átadom és a munkáltatóval elszámolok. A munkakörátadás és az elszámolás módját és feltételeit kérem, hogy közöljék velem.

Kérem a Munka Törvénykönyve 80. § (2) bekezdésének megfelelően legkésőbb az utolsó munkában töltött napomon kifizetni munkabéremet és egyéb járandóságaimat, valamint ugyanezen időpontig kiadni számomra a munkaviszonyra vonatkozó szabályokban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

sárkányfül # 2018.06.05. 19:29
https://www.hrportal.hu/…oi-felmondas-
  • hatarozatlan-ideju-munkaviszony-20180130.html
sárkányfül # 2018.06.05. 19:25

Kovács_Béla_Sándor

Erről az oldalról lett letöltve a felmondás minta. www.hrportal.hu/…oi-felmondas-
  • hatarozatlan-ideju-munkaviszony-20180130.html
Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.05. 13:30

Szerintem meg meg kellene nézni szó szerint és teljes terjedelmében, mit írt a munkavállaló. Nem kizárt, hogy valójában közös megegyezéses ajánlat volt az. Akkor pedig egészen más a leányzó fekvése.

sárkányfül # 2018.06.05. 12:42

drbjozsef

köszönöm szépen a választ!

drbjozsef # 2018.06.05. 11:02

Természetesen.

Ha külön nem állapodtatok meg benne, hogy nem kell kifizetnie, akkor ki kell. A munkavégzés alól felmenthet, de az állásidőre járó bért ki kell fizetnie.

sárkányfül # 2018.06.05. 10:47

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék kérni egy kis segítséget.

Mint munkavállaló beadtam a felmondásomat, melyben leirtam, hogy a rám vonatkozó felmondási idő 30 nap , és amennyiben a munkáltató úgy kívánja ledolgozom.

A munkáltató ráírta a felmondásomra, hogy tudomásul vette, a felmondási időt nem kell letölteni.

A kérdésem az lenne, hogy ez esetben a felmondási időre járó béremet köteles-e kifizetni?

Köszönöm a segítséget.

oligaliga # 2018.03.08. 07:55

DzzD

Nem egészen. A felmondási idő akkor kezdődik, amikor a munkáltatónak átadtad a felmondásodat.

A munkavállalói rendes felmondást (amit tervezel) csak akkor nem kell indokolni, ha a munkaviszonyod határozatlan idejű.

Természetesen elválhattok közös megegyezéssel is. Ebben az esetben akkor ér véget a munkaviszonyod, amely időpontban megállapodtok.

Lyonee # 2018.03.07. 22:30

Rosszul gondolod. A kormányrendelet értelmében márc. 10 munkanap, márc. 16. pihenőnap. Ennyi. Semmi olyanról nincs szó, hogy melyik nap helyett mi van.

Ori82 # 2018.03.07. 22:22

Sziasztok!

Jelenleg felmondásomat töltöm, ami március 15.-el jár le. Március 10 áthelyezett munkanap, 16.-át kell ledolgozni, a munkáltatóm szerint nekem is mennem kell szombaton, mert kormányrendelet szerint áthelyezett munkanap. Véleményem szerint viszont nem kell, mivel 16-án már nem állok munkaviszonyban, ezért úgy gondolom nem kell ledolgoznom a 16.-át. Érdekelne, hogy ebben az esetben mi is a valóság. Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv. Ori82