Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Munkavállalói rendes felmondás

roszkó71 # e-mail 2019.12.03. 12:45

Tisztelt Fórumozók!

Jelenleg a felmondási időmet töltöm, munkavállalói rendes felmondással szűnik meg a munkaviszonyom a jelenlegi munkahelyemen. Egy bankban dolgozom és kaptam egy írásbeli tájékoztatást aláírva, hogy mi jár nekem, mit kell még tennem (tanulmányi szerződés stb.). A papírt egyénként csak aláírták, de a név nincs kiírva, szóval nem tudom ki írta alá, de ez mindegy is. Az alján van egy rövidke rész, ahova az én aláírásomat várják, amelyben alá kellene írnom, hogy (i) nincs feléjük a fentieken túl semmilyen követelésem, (ii) az adott bankban vezetett számláimat megterheltik, a betéteimet feltörhetik amennyiben a munkaviszonyomból vagy annak megszűnésével kapcsolatban fennálló tartozásokkal. Én ezt nagyon nem érzem korrektnek, mert azt gondolom, hogy utolsó napon el kell számolnunk egymással és jelezzék felém, ha tartozásom van.
Megtehetem-e, hogy ezt a papírt nem írom alá, csak odaírom, hogy átvettem. Akadályozhatja-e ez a kilépésemet, része-e ez a dokumentum a kilépőpapíroknak? Ezzel práhuzamosan természetesen végig kell járnom az IT-t/ könyvelést stb., hogy igazolják, hogy nincs feléjük tartozásom.
Köszönettel

wers # e-mail 2018.12.06. 07:08

mi történik abban az esetben, ha mostani munkahelyem nem megy bele a közös megegyezésbe, de én a külföldi cégnél aláírtam január 1. kezdéssel és január első 3 hetében ki akarnak vinni külföldre?

Két szék között a pad alatt végezheted, mert sokat a szarka.

Fel kellett volna mondani nov.30-án. De ez csak a mi lett volna...

Gyanítom az a bónusz kifizetés sokkal kevesebb, mint amennyit a munkáltatód bevasalhat rajtad, ha nem töltöd le felmondási idődet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.06. 07:00

Ezt leginkább te tudod.

www.kbs-ugyved.hu

Brencser # e-mail 2018.12.05. 23:08

Kedves Fórumozók! Felmondással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. 2 éve dolgozom a munkahelyemen, határozatlan időre szóló szerződésem van. A felmondási idő a szerződésben nincs konkretizálva. Kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy külföldi cégtől, akik január 1.-vel szeretnének foglalkoztatni. A mostani munkahelyemen december elején kapok egy nagyobb bónuszt. Mivel féltem, hogyha hamarabb mondok fel nem kapom meg az évközi munkámmal megérdemelt év végi jutalmamat, a kifizetés után, dec. 10-én szeretnék felmondani közös megegyezéssel dec. 31 utolsó nappal.

A kérdésem az, hogy mi történik abban az esetben, ha mostani munkahelyem nem megy bele a közös megegyezésbe, de én a külföldi cégnél aláírtam január 1. kezdéssel és január első 3 hetében ki akarnak vinni külföldre?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.04. 07:19

Le. Az is igaz, hogy jár rá félévi szabadság.

(Nem ilyenkor kell kérdezni, hanem mielőtt aláírsz a szerződésben egy ilyen feltételt. Ami egyébként egy munkáltatói felmondás esetén kifejezetten előnyös, hiszen gyakorlatilag három hónap fizetett szabadságot jelent az évi rendes felett.
A munkaidő-csökkentést sem volt kötelező aláírnod.)

www.kbs-ugyved.hu

dildus # e-mail 2018.12.04. 06:32

Üdvözlök mindenkit! Felmondással kapcsolatban érdeklődnék. 10 éve dolgozom a munkahelyemen. Határozatlan időre szól a szerződésem. A felmondási idő 6 hónapban lett megállapítva. Két kolléganővel vagyok egy kirendeltségen. Ők 1 évvel előttem mentek oda, nekik nincs benne a szerződésükben a 6 hónap felmondási idő. Kollektív szerződés nincs. Amikor oda mentem, volt béren kívüli juttatás, jutalom. Két év múlva a válságra hivatkozva elvontak mindent. Azóta csak idén emeltek fizetést ( 5000 Ft), de most is úgy, hogy visszavettek 7 órásnak minket, hogy ne kelljen a kötelező emelést megadniuk. Kérdésem: ha találnék új munkahelyet, le kell itt töltenem a 6 hónap felmondási időt? A főnökség hozzáállását nem ismerem, még nem kerestem másik munkahelyet. Félek, nem várnának rám fél évig.Köszönöm a válaszokat!

mereida # e-mail 2018.11.28. 19:57

Köszönöm, meglátjuk mi lesz. Remélem nem jutunk odáig, hogy összevesszünk rajta!

drbjozsef #   2018.11.28. 18:14

Rögtön a következő mondat meg ez:

Utóbbiak figyelmébe ajánljuk azonban azt az alkotmánybírósági határozatot, amely szerint "a különlegesen fontos gazdasági érdekre, illetve működési körét közvetlenül és súlyosan érintő okra való hivatkozással nem lehet visszaélni. A munkáltatónak bizonyítania kell, hogy a szabadság tárgyévi kiadása aránytalan terhet ró a cégre, az egyes feladatok elvégzésének hiánya aránytalan kárt vagy költséget okozna. Az idény- vagy szezonális jellegű munkatorlódás (például a karácsonyi ünnepek körüli időszak a vendéglátásban és a kereskedelemben) önmagában nem alapozza meg a szabadság kiadásának átvitelét, hiszen előre látható, és arra fel lehet készülni, adott esetben a munkaidőkeret alkalmazásával, pihenőnapok összevont kiadásával, rendkívüli munkavégzés elrendelésével és a szabadságolási terv megfelelő alkalmazásával.

Írásban kéred a munkáltatót a szabadság kiadására, akár az időpontok megjelölésével, akár emlékeztetve őt az Mt vonatkozó passzusaira, aztán meglátod mi lesz. Akár kérhetsz elutasítás esetére mellé indoklást is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

mereida # e-mail 2018.11.28. 16:35

Köszönöm a linket, ezt nem találtam meg, úgyhogy részben örülök. A cikk azt írja:
"Ezért nem lehet sem egzakt, sem konkrét módon meghatározni, hogy mit értünk egy adott munkáltató viszonylatában kivételesen fontos gazdasági érdek alatt."
"Mivel a kódex nem rendelkezik arról, hogy ki minősíti a kivételesen fontos gazdasági érdeket, ennek értékelése a munkáltató jogosítványa, feladata."
Ez nekem inkább azt esősíti meg, hogy lényegében az van amit a cég akar. Annyit meg nem ér pár nap szabadság, hogy azon pereskedjünk igaza volt-e..

drbjozsef #   2018.11.28. 16:17

Ennél sokkal pontosabban valszeg nem fogsz találni :

https://www.napi.hu/….360305.html

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2018.11.28. 16:17

Cáfolom.
Akkor örülsz? :)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

mereida # e-mail 2018.11.28. 14:42

Igen azt gondolom azt sorol ide amit szeretne, ahogy írtam nem találtam rá definíciót vagy példát. De örülök ha megcáfol :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.11.28. 14:04

ide meg azt sorol amit szeretne.

Gondolod?

www.kbs-ugyved.hu

mereida # e-mail 2018.11.28. 13:51

A Mt. 122-125§ elolvastam, de arra jutottam, hogy "a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén" módosíthat vagy törölhet szabadságot, ide meg azt sorol amit szeretne. Nem találtam rá semmilyen definíciót, hogy mi tartozna ide.

drbjozsef #   2018.11.28. 12:36

Ki kell adnia, kivéve néhány esetet : Mt. 122-125§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

mereida # e-mail 2018.11.28. 12:14

Kedves Fórumozók,

felmondással kapcsolatban lenne kérdésem. Szeretnék felmondani, szerződés szerint 60 a felmondási időm, egyelőre még 18 nap szabadságom van az idei évre (27 járna). Tudom, hogy a felmondási idő alatt szabadságra akkor mehetek, ha a munkáltató beleegyezik. Viszont az én esetemben ez a 18 nap, ami még idei szabadság minden probléma nélkül átvihető a jövő évre vagy ki kell adnia idén?

(Igen, láttam, hogy volt hasonló kérdés, de ott nem volt évváltás)

Előre is köszönöm a válaszokat!

drbjozsef #   2018.11.21. 05:18

Van, akinek egy válasz nem elég, de sebaj.

Nem, nem veheted ki, ha a munkáltató ragaszkodik a 30 nap felmondási idő ledolgozásához, akkor majd kifizeti az időarányos szabadságot a munkaviszony megszűntekor.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

soszták # e-mail 2018.11.20. 16:49

Tisztelt Fórumon jelen lévők!

Az élet úgy hozta, hogy a jelenlegi - 9 és fél éve dolgozom itt - munkahelyemet egy jobb, anyagilag, karrier szempontjából kedvezőbb munkahelyre fogom váltani. Ahol még jelenleg dolgozom, vezető beosztásban vagyok, és az új munkahelyemen is abba kerülök.
Kérdésem az lenne, hogy jövő héten az új munkahelyen alá írnánk a papírokat. Ott szerződésben, vagy szándék nyilatkozatban biztosítanak arról, fogy a felmondási időm nem befolyásol az ottani kezdésben.
Ez mennyire járható út, ha erről írásos formával is rendelkezem az új munkáltatónál?

Továbbá ugye a régi munkahelyemen nekem kell felmondani. Mivel határozatlan idejű a munkaszerződésem, így munkavállalói rendes felmondással kell ezt megtennem. Ha ez meg van, onnantól 30 nap amíg ott kell lennem. Viszont van 17 nap szabadságom.
Ha én mondok fel, és a szabadságomat nem akarom, hogy meg váltsák, akkor jogilag kivehetem ezt mind?
azért kérdezem, mert ezzel nem vagyok tisztában. És nem akarok bonyodalmat belőle, egyszerűen csak találtam egy jobb munkahelyet, és békében szeretnék elmenni a jelenlegi munkahelyemről....

Várom a válaszokat, szép hétvégét mindenkinek!

Üdv,
Soszták

BarnabasKiss # e-mail 2018.11.01. 13:05

Kedves Szakértő(k)!

Kérem legyen szíves az alábbi probléma megoldásában segíteni.
2018.11.03-i nappal megszűnik határozatlan idejű, havi béres munkaviszonyom. A cég képviselője szerint erre a három napra nem jár számomra járandóság, mivel november 1. ünnepnap, november 2. áthelyezett pihenőnap, november 3 szombat.

Szerintem ezekre a napokra is jár bér.

Válaszát várva.

Köszönöm

Iceburner14 # e-mail 2018.09.19. 16:00

monoszkop
Az érzés kölcsönös. Megoldás:ne olvassa el.

monoszkop #   2018.09.19. 15:53

Iceburner14
Én a munkámmal és a szaktudásommal szeretnék előre jutni és elismerést szerezni, nem hízelgéssel.

Ma, Magyarországon?

:)

nonolet # e-mail 2018.09.19. 15:38

Iceburner14

Senkit nem érdekel a lelked... mindenki magasról...

Iceburner14 # e-mail 2018.09.19. 15:07

3 napot fizet ki, a többi a fennmaradó szabadságom.

Iceburner14 # e-mail 2018.09.19. 15:03

Köszönöm a válaszokat!
A korrektségről annyit, hogy nyitás óta ezen a helyen dolgozom, aktívan részt vettem a rendszer "kiépítésében" , fejlesztésében. Számtalanszor kiálltam a cég mellett még akkor is, amikor egyébként a panasz jogos volt. Sem a munkámra, sem a hozzáállásomra nem volt soha panasz, a kollégákkal is jó viszonyban voltam. Azonban egy új kolléga és a többi dolgozó között összeférhetetlenség alakult ki.Ezt több kolléga jelezte a vezetőség felé, hiába. Odáig fajult a dolog, hogy az új dolgozó a vendégek előtt megrágalmazta az egyik "veterán" alkalmazottat,-(holott bizonyítható,hogy ő tévedett,)- ismét a vezetőséghez fordultunk, ismét hiába. Bizonyítékokkal alátámasztottuk, hogy szakmailag inkompetens, a hozzáállása elfogadhatatlan, több vendég is panaszt tett emiatt.
Ha végeztek volna " háttérellenőrzést" , korabbi munkáltatói alátámasztották volna. Mindenféle kifogást kitaláltak, ami miatt nem lehet tőle megválni. Így -mivel a vezetőség nem lépett- léptünk mi, és ketten felmondtunk. Nem tudok és nem is akarok olyan emberrel együtt dolgozni, aki ezt ellehetetleníti, sem olyannal ,aki hajlandóságot sem mutat a probléma megoldására. Én a munkámmal és a szaktudásommal szeretnék előre jutni és elismerést szerezni, nem hízelgéssel. A felmentést azért szszorgalmazzák, mert sokan "átlátnak a szitán" és -főként- a törzsvendégeink elkezdtek kérdezősködni.

drbjozsef #   2018.09.19. 11:27

Nincs semmi extra teendőd. A réginek tudni se kell a munkába állásodról.

Az utolsó munkában töltött napodon meg kellene kapnod a kilépős papírjaidat, de ha nem, az egyáltalán nem akadálya az új helyen való munkábaállásnak (bár ezt gyakran hangoztatják a hr-en, de tévednek).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.