Felmondás GYES alatt ?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.16. 16:27

Egyáltalán mit akarsz? Mert azt eddig nem árultad el.

sly78 # 2008.11.16. 11:36

Igaz, nem mondhat fel, mégis megtette. Pontosabban telefonon közölte hogy keressek másik munkahelyet mert nem tervezi a létszám bővítését. A statisztikai létszámban eddig is benne voltam, úgyhogy nem tudom milyen bővítésről beszél. Papír persze erről nincs, így nem is tudok mit lépni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.11. 17:30

Akkor is dolgozhat máshol, ha itt állásidőt fizetnek neki. Dupla pénz. Plusz a gyes.

nandy # 2008.11.11. 16:11

Igaz, a munkáltató nem mondhat fel... :)

De ettől a kérdező "gondja" még marad.
Vagy jelentkezik munkára, és a munkaadó kénytelen foglalkoztatni, vagy fizetni az állásidőt.
Vagy marad fiz. nélküli szabin, és máshol dolgozik.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.11. 14:37

No várjunk! Ha maradhatnál fizetés nélküli szabadságon, az valószínűleg azt jelenti, hogy a gyerek még nincs három éves. Akkor pedig nem mondhatnak fel neked - amíg a gyest igénybe veszed.

nandy # 2008.11.11. 14:18

és sikerül munkát találnom mi lesz a ki nem fizetett szabadságommal?

Azt majd kifizeti neked. Ezen ne múljon a döntésed.

sly78 # 2008.11.11. 14:05

GYES-en vagyok és a munkáltatóm telefonon közölte hogy nem tud visszavenni. Mivel még nincs lepapírozva a dolog, nem tudom hogy mit tegyek. Zárjam rövidre a dolgot, jelentkezzek munkára hogy közölje írásban is a felmondást, vagy maradjak fiz.nélküli szabin és közben keressek másik állást? Ha az utóbbit választom és sikerül munkát találnom mi lesz a ki nem fizetett szabadságommal?

nandy # 2008.09.25. 16:11

Úgy van, ahogy kbs. mondja.

Még annyi könnyebbség is van, hogy ha felszámolják a céget, akkor a munkabér elsőbbséget élvez (csak a felszámoló díja előzi meg).

Tehát érdemes nemfizetés esetén fizetési meghagyást kérni. Lehet, hogy nem azonnal lesz pénz, de egyszer majd nagy eséllyel lesz. És közben van biztosításod, mehetsz TGYÁS-ra, GYED-re.

Tehát ha szept. 30-án lejár a fiz. nélküli szabid (és a GYES), akkor október elsején jelentkezz munkára! VAgy ha táppénzre mész, ezt is közöld a munkaadóval mielőbb. Ezt tedd meg mindenképp.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.25. 14:00

Annyka, a munkáltatód nyomora nem a te gondod. Te magaddal meg a gyerekekkel törődj. (Megjegyzem: a munkáltatód se törődik veled.) Ahogy nandy mondta: nem mondhatnak fel. Ha nem tudnak ellátni feladattal, fizethetik az állásidőt. Ha nem fizetnek, kérd a bíróságtól a fizetési meghagyás kibocsátását. Akár minden hónapban.

(A cég megszüntetése miatt ne aggódj; mire az lezárul, már rég gyeden leszel megint. Ha nem gyesen.)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.25. 13:56

ugyanabba a munkakörben kell visszavennie a cégnek, de mi van ha az a munkakör már nem is lézetik?

Akkor is. Olyan munkakört, amelyet felmondási védelem alatt álló munkavállaló tölt be, nem lehet megszüntetni.

Annyka # 2008.09.25. 13:44

Kedves nyusz66

Köszönöm a választ.
Az a probléma a munkahelyemmel, hogy ez egy kft. és meghalt a tulajdonos és a családja nem működteti tovább, tehát van de nem termel a cég (ez egy nagyon kis cég). Megfogják szüntetni úgy tudom. Mivel nem termel ezért fizetést sem tudnak adni.
Nem tudom milyen esélyem van az elhelyezkedésre terhesen, kisgyerekkel???

nyusz66 # 2008.09.24. 16:42

Annyka!

Ha terhes vagy, nem mondhat fel, csak közös megegyezés lehetséges. Abba pedig ne menj bele, mert nem fog járni TGYÁS és GYED.
Neked a saját gyerekeid érdekét kell képviselned, akármilyen nehéz helyzetben is van a munkaadód.
Azért van a védelem, hogy védjen. Téged, meg a gyerekedet.

nyusz66 # 2008.09.24. 16:37

És arra van lehetősége, hogy visszamegy fizetésnélkülire, és amellett keres valami gyerek mellett végezhető munkát?
Csak egy ötlet

nandy # 2008.09.24. 15:03

evetka:

Egyrészt a gyermek 3 éves koráig (ha addig GYES-t kapsz) felmondási védelem alatt állsz.

Másrészt, ha munkába szeretnél állni, a munkáltató köteles visszavenni - de az eredeti szerződés szerint. Ha az úgy szólt, hogy neked délután kell dolgoznod, akkor most is ez van érvényben.
Ettől eltérni csak közös akarattal lehet, tehát ha a munkáltató nem engedélyezi a délelőtti munkavégzést, nem sok mindent tehetsz.

Max. annyit, hogy újból fizetés nélküli szabit kérsz - ezt köteles engedélyezni.

zsanna # 2008.09.23. 12:17

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

2008. október 3-án jár le mésodik gyermekemmel a gyedem. Gyes alatt szerettem volna visszamenni dolgozni, volt munkahelyemre ahol közölték velem, hogy jelenleg átszervezés folyik a cégnél és meg fog szűnni a munkaköröm és most folynak a tárgyalások mit tudnának felajánlani. A problémám az, hogy csoportvezető, majd superuser(tesztelés, rendszerkarbantartási feladatok) voltam, ami kiemelt fizetéssel járt és most azt mondta a munkaügyesünk, hogy lehet hogy ügyfélszolgálati ügyintézőnek tudnak felvenni ami azt jelenti, hogy béremet nem hogy nem emelik, hanem örüljek ha nem csökkentik.

Visszaolvastam és tudom, hogy elvileg ugyanabba a munkakörben kell visszavennie a cégnek, de mi van ha az a munkakör már nem is lézetik?(hozzáteszem csak máshogy hívják de a feladat ugyanaz

A béremeléssel mi a helyzet ilyenkor, tényleg nem kell emelnie semmit?

Mi van ha én nem fogadom el az új munkakört? Kirúgni nem rúghat, munkaköröm már nincs? Mondhatom, hogy adjon végkielégítést és elmegyek?

Mit tanácsol? Megmondom őszintén ilyen hozzáállású multihoz nem szívesen mennék vissza, de szeretném a legtöbbet kihozni a helyzetből...

Köszönöm előre a válaszát.

Juhász Anna

evetka # 2008.09.23. 12:10

Köszönöm a választ!

Elnézést, de megkérdezem, hogy jól értem-e: Felmondhatnak, mert nem tudok délután dolgozni?

Még egy kérdés, ha lehet: ha letelik a szabadságom október 3-án, akkor már rögtön felmondhatnak, vagy van valamennyi idő, amíg még nem?

Köszönettel, evetka

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.23. 10:56

(tehát én nem tudom vállalni az eddigi munkaidőmet) gyes alatt felmondhatnak-e nekem, vagy kötelesek elhelyezni cégen belül?
Nem. Egyedül az éjszakai műszaknak vannak korlátai kisgyermekes anyára nézve.

Annyka # 2008.09.23. 10:48

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy kisfiam szept. 30-án tölti a 3 évet, lejár a gyesem. Terhes vagyok a második gyermekemmel (márc. elejére várjuk) A munkahelyem nem tud tovább foglalkoztatni ezért fel fognak mondani.
Jár-e munkanélküli segély a szülésig?
Munkanélküli segély után pedig jár-e gyes?

Előre is köszönöm a segítséget!

evetka # 2008.09.23. 10:15

Üdvözlet, segítséget szeretnék kérni!

Szeptember 1-jétől munkaviszonyban vagyok, most töltöm a kötelező szabadságom, október 3-ig. A főnökömmel nyáron megbeszéltem, hogy visszamehetek, viszont eddig délután kellett dolgoznom, és kértem, hogy napközben szeretném ellátni a feladatom, azt mondták rendben van. Visszamondtam a gyedet, mert decemberben tölti 2. életévét a kislányom, megigényeltem a gyest.
Szeptember 2-án felhívtak telefonon - nem a főnök, munkaügyis, hanem a kollegák -, közölték, hogy elhamarkodottan döntöttek, nincs igény a napközbeni munkámra, mert délutánra, estére kell munkaerő...! Nem mondtak semmi bíztatót, csak ennyit...
Aztán persze beszéltem pár nap múlva - megintcsak a kollegákkal -, akik mondták, hogy nyugodjak meg, biztos találnak nekem valami munkakört a cégen belül. Egyik nap ebben hiszek, másik nap meg attól félek, hogy egyszerűen a szabadság lejártával elküldenek?!
Kérdésem, hogy ebben az esetben (tehát én nem tudom vállalni az eddigi munkaidőmet) gyes alatt felmondhatnak-e nekem, vagy kötelesek elhelyezni cégen belül?
Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.22. 13:38

Csak írásban, nem lehet visszamenőleges hatályú, indokolni kell, és az indoklásnak okszerűnek és valósnak kell lennie.

Ha viszont nem mondtak fel neked, és lejárt a szabadság, akkor jelentkezned kell munkára. Különben még rendkívüli felmondás is lehet belőle.
Ha jól értem, máris van egy nap igazolatlan hiányzásod.

szkatica # 2008.09.22. 11:32

A GYES után közölte a munkáltató, hogy nem tud visszavenni. Szóban megegyeztünk a rendes felmondásban (felmondási idő + végkielégítés). Most tőltöttem a szabadságom utolsó napját, viszont a munkáltatóm nem jelentkezik.(Eddig sem ő tette) Még semmit sem írtam alá. Úgy tudom a felmondást írásban kell megtennie?! Ha később jut csak eszébe hogy megküldje, akkor visszamenőleges hatállyal úgye ezt már nem teheti meg? Akkor tovább tart a munkaviszonyom vagy el kell fogadnom, hogy szept. 22-vel felmond?

husgab # 2008.09.18. 10:49

kbs, hogy érted, hogy a munkáltató útján? MÁK-nál kell igényelni, megszűnt a munkahelyen a kifizetése. Állítólag csp-nak is, de nekem azt a férjem munkahelye kifizeti.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.18. 07:18

Mivel a gyest a munkáltató útján kell igényelni, elég nehéz lenne úgy, hogy ők nem tudnak róla.
Ettől függetlenül tévednek; a fizetés nélküli szabadság a gyermek életkorához van kötve egyedül. Ha a munkavállalónak úgy tartja úri (hölgyi) kedve, hogy egyáltalán nem igényel gyest, attól még vígan otthon maradhat a gyerek harmadik születésnapjáig.
A fizetés nélküli szabadság ennél korábban csak a munkavállaló bejelentése alapján szűnik meg.

sly78 # 2008.09.18. 06:08

Az írásban történő bejelentés fontos.
Nálam rögtön kiverte a biztosítékot, amikor közölték hogy már ketyeg a szabadságom amióta letelt a GYED-em, mert elfelejtettem bejelenteni hogy igényeltem GYES-t. Mindezt persze a tudtom nélkül indították. Nem hiszem hogy köteles vagyok a GYES-t bejelenteni, de utólag megtettem hogy megnyugodjanak.
Ezt csak a többieknek írom tanulságként.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.17. 16:22

4. De igen, a munkaviszony megszűnésekor megválthatják.
5. Ha már írásban bejelentetted, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, akkor azt vissza is csak írásban vonhatod.
6. Nem +; a szabadságot kiadhatják a felmondási idő alatt is.