Munkajogi kérdések.


solyom93 # 2019.02.13. 17:08

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ha a munkavállaló megköti a munkaszerződést a munkáltatóval, akkor a szerződés aláírásának napja és a munkáb aállás napja között van-e lehetősége a munkavállalónak felmondani a munkaszerződést?

Konkrétan arról van szó, hogy aláírtam egy szerződést, miszerint hétfőn kezdenék az új munkahelyemen, majd hirtelen felajánlották nekem álmaim állását, amire nem is számítottam.

Mi ilyenkor a teendő? Voltam már üzemorvosi vizsgálaton is azon a helyen ahol a szerződést aláírtam. Annak vissza kérhetik az árát?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.13. 18:53

Mt. 48. § A munkaviszony kezdetének napját a munkaszerződésben kell meghatározni. Ennek hiányában a munkaviszony kezdete a munkaszerződés megkötését követő nap.
49. § (1) A felek a munkaszerződés megkötése és a munkaviszony kezdetének napja közötti időszakban nem tanúsíthatnak olyan magatartást, amely a munkaviszony létrejöttét meghiúsítaná.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tartam alatt a munkaszerződéstől bármelyik fél elállhat, ha a munkaszerződés megkötését követően körülményeiben olyan lényeges változás következett be, amely a munkaviszony teljesítését lehetetlenné tenné vagy aránytalan sérelemmel járna.

Kenzo # 2019.02.14. 11:16

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy egy ruházati cégnél dolgozom már 7. Éve ruházati eladóként 8 órás munkaviszonyban és az elmúlt 2 évben is megkaptam a garantált bérminimumot csak érettségivel (középfokú iskolai végzettséggel). Idén ugyan úgy jogosult vagyok a garantált bérminimumot megkapni vagy a cégem feltételként szabhatja a szakképzettséget? Tehát mind a 2 végzettségének meg kell lenni vagy mi vonatkozik rám vagy elég csak ugyan úgy az érettségi?
Válaszotokat előre is köszönöm!

Cabron_ # 2019.02.14. 11:28

solyom 93:

Ha kötöttetek ki próbaidőt, akkor elmész hétfőn dolgozni, és mondjuk nap végén azonnali hatállyal felmondasz indoklás nélkül.

Mit értesz azalatt, hogy visszakérhetik-e a munkaalkalmassági költségeit?

Cabron_ # 2019.02.14. 11:42

Kenzo:

Ha eladó munkakörben dolgozol, akkor eladói szakképesítéssel kell rendelkezz ahhoz, hogy szakképzettnek minősülj.
Ha a munkakör betöltéséhez nincs szükség érettségire, akkor nem jár a garantált bérminimum.

A lényeg, hogy szakirányú végzettség szükséges az adott munkakör betöltéséhez. Ha ez nincs meg, akkor csak a minimálbérre vagy jogosult. A munkáltató mérlegeléssel dönthet arról, hogy megadja neked a garantált bérminimumot, de nem köteles.

Kenzo # 2019.02.14. 11:59

Cabron_

A munkakör eddigi betöltéséhez a középfokú végzettség kötelező volt. Tehát akkor ha jól értelmezem akkor ezért kaptam meg a garantált bérminimumot?
Nem hivatalos információ szerint most azt akarják csinálni, hogy akiknek nincs szakkepesitese, de van középfokú végzettsége annak nem emelik meg a bérét a tavalyi garantált bérminimumhoz képest. Ilyen létezik?
Úgy tudom ha az alap feltétel az hogy középfokú végzettség kötelező, akkor vagy az egyik vagy a másik kötelezően kell a garantált bérminimumhoz.

Cabron_ # 2019.02.14. 12:04

Kenzo:

Középfokú szakirányú (!) végzettség kell a munkakörhöz. A te munkakörödhöz az érettségi nem az. Ruházati eladó szakképesítéssel kell rendelkezz, vagy valamilyen rokon szakmához való képesítéssel ahhoz, hogy jogosult legyél a garantált bérminimumra.

solyom93 # 2019.02.14. 12:16

Cabron_:

Úgy értettem hogy nem fognak-e probémázni azon, hogy elmentem üzemorvoshoz, történt egy vizsgálat, de utána egy napot sem dolgoztam náluk.

Kenzo # 2019.02.14. 12:18

Ok! Akkor eddig nagyon rendesek voltak.... Csak ha ugyan úgy fognak foglalkoztatni mint előtte 7 évig és nem emelik most a bérem, akkor gondolom nem is várnak el annyi szaktudást mint eddig, mert hát ugye nem annyit fogok keresni akkor az elvárás se lehet ugyan az mint akinek papírja van róla. Köszi a választ!

Cabron_ # 2019.02.14. 12:57

Szerintem végezz el egy ilyen tanfolyamot, ha szereted a munkád és amúgy jól érzed magad. Vagy keress másik munkahelyet. Felesleges beleállni ilyenekbe, hogy akkor innentől kezdve ezt, meg azt nem csinálom, mert nincs meg a képesítésem, és ne is várják ezt el.

Cabron_ # 2019.02.14. 13:04

solyom93:

A munkaalkalmassági elvégeztetése kötelező minden munkáltató számára és nem csak akkor, ha új dolgozót vesz fel, hanem időszakonként ismételtetni kell a munkavállalóval.
Akkor érné hátrány, ha mondjuk kell székletvizsgálat és az fizetős ugye, de azt bevállalja a cég, és te meggondolod magad még a munkaviszony megkezdése előtt. Ezt lehet, hogy visszakérhetné. De, ha próbaidő alatt mondasz fel, akkor ezt sem.

KBS leírta az ide vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Ha nem vagy biztos a dolgodban, és van rá módod (a másik munkáltató tud várni), akkor használd ki inkább a próbaidő alatti felmondást. Annak az a lényege, hogy azonnali hatállyal felmondhatsz indoklás és következmények nélkül.

sosta # 2019.02.14. 18:54

Üdvözlöm !A mai nappal (02.11 egyébként) egy általános iskolában létesült közalkalmazotti jogviszonyom(még nem volt) főiskolai végzettséggel, laboránsként F képzettségi osztály, 08 fizetési fokozatban. A kinevezés szerint határozatlan jogviszony, viszont 2019.02.11-2019.06.10-ig vagyis 4 hónapos próbaidővel (!)Megerősítésem nincs ugyan, de a titkárnő szerint, engem a koromnak megfelő (43 év +1 kiskorú gyermek ) tehát 31 nap szabadság illet meg. Nyilván gyerekekkel fogalkozom, viszont az (aláíratott) munkaköri leírás alapján véleményem szerint nem egészen egyértelmű ez,de konkrétan közölték,hogy ped.asszisztensi feladatokat kell ellássak. (ez az egyik végzettségem is). Az adatfevételi lap értelmében viszont a kormányzati funkció kódom: 092111 vagyis amit csinálok: Köznevelési intézményben tanulók nappali rendszerű nevelésének, oktatásának szakmai feladatai5-8 évfolyamon. Valóban nem illet meg engem ezek alapján a 25 nap pótszabadság ami a pedagógusoknak jár? jogos az előírt 3 hónap helyett a 4 hónap próbaidő közférában, a Tankerület valóban járhat el így? Nagyon kedves, köszönöm előre is válaszát, üdvözlettel

malajc # 2019.02.15. 09:08

Kedves Szakértő!

Munkahelyváltásban vagyok, 2 gyermekem van, a kisebbik 2 éves. A leendő munkahelyemen 6 órában dolgoznék majd. A szerződésben szó van
a rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésről, majd a szerződés következő pontja ezt írja: "elrendelhető túlmunka felső határa (teljes napi munkaidő esetén) naptári évenként kétszázötven óra".

Ezzel kapcsolatban lenne több kérdésem:

  1. ha ezt így leírják a szerződésben, az azt jelenti, hogy várható, hogy élnek is vele?
  2. a túlmunka anyagi vonatkozásairól nincs szó a szerződésben. Ezt is le kellene írniuk, hogy mivel ellentételezik anyagilag a túlmunkát vagy annak egyébként is megvan a törvényi szabályozása?
  3. amíg a gyerekem nem tölti be a 3 éves kort, addig is kötelezhetnek túlmunkára?

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.15. 11:24

Elég fölösleges dolog olyasmit beleírni a munkaszerződésbe, amit a Mt. azonosan szabályoz.

Mazsolapitti # 2019.02.21. 01:36

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben.
Munka Törvénykönyve alapján határozatlan időre foglalkoztatott munkavállalót a cég át akar helyezni más településre. Csakhogy korábban pontosan innen vitték el, mivel nem volt szellemi foglalkoztatottak létszám az adott településen. Megteheti a munkáltató? Vagy ehhez közös megegyezés kell? A munkavállaló szeretne valami garanciát arra, hogy a bére nem fog csökkenni, hogy megkapja a rendes béremelést és mondjuk 3 hónap múlva nem rúgják ki azzal, hogy megszűnt a feladat amire odatették.
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.21. 06:06

Mi a szerződés szerinti munkavégzési hely? Megszűnik az a telephely, székhely, ahol a munkavállaló jelenleg a munkát végzi?

Mazsolapitti # 2019.02.21. 08:06

A jelenlegi munkavégzés helye a szerződés szerinti és nem szűnik meg. Egy középvezető szabálytalanságot követett el,nem akarják kirúgni (pedig laikus véleményem szerint kellene,mert súlyosan megkárosított több dolgozót) így oda próbálják menteni. Bár a közvetlen vezető úgy tálalta, hogy így közelebb lehetne a családhoz.. ami persze évekkel ezelőtt nem volt szempont. Tehát inkább az van,hogy ezt a középvezetőt menteni kell,így inkább csinálnak a munkavállalónak egy egyébként nem létező pozíciót,hogy elférjen az irodai létszámban... Emiatt fél,hogy ha az adott feladat már nem lesz akkor eltávolítják.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.21. 11:31

Munkaszerződést csak megegyezéssel lehet módosítani.

Regiee # 2019.02.21. 17:49

Sziasztok!

Az alábbi pont van a szerződésünkben:

"...Felek megállapodnak abban, hogy a munkaviszony létesítésétől számított 6 hónapon belül a rendes felmondás jogát nem gyakorolják, arról kölcsönösen lemondanak a jelen szerződés aláírásával egyidejűleg és azzal igazoltan."

Most akkor ez alapján 6 hónapig lehet azonnal felmondani vagy sem? Még a munkahelyen a csoportvezetők sem tudják értelmezni, a vezérigazgatótól még nem tudta megkérdezni senki.

November 11.-én kezdett egy kollega dolgozni és hétfőn felmondott. Nincs gyereke, családja indokkal 30 napra még kötelezik, hogy bejárjon.

Cabron_ # 2019.02.21. 18:07

A munkaszerződésben megállapodhatnak a felek arról, hogy a munkaviszony - legfeljebb egy évig - felmondással nem szüntethető meg. Amit beidéztél, az tulajdonképpen ez.

Örüljön, hogy elengedik 30 nap múlva.

Mazsolapitti # 2019.02.22. 04:44

Köszönöm szépen a segítséget!

drbjozsef # 2019.02.22. 06:55

Reggie,

Azonnali hatályú felmondással fel lehet ezt is mondani - amihez természetesen a törvényben meghatározott feltételek valamelyikének teljesülnie kell. De ha ez nincs, akkor a munkavállaló jogellenesen mondott fel, és igen, örüljön.

Cabron_ # 2019.02.22. 07:11

Igen, és ahhoz komoly indok kell. Pl. munkabér ki nem fizetés, munkavállalás ellehetetlenítése (ezt bizonyítani sem egyszerű), stb.

Nyikolajevna # 2019.02.22. 15:06

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg márc. 14-ig a felmondásomat töltöm és a cég arra próbál most kötelezni engem, hogy számlát nyissak (jövő hét szerdáig) magánszemélyként az MKB banknál, ahova a cafeteriámat utalnák január 1-ig visszamenőleg.
Mivel csak 2 havi összegről van szó, jeleztem, hogy akár le is mondok róla, de nem szeretnék számlát nyitni, mert nem lesz rá szükségem.
A cég arra hivatkozik, hogy a január havi cafeteriám után már a járulékbefizetések is megtörténtek és nem tudják utólag módosítani, valamint a bérszámfejtés is csak nehezen tud visszamenőleg korrigálni, mert a bérjegyzéken is szerepel már. Mivel tényleges számlaszám hiányában még nem lett elutalva a cafeteria összege, attól tartanak, hogy ellenőrzés során ez kibukhat.

Azt állítják, hogy én nem mondhatok le erről a juttatásról és ha nem nyitok számlát az MKB-nál szerdáig, ők nem tudnak utalni, ami a bérszámfejtő cégnek plusz munka lesz, aminek természetesen költsége is lesz. Ezt a plusz költséget pedig az én fizetésemből akarják levonni.

Még a felmondás előtt tettem kísérletet a számlanyitásra, de mivel le volt terhelve a bank rendszere, másfél óra alatt sem sikerült nekik a számlanyitás. Másnap kaptam egy állásajánlatot, amit elfogadtam és aznap fel is mondtam a jelenlegi cégnél, tehát okafogyottá vált a számlanyitás.
A jelenlegi főnököm akkor úgy nyilatkozott, hogy a felmondás után már felesleges megnyitni, ellenben most a visszamenőleges bérszámfejtés miatt mégis ezzel fenyeget.

A kérdésem az, hogy valóban megteheti a munkáltató, hogy engem felmondási idő alatt arra kötelez, hogy visszamenőleges cafeteria kifizetés miatt egy olyan banknál nyissak számlát magánszemélyként, amire nincs is szükségem? Valamint megteheti jogilag, hogy az újabb bérszámfejtéssel keletkezett többletmunka költségét levonja a fizetésemből?

Szerdáig kaptam ultimátumot a számlanyitásra, amivel nem szeretnék élni.
Szeretnék tisztán látni, hogy jogilag mire kötelezhet a munkáltató felmondási idő alatt és amennyiben ez nincs köztük, nem fogok számlát nyitni még a visszamenőleges januári cafeteriáért sem.

Válaszukat előre is köszönöm!

Cabron_ # 2019.02.22. 15:26

Nem értem, miért nem akarsz számlát nyitni. Mivel cafetériáról van szó, feltételezem, hogy SZÉP kártya szerződést kellene kötnöd az MKB-val.

Mi van, ha a másik munkahelyed is ad SZÉP kártyára cafetériát? Idéntől másra nem is igen adhat kedvezményes adózással.

Ebből semmilyen hátrányod nem származhat.

Viszont nem értem a munkáltatót, szerintem tévesen számfejtettek és fizették meg az adót-járulékot január hónapra, ha azt nem utalták el. Legjobb tudomásom szerint a cafetéria kifizetésének időpontja keletkezteti az adó és járulékfizetési kötelezettséget.
Szerintem írásban lemondhatsz a cafetéria juttatásról, de ebben nem vagyok biztos. Viszont, ha igen, akkor a munkáltatód semmilyen költségét nem terhelheti rád ezzel kapcsolatban.