Munkajogi kérdések.


Elianna # 2019.02.28. 19:27

Tisztelt jogaszok, szakemberek!

Ne kövezzetek meg , sajnos nem tudom a megfelelő alcím alá irok -e. Szükségem lenne némi segítségre , hogy annak tudatában helyesen tudjak eljárni . A problémám a következő : kerheti-e a munkáltató a kórházi zárójelentést, ha amúgy a munkavállaló kórházi igazolással is rendelkezik a távollétről?
A kórházi zárójelentés rengeteg személyes adatot tartalmaz, de a táppénz ügyintézéshez a visszatéréskor elegendő volt a házi orvos által kiadott táppénzes papir . Tehát ha a háziorvosi táppénzes papírt leadtam es a üzemi orvosi vizsgálatokon részvétem miután visszatértem , megteheti-e ezt ( kéri az üzemi orvos a teljes kórházi zarojelentesem is ),vagy joga van a munkavállalónak ezt megtagadni?

Hálás köszönet előre is a jótanácsokért!


“Historia est magistra vitae.”

Cabron_ # 2019.03.01. 06:48

Elianna:

A munkáltató nem kérheti a kórházi zárójelentésed, semmi köze hozzá. Ha az üzemi orvosi vizsgálaton részt vettél a betegséged után, és ő megadta az alkalmasságit, valamint viszed a munkáltatónak a kórházi igazolást és táppénzes papírt, akkor a dolog rendben van.
Megtagadhatod a kórházi zárójelentésed kiadását a munkáltatónak.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.01. 06:52

És az u:zemi orvosnak?

wers # 2019.03.01. 07:11

És az u:zemi orvosnak?

ez jó kérdés

szerintem az sem kötelező, hogy a kórházi zárójelentést a háziorvosnak megmutassa - bár épp eszű ember ezt teszi.

Cabron_ # 2019.03.01. 07:16

Szerintem neki sem. Neki az a dolga, hogy elvégezze azokat a vizsgálatokat, amiket a munkáltató kér, és az alapján adja meg az alkalmasságit, vagy nem.
De ebben nem vagyok biztos. Ez nem munkajogi kérdés.

A kórházi zárójelentés ráadásul nem csak személyes adat, hanem különleges adat, a munkáltató különleges adatokat a munkavállalóiról nem igazán kezelhet.

Vadsuhanc # 2019.03.01. 08:12

Ne butáskodjunk már.

Az üzemorvos feladata éppen az, hogy megállapítsa, hogy a munkavállaló az adott munkakört, az adott egészségi állapotban betöltheti-e. Ha az egészségügyi állapot megállapításához további szakvizsgálatok szükségesek, akkor azt nem Ő végzi el, hanem mondjuk a Kórház. A vizsgálat és a kezelés eredménye alapján dönt az üzemorvos arról, hogy a munka ellátásához megfelelő élettani adottságokkal rendelkezik.

Ha nem adja át az orvos simán alkalmatlannak minősítheti a munkakör betöltésére. Egyébként az üzemorvost is köti a titoktartás, így a munkáltató felé nem adhat ki adatokat.

wers # 2019.03.01. 08:21

Ha az egészségügyi állapot megállapításához további szakvizsgálatok szükségesek

Az megint más. Az, hogy Micike felvarratta a bal szeme alsó ráncát, nem kell az üzemorvosnak beszámolnia.

Vadsuhanc # 2019.03.01. 08:24

Kedves wers szerintem itt nem erről van szó. Itt a kérdező valószínűleg betegállományban volt.

oligaliga # 2019.03.01. 08:29

wers

A kórházi zárójelentést a háziorvosnak is meg kell mutatni, ugyanis a kórelőzményeidet neki kell vezetnie. (ezért kell még egy sima vérvételt is bemutatni, vagy ha az ügyeletre mentél hétvégén, az arról készült jelentést is) Különösen akkor fontos ez, ha a zárójelentésben további gyógyszer szedésére, vagy terápia folytatására van javaslat.

wers # 2019.03.01. 08:30

:) és felakasztják, ha nem?

wers # 2019.03.01. 08:39

Itt a kérdező valószínűleg betegállományban volt.

Igen, arról a kórház ad igazolást. Ha utána szükséges még táppénzen tartani a beteget, akkor a háziorvos ad a következő időre papírt.

Vadsuhanc # 2019.03.01. 08:43

wers.

Micike felvarrata a ráncát. A műtét előtt vérvétel során megállapítják, hogy Micike cukorbeteg ezért gyógyszert kell szednie és három óránként táplálkoznia kell. A háziorvosával ugye ezt közölnie is kell.

Micike az üzemorvossal ezt nem közli. Munkahelyén nincs lehetőség háromóránként ennie illetve a gyógyszert pontosan idő szerint bevennie. Micike a munkahelyén rosszul lesz és két ember me is sérül ennek következtében vagy egy több millió forintot érő gép tönkremegy.

Micike eltitkolta a betegségét ezáltal a felelőség Őt fogja terhelni.

Visszatérve a témára, ha nem adja át az üzemorvosnak a kórházi zárójelentést okkal és joggal mondhatja azt az üzemorvos, nem állítja ki az alkalmasságról szóló igazolást.

wers # 2019.03.01. 08:51

Visszatérve a témára, ha nem adja át az üzemorvosnak a kórházi zárójelentést okkal és joggal mondhatja azt az üzemorvos, nem állítja ki az alkalmasságról szóló igazolást.

Ez igaz.

A fentebbiek végéről kifelejtetted, hogy az Etna is kitört.

Vadsuhanc # 2019.03.01. 09:03

Mellesleg pamutzoknit sem lehet kapni..:)( Markos-Nádas)

Cabron_ # 2019.03.01. 12:05

Vadsuhanc:

Azért ez nem egészen így van.
Az üzemorvosi vizsgálat évente kötelező, a munkáltató meghatározza, hogy milyen munkakörökre, milyen vizsgálatokat ír elő a munkavállalóinak. Azt is meghatározhatja, ha valaki 30 napon túl beteg, üzemorvoshoz küldi függetlenül attól, hogy 1 éven belül van-e vagy sem.
A munkaalkalmassági vizsgálaton alap a labor. Ha a munkavállalót a betegsége után elküldték alkalmasságira, akkor az orvos elküldi laborba, vagy elfogadja azt, ami a munkavállalónak van. Pl. kórházból.
Szerintem semmi köze az üzemorvosnak a zárójelentéshez, neki az a dolga, hogy kivizsgáltassa a hozzá irányított pácienst. Ha már el lett küldve hozzá, akkor az ő felelőssége kivizsgáltatni. Ha a munkáltató nem küldi el a munkavállalót üzemorvoshoz a betegsége után, az meg az ő felelőssége.

wers # 2019.03.01. 12:10

:) már kezdtem elhinni, hogy ha Micike nem akarta volna ráncait felvarratni sosem derül ki, hogy cukorbeteg.

Vadsuhanc # 2019.03.01. 12:31

Kedves Cabron_!

Azt kellene megérteni, hogy az üzemi orvosnak joga van a munkavállalót olyan szakirányú vizsgálatra kötelezni, amely szükséges a munkakör betöltésére történő alkalmasság megállapítására.

A Ti tanácsotok szerint a kérdezőnek nem kell átadnia a leletet. Akkor majd az üzemi orvos fogja kérni a betegségével kapcsolatos vizsgálatot, amelyen ha a munkavállaló nem fog megjelenni és nem adja át az üzemorvosnak az általa kért vizsgálatokról az eredményt nem fogja alkalmasnak minősíteni a munkára és a munkavállaló nemes egyszerűséggel elveszti a munkáját.

Egyébként fogalmam nincs, hogy mi lehet az a nagy titok ami miatt meg akarja tagadni a munkavállaló az üzemorvos kérését. De majd kiderül, ha válaszol.

Mint írtam az üzemorvost is köti az orvosi titoktartás.

Cabron_ # 2019.03.01. 12:31

:)

Amúgy meg az egy év alatt is válhat valaki cukorbeteggé, és csak akkor tudja meg, ha rosszul lesz.

Cabron_ # 2019.03.01. 12:39

Vadsuhanc:

Szerintem a munkáltató kérését akarja megtagadni.

Az üzemorvos olyan vizsgálatokat kérhet, miután hozzá irányították a munkavállalót, ami a munkaköre ellátásához szükséges. Rohadtul semmi köze az üzemorvosnak ahhoz, hogy a munkavállaló pl. abortuszon volt. Elvégezteti azokat a vizsgálatokat, amiket amúgy is el szokott az éves felülvizsgálatokon és pont.

Orvosi titoktartás ide, vagy oda, ha akarom, nem közlöm vele a zárójelentésem tartalmát.
Küldjön el a megfelelő vizsgálatokra, ennyi.

Ha nem mozog a bal kis ujjam a lábamon, majd a HÁZIORVOS elküld a megfelelő vizsgálatokra. Miután irodai ülőmunkát végzek, alkalmas vagyok a munkaköröm ellátására nem mozgó lábujjal is, tehát, ha nem akarom, nem közlöm az üzemorvossal az erre vonatkozó leleteimet.

Vadsuhanc # 2019.03.01. 12:56

Kedves Cabron_!

A munkáltató bármikor az üzemorvoshoz irányíthatja a munkavállalót, ha véleménye szerint az az egészségügyi problémái miatt szerinte nem alkalmas a munkaköri kötelességeinek eleget tenni vagy annak megállapításá miatt, hogy az adott egészségi állapotában, az adott munkakört betöltheti-e avagy sem.

Az üzemorvosnak, hogy erről döntsön vizsgálatokra va szüksége és a munkáltatóval nem azt fogja közölni, hogy a munkavállalónak van-e a lábán kisujj vagy sincs vagy cukorbeteg vagy sem, hanem azt, hogy a munkavállaló a munkakörét el tudja-e látni vagy sem vagy esetlegesen csak korlátozásokkal.

Cabron_ # 2019.03.01. 13:49

Vadsuhanc:

Ez tiszta sor, én nem ezt vitatom.

Az üzemorvosnak sincs semmi köze a kórházi zárójelentéshez. Neki az a kötelessége, ha a munkáltató elküldi a dolgozóját munkaalkalmasságira, el kell végeztesse azokat a vizsgálatokat, az ő munkakörének ellátásához szükségesek. Az üzemorvosnak adott esetben azt sem kell tudnia, hogy a munkavállaló kórházban volt.
Azt értsd meg, hogy ha a munkavállaló munkakörének ellátásához előírt orvosi vizsgálat a labor, mellkasröntgen, fogorvos, székletminta, akkor ezeket kell megcsináltatni. Tök mindegy, hogy a kórházi zárójelentésen az van, hogy perforált vakbélműtéten esett át a páciens. Ezt a munkavállaló nem köteles az üzemorvossal közölni. El kell mennie az előírt vizsgálatokra, és AZOK alapján dönt az üzemorvos.
Itt az a lényeg, hogy az adott munkakört el tudja-e látni a munkavállaló. Ha ehhez nem kell az irányban vizsgálódni, hogy mozog-e a lábán a kis ujja, akkor irreleváns az erről szóló kórházi zárójelentés.

Vadsuhanc # 2019.03.01. 14:48

Cabron_ értem én amit írsz.

Magam sem állítottam, hogy köteles átadni. Azt viszont állítom, hogy a munkáltatónak joga van a betegség után az üzemorvoshoz irányítani a munkavállalót, hogy az megállapítsa a munkakör betöltésére alkalmas-e a munkavállaló.

Ha ennek megállapítására a legegyszerűbb módja az, hogy a zárójelentést átadja akkor nem látom be a titkolózás okát. Az üzemorvosnak joga van mint írtam és Te is írtad vizsgálatokra elküldeni a dolgozót és úgy is választ kap a kérdéseire.Viszont ennek következménye, hogy a munkavállalót nem tartja alkalmasnak a beosztás betöltésére és addig nem engedi dolgozni amíg a vizsgálatokat el nem végezteti.

Szóval ne adja át, ha nem akarja de, de számoljon azzal, hogy a munkáltatónak nem kell alkalmaznia, ha az orvos a munkakör betöltésére történt alkalmasságát nem igazolja.

Szóval nem fogom fel mi lehet az az ok, amely miatt nem lehet átadni azt a zárójelentést. az üzemorvos így is megtudja.

Hacsak Micike nem azt adta be a munkáltatónak, hogy gerincműtétje volt közben a ráncait varrata fel, amely egy zárójelentésből kitűnne, ha egyáltalán van zárójelentése.

Mindenesetre nem találgatok tovább a kérdező így névtelenül csak elmondja, hogy miért ez a nagy titkolózás., azon viszont ne csodálkozzon, hogy addig a munkáját nem végezheti el mert az orvos nem igazolja az alkalmasságát.

Cabron_ # 2019.03.01. 15:07

Szerintem a zárójelentés átadása nem fogja mentesíteni az összes vizsgálat alól. Legalábbis a legtöbb esetben.
Mondjuk egy labort megúszhat. Attól függ, miért volt kórházban.

Én pl. hiába adtam volna oda az epeműtétem utáni zárót (pont nem sokkal utána volt esedékes a kötelező alkalmassági), azon nem volt semmi érdemi.
Odaadtam helyette a műtéthez szükséges labor és mellkasröntgen leletemet.
Arról nem is beszélve, hogy valaki kórházba kerül, ott csinálnak neki egy labor, az lesz benne a záróban. Ha ott valami gebasz van, de a beteget gyógyultan kiengedték, úgyis csináltat egy másikat.
Az meg tök egyértelmű, hogy addig nem állhat valaki munkába, amíg nincs alkalmasságija. Ezt még a táppénz alatt el kell intézni oszt kész.

Elianna # 2019.03.01. 22:15

“Hacsak Micike nem azt adta be a munkáltatónak, hogy gerincműtétje volt közben a ráncait varrata fel, amely egy zárójelentésből kitűnne, ha egyáltalán van zárójelentése.
Mindenesetre nem találgatok tovább a kérdező így névtelenül csak elmondja, hogy miért ez a nagy titkolózás., azon viszont ne csodálkozzon, hogy addig a munkáját nem végezheti el mert az orvos nem igazolja az alkalmasságát.”

Nyilván ráncokat varrat minden Micike aki nem szeretne megosztani a munkáltatóval miert volt kórházban . Visszatérve a kis tortenetemhez : a kórház utan visszatértem leadtam a táppénzes papírt , es munkába álltam. Ra harom hétre közöltek velem , hogy az üzemi orvos szeretne megvizsgálni es elbeszélgetni . Ezt teljesítettem es miután mindent rendben talalt , azt mondta szeretne látni a zarojelentesem , amit nem szeretnek megosztani veluk . Ennyi a történet , esetleg tudna nekem ebben tanácsot adni , olyan személy aki ilyen területen jártas jogvégzett személy?

Koszonom


“Historia est magistra vitae.”

Cabron_ # 2019.03.02. 09:26

Elianna:

Ha megadta a vizsgálatok után az alkalmasságit, akkor alkalmas vagy a munkavégzésre, ennyi.
Ha nem akarod, nem adod oda a záródat. Az orvos egyébként nem adhatja át a munkáltatódnak, azzal megszegné a titoktartási kötelezettségét.