Munkajogi kérdések.


Nicci # 2015.12.21. 21:43

Tisztelt Tanácsadó!
Szeretnék Munkaügyi Bíróságra fordulni, munkaviszonyom utólagos megszüntetésével kapcsolatban. November 27-én kaptam kézhez és április 8-ával szüntették meg.
Hol tehetem meg, mik szükségesek hozzá, milyen nyomtatványt kell használni? Stb.
Köszönettel előre is,
Nicci

bapti # 2015.12.21. 19:54

Tisztelt Kovacs Bela Sandor Ur! Munkaltatommal kotott megallapodasunk alapjan keresokeppesegem valasa napjan a munkaviszonyom kozos megegyezessel megszunik es 3. SZEMELYNEK NEM ADHATO KI A MEGALLAPODAS LETREJOTTE ES TARTALMA a rogzitettek szerint! Az uzletben a vezetok es az eladok ismeroseim szamara azt a tajekoztatast adtak, hogy En nem dolgozom ott mar uzletvezetokent sem a ceg alkalmazottjakent. Jelenleg tappenzen vagyok ez nagyon kellemetlen, EN SENKIVEL NEM BESZELTEM AZOTA AZ UZLETUNKBEN, A CEGVEZETES TAJEKOZTATTA OKET. HOGYAN TEHETIK EZT ??? ALAIRTAK RAADASUL MEG A CEG ALJALMAZASABAN ALLOK IGAZ TAPPENZEN.KERHETEK KARTERITEST? NAGYON SZEPEN KOSZONOM!

ObudaFan # 2015.12.17. 09:29

perjesl@gmail.com

Ehhez azért csak látni kellene a szerződésedet, de ha azt a munkakört nem szeretnéd betölteni, ahol számítanak rád, más munkakört meg ők nem szeretnének adni, akkor vélhetően fel fognak mondani.

Ashley03 # 2015.12.17. 09:01

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Én laikus vagyok, ezért elfogadom, amit a szakember mond. De nem értem a válaszát. A kétféle dolog - üzletvezető és aerobik edző - szakmailag totál más. Túlóra egyébként nincs a teremben mert úgynevezett kéthavi elszámolási rend van, nem tudom pontosan hogy hívják, de nincs túlóra pont ezért. Az edzői munka egy szolgáltatás, a terem órarendje szerint ellenőrizhető, hogy melyik edző mikor milyen órát ad, tehát ekkor nem üzletvezetői tevékenységet folytat akiről szó van, hanem edzést tart. Ha ez így szabálytalan mi a megoldás rá?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.17. 08:47

Munkaviszony ez. A túlórapótlékot vagy a megengedett mértéket meghaladó túlórát akarják így megúszni.

Ashley03 # 2015.12.17. 08:08

Nem ugyanabban a jogviszonyban végzi a tevékenységet. Munkavállaló üzletvezetőként. Egyéni vállalkozó edzőként. Két teljesen külön dolog

Ashley03 # 2015.12.17. 08:06

Akkor mi a megoldás? Üzletvezetőként a hivatalos bejelentet időben üzletvezető. A terem reggel 6 és este 10 között van nyitva. Napközben van órája. Mi a megoldás és eddig ez miért nem volt gond?

Immaculata # 2015.12.17. 07:49

Azt nem írta, hogy ugyanabban az időben. Az ilyen termek 16 órában is üzemelnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.17. 07:47

Vagy munkavállaló vagy egyéni vállalkozó - ugyanabban a jogviszonyban a kettő egyszerre nem megy.
Nyilván leplezett munkaviszony ez, és nem segít rajta az sem, ha bt.-t alapít. (Amit egyedül nem is tehet.)

Immaculata # 2015.12.17. 07:36

Nem jogos. A számlát be kell fogadniuk.

Ashley03 # 2015.12.17. 07:33

Tisztelt Fórumozók! Adva van egy munkavállaló, aki bejelentett 8 órás állásban üzletvezető egy fitness teremben. Ugyanitt óraadó edző is. Ezt mint egyéni vállalkozó számlázza ki a fitness teremnek. Több mint egy éve simán müködik a dolog. Most azt követelik, hogy ne legyen egyéni vállalkozó, hanem alapitson BT-t - azt sem akarják elfogadni, hogy máshonnan hoz számlát - valamiféle bujtatott munkaviszonyra hivatkoznak. Nem akar BT-t alapitani. Jogos a munkaadó követelése? KÖszönöm előre is a választ.
Zsuzsa

perjesl@gmail.com # 2015.12.13. 11:30

Tisztelt Fórumozók!

8. éve dolgozom a cégemnél. Idén júniusban előléptettek és fél év próbaidőt kell letöltenem a pozícióra. Viszont így a fél év eltelte után úgy gondolom ez nekem nem jön be és szeretnék elállni ettől a szerződéstől.

Kérdésem az lenne ha nem írom alá a véglegesítést akkor ez milyen jogkövetkezményekkel járhat?
Elveszíthetem e vele automatikusan a munkám is vagy visszakaphatom az előző pozícióm esetleg egy másik hasonlót vagy ha helyben nem is (a cég több telephellyel rendelkezik) akkor kötelesek e másik telephelyen foglalkoztatni ha itt jelenleg nem lenne betöltetlen hely.

Ebben szeretnék tanácsot kérni és a válaszokat előre is köszönöm :)

Panna_ # 2015.12.11. 19:59

Kedves ObudaFan!

Köszönöm szépen a válaszodat.

Üdv,
Panna

ObudaFan # 2015.12.11. 17:15

Az attol fugg, hogy a munlaszerzodesedben a munkakor hogy van meghatarozva. Ha belefer ez a munka, akkor nincs sok lehetoseged. Ha nem, akkor csak korlatozott ideig vagy attol elteroen foglalkoztathato es a munkaberedet is a megvaltozott munkakorhoz kell igazitani arra az idore is, ha ez neked elonyosebb.

Sadri01 # 2015.12.11. 15:10

Tisztelt Fórumozók.

Megpróbálom röviden és tömören leírni a helyzetemet.
Kicsit több, mint 2 és fél éve felvettek egy gyárba, mint tekercselő. Aztán különböző munkaterületekre is áttettek, köztük forrasztani is és lassacskán 2 éve mondhatom, mint forrasztós dolgozom, tekercselői fizetéssel. Semmiféle juttatást sem kapok amiatt, hogy ilyen veszélyes és az egészségre ártalmas munkát végzek. Semmit nem írattak velem alá, hogy tudatában vagyok az egészségügyi kockázatoknak. Gyermekvállalás előtt állok még és szeretnék is idővel gyereket, a fogaim is elkezdtek romlani sajnos. Szóltam a csoportvezetőmnek, hogy szeretnék másik területen dolgozni, és eléggé félvállról vette ezt. Mit tehetnék? Milyen lehetőségeim vannak? Vannak egyáltalán? Tűrni vagy felmondani?

A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv:Adrienn.

ObudaFan # 2015.12.11. 05:53

Panna_

Az a kérdés, hogy a munkaszerződésedben írt munkakörbe ez belefér-e. Ha igen, akkor kötelezhet rá, ha nem, akkor legfeljebb a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás szabályai szerint, vagyis csak korlátozott időben és ha ez magasabb fizetéssel jár, akkor ennek megfelelő térítéssel. Tehát nem a munkáltató által egyoldalúan kiadott munkaköri leírás, hanem a munkaszerződés számít.

ObudaFan # 2015.12.11. 05:52

Lady An

Ha nem egyeztek meg és nem töltöd le a felmondási idődet, követelheti rajtad a munkáltatód a felmondási időre járó bérednek megfelelő összeget, valamint esetleg kártérítést is. A felmondási idő akkor kezdődik, amikor a felmondást benyújtod.

ObudaFan # 2015.12.11. 05:50

xyxy2222

Ha utána magát az azonnali hatályú felmondást , akár indokolás nélkül is, leírja, akkor nem fogsz tudni mit tenni.

robertocarlos # 2015.12.11. 00:23

Tisztelt Jogászok!

Üdvözlöm Önöket! Két munkaidőkerettel kapcsolatos kérdésem lenne.

Olyan cégnél dolgozom, ahol kéthavi munkaidőkeret van elrendelve. Napi nyolc órás foglakoztatásban dolgozom, három műszakos munkarendben, nincs külön kollektív szerződés érvényben. Profit orientált cég a munkáltatóm. A munkaidőkeretből adódóan minden szombati napra munkanap van elrendelve, melyet a munkaidőkeret végén 50%-os túlóraként fizet meg a munkáltató. A munkanap elrendelést "munkanap áthelyezés" címen oldja meg a munkáltató. A szombati napon végzett munka "un lecsúsztatására", azaz a hét egy másik napján való pihenőnapra nincs lehetőség.

Az első kérdésem az lenne, hogy a normál munkarendben foglalkoztatott dolgozókhoz hasonlóan jogosult vagyok-e a heti 6 nap munkavégzés után egy nap pihenőnapra, vagy a munkáltatóm elrendelhet-e még a munkaszüneti napra, azaz vasárnapra a heti 40+8 órán felül egy 8 órás túlórát is a beleegyezésem nélkül? Ami ugye zéró pihenőnap lenne egy héten.

A másik kérdésem az lenne, hogy a december 12-i államilag elrendelt munkanap után, azaz a heti hat nap munkavégzés után vasárnapi napra munkanapot, vagy túlórát kell-e alkalmaznia a munkáltatónak? Vagy, az a tény, hogy a 12-i szombati nap munkanap, mentesíti-e a munkavállalót a heti egy nap pihenőnap kiadása alól? Hangsúlyozom, hogy munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén.

Várom válaszukat,

Köszönettel: Andrási Róbert

jjkgh # 2015.12.10. 20:24

Tisztelt Fórumozók!

A segítségüket szeretném kérni munkaügyi kérdésben.
2016.06.30-ig határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezem egy cégnél.
Ma kaptam értesítést, hogy január 4.-től alkalmaznának egy helyi vállalatnál, ami mind anyagi, mind munkaidő tekintetében előnyösebb lenne a család számára (asztmás gyermekem miatt)
Milyen lehetőségeim vannak a felmondásra felmondási idő letöltése nélkül?
Az azonnali hatályú felmondás működhet a tartósan beteg gyermekem egészségi állapotának romlása indokán?

Segítségüket előre is köszönöm!

xyxy2222 # 2015.12.09. 21:55

Tisztelt Jogászok!
Segítséget szeretnék kérni.
Call centeresként dolgozom, és még nem telt le a 3 hónapos próba időm. Tudom hogy próba idő alatt indoklás nélkül is ki rúghatnak. viszont ha szóban mondja el nekem a munkáltatóm, hogy nincs meg az a darab időpontom ami kell egy hétre és ezért rúgnak ki,az jogos döntés? Valamint a munka szerződésemben nincs benne hogy ennyi időpontnak kötelezően meg kell lennie. Ha erre kerül a sor tudok valamit tenni?

Köszönöm

Lady An # 2015.12.08. 12:28

Üdvözlök mindenkit. Nagyon sürgős problémám lenne. Szállítmányozó cégnél dolgozok, kapcsolatot tartok soförökkel megbízókkal is. Kaptam egy állásajánlatot közel dupla ennyi fizetésért. Dec 3-an szóban bejelentettem a főnökömnek aki tudomásul vette, közös megegyezést mondott, a könyvelő ezt meg is írta, de csak én írtam alá. Dec 31-el megszünik a munkaviszonyom. az új helyen január 1-el kezdek
Most behivatott a főnök, hogy akkor le kell töltenem a felmondási időt, mert nem tudnak pótolni. Dec 31-től indulna az 50 nap( ennyit kell). Elmehetek dec 31-el de akkor ügyvéd irja meg nekem a felmondást amiben rögzitik, hogy melyik céghez nem mehetek dolgozni (ahhoz akihez mennék) kikkel nem dolgozhatok együtt, és itt az összes korábbi megbízót felsorolnák akivel korábban egyszer is együtt dolgoztam, és milyen fuvarozónak nem adhatok munkát, és ha ezt megszegem akkor irtózatos bírságot varrnak a nyakamba. Tehát gyakorlatilag nem dolgozhatnék soha többet a szakmámban. A munkaszerződésünkben nincs semmi ilyesmi kikötés amúgy. Megtehetik ezt? Mikortól számít az 50 nap? Mert nem írta alá a korábban közös megegyezésnek írt felmondást. Plusz azzal fenyegetett meg, hogyha mégis átmegyek akkor munkaerőrablás miatt feljelenti az új céget. Az új munkahely nem biztos, hogy várna rám február végéig. Egy munkáltató bármit megtehet? Ha le kell töltenem az 50 napot megtehetem e, hogy annak a felét táppénzen töltöm?
Köszönöm a választ

Panna_ # 2015.12.07. 21:36

Tisztelt Jogászok!

Segítségüket szeretném kérni az alábbi kérdésekben.
A cég ahol dolgozom fogyasztói értékesítéstámogatást végzek. A kolléganőm, aki kereskedelmi értékesítéstámogatással foglalkozik felmondott.

A kérdéseim a következők lennének:

  • Munkáltatóm kötelezhet-e arra, hogy elvégezzem a kolléganőm munkáját úgy, hogy nem fizeti ki az elvégzett munkámat?
  • Megtagadhatom a munkavégzést, van erre hivatkozó jogszabály?

Úgy gondolom, hogy mivel a pozíció nem esik egybe a a munkaköri leírásomban szereplő fogyasztói értékesítéstámogatással, és ezért a kolléganőm ugyancsak fizetést kapott, engem is megilletne a pozícióért járó juttatás.

Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.06. 14:56

Nem tudnak kötelezni, ezért felmondási ok se lehet.

groszfater@gmail.com # 2015.12.06. 14:53

Egyezzetek meg. Kérsz négy nap fizetés-nélkülit a többire fizessen állásidőt.