Munkajogi kérdések.

margit75 # 2014.11.06. 07:13

Kedves Ügyvéd Úr!
Szeretnék érdeklődni, hogy tudok felmondani, hogy a felmondási időmet ne kelljen ledolgoznom. 6 órába vagyok bejelentve viszont 9-16.30-ig 45 perc ebédidővel. Kaptam most egy új álláslehetőséget, ott jövő héten kellene kezdenem. Köszönettel
Margit

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.06. 05:51

Ha próbaidős vagy, akkor azonnali hatállyal fel tudsz mondani.

zsuov # 2014.11.05. 21:35

Tisztelt ügyvédek!
Munkaba lepesem óta nem kaptam m.szerzodest, bérpapirt kapok, be vagyok jelentve. Szeretnén azonnali hatájjal felmondani, megtehetem? Vagy le kell dolgoznom az egy honapot? Koszonom

margit75 # 2014.11.05. 18:47

Kedves Ügyvéd Úr!
Szeretnék érdeklődni, hogy tudok felmondani, hogy a felmondási időmet ne kelljen ledolgoznom. 6 órába vagyok bejelentve viszont 9-16.30-ig 45 perc ebédidővel. Kaptam most egy új álláslehetőséget, ott jövő héten kellene kezdenem. Köszönettel
Margit

Dreamer3 # 2014.11.05. 12:06

Kedves Ügyvéd Úr!

Pontosítok, ez történt:
http://www.jogiforum.hu/forum/16/39165
Kedves Ügyvéd Úr!
Munkahelyemet megvásárolta az állam. A Cégbíróságnál a céget megszűntnek nyilvánították és „jogutód feltüntetése nélkül” elrendelték a cég törlését.
Október 14-én új munkaköri leírásokat kaptunk és 2 hetet annak eldöntésére, hogy vállaljuk-e csökkentett (81,8%) munkabérrel korábbi feladataink ellátását.
Nekem a munkaköri leírásban a munkavégzés helyének a korábbi munkahelyet jelölték meg, a feladat ellátásában viszont olyan feladatok vannak feltüntetve, aminek ellátásához minden nap Budapesten kellene tartózkodnom, ami napi szinten több, mint 4 óra utazást igényelne.
Szóban arról tájékoztattak bennünket, hogy aki nem fogadja el a közalkalmazotti kinevezést, végkielégítést kap, a szabadságok megváltását, illetve a felmondási időnek a felét fizetik ki. Kérdéseim
A felmondási időnek miért csak a fele jár?
Visszautasíthatom-e a kinevezést azzal, hogy nem tudok naponta több száz kilométert utazni?
Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát.
*
Azóta megérkezett a hivatalos levél a munkaviszony megszűnéséről (mivel nem fogadtam el a kinevezést a csökkentett munkabérrel).
Szeretném megkérdezni, hogy mi a végkielégítés, "felmondási idő" és a szabadságok kifizetésének határideje?
Előre is köszönöm tájékoztatását.

Csajszi9009 # 2014.11.05. 07:53

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék a 2013 augusztus elsejével bevezetett vasárnapi pótlék ügyében. megszakítás nélküli 3 műszakban dolgozom, cégemhez múlt hónapban új bérszámfejtő került, és kaptunk vasárnapi pótlékot, de előtte nem. Az érdekelne hogy akkor ez most járna? Illetve adni kell, vagy csak adható?

Beácska89 # 2014.11.04. 11:54

A mai napon találkoztam a munkáltatómmal hogy elszámoljunk és odaadja a papírjaimat.Alá íratott velem minden papírt a bérpapírt is majd amikor a fizetésre került a sor közölte hogy nem adja oda a teljes járandóságom csak egy részét a többit szét osztja azok között akik "helyettem dolgoztak" nem tudom mit tudok tenni hiszen a papírokat aláíratta velem.

lajcsó # 2014.11.04. 09:58

"Október 31-én munkaviszonyom megszűnt, mivel nem fogadtam el a csökkentett munkabérre vonatkozó munkaszerződést."
Önmagában e miatt egészen bizonyos, hogy nem szűnt meg a munkaviszonyod. A járandóságokra (végkielégítés stb.) akkor lehetsz jogosult, ha a munkáltató szűnteti meg a munkaviszonyt rendes felmondással.
Csak megjegyzem, hogy lényeges különbség van a munkaviszony megszűnése és megszüntetése között.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.04. 08:27

Kicsit kusza a tényállásod. "Tulajdonosváltás" miatt nem szűnik meg egy cég. Nem is biztos, hogy megszűnt a munkaviszonyod. Lehet, hogy menned kellene dolgozni, legalábbis szabályszerűen jelentkezni munkára.

Szóval mi a munkaköröd, hol dolgozol, és pontosan mi is történt?

Dreamer3 # 2014.11.04. 07:04

Tisztelt Szakértő!

A tájékoztatását szeretném kérni.
Október 31-én munkaviszonyom megszűnt, mivel nem fogadtam el a csökkentett munkabérre vonatkozó munkaszerződést. (A cég jogutód nélkül megszűnt tulajdonosváltás miatt.)
Kérdésem, hogy mikor, illetve meddig kell megkapnom a kilépő papírjaimat, utolsó havi munkabéremet és a végkielégítést? Hány havi bér illet meg a felmondási időre 12 év munkaviszony után?

Válaszát előre is köszönöm.

Netty11 # 2014.11.03. 11:02

Tisztelt fórumozók!
Arra szeretnék választ kapni,hogy a boltvezetői végzettségem felülírja-e egy adott üzlet profilját? Vagyis ha én ruházati eladói végzettséggel egy élelmiszer üzletben szeretnék négyórás állást vállalni,azt megtehetem-e a boltvezetői végzettségemmel?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Anett

zsuov # 2014.11.02. 17:15

Kedves Obudafan!
Utána olvasgattam, de konkrét példákkal nem nagyon találkoztam, hogy mi számít üzleti titoknak. Volt cégem ügyfeleinek eladhatom saját termékeim?

ObudaFan # 2014.11.02. 14:28

zsuov

Elmehetsz, de természetesen a volt munkáltatód üzleti titkaival ekkor sem élhetsz vissza.

zsuov # 2014.11.02. 13:42

Sziasztok!

ha nincs a munkaszerződésemben versenytilalmi megállapodás akkor nyugodtan elmehetek a konkurenciához dolgozni? saját vállalkozást indíthatok?

ramona25 # 2014.10.13. 14:17

Tisztelt Szakértő!

A férjem a munkahelyén azonnali hatállyal felmondott, külföldön kapott munkát.
A kilépő fizetését megkapta, de a kilépő papírokat nem. A cég ügyvédje írt egy levelet - egyelőre nem tudom, mi áll benne pontosan - a főnök elmondása szerint,kérik a férjemet, hogy fáradjon be és írja alá a papírokat.
Amennyiben ezt külföldi tartózkodása miatt nem tudja megtenni, úgy x idő múlva aláírtnak tekintik.
Ez tényleg így van?
Vonatkozik ez egy közös megegyezésre, amiben mindkét fél kijelenti, hogy nincs egymással szemben követelésük?

Köszönettel:

ramona25

Viki munkavállaló # 2014.10.11. 18:54

Tisztelt Szakértő!

Egyenlőre végelszámolás alatt áll a cégünk, de tudomásom szerint a cégbírósághoz már bejelentették a felszámolási igényt, és a bíróság elfogadta, tehát napokon belül jogerőre emelkedik a felszámolás. Ezidáig 1 havi munkabérünkkel van elmaradva a munkáltató,de már közölte velünk, hogy a további hónapot sem tudja fizetni. Ezeket az elmaradt béreket igényelhetjük-e a bérgarancia alapból?

Tisztelettel: Viki munkavállaló

Munkavállaló

ObudaFan # 2014.10.11. 12:32

Mármint: végelszámolás, vagy felszámolás?

ObudaFan # 2014.10.11. 06:44

Moolás vagy felszámolás? Mert a Bérgarancia Alap csak felszámolás esetén jön szóba. 2014-ben a Bérgarancia támogatás maximuma bruttó 1.115.000 forint. A rendkívüli felmondással kapcsolatos kérdéshez azt kellene tudni, hogy mekkora összeggel és milyen régóta maradt el a munkáltató.

Viki munkavállaló # 2014.10.09. 08:46

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem a következő: a cég, ahol dolgozom végelszámolás alatt áll. Az elmúlt hónap munkabérét már nem is fizették ki nekünk. Szeretném megtudni, hogy ez elég indok-e arra, hogy rendkívüli felmondással felmondjak? A felszámoló megérkezésekor a bérgarancia alapból mennyi a maximum követelés egy munkavállalóra levetítve és, hogy hogy számoljak, mivel nekem még lenne végkielégítésem és szabadságmegváltásom is a munkabér-követelésem mellett. A bérgarancia-alap maximumát bruttó munkabérre értik-e, vagy a nettó munkabérre van megállapítva?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: viki munkavállaló

Munkavállaló

ObudaFan # 2014.10.08. 14:43

Igen, indokolni kell, a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Az indoklásban az oknak szerepelnie kell.
Persze, te ezt a munkabért éppen követelhetnéd, csak a jogellenes felmondás miatt a tartozásod ennél vélhetően magasabb. A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni. A munkáltató követelheti az e mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét

szebo01 # 2014.10.08. 12:30

Tisztelt Szakértő

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy ha mint munkavállaló egyik napról a másikra,a kilépő papírjaimat kérhetem,?(azonnali felmondás)
,és ezt indokolnom kell,mert nem indokoltam meg,csak leléptem.,követelhetek birósági uton,mert tartoznak nekem 10 munkanapi bérrel. ? Ebben az esetben is közös megegyezéssel kell eljönnöm onnan,de már nem tartozkodom a helyen,mert vidéken vagyok,hogy írjunk alá?

Köszönöm a választ,
Tisztelettel

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.08. 09:50

Az a kérdés, hogy a HR-es jogosult-e közös megegyezéses munkaviszony-megszüntetésről megállapodni, vagy legalább te okkal hihetted-e, hogy jogosult rá.

Smallred1985 # 2014.10.08. 08:14

Tisztelt Jogászok!

Határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatnak jelenlegi munkahelyemen, amelyben 90 napos felmondási idő van kikötve. Szeretnék eljönni, ezért jeleztem munkáltatómnak, hogy találtam másik állást, legyenek szívesek elengedni, hogy tudjak kezdeni. Aláírtunk egy általam kézzel írt papírt, miszerint munkaszerződésemet közös megegyezéssel felmondom, 30 nap felmondási időt pedig ledolgozok. Ezt a hr-es aláírta, miszerint munkavállalót elengedi a fent leírtak szerint. Dátum, aláírás.
Ehhez képest másnap kaptam egy papírt, miszerint a munkaszerződésemben 90 nap felmondási idő van kikötve, erre hivatkozva munkáltatóm korábban elengedni nem tud. Dátum, aláírás.
Kérdésem, hogy ilyen esetben mi a teendőm? Elvégre előtte napon már megegyeztünk szóban, írásban, aláírtam én is, és a cég képviseletében a hr-es is, másnap meg a kezembe nyomja ezt a papírt. Új munkahelyemen jeleztem egyből, hogy 30 nap után elengednek, és hogy mikor tudok kezdeni.Nem tudom, most ilyenkor mi a teendő, melyik papír az érvényes, mit tudok csinálni? Segítségüket előre is köszönöm!

Rabó # 2014.10.04. 16:27

Tisztelt Szakértő!

16 hónapos kisfiammal vagyok GYED-en. Kaptam egy alkalmi munkára ajánlatot, de nem tudom GYED mellett így lehet-e dolgozni?
Heti 1 esetleg 2 napot kellene menni, de napi 10 órában.
Elfogadhatom így az állást?

Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.04. 07:26

Munkajog...

Amúgy a probléma nem a pénzmosással van. Abból lehet gond, ha a az átutalás kedvezményezettje és a számla felett rendelkező személy neve nem egyezik. Így a megbízás ellentmondásos.