Munkajogi kérdések.

Káva # 2014.10.03. 20:57

Havi munkaidőkeretben dolgozóknál törvényes az, hogy csak a hónap első 14 napjára adnak ki beosztást? Munka lesz a hónap második felében is, nem azért nincs beosztás, mert bizonytalan lenne a munka.

Albi001 # 2014.10.03. 18:51

Kedves jogászok!

Érdekelne, hogy jogilag mi a helyzet az alábbi szituációval: adott egy folyószámla, amin egy tulajdonos van (nem lehet társtulajdonost kapcsolni ebben a díjcsomagban), viszont van egy társkártyás. A társkártyás fizetését erre a számlára kérte. Nem érkezett ma meg, pedig minden kollégája megkapta. Felhívtuk a számlavezető bankot, ott azt mondta az ügyintéző, hogy sokan csinálják így, bár hivatalosan, jogilag (a pénzmosási törvényre hivatkozott) nem lehetne, mivel csak olyan számlára fogadhatnak munkabér utalást, amin tulajdonos a kedvezményezett. Azt is mondta, hogy csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy egyezik-e a kedvezményezett és a számlaszám, alapvetően ha a számlaszám létezik, akkor arra meg is érkezik az összeg.

Józan paraszti ésszel nekem az lenne elfogadható, hogy mivel a társkártyás felnőtt ember, hadd dönthesse el, hogy hova kéri az összeget. Google keresés alapján rengetegen csinálják így és nincs vele probléma. Az ügyintéző viszont azt állítja, hogy kérvényezni sem lehet sehogy, hogy kérhesse más nevén szereplő számlára. A társkártyás munkahelyén egyébként többször is megkérdezte az illetékes munkaügyiseket, hogy ez így rendben lesz-e, lehet-e belőle probléma, hogy ő nem tulajdonos a számlán. Mindenki megnyugtatta, hogy semmi probléma nem lehet belőle.

Szerintetek mi az igazság?
Előre is köszönöm a véleményeket!

ObudaFan # 2014.10.03. 13:50

percy

Egy munkaügyi ellenőrzés során kevésbé egyszerű magyarázgatni, hogy az benne volt a munkaszerződésben, mint most kiadni inkább az iratot.

Maiden24 # 2014.10.03. 10:48

Tisztelt Szakértő!
Németországban Münchenben, az egyik ismerősöm karosszéria-lakatos műhelyt szeretne nyitni. De neki nincs ilyen végzettsége, nekem van karosszéria-lakatos mestervizsgám. Ott is ez a feltétele annak, hogy valaki egy ilyen műhelyt nyisson. Az ismerősöm német cége, nem az én nevemen van. A kérdésem az lenne, hogy belegyezhetek-e, hogy az én nevemre állítsák ki az engedélyt? Terhel-e valamilyen felelősség, ill. származhat-e valamilyen hátrányom ebből?

percy # 2014.10.02. 09:38

Tisztelt Szakértő!
A munkaszerződés létrejöttékor a munkáltatónak 15 napon belül írásban kell tájékoztatni a munkavállalót a törvényben felsoroltakkal. A kérdésem az hogy, ha a munkaszeződés tartalmazza a tájékoztató kötelező elemeit, akkor az írásos tájékoztató ki kell-e adnom akkor is,vagy elegendő a munkaszerződés.

ObudaFan # 2014.10.01. 15:02

gerilea

Ha arra gondolsz, hogy felmondott neked, akkor a felmondástól 30 napon belül kell elindítani a pert.

ObudaFan # 2014.10.01. 15:01

kacor11

Ha a reklamálás miatt küldenek el, az rendeltetésellenes joggyakorlás lesz és támadható. De az, hogy itt kérhetsz-e valamilyen pótlékot, nem igazán ítélhető meg. A munkaszerződésedben ilyen pótlék nem szerepel, azt meg nem tudjuk, hogy esetleg milyen belső szabályzatok vannak a munkáltatónál erre vonatkozóan. Nem ártana egy pontosabb tényállás.
A védett kor meg csak annyit jelent, hogy a munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással az azonnali hatályú felmondásra meghatározott okból szüntetheti meg, a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.01. 13:39

Nem értem: hova kellene visszavennie? Miért kellene visszavennie? Nem hagytál ki valamit a tényállásból?

gerilea # 2014.10.01. 10:28

Tisztelt Hölgyem/Uram! a segítségüket szeretném kérni...röviden leírom a történetemet..Van egy kislányom, aki lombik eljárás során született..betöltötte a kettő évet és felmondtsam a munkahelyemen új állás után néztem..a hely ahova jelentkeztem, elküldött egy továbbképzésre..mint utólag kiderült, hangsúlyozom, h. utólag, ugyanis 20 hetes terhes voltam, amikor észrevettem, h. várasndós lettem a második kislányommal.. (gyakorlatilag már akkor is terhes voltam, mikor felmondtam az előző munkahelyemen és ide jelentkeztem.. természetesen a Főnökömnek csak ezt követően tudtam szólni ( amikor már 20 hetes voltam..) most telik le a Gyesem..a kislányom most novemberbe lesz 3 éves..már voltam bent a főnökömnél aki közölte, h. nem vesz vissza, mert átvágtam..és h. ilyen nincs, h. lombikbaba után valaki spontán lesz terhes és még észre sem veszi..a kérdésem, h. mit tegyek? megteheti-e h. nem vesz vissza? illetve én a közös megegyezésbe nem szeretnék belemenni..mi a teendőm? kötelező neki visszavenni? előre is köszönöm, a segítségüket!

kacor11 # 2014.10.01. 10:12

Munkahelyemen 5 hónapjakiemeltekm mint logisztikai műszakvezetőt, de a mai napig nem kaptam az új munkakörömhöz sem szerződésmódosítást, sem megbízási szerződést, és ezért nem kapom a beosztáshoz járó műszakvezetői pótlékot sem. Kérdéseim: a munkáltatóm meddig tarthatja fel ezt a helyzetet? A fenti okok miat rendkívüli azonnali felmondással jogosan hagyhatom-e ott a céget? Ha ott hagyom, követelhetem-e az elmaradt múszakpótlékot? És mivel 61 éves vagyok, esetleges reklamálásom miatti elküldésem esetén van-e lehetőségem jogi úton az elmaradt bérpótlékhoz jutni úgy hogy nincs kinevezésem sem? Van-e még védett kor?

beata79 # 2014.09.30. 11:59

Tisztelt ObudaFan

Nagyon köszönöm a válaszát

ObudaFan # 2014.09.30. 10:39

A munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig éjszakai munka nem rendelhető el.
A gyermekét egyedül nevelő munkavállaló számára - gyermeke hároméves korától négyéves koráig - rendkívüli munkaidő vagy készenlét csak hozzájárulásával rendelhető el. Nem korlátozott a rendkívüli munkaidő elrendelése baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása érdekében.

beata79 # 2014.09.30. 07:00

Tisztelt szakértő

Kérdéseim lennének, 3 gyermekes anya vagyok, és GYES mellett mennék vissza dolgozni, 2015.05-hóban tölti gyermekem a 3. életévét.
a gyes fórumon már megtudtam, hogy bármennyit dolgozhatok, de a munkáltatóm azt mondja, hogy nem dolgozhatok éjszaka és nem is túlórázhatok.

tehát éjszakás műszakot vállalhatok-e ha szeretnék?

Válaszát előre is köszönöm

llev # 2014.09.30. 06:31

Egy másik kérdés:olyan szerződést kötöttek velünk, hogyha nem kérünk meleg étkezési utalványt,akkor annak az összegét beépítik a bérünkbe.Ez már több éve volt,azóta megváltoztatták az alapbérünket a szakképzett minimálbérre. Na most jelenleg 118e az alapbérem. Tehát úgy tűnik mintha elfelejtetteék volna hozzáadni, a meleg étkezési utalvány összegét. Mit tehetek?

Imi84 # 2014.09.29. 14:50

Üdvözlöm!

Olyan problémám lenne , hogy feleségem munkahelye megszünt 08.31.-én.Rá 3 hétre megkapta a fizetését(szabadságpénz + táppénz, mert veszélyeztetett terhes lett)é és a MÁK- tól a papírjait.
Ezután egy héttel telefonáltak a régiu munkahelyéről, hogy neki túlfizetése volt és fizessen be a házipénztárba 19000 Ft-ot.
Semmiféle határozat, miért kell , mikor volt túlfizetés stb. semmiféle tájékoztatást nem adtak.
Mit lehet ilyen ügybe tenni?

llev # 2014.09.29. 10:33

A munkára való jelentkezés feltétele volt az érettségi bizonyítvány,így jelent meg az újságban.

Amikor a szerződést elénk tették,a munkaköri leírásban már azt írták, hogy a munkakörhöz 8 általános kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.29. 09:51

A rendelet valahogy úgy fogalmaz, hogy középfokú iskolai végzettséghez vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakör.
Ha jogszabály nem írja elő az adott munkakörre a végzettséget, akkor marad a munkaszerződés (vagy munkaköri leírás). Abban pedig, ha jól figyeltem, nem írták elő a középfokú végzettséget.

llev # 2014.09.29. 09:20

igen,mert másképp nem volt hajlandó foglalkoztatni a munkáltató. De ettől függetlenül törvénysértő vélhetően az, ha valaki érettségit kíván meg a felvételnél, és utána annak érdekében, hogy alacsonyabb alapbért kelljen fizetni több száz dolgozóval olyan munkaköri leírást írat alá, amely szerint elegendő a 8 általános. Ebben az időben több szátz pályázót nem vettek fel,mert nem volt érettségije! Akkor hogy is van ez ?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.29. 08:45

Aláírtad, nem?

llev # 2014.09.29. 06:58

3 éve dolgozok egy vállalatnál Az újsághirdetésükben a felvételi kritériumok között szerepelt az érettségi, viszont a munkaköri leírásban már csak 8 általánost vártak el papíron,azt kellett aláírni.Az alapbérünk így az alap minimálbér lett és nem a szakképzett minimálbér.

Jogosan járt el a munkáltató?

Tallér # 2014.09.26. 05:58

besszerrita

Köszönöm a választ, én is így gondoltam csak megértést akartam.

Tallér # 2014.09.25. 20:47

Tisztelt Fórumozók!

Adott egy eset:

A fővállalkozó megbízza az alvállalkozót,
Az alvállalkozó egyik vezető személye cégtemető formájában sűrűn változtat a 3. munkaerőkölcsönző céget.
A NAV már figyeli a tevékenységeket.

Kérdés:

Ha az alvállalkozót mint céget és személyeket hatósági úton felszámolnák, igényelhetik a dolgozó emberek a fővállalkozótól az esetlegesen bent maradt még ki nem fizetett bérüket?

Joco43 # 2014.09.21. 14:12

Tisztelt Fórumozok.

Segítséget szeretnék kérni nálunk a kereskedelemben a munkarend az alábbiak szerint van:
Reggel 8 órától 17-ig. vVan 1 óra ami nem munkaidő ilyenkor a munkavállaló elmegy a boltból.
Azt az egy órát mindig megbeszélés alapján veszik ki 11,30-tól -13,30 között,kinek épp mikor kell. Ez a munkarend jogszabálynak megfelel?

Joco43

Mofa21 # 2014.09.19. 17:32

Kérdés miót vizsgálunk ki bűncselekményt munkaügyi vagy polgári perben? Bíróságnak kötelezettsége?

Esztónia # 2014.09.19. 10:17

Tiszteletem!

Lenne néhány kérdésem:

• Nálam lehet-e munkaidőben a telefonom?
  • Amennyiben nincs munkaruha, úgy megszabhatják-e milyen ruhában kell megjelennem?

Előre is köszönöm a válaszokat.