Munkajogi kérdések.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.14. 10:31

Mivel indokolnád azt a "rendkívüli" felmondást?

riannka # 2014.11.13. 20:26

Tobb mint husz eves minkaviszonyom van ugyanannal az allami cegnel. Kozben volt 50%-os rokkantsagi nyugdijam volt 6 evig de sajos utana nem hosszabbitottak meg annak ellenere hogy nem vagyok kepes teljes munkaidoben dolgozni. Bar a munkahelyemen megengedtek hogy csokkentett munkaidoben dolgozzak, napi 6 oraban, de sajnos ezt sem birtam es kertem egy eves munkanelkuli szabadsagot ami most szeptemberben lejart. Ekkor kertem hosszabbitast, de nem adtak meg. Most a munkaado arra ker hogy kozos megegyezessel szuntessuk meg a munkaviszonyomat. A kerdesem a kovetkezo: ha rendkivuli felmondassal felmondok akkor jar-e nekem valamilyen vegkielegitesi juttatas, vagy a kozos megegyezes illetve a rendkivuli felmondas lenne-e a jobb valasztas. A feizesnelkuli szabadsag lejarta utan nem mentem vissza dolgozni csak kertem hogy hosszabbitsak meg de ezt nem kaptam meg. Nagyon koszonom a tanacsukat!

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.11.13. 17:23

Ezeknél a "teljesen ráillik", meg "teljesen megegyezik" megjelölésű pereknél tapasztalatom szerint ki szokott derülni, hogy azért mégsem ugyanolyan a per :) Persze nincs kizárva, hogy teljesen ráillik.
És miről szólna az eljárás?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.13. 16:57

Nincs precedensjog Magyarországon. Inkább add elő a konkrét tényállást.

petee # 2014.11.13. 16:42

Ha egy munkaügyben már született legfelsőbb bírósági döntés, az abban foglaltakat mennyiben veszi figyelembe egy másik első fokon eljáró bíróság?

A szóban forgó ügy teljesen megegyezik a LB. által elbírált üggyel,csak nyilván a szereplők mások, illetve az én ügyem egy másik régió bírósága elé kerülne.

Elég kényes a dolog, és mint köztisztviselő, nem merek pert indítani, féltem az állásom, ugyanakkor a szóban forgó LB. döntés teljesen ráillik az esetemre.
Ha valaki tud segíteni, azt megköszönöm!

Mikevac # 2014.11.13. 08:37

Köszönöm irónikus véleményét.

Tegyük fel ,hogy ön ügyvéd gyakornok,most kezdte hivatását,Pesten dolgozik. Történik egy ilyen eset,ahol az össszes pest megyei ügyvédi irodának kiküldik nevét, negatívan állítják be. Jóttesz az Ön karrierének?Belátható időn belül a kutya nem alakalmazza Önt mint ügyvéd.
Próbálja legyen szíves átérezni azt,hogy mindenki magáról beszélne,kollegái,másik ügyvédek,stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.12. 18:28

Borzasztó! Irány Strasbourg!

Mikevac # 2014.11.12. 17:16

Bővíteném,hogy mit írtak páromról,miket osztottak meg olyan emberekkel,amikhez azoknak semmi köze!

A levélben megnevezték név szerint,hogy megkerülte a szolgálati utat,(Mivel nem kapott választ a közvetlen feletteseitől a ,,szolgálati úton" felfelé!Még a közvetlen felettese aki szintén dolgozik óra adó tanárként szintén nem kapott fizetést,és nem tudott információt,hogy miért nem!) Megnevezte továbbá a főállását,ahol figyelmeztetést kapott ezért.
A panaszlevélben amiben megkérdezte miért nem kapott fizetést, leírta,hogy helyben senki nem válaszolt,nem is méltatták válaszra
Az eset a helyi tankerület vezetőjére,tartozik,senki másra!Milyen jogon adta ki az információkat kb 50 iskola igazgatójának?!

Adryen # 2014.11.12. 17:06

Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy fix havibér esetén a jövedelem munkanapokra vagy naptári napokra jár-e. Ha jól tudom, táppénzt naptári napokra számítanak.

A decemberi ünnepek alkalmával mikor járok jobban, ha az ünnepnapokra (szabadnapokra) táppénzt vagy szabadságot íratok ki?

Kormánytisztviselő vagyok, a háziorvos kérésemre megszakítja a táppénzt azzal, hogy szabadságot kérek.

A maradék szabimat nem vehetem ki egyben, ezért érdekelne a kérdés.

murzo # 2014.11.12. 16:54

Nem bírósággal fenyegettek, azt hallgatólagosan elismerték,hogy jogosan nem igényelhetik vissza. nem olyan egyszerű az ügy, szabadság ,táppénz, fizunélküli. Mellesleg nekik is fel kellett volna tűnni a téves kifizetésnek, nem egy év után. Már az adóévet is lezárták év elején, akkor sem hiányzott nekik az összeg..

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.12. 12:32

Andika, amíg nem jogerős, addig sehogy. Ha jogerős lesz, kérhetsz végrehajtást. (Amúgy alighanem ítélet az, nem végzés.)

murzo # 2014.11.12. 12:11

Köszönöm a választ, nehezen eldönthető ,hogy fel kellett e ismernem. Ma kaptam választ arra,hogy miért idén augusztusról állítottak ki egy fiktív bértartozást, mért nem tavaly szeptemberről, a válasz az volt, hogy nem tud már belenyúlni a rendszerbe. A Magyar Államkincstárról van szó. Mellesleg kézi könyvelést kaptam.. Arra se nagyon tudtak választ adni,hogy vajon nem fog e nekik problémát okozni,hogy fiktív bértartozást követelnek papír szerint, és azzal hogy én elkezdem visszafizetni, elismerem az idén augusztusban fiktíven keletkezett. Egyébként ne merjek ne fizetni, mert ellehetetlenítik az életemet...

Andika28 # 2014.11.12. 07:47

Kedves Forumozók!

Tanácsot kérnék: Hogyan tudom érvényesiteni a MB jogerős végzését ki nem fizetett munkabérrel kapcsolatban? A végzésben 15 napos fizetési kötelezettsége van a volt Munkaadónak és fellebbezésre is van lehetősége. Honnan tudom, hogy fellebbez (ez csak időhúzás lenne részéről?)vagy nem is tudom érvényesiteni a jogerős követelésemet?
Köszönettel várom a tanácsokat.
Üdv. M. Mária

ObudaFan # 2014.11.12. 05:38

murzo

A jogalap nélkül kifizetett munkabér hatvan napon túl akkor követelhető vissza, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie, vagy azt maga idézte elő.

ObudaFan # 2014.11.12. 05:36

Mikevac

Hogy becsületsértést, jó hírnéc megsértését megvalósítottak-e, az attól függ, mit írtak róla negatívan.

murzo # 2014.11.12. 03:57

Nekem is meggyűlt a bajom a tankerülettel, én is pedagógus vagyok, tegnap nyíltan megfenyegettek.Egy évvel ezelőtt szerintük tévesen kifizetett bért követelnek tőlem,mondtam,hogy természetesen visszafizetem,csak küldjék ki papíron a bértartozás mértékét,hogy tudjam, miről van pontosan szó. Erre küldtek egy kézi könyvelést idén augusztusi bérről! ,amikor nem is dolgoztam! És ez még több is volt, mint a tavaly októberi kifizetés, amiről állították, hogy az téves.Mondtam,hogy ezt én nem szeretném kifizetni, mert ez idén augusztusról készült,amikor nem kaptam bér. Erre megfenyegettek, hogy kirúgnak, ellehetetlenítik az életemet, nem kapok munkát pedagógusként,st..mert a KLIK keze mindenhová elér...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.11. 21:08

Kérhet késedelmi kamatot.

Mikevac # 2014.11.11. 20:10

Tiszteletem.

olyan kérdéssel fordulok önökhöz,hogy véleményük szerint kimeríti-e a becsületsértés,jó hírnévhez való jogot az alábbi tényállás?

A párom tanárként dolgozik a helyi tankerületbe. Nem kapta még meg a szeptemberi fizetését....

Kérte a felette igazgatóként dolgozó kollégát,hogy mi a helyzet,a kolléga kérdezte a klikket,de süket fülekre talált.Párom írt a helyi klikk vezetőjének,hogy mi a helyzet,mert szerződéséből adódóan,meg kellett volna egy hónapja kapnia járandóságát.
Válasz nem érkezett egy hét elteltével sem,ezért irt a sorban eggyel feljebb,hogy adjanak legyenek szívesek magyarázatot adni.
Erre a reakció!!! A helyi klikk vezetője kör e-mail formájában az összes tankerületben dolgozó igazgatónak kiküldte az az e-mailt amiben nevén nevezi páromat,panaszkodósnak,egyéb szövegkörnyezetben negatívan beállítva őt.Szerintem egy életre elásta a környék iskoláiban.
Ezek után a párom iskolájában dolgozó Igazgatóval egy olyan lepecsételt hivatalos papírt állíttat ki,melyben a következő van írva: ,,A ... tankerület számlájára a központ a lekérés ellenére sem utalt,mert pénzügyi elszámolási munkálatok ezt most megakadályozták"

Hozzátenném még azt,hogy ebből precedens lenne,mert az ebben a tankerületben óra adó dolgozók nem kapták meg a szeptemberi juttatásukat,sem az útiköltséget sem.

Lehet ezzel jogilag valamit csinálni?Itt már nem a pénzről van szó,hanem a szakmai becsületről....

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.11. 18:15

De ha ez neked kevés, akkor Mt. 22. (2) b).

OFF
Sose látod be?
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.11. 18:13

A kifüggesztett beosztás micsoda, ha nem írás? Pantomim vagy peepshow?

Hvg-Oracle nagykommentár: [az Mt. 96-97. §-ához] „A közlés megtörténhet csoportosan, helyben szokásos módon történő közzététellel is

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.11. 17:15

(4) A munkaidő-beosztást legalább hét nappal korábban, legalább egy hétre írásban kell közölni. Ennek hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó.

A kifüggesztés nem írásban közlés.

tibiba # 2014.11.11. 17:03

Tisztelt Szakértő!
Munkaszerződésem 2003-ban 1 műszakra és állandó délelőttre lett megírva.
2 éve szerződés módosítás nélkül 2 műszakba osztottak be,azóta is így járok dolgozni.
Így kell járni és kész kijelentéssel,majd ha kell módosítják a szerződést.
Azóta is változatlan a szerződésem.
Lehet-e ezzel bíróságra menni?
Köszönettel Tibi

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.11. 17:00

Elég kifüggeszteni. De azt mindenki által látható, elérhető helyen.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.11. 09:43

Egy héttel korábban ki kell adni minden dolgozónak.

mugimugi # 2014.11.11. 08:23

Üdvözlöm,

Megtilthatja nekem a munkáltató, hogy lefotózzam a a megírt, kész, heti beosztásokat? Nem szeretném elírni. Írásban nem kapjuk meg, csak ki van tűzve a manageri irodában, ahová nélkülük be se lehet menni. Szabályos ez, hogy csak vezetői helyen van kint a beosztás? Másrészt tilthatja, hogy fotózzam a beosztást?

Válaszát előre köszönöm!

Üdv,
Mugi