Tisztelt jogászok!
Segítséget szeretnék kérni mit tehetnénk.A férjem egy német érdekeltségű cégnél dolgozik Magyarországon csupán 2 irodát működtet a cég amik igazából csak a papírok ide oda tologatásáért vannak.A férjem fél éve dolgozik ennél a cégnél magyar bejelentéssel.Munkaszerződése van amiben megvan határozva,hogy a fizetésüket tárgy hó 10. napjáig megkapja,ezzel szemben a fél év alatt ez egyszer sem teljesült.Nem csak Neki hanem a többi kollega sem kapja meg a bérét. Persze folyamatosan mondanak fel az emberek,de a férjem nem szeretne eljönni mert a hazajárása ideális a fizetése pedig elég magas.A munkáltató pl az e havi fizetést azért tartja vissza/18.a van és még fizetés sehol majd talán jövő héten/mert azt mondja így bünteti a dolgozókat akik nem jól teljesítenek és közölte ehhez joga van. Az a baj hogy ennek a levét nem csak azok isszák akiknek ezt szánja..Nos a kérdésem az lenne mit tehetnénk,mert a férjem nem szeretne erről a munkahelyről eljönni viszont szeretnénk tenni valamit hogy rájöjjön a "kedves" munkáltató hogy azért mert Magyarok vagyunk nem tehet meg bármit.Válaszukat előre is köszönöm.
Munkajogi kérdések.
Mégegy kérdés ezzel a részmunkaidővel kapcsolatban.
Ha visszamegyek most okt 1-jén részmunkaidőbe, akkor mi lesz a "benntragadt" szabadságommal, ami több hét... pontosan nem tudom, de 5-6-7 hét lehet kb.
Azt kivenni már nem tudom, nincs rá idő... Tanév közben szintén nem tudom, nem lehet...
kürbis, igaza van a munkáltatódnak
Tisztelt jogászok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni mennyire jogos az amit az elmúlt hónapban megtett a munkáltatóm. Éjszakai munkarendben dolgozok egy hipermarketben. Eddig mint minden más helyen éjféltől-éjfélig tartott egy munkanap. Ezt nekünk módosították arra hivatkozva, hogy nehéz így a könyvelés és jelenleg nekünk este nyolctól másnap este nyolcig tart a munkarend. Augusztusi hónapban adott volt a 20.-a mint ünnep. Eddig ilyenkor mindig éjfél után mentünk dolgozni de most este 10-re, amit nem fizettek ki mint ünnepi pótlék. arra hivatkoznak hogy nekünk a fizetett ünnep 19.-e. A munka és pihenőidő nyilvántartásban is 19-re van beírva a fizetett ünnep. Hozzáteszem én 18-án is dolgoztam ami természetesen 19-én ér véget, de erre pedig azt válaszolták hogy ez az új munkarend 19-től lépett érvénybe!
Előre is köszönöm a segítséget!
„Ez egyszerűen butaság. Jobban járnál, ha az ilyen alaptalan kifakadások helyett kérdeznél.”
Ha észre vetted volna eddig mindig kérdeztem. Csak nem mindig kaptam megfelelő választ.Tippeket annál többet. Viszont így közel a hatvanhoz te sem igazán örülnél ha hiányozna sok-sok éved a nyugdij idődhöz.
Na erről ennyit.
Voltam a NAV-nál regggel és azt mondták,hogy ők nem adtak ki olyan adatot,hogy ki vagyok jelentve a munkáltatómtol.Náluk még jogviszonyban vagyok.
Utánna voltam a TB.-nál és kértem jogviszony igazolást.Na mit gondolsz mi volt rajta? az,hogy a jogviszonyom még mindig fenn áll. A rehab. szerint viszont nem.Pénteken fogok utánna nézni,hogy a rehab. honnan szerezte az adatokat.
Kérdás: ki az aki egy intézményben a hasára ütve beír egy valótlan adatot egy hivatalos papirra?
Kérdés: ki hazudik?
Ez mind kőkemény jogi probléma és nam "kifakadás"
Tisztelt Jogászok!
2001-2005-ig volt egy betéti társaságom, ahol beltagként üzletvezető voltam.
Oktatással foglalkoztam, járulékot is fizettem, mivel nyelviskolákkal megbízási szerződésem volt. Jelenlegi munkahelyemen ezt a négy évet nem számítják munkaviszonynak.
A bt szerződésében szerepel, hogy a társaság tagjai a társaság tevékenységében személyesen is közreműködhetnek.
A problémám az, hogy pedagógusként alacsonyabb fizetési kategóriába soroltak be, mivel a tagsági jogviszonyt nem számolták bele a fizetési kategória megállapításánál a közalkalmazotti munkaviszonyba. Négy évvel alacsonyabb kategóriába vagyok, bár oktattam a Bt keretein belül nyelviskoláknál szerződéssel.
Remélem így érthetőbb voltam.
Bizakodva várom a választ!
Bizsu
„Az állambácsi gondoskodott róla,hogy meglehessen tenni a bejelentés nélküli foglalkoztatást.Így vesztettem 14 évet. ”
Ez egyszerűen butaság. Jobban járnál, ha az ilyen alaptalan kifakadások helyett kérdeznél.
A posta lehet,hogy áthidalja a problémát,csak válasz nem jön rá.
A Tp. lejárt, itthon ülök a 40%-ommal,jogilag be vagyok jelentve,a TAJ számom él és mégsem haladok előre.
Az állambácsi gondoskodott róla,hogy meglehessen tenni a bejelentés nélküli foglalkoztatást.Így vesztettem 14 évet. Már meg lenne a 40 évem.A 40%-ból csak 20% a baleseti sérülés és ha a tb. ad valamit az csak 8% a minimálbérből. Ki lehet számolni mennyi az.
Ahoz hogy meglegyen a kellö mennyiségű évem kellene 474 nap. Namár most hogy legyen meg ha nem tudok dolgozni, mivel be vagyok jelentve de nem jelentenek ki. Ki tudja hogy van ez? Még mindig nem világos senkinek,hogy miről írok?
Megszűnik.
ha lejár a határozott idejű szerződés, akkor azt módosítani szokták, vagy inkább új szerződést kötnek?
Jaaaa, akkor értem :-) Nem, nem próbaidő, lehúztam itt 9 évet :D Csak most felmerült, hogy részmunkaidőben visszamehetnék... S az gyed mellett pont jó lenne.
De ha gyes után ismét a jelenlegi határozatlan idejű kinevezésem él, akkor minden rendben van :D
Köszönöm!!
A határozott idejű szerződés a határozott idő lejártával nem határozatlan idejűvé válik, hanem megszűnik. Nem kevered a próbaidővel?
„Na igen, de ha határozott időre módosítja a szerződésemet, akkor ha az lejár”
Félreértesz. Nem határozott idejűvé kell alakítani, hanem határozott időre szólóan módosítani kell annyiban, hogy részmunkaidőben dolgozol. A határozott idő elteltével a módosítás hatályát veszti, a kinevezés (nem szerződés) eredeti tartalmával él tovább.
„Várjam meg a szerződés lejártát,hogy határozatlan idejű legyen a munkaszerződésem?”
Miből gondolod, hogy határozatlanná válik?
„Na igen, de ha határozott időre módosítja a szerződésemet”
Egyoldalúan? Mintha ahhoz te is kellenél
Jó napot!Nekem december 2.-ig van egy határozott idejű szerződésem a munkahelyemen,de mi szeretnénk családot alapítani.Nekem olyan kérdésem lenne,hogy a munkáltató megszüntetheti velem a munkaviszonyt mialatt terhes vagyok?Várjam meg a szerződés lejártát,hogy határozatlan idejű legyen a munkaszerződésem?
Na igen, de ha határozott időre módosítja a szerződésemet, akkor ha az lejár, ki is rúghat. Nem? Mert a határozott idejűt nem köteles meghosszabbítani. Jól gondolom?
én is elmentem táppénzre a felmondási idő alatt
Miért ne lehetne valaki táppénzen a felmondási idő alatt? (Mutasson jogszabályhelyet az, aki szerint tilos!)
Attól, hogy téged kicsit átvertek, nem kell őt is félrevezetned, megijesztened.
Ilyenkor a kinevezést határozott időre módosítani kell.
Gyeden vagyok kislányommal, aki másfél éves lesz nemsokára.
Közalkalmazotti jogviszonyban vagyok, s 2016 márciusáig fizetés nélküli szabadságon vagyok. (gyed-gyes)
Ha 2014 októberétől visszamegyek részmunkaidőben dolgozni, akkor hogy lesz ebből a gyed/gyes lejárta után teljes munkaidős állás. Van erre vmi, törvény, hogy a gyed/gyes lejárta után köteles a munkáltató ÚJRA teljes munkaidőben foglalkoztatni? Vagy csak a jóindulatán múlik? ( tegyük fel a munkaköröm nem szűnik meg)
„A cég még létezik csak ,hogy keccskeméten, én viszont 170 km-re vagyok tőle.”
A posta áthidalja problémát.
„felmondás a munkáltatöm részéről nem történt, az én részemről sem, bár többször kértem”
Most akkor felmondtál, vagy nem? Ezt nem lehet félig-meddig tenni. Mit kértél többször? (nem kérni kell, jogod van hozzá)
A cég még létezik csak ,hogy keccskeméten, én viszont 170 km-re vagyok tőle.
nem elérhető sehogyan sem. csak ennyi.
Keresőképtelen az, aki a munkáját betegség miatt nem tudja ellátni.
A táppénz jogosultság egy másik dolog. Tehát önmagában az, hogy lejárt a táppénzed (mivel kimerítetted a maximális időt), még nem jelenti azt, hogy keresőképes lennél.
Nem tudom, mit írtál a levélben, és hogy miért nem vették át. A helyedben először ránéznék a cégre, hogy egyáltalán léteznek-e.
Első körben a cegjegyzek.hu oldalon ellenőrizném, hogy nem állnak-e felszámolás, végelszámolás alatt.
Vagy személyesen bemennék a munkahelyre, és finoman érdeklődnék a szándékaik iránt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02