Munkajogi kérdések.


drbjozsef # 2021.10.29. 16:24

FN90,
Bár nem vagyok jogász, ha jól értem a rendeletet, és az egyesület honlapját, akkor ez nem állami szervezet, csak szerződéssel ellát állami feladatokat is, (gonodlom te is az Mt. hatálya alá tartozol munkajogilag), az 599.sz rendelet 1.§ szerinti felsorolás alá pedig az ilyen egyesület nincs felsorolva. Szerintem náluk nem kötelező. De lehet, tévedek.

FN90 # 2021.10.29. 17:49

Minket azt tudom, hogy az Mt. mellett Mmtv is érint. Az Egyesület pedig az MEOSZ, vagyis Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége megyei szervezete, ahogy én tudom. A MEOSZ pedig elvileg állami forrásokból és EU forrásokból tartja fent leginkább magát. Ebből a forrásból kapnak a megyei szervezetek. Tény, hogy az A Kormány 599/2021. (X. 28.) korm. rendelete A koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak által történő kötelező igénybevételéről szóló rendelet 1.§ (1) bekezdésében látható felsorolásban nem olvasható erre utaló hivatkozás. E korm. rendelet 1.§ (3) bekezdése pedig nem egyértelmű, hiszen gazdasági társaságokra hivatkozik.

A probléma az, ami miatt itt feltettem a kérdést, hogy az én közvetlen munkahelyem - a cég egyik kirendeltsége - üzemvezetője hivatkozott a 2021. december 15-i határidőre, ami viszont az A Kormány 598/2021. (X. 28.) korm. rendelete A munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló rendelet viszont nem szerepel, ami arra engedett következtetni, hogy ránk az A Kormány 599/2021. (X. 28.) korm. rendelete A koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak által történő kötelező igénybevételéről szóló kormányrendelet vonatkozik, így a cégvezetőnek ezzel kapcsolatban nincs döntési joga, hanem kötelezően el kell rendelje az oltás felvételét.

LipT # 2021.10.29. 18:09

Kedves Fórumozók!
Anyósom Coviddal kórházba került, szerencsére már jobban van...a munkahelyén beültettek mellé egy tanulót, aki láthatóan beteg volt, ezt jelezte is a csoportvezetőnek. Sajnos ez lett a vége, a munkatársa is pozitív tesztet produkált. Önök szerint érdemes az üggyel foglalkozni? Valószínűleg 1-2 hónap táppénz vár rá, kaphat emelt szintű összeget "üzemi baleset" révén? Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.30. 07:07

Nem.

Szabo # 2021.11.01. 09:36

Üdvözletem.
Segítségre van szükségem és gondolom másnál is előkerül a téma.
A megjelent kormányrendelet szerint az állami szerveknél kötelező az oltás, esetemben január 31-ig. Én ezt nem szeretném. Nem így terveztem, még öt évet dolgoztam volna és ez óriási kiesés, és persze a nyugdíjam is jóval kevesebb lesz.
Igénybe veszem a nők 40 éves nyugdíját, mást nem tehetek. Kérdésem a következő:

  • a nyolc hónap "sétáló" idő felében a munkáltató elküldhet-e fizetés nélküli szabadságra, vagy mit tehet, mivel oltás nélkül nem lehet dolgozni.

Köszönöm szépen a választ.
Szabóné

drbjozsef # 2021.11.01. 15:28

Szabo,

Szerintem elküldhet. A törvény szerint a felmentési idő legalább felére köteles felmenteni a munkavégzés alól, de a többi időre nem köteles. Ha az oltásra vonatkozó kormányrendeletnek nem felelsz meg, akkor a felmentési idő alatt is elküldhet fizetésnélkülire.
(bár ez utóbbi rendeletet nem ismerem pontosan ,de úgy rémlik egész sok türelmi idő van, abba sem esel bele?)
Ha meg tudtok egyezni, hogy az egész időre mentesen fel, az persze más, lehetséges.

kokokka # 2021.11.01. 16:43

Üdvözletem!

10 éve egy beosztásban dolgozom egy cégnél (indirekt minőségügyi technikus). Sajnos egészségügyi gondok miatt több mint négy hónapig betegállományban voltam. Most kezdenék, de az a hír fogadott, hogy már nem mint minőségügyi technikust foglalkoztatnának tovább, hanem egy teljesen más feladatkörű munkában, aminek még a megnevezése is más. Igaz ugyan, hogy ez az új munka is a Minőségügyi osztályhoz tartozik, de alapjaiban mást kéne csinálnom mint eddig, ráadásul már nem indirekt, hanem direkt dolgozóként. A kérdésem az lenne, hogy ez szerződésmódosítással jár-e, ugyanis nem szándékozom elvállalni ezt az új munkát? Mivel nagyon régóta dolgozom a cégnél, nem szeretném otthagyni e miatt a végkielégítésemet sem. Egyébként mivel soha nem volt semmi probléma a munkámmal tökéletesen biztos vagyok benne, hogy ez a betegállományom miatt van. Mivel azonban bizonyítani nem tudom, ezt csak mellékesen említettem meg....

Köszönettel : kokokka

drbjozsef # 2021.11.02. 06:01

kokokka,

Direkt? Indirekt? Nem tudom kitalálni az Mt. szerinti megfelelőjét ezeknek a fogalmaknak. Kölcsönzött munkaerő vagy most?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.02. 06:52

Munkaszerződést csak egyező akarattal lehet módosítani.

kokokka # 2021.11.02. 07:27

@drbjozsef

Nem, én saját dolgozó vagyok. de nálunk (és sok helyen) vannak direkt és indirekt fizikai dolgozók. Jelenleg mint Q-Technikus indirekt a besorolásom, de pl a temelésben, a soron dolgozók direkt besorolásúak. Ez elvileg attól függ, hogy egy adott helyen (pl. egy gép mellett) kell dolgozni, vagy a gyár területén mindenhol, mert olyan a feleadt. Mint most nekem.

@Kovács_Béla_Sándor

Igen, csak a kérdés az, hogy ez vajon szerződésmódosítás-e? Mert én úgy gondolom, hogy igen, de nem vagyok jogász, ráadásul elég sok minden lehet a tarsolyukba ha le akarják szívatni az embert. 25 éve dolgozom ott, elég tetemes pénzről van szó, ha végkielégítésről beszélünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.02. 07:34

A munkakör a munkaszerződés kötelező eleme, tehát a munkakör megváltoztatása mindig munkaszerződés-módosítás.

kokokka # 2021.11.02. 07:41

Igen, ez világos, de mivel ugyan úgy a QS-hez tartoznék csak más beosztásban kitudnak e találni valamit, hogy ne kelljen ezt az egész változást új munkakörnek nevezni? Egyébként az új beosztásomra normál esetben külön álláshírdetést adnak fel, csiszolatkészítő munkakörre.

drbjozsef # 2021.11.02. 08:49

kokokka,

Ezt innen, látatlanból, a tényleges feladatok, iratok ismerete nélkül mi nem fogjuk tudni neked megmondani.

Ha a munkaköröd változik (= más feladatokat kell végezzél, más lesz a napi tevékenységed, más a felelősségi köröd), akkor az munkaszerződés változás, amit csak közös megegyezéssel lehet. Ha nem fogadod el, a munkáltatónak kell felmondania.

És igen : egy munkáltatónak igen sok lehetőség áll a rendelkezésére, hogy mondjuk úgy, ne járjon rosszul.

kokokka # 2021.11.02. 09:45

Teljesen más munkát kéne csinálnom, teljesen más feladatokkal. Ez biztos. Így aztán úgy gondolom, hogy ehhez nekem az aláírásomat kéne adnom.

wers # 2021.11.02. 10:28

kitudnak e találni valamit, hogy ne kelljen ezt az egész változást új munkakörnek nevezni?

Mármint úgy érted a kérdést, ha a lovat befestjük fekete-fehér csíkosra akkor azt nevezhetjük-e zsiráfnak? Nevezhetjük. De attól még ló marad.

már nem mint minőségügyi technikust foglalkoztatnának tovább, hanem egy teljesen más feladatkörű munkában, aminek még a megnevezése is más

wers # 2021.11.02. 10:30

Közben látom drjozsef is válaszolt.

(de imádni való, hogy egy-egy hozzászólás órák múlva jelenik meg)

drbjozsef # 2021.11.02. 11:50

kokokka,

Teljesen más munkát kéne csinálnom, teljesen más feladatokkal. Ez biztos. Így aztán úgy gondolom, hogy ehhez nekem az aláírásomat kéne adnom.

Ez esetben jelezd a munkáltatódnak, hogy a munkaszerződésed szerint ezek a feladatok nem felelnek meg a munkakörödnek, vagy adjanak annak megfelelő feladatot, vagy kéred a munkaszerződésed írásban való módosítását. Aztán majd nem fogadod el.
(mondom, látatlanban azért ez nem biztos, egy "minőségügyi technikus" munkakörben elég sokminden belefér. Kifejezetten ütközik az új feladatod a munkaszerződésben írtakkal?)

kokokka # 2021.11.02. 13:02

Akkor már csak egy kérésem lenne. hogy néz ki a gyakorlatban az, ha nem írom alá az elém tett szerződésmódosítást? Elvileg kettőt kéne, hogy elém tegyenek, de ha nem írom alá ő még visszveheti, kidobhatja mintha soha nem is lett volna. Viszont én ezek után már nem akarok ennél a cégnél dolgozni! El szeretnék jönni a végkielégítésemmel. Eltehetek én egy példányt a kettőből akkor is, ha nem írom alá, mondjuk azért, hogy egy ügyvéddel átnézessem? Vagy hogy működik ez? Bocsánat, de ötven évesen ilyenben még nem volt részem.

drbjozsef # 2021.11.02. 16:56

kokokka,

Egy munkaszerződésen nincs mit nagyon megnézetni ügyvéddel. Ha az új munkakör, az új feladatok nem felelnek meg, akkor kijelented, hogy nem írod alá. Pont. Vagy ad munkát a mostani, élő szerződésed alapján, vagy nem, és akkor fizeti az állásidőre járó pénzt, és nem kell dolgoznod. Vagy felmond. Mondhatod, hogy ha nem tud az eredeti munkakörben foglalkoztatni, akkor mondjon fel, vagy szüntessétek meg közös megegyezéssel a munkaviszonyt - utóbbi esetben arra figyelj, hogy a törvény szerint járó végkielégítésnél, felmondási időnél kevesebbet ne akarjon beleírni.
Mindennap pontosan jelenj meg a munkahelyen, érdeklődj a munkaszerződésed szerinti feladatokról, ha olyan nincs, akkor üldögélj a munkaidő végéig.

egerpad # 2021.11.03. 12:37

Helló Fórum!

HR-es szakportál végkielégítés kalkulátora szerint járó végkieg öszeg stimmelhet?

Minden adatot beírtam amit kért. Munkaviszony kezdete 2005 vége 2021, vagyis 16 év.
Ennek alapjén 4 havi végkieg jár.
Az utóbbi 6 hóban a bér nem változott (sőt az utóbbi években sem), nincs se pótlék, se mozgó se teljesítmény se semmi. Csak a bruttó alapbér van ill ennek a nettója utalva.
Szabadságmegváltás nincs nem maradt kiadható szabi.
A bér az bruttó 197.000/nettó 131.

Ennek alapján a
https://www.kalkulator.hu/…s-kalkulator

788.000 ft végkieg-et hoz ki.
ez reális lenne?

És ebből mennyi marad majd „kézben“?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.03. 17:00

Igen, 4x197000 = 788 000. De ez nem igazán jogi kérdés.

drbjozsef # 2021.11.04. 06:25

egerpad,

A jogi részére : a végkielégítés munkaterhei (adó, járulék, hozzájárulás) pontosan ugyanazok, mint a havi fizetésé. Ugyanannyi nettód lesz belőle, mint a fizudból.

zsofia.margit # 2021.11.05. 08:50

Kérdésemre sehol nem találtam egyértelmű választ.
Műszakpótlékra való jogosultság esetén hogy alakul az elszámolás, ha a munkavállaló táppénzen is volt az érintett hónapban?
A táppénz időtartamát bele kell számítani a munkaidőbe? Tehát ha 21 munkanapos hónapban összesen 6 napon dolgozott ténylegesen, és ebből 2 nap lenne műszakpótlékkal érintett, akkor jogosult (mivel a hat napnak megvan az egyharmada) vagy 21 nappal számolunk és nem kell műszakpótlékot fizetni?
Köszönöm ha valaki tud segíteni

wers # 2021.11.05. 10:38

Én így nem értem a kérdést.

Nem nagyon értem, hogy zavarna be a táppénz. Azzal úgy kell számolni, mintha normál (elrendelt) munkarendben dolgozott volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.05. 12:43

Nem csoda, ha nem érted - hiszen nincs értelme. Olyan napra, amikor a munkavállaló keresőképtelenség miatt nem dolgozik, nyilván nem jár műszakpótlék. De a táppénz alapjába beleszámít az is, ha az irányadó időszakban a munkavállaló műszalpótlékot kapott.
(A kérdező egyszerűen nincs tisztában vele, hogyan számítják a táppénzt. És ahelyett, hogy ezt kérdezte volna meg, kombinál, spekulál.)