Munkajogi kérdések.

drbjozsef # 2021.10.18. 18:32

Rex07,

A 3 év alatti gyerekesek esetén az Mt. (113.§) csak az egyenlőtlen munkaidő beosztás, a heti pihenőnap, és a rendkívüli munkavégzés tekintetében tartalmaz korlátozást a munkáltatónak.

A napi munkaidő beosztására nem. Ha ő 6-14-ig akar beosztani, akkor azt jogszerűen megteheti.

Igen, ha ezt nem tudod vállalni, sajnos neked kell felmondani.

Grave7 # 2021.10.19. 09:54

@Rex07: Esetleg kérdezd meg, hogy van-e lehetőséged részmunkaidőben (6 órás: 8-14, vagy 4 órás: 10-14) dolgozni ebben a munkakörben.

Rex07 # 2021.10.19. 16:25

Köszönöm szépen a válaszokat utána érdeklődök.
Esetleg arra van lehetőség hogy december 13-ig maradok ennél a cégnél fizetés nélküli szabadságon de máshol vállalok részmunka időt?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.19. 18:08

Hogy maradsz-e fizetés nélküli szabadságon, te döntöd el. Az, hogy létesíthetsz-e a fizetés nélküli szabadság alatt más munkaviszonyt, véleményes. Szerintem csak a meglévő munkáltató hozzájárulásával.

DolgozóBajban # 2021.10.20. 18:12

Tisztelt Hozzáértők!
ma adom be a felmondásomat, holnapi kezdőnappal.
Az új munkahelyemmel abban maradtunk, hogy december 6-a lenne a kezdési időpontom Náluk.
A felmondási időm elvben 30 nap, de mivel 3-5 év közötti a munkaviszonyom, ezért ha jól tudom, a munkáltató rátehet még +5 napot.
Ezzel nincs gondom, elfogadom, ha 35 naptári nap lesz a felmondási időm, viszont:
még ha ezzel számolok is, marad 1 teljes hét, amikor ide már nem fogok tartozni, oda pedig még nem: mi a helyzet ilyenkor a TB-vel?
1 hétig otthon pihenek, de elvben ugye nincs biztosításom. Van türelmi idő, vagy kell befizessek valahová valamennyit arra az 1 hétre?

Előre is köszönöm.
B.

drbjozsef # 2021.10.20. 20:56

DolgozóBajban,

Miért nem mondasz fel holnap jövő heti kezdéssel? Ki kell számolni, hogy ne maradjon kimaradó nap.
Szerintem az a legegyszerűbb.

wers # 2021.10.21. 04:16

A munkáltató nem pakolhat semmit a törvényben meghatározott felmondási időre. Hacsak nem így állapodtatok meg a munkaszerződés megkötésekor. Felmondási idő a munkavállalói felmondásnál 30 nap.

Igénybe veheted az álláskereső támogatást. Akkor is, ha pár nap után már elhelyezkedsz, kifizetik a teljes 90 napot.

A munkaviszony megszűnését (ill. a jogviszony megszűnését követően) 45 napig jogosult vagy tb ellátásra.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.21. 04:33

(Úgy érted, a természetbeni ellátásra.)

wers # 2021.10.21. 06:34

úgy (is) és arra az időre nem kell a tb-t magának fizetnie (gyakorlatilag nem is tuja. Még csekket sem tudnak adni, míg a 45 nap le nem telik.)

DolgozóBajban # 2021.10.21. 16:28

Nagyon köszönöm mindenkinek. Egyelőre úgy néz ki, zökkenőmentes lesz mégis a váltás: egyik péntek utolsó munkanap A-helyen, hétfőn első munkanap B-helyen.Ettől függetlenül örülök, hogy ha kimaradna 1 hét a két dolog (befejezés és kezdés) között, akkor sem kellene aggódnom.

sziliszike1 # 2021.10.26. 07:17

Tisztelt Válaszadó!
A következő kérdésben kérném a segítségét..
Állami közmű szolgáltató cégnél dolgozom. A 2020-as és 2021-es évben a szakszervezeti bértárgyalások eredményeképpen a béremelésünket mindkét évben nem visszamenőlegesen január 1-től, hanem csak július 1-i hatállyal foganatosították mindösszesen 4 %-os mértékben (az emelés %-át csak azért írtam bele, hogy látható legyen az, hogy nem olyan mértékben emeltek félévtől, hogy a kimaradt első félé kompenzálódhasson). Azt szeretném tudni, hogy a jogszabály szerint rendben van-e az, hogy az emelés mértékét - függetlenül a bértárgyalások elhúzódó időpontjától és a pandémiás helyzettől függetlenül - nem év elejétől visszamenőlegesen kapjuk meg.
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.26. 07:20

Viccelsz, ugye? Az is teljesen rendben lenne, ha egyáltalán nem emeltek volna.

Eszter # 2021.10.26. 09:00

Tisztelt Válaszadó!
A kérdésem, hogy felmondható-e a munkaviszony a munkáltató részéről, ha a felajánlott munkaszerződés-módosítást nem fogadom el? A szerződés-módosítás a munkafolyamat egy részének díjazásával kapcsolatos.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.26. 10:42

A törvényben szabályzott feltételekkel mindig fel tud mondani a munkáltató. De ha az a kérdés, akkor a módosítása ajánlat el nem fogadása nem jogszerű felmondási ok.

Eszter # 2021.10.27. 09:58

Igen, ez volt, köszönöm, és további kérdés, hogy jogszerű-e, ha azonos munkakörű - mondjuk 20 - dolgozó közül csak pl. 4 főnek módosulna ily módon a bérezése, nem tényleges, hanem vélelmezhető gyengébb teljesítmény miatt. Előre is köszönöm a választ.

drbjozsef # 2021.10.27. 10:19

Eszter,

Természetesen. A bér kialkudása a dolgozó és a munkaadó dolga. Nem a kollégáké.
Megkockáztatom, más cégeknél van aki ugyanezen munkakörben többet, netán kevesebbet keres.

kisokos # 2021.10.27. 11:56

Tisztelt Hozzáértők!
A 29/2012. (III. 7.) Kormányrendelet 1. mellékletében a 19. Pénzügyi és számviteli feladatkörhöz az I. besorolási osztályban az alábbi végzettségi előírás szerepel:
"Felsőoktatásban szerzett gazdaságtudományi, közszolgálati, műszaki menedzser, gazdasági agrármérnöki, jogi, szakképzettség; vagy felsőoktatásban szerzett szakképzettség és gazdaságtudományi, statisztikai, informatikai, műszaki, logisztikai felsőfokú, illetve mérlegképes könyvelő szakképesítés"
Ha jól értelmezem, akkor ebben az esetben a mérlegképes könyvelő szakképesítés önállóan nem elegendő az I. besorolási osztályhoz.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.27. 17:03

Miért, az nem felsőfokú?

drbjozsef # 2021.10.27. 18:24

Talán itt az "illetve" szó miatt van kérdés? Mondjuk én se lennék benne biztos...

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.27. 19:04

Igaz. Én azt úgy értem, hogy vagylagos kapcsolatban van az egész megelőző fordulattal. De az számít, ahogyan a munkáltató (esetleg a bíróság) értelmezi.

kisokos # 2021.10.28. 07:18

Csak felsőfokú szakmai végzettséget ad...

drbjozsef # 2021.10.28. 16:40

Én hadilábon állok a magyar nyelvvel (is), de szerintem nem az egésszel van vagylagos kapcsolatban.
Én úgy értelmezem, hogy a pontosvessző utáni felsorolás része, utolsó eleme.

Vagyis : mérlegképes könyvelői ( nem felsőoktatásban szerzett) szakképesítés csak akkor jó, ha van mellette egy felsőoktatásban szerzett szakképzettség (mindegy milyen?) is.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.28. 17:21

Lehet úgy is. De akkor a mérlegképes könyvelőt magában hova sorolod be? A II-be ugyanis csak a középfokúakat lehet. Ezért kérdeztem, hogy az nem felsőfokú?

drbjozsef # 2021.10.29. 05:52

A "mérlegképes könyvelő szakképesítés" az lehet(ett idáig) OKJ-s képzés is, vagyis nem felsőfokú. De most is van ilyen képzés az új rendszerben.

FN90 # 2021.10.29. 15:52

Munkajogi értelmezést kérnék, mint munkavállaló. Megváltozott munkaképességű munkavállalóként egy akkreditált munkahelyen dolgozom. A munkáltató központja debreceni. A fenntartója elvileg a Hajdú-Bihar Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesülete (HBME).
Eddig tiszta is a kör. A Magyar Közlöny 2021. évi 197. számban megjelent az A Kormány 598/2021. (X. 28.) korm. rendelete A munkahelyek koronavírus elleni védelméről valamint az A Kormány 599/2021. (X. 28.) korm. rendelete A koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak által történő kötelező igénybevételéről szóló kormányrendelet.

Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben egy munkáltató fenntartója a HBME az állami fenntartásúnak számít-e vagy sem? Az 598-as vagy az 599-es kormányrendelet alkalmazandó a cégnél, vagyis van-e módja eltekinteni a munkáltatónak a vakcina kötelezővé tételétől?

Bár magam be vagyok oltva, így nekem alapvetően mindegy, de mégis érdekelne a jogi háttér ezzel kapcsolatban.