Munkajogi kérdések.


rita83 # 2021.12.16. 13:43

Tisztelt Fórum,

a következő kérdésben szeretnék segítséget kérni.

Jelenlegi munkahelyemen szóba került, hogy jövő évtől bevezetik a "home office" lehetőséget, viszont a tervek szerint ebből egyes részlegek dolgozóit kizárnák. A dolgozók munkaköre önmagában még ezt nem indokolná, nem olyan munkát végeznek, amihez elengedhetetlen a személyes jelenlét (pl. karbantartók). A kérdésem az lenne, hogy jogilag van-e helye ilyen típusú megkülönböztetésnek, megteheti-e a cégvezetés, hogy míg egyes munkavállalók számára engedélyezi a távmunka lehetőségét, addig másokat teljesen kizár ebből? Ugyanúgy irodai jellegű munkáról van szó, csak más terület. Mindegyik végezhető otthonról is, ahogy erre volt is már példa a covid járvány első hullámában, amikor átmenetileg bárki dolgozhatott otthonról.

Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2021.12.16. 16:18

Az otthonról dolgozás egy lehetőség, a munkáltatónak sem kötelezettség. Ez nem diszkrimináció, annak engedélyezi home office-t, akinek akarja.

bejelent # 2022.01.03. 12:34

Tisztelt Jogi Fórum!

Bár kérdésem eső után köpönyeg, de mégis felteszem.
Az a kérdésem, egy sima dolgozónak milyen eszköze van (lett volna) hogy megvédje magát ezen munkáltatói csalás ellen? Mit tehettünk volna?

A cég felvett határozatlan idejű fix béres munkaszerződéssel (bruttó 240/nettó 160-as bér) és be is jelentett erre az összegre, utalta hónapról hónapra amit kellett.
Majd egyszer csak gondolt egyet és nem utalt csak 111.000-et ami épp a minimálbér (még tavaly), 50-et meg kp-ban a kezembe akart adni. Nem most jöttem a falvédőről, tudtam átjelentett minimálba. Anélkül hogy ebbe én beleegyeztem volna, vagy akárcsak méltóztatott volna szólni nekem.
Bementem a NAVhoz, és bingó októbertől minimálbéren futok.A szerződésem maradt ami volt, btto 240.
Kérdésem annyi: én ilyen csalás ellen hogy védhetem meg magam? Sehogy?

Köszönöm

Szomorú örökös # 2022.01.03. 14:48

bejelent

A cég felvett határozatlan idejű fix béres munkaszerződéssel (bruttó 240/nettó 160-as bér) és be is jelentett erre az összegre, utalta hónapról hónapra amit kellett. Majd egyszer csak gondolt egyet és nem utalt csak 111.000-et ami épp a minimálbér (még tavaly), 50-et meg kp-ban a kezembe akart adni.

Mennyivel lett volna jobb, ha eleve a minimálbért kapod mondjuk azután, hogy módosítja arra az összegre a szerződésedet? A tavalyi és idei esztendő nagyon sok cégnek betett, szerintem tiszteld, hogy ők még talpon maradtak és a nettó kézhez kapott béred most is ugyanannyi. Sajna szerintem ha megpróbálsz ellene kavarni, akkor még ez se lesz szerintem, mert keresnek egy indokot a leépítésedre és kereshetsz másik helyet magadnak dolgozni.

drbjozsef # 2022.01.03. 14:56

bejelent,

Mit tehettél volna?
Jelzed a munkáltatódnak, hogy hibásan számfejtettek, neked több bért kell utalniuk, kézbe nem kérsz semmit, és hogy adminisztratív hiba történhetett, mert minimálbérre vagy bejelentve az ügyfélkapu szerint (nyilván ilyenkor azonnal ellenőrzi az ember), biztos tévedtek, javítsák ki, az érvényes munkaszerződés szerint.

Ha erre nem hajlandó, munkaügyi pert indíthatsz a cég ellen.

Regiee # 2022.01.05. 12:48

Sziasztok!

Minimálbéremelés kapcsán szeretnék érdeklődni, hogy az iskolaigazgató dönthet önhatalmúlag úgy, hogy a konyhások és portások állása hirtelen nem igényel szaközépiskolai végzettséget(eddig szükséges colt az állás betöltéséhez) így bruttó 10.000 forinttal kevesebb lesz nekik a fizetésemelés?

noks # 2022.01.14. 08:24

Tisztelt Fórum!

Ha iskolai dolgozóként NOKS lettem, az jelent bármit is a szabadságra nézve?

Eddig technikai voltam (ne szépítsük: portás) de most intézményen belül munkakörváltás történt, admin-titkársági alkalmazott lettem, NOKS.
oktatásban dolgozó nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkatárs.
Ez jelent bármit is a szabadságra nézve?
eddig annyi szabim volt amit az Mt előír (20 alap + pót)

Kjt szerinti jogviszony volt és maradt is.

Köszönöm

B.Trixi # 2022.01.17. 13:30

Az alábbiakhoz szeretném a hozzászólásotokat.
Van egy amerikai székhelyű nagy cég, szerte a világban különböző témákban irodái. A lányom az egyik londoni iroda alkalmazottja, amely hozzájárult, hogy homeofficeban Budapestről dolgozhasson. Viszont a magyar törvények miatt itthon kell adóznia, ezért áthelyezték a nagy cég kislétszámú budapesti irodájába, de a munkát továbbra is a londoni irodának végzi a régi felettese irányítása alatt. Ennek a kis részlegnek a HR-ese szintén Londonban van. A könyvelésüket egy magyar, de csak külföldi ügyfelekkel dolgozó könyvelő iroda végzi. Ez az iroda azt akarja, hogy a lányom készítsen szabályos felmondást a cégének, csak így tudják bevezetni a budapesti kirendeltség létszámába. A kérdésem, miért kellene felmondania, mikor cégen belül névlegesen át lett helyezve egyik szekcióból a másikba. Mi itt a felmondás nélküli megoldás?
Köszönöm.

Nagy Izabella # 2022.01.19. 20:23

Sziasztok!

Próbaidő alatt mondunk fel férjemmel- munkakörülmények nem megfelelőek- , a mai napon azzal fogadott a HR-es, hogy le kell vonnia a bérünkbül a munkacipő és a kiadott ruházat árát, mert ezt ő már senki másnak nem adhatja ki.(35e ft/fő Magyarán fizetésünk alig maradna egy heti meló után. ) Jól tettem-e, hogy írásosan jeleztem, hogy az MT 51. paragrafusa szerint a munkáltató a mv összes munkával kapcsolatos ktsg-t köteles megtéríteni és a kötelezően kiadott munkafelszerelés a munkáltató saját kockázatvállalása, uh nem járulok hozzá a bérből történő levonáshoz? Vicca versa ha mégis megteszi, hova fordulhatok panasz benyújtással?

Köszönettel: Iza

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.20. 07:18

A munkáltató minden sérelmezett intézkedésével szemben ugyanoda lehet fordulni: a bírósághoz. (Ezzel nem mondtam semmi az esélyeidről.)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.20. 07:21

B.Trixi, talán azért mert nem csak a munkáltatója változott meg - feltételezem a nagy nemzetközi is és a kis magyar is jogi személy -, hanem az alkalmazandó jog is.

jogatanar # 2022.01.20. 12:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

CSED-del, GYED-del kapcsolatos a kérdésem.
Jelenleg a 4 éves kisfiammal vagyok GYES-en, mert tartósan beteg. A születése előtt két munkahelyem is volt, de idő közben az egyik munkahelyem megszűnt, jelenleg a másodiknál vagyok fizetés nélküli szabadságon kb. 3 és fél éve a GYES miatt. Munkát vállalni nem tudok a gyermekem gondozása miatt.

  • Az lenne a kérdésem, hogyha születne egy második gyermekem, akkor jogosult lennék-e egyáltalán CSED-re, GYED-re?
  • Ha igen, akkor járna-e a számomra ugyanaz az összeg, mint amire jogosult voltam ez előző gyermekemnél?
  • Párhuzamosan a GYES is megmaradna az első gyermek jogán?

Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelettel: Zsófia

drbjozsef # 2022.01.20. 17:53

jogatanar,

Ez nem annyira jogi kérdés, mégcsak nem is munkajogi, mint inkább TB szakértői. Van itt ilyen fórum is, de ott is talán ha három havonta válaszol hozzáértő. Én sajnos az utóbbi években nem követtem a változásokat, így nem tudok biztosat mondani.
Keresned kellene egy TB ügyintézőt, aki ilyenekkel foglalkozik, ők perfektek ilyenben, pláne, hogy nem is különösebben extrémek a kérdéseid.
(szerintem jár újra a CSED/GYED, de nem a régi fizetés alapján, ha az utóbbi 180 (360?) napban nem dolgoztál, és párhuzamosan nem járhat több ellátás ezek közül, csak egy. De nem tudom biztosra)

jogatanar # 2022.01.20. 20:26

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm.

jogatanar

Tornius # 2022.01.21. 05:40

Tisztelt Fórum!

Több éve egy multinacionális cégnél dolgozok mint műszakvezető. Egyik nap összeültünk ahol megdicsértek hogy milyen jól csinálom a dolgokat, hozom a darabszámokat. Majd bejelentették hogy áthelyeznek. Nekem eszem ágában sincs átmenni, mivel szeretem azt amit ott csinálok. A kérdésem a következő: hogy a cég vezetés megteheti e azt hogy más szervezeti egységbe áthelyezet e embereket vagy sem?
Köszönöm előre is a válaszadásokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.21. 06:23

Tulajdonképpen igen. Csak az a kérdés, hogy van-e időkorlátja vagy nincs.

MIt értsünk áthelyezés alatt? Változik a munkaköröd? A munkavégzés helye?

Tornius # 2022.01.21. 12:57

Időkorlát nincs megállapítva. Az áthelyzés azt takarja hogy maradok ugyanúgy műszakvezető. Eddig egy gyártócellánál voltam, ha áthelyeznek akkor megmunkáló gépekkel leszek. Ott csiszolast végeztünk itt megmunkálást.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.21. 13:43

Ez nem igényel munkaszerződésmódosítást. A munkaköri leírást a a munkáltató egyoldalúan módosíthatja.

Tornius # 2022.01.21. 14:28

Köszönöm szépen a válaszadását!

ItukdaroV # 2022.01.22. 09:53

Sziasztok!

Teljes munkaidőben közalkalmazottként dolgozom, ahol a kötelező oltás fel nem vétele miatt jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok. Különböző okok miatt egyelőre nem szeretnék felmondani, viszont értelemszerűen másik, szintén teljes munkaidős állásban kívánok elhelyezkedni. Némi tájékozódás után megtudtam, hogy ezt gyakorlatilag minden további nélkül megtehetem, munkajogi szempontból nem létezik fő-, és másodállás, a két teljes munkaidős foglalkoztatás külön kezelendő, a szabályok is ekképp vonatkoznak rájuk. Ugyanakkor nem találtam egyértelmű szabályt arra az esetre, ha valamilyen okból a második (aktív) "főállásom" valamilyen okból megszűnne, miközben a korábbi (ahol a fizetés nélküli szabadságomat töltöm) megmarad. Értelmezésem szerint a megszűnt állásom után jogosult vagyok a munkanélküli segélyre, illetőleg az álláskeresési járadékra is, független attól, hogy marad még egy teljes munkaidős állásom (ahonnan viszont jövedelmem nem származik). Mi a helyzet ebben az esetben, jól értelmezem, hogy e tekintetben is elkülönül a két állás? Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.22. 10:37

Ez tévedés. Akinek van munkaviszonya (vagy akár csak egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozó), az nem jogosult álláskeresési támogatásra.

acsaba # 2022.01.27. 13:17

Sziasztok!
Egy egyszerű kérdéssel fordulok hozzátok, kérlek segítsetek. Angol alapszakos bölcsész diplomával taníthatok-e hivatalosan magántanárként? pl. egy egyéni vállakozásban, bejelentve, számlázva, fogadhatok-e otthon tanítványokat, vagy ehhez a tevékenységhez mindenképp tanári végzettség szükséges? Előre is köszönöm a segtséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.27. 14:41

Most akkor magántanár vagy vállalkozásban intézményesen? Szerintem nem mindegy.

acsaba # 2022.01.27. 16:36

Köszönöm a reagálást! Magántanár szeretnék lenni, de véleményem szerint, ha csak ezzel foglalkoznék (főállásban), akkor valamilyen vállalkozási forma, legyegyszerűbben egyéni vállalkozás lenne a legmegfelelőbb.

Szomorú örökös # 2022.01.27. 16:37

acsaba

Szerintem vállalkozásban, magántanárként felsőfokú angol nyelvvizsga kell a tanításhoz.
Ha iskola keretein belül szeretnél tanítani, oda angol tanári diploma kell.
Mindezt ellenőrizni is fogják, kérni fogják a papírjaidat hozzá később,
a vállalkozás elindítása után. Én így tudom, de ez egy laikus vélemény.