Munkajogi kérdések.


anne01 # 2014.03.13. 06:20

vagtam

Felesleges. Kézhez kaptál egy értesítést, itt már nem játszhatod el, hogy elszaladsz betegállományba, ettől nem fog meghosszabbodni a felmondási időd. Április végéig megkapod a teljes kereseted, ha betegállományba mész, az első 15 napra a béred 70%-át kapod, utána 60 vagy 50%-át, attól függően mennyi a biztosítási időd. Te melyiket választanád?

vagtam # 2014.03.12. 21:28

Kedves Szakértők segítenétek?

A kérdésemre kaptam egy igent és egy nemet is, és még mindig eléggé bizonytalan vagyok. Persze ezerrel keresek állást, de mivel srácaim vannak, nagyon nem mindegy, mennyi időm van új állást találni.

Az előzetes - általam átvett - értesítésen az szerepel, március 31 az utolsó munkában töltött napom, április 30 a munkaviszony vége. Sem közös megegyezést, sem felmondást nem írtam alá. Elmehetek táppénzre, vagy felesleges?

Előre is köszönöm!

vagtam

Bekka 36 # 2014.03.12. 21:19

Tisztelt Szakértő!

Az alábbiakban kérem a tanácsát:
Jelenlegi munkahelyemen, egy bankban 3 éve dolgozom. A munkámmal mindig meg voltak elégedve, mindig a sikeresen értékesítők között voltam. Március elsején váratlanul egy kolléganőt elküldetek, engem pedig 4 órásra vettek vissza, mint mondták nem kell megindokolni a döntést.
Ennyi fizetésből sajnos nem fogok tudni megélni, ezért körülnéztem és úgy néz ki, hogy egy másik bankba felvesznek 8 órás foglalkoztatásban. Szeretném elmondani azt is, hogy most voltak a minősítések, melyet úgy küldtek át - állítólag - hogy nem lehetett elolvasni. Így még a leírtakat megcáfolni sem tudtam a személyes elbeszélgetés során, ahol a vezetőasszony sajnálkozott a történteken, azt mondta, hogy különösebb probléma nincs a munkámmal, s ha az egyik kolléganő jövőre megy nyugdíjba, akkor ismét 8 órás lehetek. Én addig nem tudok sajnos várni, de azt elmondtam, hogy legalább 6 órásra tettek volna, mert az legalább rendesen beleszámít a szolgálati időmbe, nem úgy, mint a 4, óra (2 év számít csak 1 évnek) erre nem mondott semmit. Pár nap múlva aztán megérkezett az olvasható email is, ami egyáltalán nem azt fedte le, amiről beszéltünk. Itt hiányosságokat találtak a munkámban, annak ellenére, hogy mindig a legjobb értékesítők között volta,- erről havonta kaptunk e-mailt a központból – leírták a minősítésemben, hogy nem volt megfelelő az értékesítésem, nem hoztam az elvárt teljesítményt. Tehát ez nem fedi a valóságot. Ez az igazságtalanság nagyon bánt engem.
Szeretném megtudni, ha sikerülne találnom 8 órás foglalkoztatást, azonnali hatállyal, felmentési idő ledolgozása nélkül felmondhatok-e?

Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.

mikober68 # 2014.03.12. 14:21

Tisztelt Szakértők!
Gyors kérdésem lenne, mert holnap lesz a müb. tárgyalás.

A kft ahol 2012-től munkaszerződésem van, tavaly szeptember óta nem fizetett munkabért és nem adta ki a kilépő papírokat. Ezért novemberben elküldtem hivatalos iratként a felmondó levelemet, amit sem a cég székhelyén sem az üi. állandó lakcímén nem keresték. Így jött vissza a postán. Majd fordultam a BP MÜB-hoz. Itt kitűzték a tárgyalás napját. Elmentem egy ügyvédhez amit az önkormányzat (állam?) támogat. Nem tudom a pontos megnevezését. Ő átvette az iratokat, de kb 1 percet beszéltünk, és már jöhettem is el tőle. Pedig kérdeztem tőle hogy mire számíthatok?

Tehát a kérdésem, ha megnyerem a pert kb. mikor juthatok a jövedelmemhez?
Ha nem jelenik meg az üi, vagy ügyvédje, akkor mit fogok tudni tenni a továbbiakban?

Hogyan tudom rajta beperelni az összeget? Illetve tudom e kérni a holnapi napon nem csak a kft. üi. felelősségének a megállapítását, hanem a személy felelősségének a megállapítását is?

Polgári peres eljárást tudok-e ellene indítani?

Köszönöm a segítséget!

vagtam # 2014.03.12. 13:36

De miért nem?

capisca # 2014.03.12. 13:32

Kedves vagtam!

Szóval március 31-ig el tudok menni begsibe, és ez kitolja majd a felmondási időt is?
Nem.

vagtam # 2014.03.12. 13:27

Köszönöm szépen a választ, de még ezt körbejárnám egy kicsit.
A vezető a következő irományt nyomta a kezembe:

"Munkaviszony megszüntetésre vonatkozó felajánlás

Tájékoztatlak, hogy a ..... hatékonyság javítási elvárásainak betartása érdekében munkakörödet is érintő létszámcsökkentést határozott el.
A munkáltató és az érdekképviseletek között létrejött 2014. évi ÉT megállapodás alapján lehetőséged van a munkaviszony megszüntetés módjai közül választani"
Ezt az értesítést át kellett vennem. Ráírtam ugyan hogy jogtalannak tartom, de ezt a kezembe nyomták.
A másik nyomtatvány, amit majd vissza kell küldenem, tartalmazza a 2 megszüntetési lehetőséget.
8 napon belül kell írásban reagálni.
A lényege:
" Az utolsó munkanapod 2014 március hó 31. napja
Munkaviszonyod a felmentési idő lejártakor, 2014 április 30. napján szűnik meg."

Szóval március 31-ig el tudok menni begsibe, és ez kitolja majd a felmondási időt is?

Köszönettel:

vagtam

nandy # 2014.03.12. 13:15

Már a munkaidő is furcsa, mert napi 9 órát jelent. Persze lehet, hogy egy óra a munkaközi szünet, de akkor ezt a munkaszerződésnek, egyéb megállapodásnak, vagy ha van Kollektív Szerződés, akkor annak tartalmaznia kell.

pazs # 2014.03.12. 13:13

És akkor mégis milyen alapon osztják be a munkát? Olyan nincs, hogy kötelező túlóra, ráadásul előre elrendelve. Lépni viszont a lányodnak kell.

Veronika21 # 2014.03.12. 13:07

pazs.Veronika21: téged nem kötelezett a munkáltató, hogy vigyázz az unokádra, amennyiben a lányod ilyen munkaszerződést kötött, hogy hétvégén is dolgoznia kell, akkor ezt vele kéne tisztáznod.
A munka szerződésben az áll, hogy reggel 7-től délután 16.ig van a munka idő. szó sincs arról hogy hétvégeken, vagy ünnepnapokon is. 10 éve dolgozik ott tehát nem új munka erő.

pazs # 2014.03.12. 12:56

vagtam: amíg nem kaptál írásban felmondást vagy nem írtál alá közös megegyezést, addig él a munkaviszonyod, amennyiben keresőképtelen vagy, elmehetsz táppénzre. A megtámadáson akkor érdemes gondolkodni, ha már van mit.

Veronika21: téged nem kötelezett a munkáltató, hogy vigyázz az unokádra, amennyiben a lányod ilyen munkaszerződést kötött, hogy hétvégén is dolgoznia kell, akkor ezt vele kéne tisztáznod.

vagtam # 2014.03.12. 12:35

Tisztelt Szakértők!

Engem is utolért a lapát a munkahelyemen, és hát több kérdésem is felmerült ezzel kapcsolatban.

Tegnap a vezetőm csak azt közölt velem, hogy meg kívánja szüntetni a munkaviszonyomat. Választhatok hogy közös megegyezéssel vagy felmondással, most egyiket sem kellett még aláírnom, 8 napom van rá. A kérdésem az, hogy ha már a közlés megtörtént, elmehetek-e még betegállományba?
Vezetőm indokaival egyáltalán nem értettem egyet, ezért hajlok rá hogy bíróság elé vigyem a dolgot. Hogyan kell egy ilyen eljárást elindítani?

Köszönettel:

vagtam

Veronika21 # 2014.03.12. 12:34

Tisztelt Szakértő!
Szeretném meg tudni,hogy a munkáltató amihez semmi közöm kötelezhet-e engem arra, hogy az unokámat minden hétvégén én neveljem. Ugyan is a lányom egyedül neveli a gyermekét az édesapa nincs jelen a gyermek életében, csak másfél éves koráig éltek együtt.Nem látogatja és nem is fizet utána semmit, a gyermek nem ismeri az apját.A házasságuk 9 évig tartott, de a gyermek az utolsó évben született.A lányom egyedül van nincsen párja.Egy jó nevű palánta nevelő cégnél dolgozik,ahol minden hétvégére be van osztva dolgozni.Azt mondják neki vigye a gyereket a mamához ő ott hon van!Nagyon szeretem az unokámat örülök is neki de azért már egy kicsit ez sok nekem is.A szabad időmet mindig úgy kell be osztanom hogy hétvégeken nem mehetek sehova de még ünnepnap sem.Nekem még él az édesanyám akit én ápolok ő most 87 éves, de hétvégén mindig egyedül hagyom. Nincs más aki róla gondoskodjon csak én.Miért használja ki a munkáltató a dolgozóit? az unokám 6 éves tehát egyedül nem maradhat.
kérem aki tud válaszoljon mit tehetek.

nandy # 2014.03.12. 11:18

A közös megegyezést nem kötelező elfogadni. A konkrét esetben te szeretnél felmondani, és a munkáltató eszerint járt el. Még jófej is ráadásul, mert megírta helyetted a papírokat. Persze nem kötelező aláírnod, de akkor a munkaviszonyod is fennáll a továbbiakban.
Mit szeretnél???

anonim11 # 2014.03.11. 15:21

Tisztelt Szakértő!

Jelenlegi munkahelyemen kérelmet adtam be munkaviszony megszüntetésére közös megegyezéssel. Azért kértem a közös megegyezést mert a munkából kifolyólag megromlott az egészségem , jelenleg is táppénzen vagyok. A kérelemben indokoltam, hogy miért is szeretném így megszüntetni a munkaviszonyt. Átvette a kérelmet és azt mondta rendben van. Ma hívtak be aláírni a papírok amit végül is nem írtam alá, mert a közös megegyezés helyett felmondás- munkavállaló részéről papírt rakták elém melyben a következő szöveg áll:munka viszonya 2014. 03. 20.-val megszűnik a felmondási idő 15 nap melyet le kell dolgozni ellenkező esetben kártérítést vagyok köteles fizetni. Kérdésem ez mennyire felel meg a szabályoknak? Alá lehet e írni? A másik kérdésem, hogy a felmondási idő letölthető e táppénzen?
Köszönöm válaszát!

üdv. Anett

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.05. 16:01

milyen esélyem van arra, hogy megkapjam a pénzem?
És azt sem tudjuk, mikor jön a tartós, langyos eső. De rémlik, hogy a kapitány tizenöt éves.

m.krisz # 2014.03.05. 11:43

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem az lenne, hogy ha papíron eljuttattam a főnökeimnek a kérvényt a közös felmondáshoz ( a cél a törvényben rögzítettnél kevesebb ledolgozandó felmondási idő lenne), akkor van-e valamilyen időkorlát, amin belül a munkáltatónak írásban reagálnia kell? Szóban jelezték, hogy elfogadják, de tudok róla, hogy aznap megkerestek egy munkajogi ügyvédet is.

Üdv.

gabancs # 2014.03.04. 20:31

Mai hír, hogy behívtak a céghez "elszámolni". A kérésem az volt, hogy a két éve bent levő szabadságom és a ki nem vett szabadnapjaim fizessék ki. A túlóráim kifizetéséről lemondtam. A tulaj ordított velem és felajánlotta a tartozásuk negyed részét, amit nem fogadtam el. Munkaügyi bírósághoz szeretnék fordulni, milyen esélyem van arra, hogy megkapjam a pénzem? Feketén dolgoztatnak mindenkit, sajnos a tartozásuk is feketén van nyilvántartva.

gabancs # 2014.03.04. 20:25

Volt egy kérdésem, de nem kaptam választ... Tudna valaki segíteni, hogy is működik a fórum? Ki fog nekem válaszolni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.04. 18:24

Az úgy fair, hogy az bizonyít, aki állít. Tehát a főnöködet kérdezd, szerinte hol találod ezeket a szabályokat a törvényben. (Esetleg a kollektív szerződésben vagy az egyéni munkaszerződésben.)

Aplegate # 2014.03.04. 08:20

Üdv! A kérdéseim a következők: 1. Ma volt munkaértekezlet a munkahelyen, amit munkaidőn kívül rendelt el a vezető kötelező jelleggel ami kb 1 óráról van szó, ami lecsúztatható a későbbiekben-kitétellel.Hozzá kell tennem 2 műszakos munkarend van, ami azt jelenti, hogy akik délutánra jönnek dolgozni, azoknak is be kell jönni, majd hazamenni és visszajönni délutánra dolgozni.Hogyan egyeztethető össze a lecsúszás a jelenléti ívvel? Elrendelhető ez így? 4 havi időkeretben dolgozunk, ma azt mondta a vezető hogy az 1 hetes előre kiírt kötelező beosztási rend helyett már csak 2 napos kötelező előre tudatni a dolgozóval a munkarendet, továbbá közölheti a dolgozóval azt is a tárgynapon, hogy hogy hazamehet hamarább ill. maradni kell a beírt műszakhoz képest.Erre a kérdésemre sem találok választ a Mtk-ban. Köszönöm a választ előre is!

nandy # 2014.03.03. 22:16

atlantis, határozott idejű munkaszerződést csak kivételes esetben mondhatsz fel. A munkáltató akár kártérítési pert is indíthat.

Nem kötelező semmit sem aláírni, legfeljebb postázzák.

gabancs # 2014.03.03. 22:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2012. január 1-től középvezetőként dolgozom egy cégnél. (magántulajdonban levő szálloda). A mai nappal közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom, amit én kezdeményeztem. Két év alatt 950 plusz órám halmozódott fel, amit ki kellene fizetniük, de erre nem hajlandóak. Ez két évi szabadságom (480 óra) és ki nem vett szabadnapjaim amit nem vettem ki, mert erre nem volt lehetőségem. Ezek a napok 8 órában vannak számolva, de átlagban naponta 10-12 órát dolgoztam. Ügyeletes vezetői feladatot is el kellet látni, előfordult, hogy ezeken a napokon (két év alatt ez 42 nap volt) 15 órát kellett dolgozni. A 8 órán felüli munkaidőm megközelítőleg még plusz 700-800 óra lehet. A munkaszerződésemben heti 40 óra szerepel. Ragaszkodnak ahhoz, hogy középvezetőként kötetlen a munkaidőm, a 8 órán felüli munkaidőt nem fizetik ki, de a plusz napokat (pihenőnapok) és ki nem vett szabadságot is megkérdőjelezik, hogy miért nem vettem ki. A feladataimat kevesebb idő alatt nem tudtam elvégezni. Milyen segítséget kaphatok, illetve hova fordulhatok ebben az esetben? Köszönöm a válaszát.

nandy # 2014.03.03. 22:11

Özséb:

Feltételezve, hogy nem ugyanannál a munkáltatónál van több munkaviszonyod... a maximum napi 24 óra lehet.

nandy # 2014.03.03. 22:10

Nem a meglévő képesítés számít, hanem a betöltött munkakör.
Adminisztrátor, FEOR 4-es, jár a garantált bérminimum, vagyis a 118.000 ft.

Viszont ha pl. takarítanál, akkor csak sima minimálbér járna kötelezően.