Munkajogi kérdések.


Majordomus # 2022.05.23. 17:19

Az szja-t nem a munkáltató fizeti,hanem a munkavállaló. A munkáltató csak levonja és átutalja!
"Betegszabadságot" nem jelenthet telefonon,legfeljebb közölheti hogy az orvos táppénzes állományba vette.
A munkáltató kérésére -hacsak nem járóképtelen - ezt be kell mutatni. Normál esetben.
.
Itt viszont az a helyzet,hogy a nyugdijas munkavállaló nem biztosított,mert nem fizet utána a munkáltató tb és nyugdijjárulálékot és a dolgozó sem.
Tehát -szerintem - a felmondási idő utolsó napján megszűnik a munkaviszonya.

viktória71 # 2022.05.24. 10:02

Majordomus r.

még annyit tudna segíteni, hogy ha a felmondás ajánlott (nem ttv-s) levélben lett kézbesítve és a postai nyomkövetőben egy adott napon kézbesítettnek van megjelölve, akkor a felmondás kezdő napja ennek a postai bejegyzésnek a napja avagy az Mt.25.§.(3) alapján a felmondás keltezését követő napon kezdődik-e?

Köszi, Viktória

Majordomus # 2022.05.24. 10:18

A kézhezvétel napjától.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.24. 13:34

A következő naptól.
A határidőt mindig úgy számítjuk, hogy a számításra okot adó esemény napját követő nap az első nap.

Majordomus # 2022.05.24. 16:57

Kösz a pontosítást.

Saltlake # 2022.05.25. 12:24

Sziasztok!

Egy szlovák cégtől dolgoztam Németországban. Két hét próbaidő volt amiből sajnos kicsúsztam vagyis kint ragadtam.
18.-tól "szabin" vagyok, mielőtt hazajöttem a német művezető kérdezte mi a tervem a jövőre, mert egy-két hónapra ne menjek vissza. Sajnos próbaidő alatt már felmondtam egyszer, de kint ragadtam anyagi okból.
Ma hívott a szerződést adó szlovák cég, elég átjáró ház van náluk és úgy hitték ők, hogy megyek vissza.
Mondtam nekik, hogy nem, mert a szálló is egy putri tele alkoholistával, se wifi, se semmi és a német művezető amit mondott, arra is hivatkoztam.
Természetesen fel volt háborodva a hölgy és azt mondta, hogy írjam meg akkor a felmondást.
Erre írányulna a kérdésem, hogyan jönnék ki jobban, mert ha felmondást írok akkor kérheti a 30napos felmondási időt, amit nem kívánok ledolgozni. Vagy inkább ne tegyek semmit és várjam meg, míg ők küldenek el hiányzás miatt?

GMDG # 2022.05.25. 13:30

Sziasztok!

Én zaklatást jelentettem a cégnél, mivel már több, mint fél éve nem hagyott békén egy kolléga és már otthon is féltem, de a cég elég érdekesen kezelte az ügyemet, még kifejezetten marasztalják is az illetőt, pedig tudják, hogy már a rendőrségi feljelentés és távoltartási végzés a cél. Ezek után én felmondtam és jeleztem, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fogok fordulni, mert elüldöztek és a lakóhelyem közelében dolgoztatják tovább a zaklatómat. (mást is zaklat a cégnél) Ezek után elszabadult a pokol, én lettem a cégnél a gonosz, akit ki kell csinálni. A felmondási időmből még 2 és fél hét van hátra, viszont a zaklatóm ellenőrzése helyett a vezetőség minden nap az én munkámba köt bele, engem ellenőriznek, ellehetetlenítik a munkavégzést számomra, ha bemegyek az irodába, azzal van bajuk, ha home officeban dolgozok, akkor azzal. Menjek be, de bentre nem kaptam megfelelő munkaeszközt, meg hát ott a zaklatóm is, sőt elvileg nem is lehetek bent, ha ő nem terepen van, de ne menjek haza se, mert ott meg nem tudom felvenni a telefont, ha épp más is home officeban meetingel és azért akkor megrovást kapok. Már naponta 5x jön vmi email, hogy mit képzelek és mennyi baj van velem, bár pár hónapja még díjat kaptam (több mint 5 éve vagyok a cégnél) a munkámért, most azt mondják, hogy mennyire nem dolgozom és a díjat is kár volt adni és az csak motiváció akart lenni. Na ilyen stresszben én nem tudok dolgozni a következő hetekben, pláne, hogy úgy látom most arra megy ki a játék, hogy ha eljárás indul ellenük, akkor minél több "bizonyítékot" mutathassanak fel ellenem. Még alá is írattak velem dolgokat, hogy ismerjem el, hogy nem jelentem meg megbeszéléseken stb. Nonszensz az egész. Ezek után merjem jogi útra terelni az ügyet? Egyáltalán mit tehetek a következő hetekben, hogy túléljek?

Majordomus # 2022.05.25. 19:33

Ha szó nélkül aláirsz dolgokat amit eléd tesznek akkor nem sok jóra számithatsz.
.
Esetleg kérheted hogy tekintsenek el a felmondási idő ledolgozásától de ezt juszt sem fogják megadni.
Mit tehetsz?
Ne adj magad ellen támadási felületet!
.
Tűrj és dolgozz ahogy lehet,ha tovább akarsz lépni akkor már most fogadj ügyvédet.
Légy óvatos mert ha hibázol sokba kerülhet.

ibiza # 2022.06.15. 06:42

Tisztelt Fórumozók!

Egy -legalábbis számomra- bonyolult kérdésben szeretnék segítséget kérni.

Egy épületbontási munkában segítettem édesapámnak. A segítséget bármiféle juttatás nélkül vállaltam. Ennek ellenére -biztos, ami biztos- a könyvelő bejelentett alkalmi bejelentéssel hétfő és kedd napokra. Szerdán hívtuk ismét a munka megkezdése előtt, hogy jelentsen be aznapra is. Ezt követően megkezdtük a munkát, majd kaptunk egy munkaügyi ellenőrzést. A könyvelő az ellenőrzés megkezdéséig nem végezte el a rá bízott feladatot, holott több mint egy óra telt el a felé tett kérés és az ellenőrzés kezdete között.

A munkaügyi ellenőr 50.000 forint bírságot állapított meg, valamint előírta egy törvényre hivatkozva, hogy visszamenőleg jelentsenek be 30 napra.

Az előzetes tájokozódásom alapján és megdöbbenésemre valóban létezik ilyen törvény, amit teljesen nonszensznek tartok. Ugyanis engem, mint munkavállalót egy fiktív jogviszony létesítésére köteleznek, aminek egyéb következményei is vannak. Konkrétan arra gondolok, hogy ebben az időben álláskeresési járadékra voltam jogosult, de a munkaügyi központ tájékoztatása alapján, ha megtörténik ennek a fiktív munkaviszonynak a bejelentése, akkor arra az időszakra vissza kell utalnom a már kiutalt összeget.

Valamint -ez csak az én okoskodásom-, ha engem bejelentenek akár csak minimálbérre is, akkor elvileg adófizetési kötelezettségem is keletkezik. Egy olyan munka után, amiért és soha semmilyen juttatást nem kaptam.

Ebben a történetben úgy érzem, hogy én egyáltalán nem hibáztam, mégis engem akarnak súlytani hátrányos következményekkel, egyrészt visszakövetelnék a jogosan megszerzett járandóságomat, veszélyeztetve a napi megélhetésemet, másrészt adót kellene fizetnem egy olyan fiktív bevétel után, amit sosem realizáltam.

Arról nem is beszélve, hogy édesapámtól a munkaügy most egy szerződést követel, ami az én alkalmazásomra vonatkozik, ellenkező esetben plusz bírsággal fenyegetik adatszolgáltatási kötelezettség megszegése miatt. Elképesztő, hogy ilyen megtörténhet. Édesapámat köteleznék arra, hogy kényszerítsen engem utólagos szerződés-aláírásra, ellenkező esetben megbüntetik? Ebben az ügyben azt a mintát látom újra és újra felmerülni, hogy egy harmadik személy tettei vagy éppen nem-tettei miatt büntetnek meg egy embert, értem ez alatt konkrétan a könyvelő mulasztását, vagy azt, hogy én utólag biztosan nem fogok semmilyen szerződést aláírni, még akkor sem, ha maga Jézus Krisztus kéri, nemhogy a magyar állam.

Ez lenne 2022-ben a magyar jogbiztonság? Tényleg ennyire a béka segge alatt van ez az ország ilyen szempontból? Az állam csak így fiktív jogviszony létesítésére kötelezhet embereket, figyelmen kívül hagyva azokat a negatív következményeket, amiket ezért el kell szenvednie, egy harmadik fél hibájából? Nincsen erre valamilyen alkotmányos alapjog, vagy EU irányelv, ami alapján meg lehetne támadni ezt az őrült törvényt?

A könyvelő és édesapám oldaláról azt látom, hogy nem kezelik megfelelő prioritással és súlyosságának megfelelően az ügyet.

Tanácsot szeretnék kérni arra vonatkozólag, hogy egyáltalán jól mértem-e fel a helyzetet, itt valóban elkerüólhetetlen követkeményekkel fogok szembenézni? És ha így van, milyen lehetőségeim vannak kártérítésre? Én, aki nem álltam szerződéses jogviszonyban a könyvelővel, kérhetek -e kártérítést tőle a hanyag munkavégzése miatt, amivel nekem kárt okozott? Van -e valamilyen mód arra, hogy ezt a büntetést elkerüljük, arra hivatkozva, hogy családtagként, díjazás nélkül segítettem a munka során, ami egyébként bekerült a jegyzőkönyvbe is.

Tadegi # 2022.06.15. 07:21

Igazából a "munkáltatódnak" keletkezik kötelezettsége, mégpedig az, hogy egész hónapra fizesse meg utánad a járulákokat. Ez elvileg neked előnyös, mivel így egész hónapra biztosított lennél, nem kellene magad után a TB-t megfizetni. Adóznod csak a jövedelmed után kell, így ha nincs jövedelmed, adóznod sem kell. Ez az eljárás valójában tehát a be nem jelentett munkavállalót védi, nem őt bünteti.
Azt mondtad, "édesapádnál" dolgoztál. A családi segítség keretében végzett munka soha nem volt, és most sem bejelentés köteles. Egyszerűen lenyilatkozzátok, hogy apád áthívott segíteni szétverni a falat, te meg mentél, cserébe kaptál egy jó adag házikosztot ebédre.
Bonyolultabb viszont a helyzet, ha édesapád építési vállalkozó és az ő vállalkozásának segítettél. Ekkor ugyanis a vállalkozás valóban köteles bejelenteni téged bejelenteni legalább napi munkára, és ha ezt határidőben elmulasztja, akkor az egész hónapra be kell téged jelentenie.
Úgyhogy felesleges háborogni, te elvileg jobban járnál, ha be lennél jelentve egész hónapra.

ibiza # 2022.06.15. 12:21

Tagedi,

köszönöm a választ. A biztosításomat a munkaügyi központ fizette, mert álláskeresői ellátásra voltam jogosult a kérdéses időben. Viszont a munkaügyi központ tájékoztatása alapján, ha megtörténik a kényszerbejelntésem, akkor a jogosultságomat visszamenőleg elvesztem, tehát a kiutalt álláskeresői járulékot vissza kell fizetnem. Ezért sehogy sem tudom ezt úgy értelmezni, hogy ez az én érdekemet szolgálná.

A jogalkotó szándékát nem vitatom, viszont amikor egy ilyen törvényt hoznak, akkor arra is gondolni kellene, hogy a munkaügyi ellenőr rosszindulatúan és rosszhiszeműen nem veszi figyelembe azt, hogy családi segítőként voltam jelen. Sőt, expressis verbis kijelentette, hogy nincs olyan, hogy családi segítség keretében végzett munka.

Az szép és jó, hogy nem kell adóznom olyan jövedelem után, amit nem kerestem meg, de vajon a NAV mit gondol erről, amikor engem egy oktrojált szerződés alapján be akarnak jelenteni, és benne leszek a rendszerben, mint minimálbérre bejelentett alkalmazott? Ugyanis az ellenőrtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ha mi nem végezzük el a bejelentést, akkor ő fogja megtenni hivatalból.

Nem látom azt sem, hogy nekem milyen jogorvoslati lehetőségem van ebben az ügyben. Hiszen nem ellenem folyik az eljárás, a könyvelővel sem én álltam szerződéses viszonyban.

drbjozsef # 2022.06.15. 17:00

ibiza,

Ha visszamenőlegesen bejelentenek 30 napra, akkor kapsz egy hónapi fizetést is. Az csak kompenzálja a kieső járadékodat.

ibiza # 2022.06.15. 19:00

drbjozsef,

nem fogok ebben az esetben fizetést kapni, mert ingyen vállaltam a munkavégzést, hogy segítsek édesapámnak. Egyébként sem fogadnék el 1 hónapnyi anyagi térítést egy 3 napos munkáért.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.15. 19:03

Ez már a te döntésed. De ha önként lemondasz a járandóságodról, azért ne hibáztass mást.

Majordomus # 2022.06.15. 20:38

Jobb lett volna ha csendben maradtok.

ibiza # 2022.06.16. 08:08

Kovács_Béla_Sándor,

nem hibáztattam senkit azért, mert ingyen vállaltam a munkát. Alap szövegértési képességek birtokában megállapítható, hogy nem ezzel van problémám.

Tadegi # 2022.06.16. 13:51

Nem értem miért nem támadtátok meg a bírságot kiszabó határozatot... Ott kellett volna ellentmondani, és megmondani, hogy itt családon belüli segítségről volt szó. Utólag hőbörögni már kicsit késő...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.16. 17:34

Akkor is ez a véleményed, ha úgy érti, hogy ingyen segített az édesapjának, hogy az édesapja munkavállaló valahol, ő pedig ment vele a munkahelyére együtt dolgozni?

Majordomus # 2022.06.16. 20:28

Lehet,csak az eddig nem derült ki,hogy otthon a régi fészert bontották el,vagy a papa kőmüvesként vállalt munkát valahol és elhívta a fiát segiteni.

hubomulocod # 2022.06.17. 09:35

Tisztelt Fórum!

A kérdésem nem annyira munkaJOG mint inkább munkaBIZTONSÁG de talán kaphatok valami választ.
Én irodai dolgozóként kötelezhető vagyok arra, hogy napi 8 néha 10 órákat töltsek el egy (nem elírás...) 38-40 fokos irodában?
D-i fekvésű régi szocreál vasbeton kocka, nyári napokon ha kinn van 35 fok, benn 40. nem elírás.
Légkondi NINCS. nem is lesz.
Azért 40 fokban üldölgélni 8 órákat-én erre kötelezhető vagyok?
csak azért kérdezem mert ilyen hőfokon SZARVASMARHÁKAT ÉS DISZNÓKAT tartani szállítani törvénytelen és állatkínzás lenne.
Nem kívánok stroke-ban elhalálozni a 8 órás 40 fokos aszalás után azért mert a dicső cégnek nincs pénze egy légkondira (ja, állami intézmény ám....)

Mi a jogászok válasza erre az egészre?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.17. 11:13

Ha így kérdezed, akkor a válasz: igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.17. 11:16

az eddig nem derült ki,hogy otthon a régi fészert bontották el,vagy
Gondolod, hogy az otthoni fészer bontásához jelenttették be "a könyvvelővel" alkalmi munkavállalóként? És hogy a munkaügyi hatóság az otthoni fészer bontásának a harmadik napján szállt ki helyszíni ellenőrzést tartani?

Tadegi # 2022.06.17. 13:06

Akkor is ez a véleményed, ha úgy érti, hogy ingyen segített az édesapjának, hogy az édesapja munkavállaló valahol, ő pedig ment vele a munkahelyére együtt dolgozni?
Leírtam, hogy ha a papa vállalkozásában segített, akkor nincs igaza.

Nandi # 2022.06.25. 05:26

Tisztelt Fórum!
Munkajogban kérnék segítséget. Tegnap a munkahelyemen minden előzmény nélkül felmondtak nekem, pénz hiányra hivatkozva.
Én már védett korban vagyok, 4 év múlva megyek nyugdíjba. Sajnos a közös megegyezéses felmondást aláírtam, mert annyira váratlanul ért és sokkolt a helyzet, hogy gondolkozni sem tudtam. Magatartásukkal "kényszerítőnek" éreztem a helyzetet. Azonnali hatállyal az aláírás után haza is kellett mennem. Jelenleg szabadságon vagyok, aug. 15-vel szűnne meg a munkaviszony és utána kapnék 2 havi végkielégítést.
6 év dolgoztam itt. Munkámra panasz nem volt.
Kérdésem az lenne, hogy tehetek-e bármit is így, hogy aláírtam.
Előre is köszönöm válaszukat!
Nandi

Szomorú örökös # 2022.06.25. 06:08

Nandi

Tegnap a munkahelyemen minden előzmény nélkül felmondtak nekem, pénz hiányra hivatkozva. Én már védett korban vagyok, 4 év múlva megyek nyugdíjba. Sajnos a közös megegyezéses felmondást aláírtam, mert annyira váratlanul ért és sokkolt a helyzet, hogy gondolkozni sem tudtam. Magatartásukkal "kényszerítőnek" éreztem a helyzetet......Kérdésem az lenne, hogy tehetek-e bármit is így, hogy aláírtam.

Szerintem semmit, bár ez csak egy laikus vélemény! Erőszakkal nem lehet csak azért munkahelyet fenntartani, mert te úgy gondolod, hogy megillet még téged a nyugdíjig hátralévő 4 évig csak azért, mert szerinted „védett korban” vagy. Ha nincs pénz a státuszodra, akkor azt a munkahely bármikor megszüntetheti. Valószínűleg egy másik fiatalabb kollégád fog jóval többet dolgozni azért, hogy a te munkádat is elvégezze - nagy valószínűséggel nem kap érte több pénzt. Ez a mai magyar módi. :-(