Munkajogi kérdések.


monalisa1 # 2013.03.22. 11:08

Ka-ti58

Ma bárkit el tudnak küldeni - ha akarják, az okot meg tudják rá találni.

Abszurd h pár szem gyümölcs, kis csoki vagy kávé elfogadása - úgy nagy általánosságban - tiltva legyen, hiszen a gondozottal a mindennapok során több-kevesebb személyes kapcsolat alakul ki.
A kórházakban, a szociális otthonokban stb. nem lenne a betegágy mellett egyetlen ápolószemély sem, ha soha senki azt a kis figyelmességet nem fogadhatná el.
Igazából a hálapénz sincs tiltva, legfeljebb elzárkódik előle az orvos, a nővér.

lovasné (törölt felhasználó) # 2013.03.22. 09:13

Tisztelt JogiFórum!

Szeretném kérdezni,hogy 20 éve dolgozom ugyanazon a munkahelyen tavaly szeptemberbe volt egy mellműtétem és 10napot voltam betegállományba ,majd december 11-18-ig ismét műtét kórházba, kérték hogy vegyem ki a szabimat dec31éig.201301.01 óta ismét beteg állomány március 4ig. vissza szerettem volna menni dolgozni hogy ne gondoljak a betegségemre de a fönökeim nem úgy álltak hozzá és vissza kellett jönnöm betegállományba természetes járok ellenérzésre a betegségemmel kapcsolatba, végül is azt szeretném kérdezni hogy a 2013-as mukatörvénybe benne van hogy a betegszabadságot követően 1évvel elkűldhetik a dolgozót, most nekem az utolsó betegszabit veszik figyelembe a 2013-ast? Mert ha ezt akkor el tudok menni 40év után nyugdíjba. nagyon megköszönöm a választ!

jolán

Ka--ti58 # 2013.03.21. 06:31

55 éves vagyok, munkahelyemen 14 éve dolgozok (szociális területen,mint gondozó ápolónő). Feletteseim a napokban szúrópróbaszerüen táskáinkat átnézte, ellenőrizte. Szinte minden dolgozónál volt valami, amit kaptak a betegektől (gyümölcs, kisebb apróságok).
Sérelmezem, hogy egyedül engem jegyzőkönyveztek le, megszégyenítve értekezleten. A többieknek nem származott semmilyen hátrányuk. Még ez idáig nem kaptam választ, hogy mi lesz a következménye vétségemnek.
Igaz, le van írva a munkaköri leírásunkban, hogy nem lehet elfogadni semmit sem. Ez szerintem mindenkire vonatkozik. Úgy érzem ez diszkrimináció.
Elküldhetnek-e, ezért a munkahelyemről?
Köszönöm válaszukat.

monalisa1 # 2013.03.18. 13:55

Lehet mert rendkívüli eset állt elő. Ha nem tudják szabadnapban kiadni akkor az utolsó munkában töltött napon a különbözetet ki kell hogy fizessék. (Amúgy a továbbiakra van már munkád?...)

kitti77 # 2013.03.18. 13:33

Tisztelt Hölgyem, Uram!
Segítséget kérnék a következő dologban: a munkahelyemen múlt héten bejelentették, hogy április végére meg kell lennie a munkának(attól kezdve a dolognak vége is), ezért addig heti 5 alkalommal, hétfőtől péntekig 12 órában dolgozunk. Kifizetni sem fogják, majd valamikor lecsúsztatjuk. Én havi szerződéssel dolgozom, április 15.-én le is jár. Hogy így mikor fogom lecsúsztatni azt sem értem, vagy a lecsúsztatásokra kötnek velem újabb szerződést, senki sem tudja. A kérdésem mégis inkább arra vonatkozik, lehet-e így 12óráztatni?

yuki # 2013.03.14. 16:49

Tisztelt Jogi Fórum! Kérdésem az lenne hogy 2013-ban mennyi a kötelező munkaóra teljes 8 órás munkaidőben, és ezen felül mennyi az éves megengedett túlóra? Válaszukat előre is köszönöm!

Évike-76 # 2013.03.13. 16:50

Tisztelt Szakértők!

Egy szociális intézményben vagyok ápolónő. A munkáltató mostanában sorra ellenőriz minket. Elmulasztottam egy lakó szekrényének rendbetételét. Írásbeli figyelmeztetést akart érte adni de én ezt nem írtam alá,illetve kicsit magasabb hangom mondtam nekik ( a másik felettesemmel együtt voltak) hogy nincs-e jobb dolguk mint minket folyamatosan cseszegetni. Erre figyelmeztettek a beszédemre, valamint hogy ha nem írom alá attól még az akkor is érvényes.

Kérdésem az lenne, hogy jogos-e a figyelmeztetés, illetve felmondhatnak-e nekem ilyen indokok alapján, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy már nem ez az első figyelmeztetésem ebben az évben.

Előre is köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2013.03.12. 10:10
Zsuzsazsuzsa # 2013.03.12. 07:44

Tisztelt Jogi Fórum!

Az öregségi nyugdíjkorhatárt 2013. novemberben érem el, jelenleg korhatár előtti ellátásban részesülök. Egy önkormányzati intézménynél megbízási szerződéssel nem közalkalmazottként speciális feladatot látok el.

Kérdésem, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig (2013. november) ezt a feladatot elláthatom-e, (a nyugdíjjárulék alapja nem éri el az éves keretösszeget), valamint kell-e a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál bejelentést tennem.

B.Mónika # 2013.03.09. 00:59

Tisztelt Jogi Fórum!

Lassan közeleg az SZJA bevallás határideje, és egy ismerősöm az alábbi problémájával keresett meg (melyre sajnos nem tudom a megoldást):
a 2012 - es évben az őt foglalkoztató cég megszűnt, és semmilyen kilépőpapírt vagy jövedelemigazolást nem adott át a fent említett ismerősömnek, amely alapján az adóbevallását elkészíthetné. A volt munkáltató nem elérhető. Ebben az esetben mi a teendő? Kihez lehet/kell fordulni?

A választ előre is köszönöm!

Lyonee # 2013.02.25. 17:20

marcsi04
Még akkor is járna, ha megszakításokkal lenne meg több munkáltatónál a közalkalmazotti jogviszonyod.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.25. 17:08

Mihez?

jutka1953 # 2013.02.25. 16:39

Tisztelt Jogi Fórum.
A kérdésem az hogy a munkáltató jogosan kéri-e a munkavállaló személyi igazolvány,és lakcímkártya fénymásolatát.
Köszönettel:Jutka

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.25. 11:34

Az nem követelés, hanem törvényi kötelezettség. Nincs az a hülye munkáltató, aki egy ilyen nyilatkozatot úgy értelmezne, hogy a kilépő papírokat nem kell kiadni. (Úgy tűnik, a munkavállalók között akad...)

forumozoka # 2013.02.24. 20:53

Tisztelt JogiForum!

A következő lenne a kérdésem. Ha aláírtam két ilyen papírt (nem önszántamból), hogy

"XY felé semmilysen követelésem sincs, minden járandóságomat megfizette.."

valóban lemondtam minden jogomról? Ilyen esetben az általuk oda nem adott kilépő papírjaimról is lemondtam, vagy azokat még behajthatom rajtuk??? Mennyi ideig "intézkedhetek" ebben az esetben?
köszönöm

urgyam # 2013.02.24. 18:40

Tisztelt Jogi Fórum!
Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy szabálytalan-e ha egy munkahelyen havi szerződéssel foglalkoztatnak embereket?
Bővebben: A cégnél, ami külföldi tulajdonban van kb. a dolgozók 80%-a vállalkozó által dolgozik, havonta hosszabbítanak munkaszerződést és ez alapján jár nekik a fizetés is. Ha szabályos, akkor miért éri meg a cégnek, ha nem akkor hogy tudja megcsinálni?
Ennél a cégnél dolgozom, de én határozatlan idejű szerződéssel vagyok alkalmazva. Ez a kérdés azért merült fel mert hallomásból /a cégen belül/ a dolgozók fülébe jutott a hír, miszerint valószínű hogy a továbbiakban minket is vállalkozón keresztül szeretnének foglalkoztatni. Mi a hátránya ennek a vállalkozón keresztüli szerződésnek?

marcsi04 # 2013.02.24. 09:48

Tisztelt Válaszoló!
A következő kérdésem lenne:
30 éve vagyok közalkalmazotti jogviszonyban, azonban nem egy munkahelyen, viszont megszakítás nélkül. Kérdés az, hogy jár-e ebben az esetben a 30 éves jubileumi jutalom?
Köszönettel Marcsi

Ronica # 2013.02.22. 18:19

Tisztelt Ügyvéd ÚR!
Testvérem Hatvanban lakik, Németországban dolgozik(-ott) egy Szegedi cég kiküldetésében. Munkahelyi balesete volt Németországban, ami miatt sínbe kellett tenni az ujját, amit Németországban láttak el.Lehetséges, hogy egy munkahelyi baleset csak a minimálbérre vonatkozik, amit Németországban keresett, arra nem? A testvérem felhívta a tb-t, hogy kötelező e hazautazni Magyarországra, vagy az eu-s kártyával ellátják, ott megnyugtatták, hogy nem csak a sürgősségi ellátást, hanem a hozzá tartozó kezelések is állja a tb. Viszont a munkáltató azonnali hatállyal kirúgta,és kiköltöztette a lakásból, mert nem ment haza. febr.20-án esedékes fizetését sem kapta meg, utazzon el Szegedre a pénzéért.Sőt, beleírták a szerződésébe azt is, hogy munkaügyi bírósághoz csak a Szegedihez mehet, mindenki tudja a cégnél, hogy nagyfokú ismeretségi körrel rendelkeznek. Elképzelhető valami megoldás? Szabályosan jártak el? Válaszát várva,
Tisztelettel Andrea

Danielle # 2013.02.22. 13:12

Tisztelt Jogi Fórum!
Munkahelyemen a tulajdonos összehívta a műhelyt és
írásban is megerősítve közölte, hogy a következő hónaptól a jelenlegi munkabér kifizetése úgy változik,
hogy 85 % alapbér és 15 % mozgóbérként kerül kifizetésre amennyiben a dolgozó feladatait maradéktalanul ellátja és eleget tesz a munkafegyelem
követelményeinek. Ezt az iratot a bérek kifizetési
feltételeinek módosításaként címezte és a munkaszerződés mellékletét képezi a jövőben. Tekintettel
arra, hogy mindenki félti a munkahelyet egy közös íven
minden dolgozónak alá kellett írnia és közölte, hogy
jogásszal megbeszélve ezt Ő megteheti. Az iraton az is
szerepel, hogy a munkahelyi elvárások nem teljesítése
és a fegyelem ismétlődő megsértése azonnali elbocsátást vonhat maga után és ez alól a védett korú dolgozók sem kivételek.
Szeretném megkérdezni, hogy ezt megteheti-e egy munkáltató. Eddig 40 órás munkahétben dolgoztam és
havi fix juttatásban részesültem. Ezáltal, ha a mozgóbér nem kapom meg jócskán csökken a fizetésem,
továbbá befolyásolja a betegállomány és a szabadság
kifizetésének összegét is.
Köszönönettel: Daniella

wers # 2013.02.22. 09:54

Sajna a gerincsérv műtétem miatt nem tudok ott dolgozni
Akkor neked kell felmondanod.

Egér 4000 # 2013.02.22. 07:58

Tisztelt Kbs-ügyvéd! Avval a kérdéssel fordulnék önökhöz.Hogy mit tehetek a munkáltatómmal szemben? A táppénzem lejártát követően behívót hogy menjek be megbeszélni a továbbiakat. De csak annyit tudott mondani közös megegyezés,amit nem fogadtam el.Ő erre mondta: töltsem a tavalyi szabadságom majd fizeti.Ez megtörtént,ezt követően már csak az orvosi vizsgálatra tért ki,azt elfogadtam.Megmondta mikor, de az még 3 hét +várakozás lett volna,aminek nem örültem. De előre hozta, és már a következő héten meg is történt.Viszont az eredmény mint egy villámcsapás érte,borzalmasan ideges lett! Meg mondta nem tud alkalmazni,és itt nincs olyan munka, nehéz fizikai van csak! De az üzemorvos alkalmasnak talált,könnyű fizikai munkában,és rehab munka körében.Ezek után elköszönt.És én próbáltam elérni nem akarta,majd tegnap sikerült.Akkor avval jött nekem ő ügyvédje valami papírt ír! És hogy én mennyek ügyvédhez írassak vele papírt hogy ő alkalmazhat nehéz fizikai munkakörben,de még azt is hogy az ügyvéd küldjön tovább Orvosi bizottság elé.De én úgy tudom, azt a munkáltatónak kell megtennie ha kételkedik. És értetlenkedik és kiabálva kommunikál csak! Szeretnék erre egy választ! Sajna a gerincsérv műtétem miatt nem tudok ott dolgozni.

Sue Alan # 2013.02.22. 04:59

Még annyit ismertetnék a helyzetből, hogy a munkaerőkölcsönző cég a Rébusz,aki a McDonald's étteremmel szerződésben áll, mint diákot, -és az én esetemben főállású alkalmazottakat foglalkoztató!
Maga a Rébusz íratott alá ilyet velem, amit már említettem, és nem a McDonald's.
Ez esetben is érvénytelen a tilalom?
Elnézést az értetlenkedésem miatt!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.21. 16:36

HOgy eleve érvénytelen volt. :) Nem köthet ki ilyet a munkaerőkölcsönző.

Sue Alan # 2013.02.21. 16:14

Köszönöm a gyors választ,és szia Neked is!

Megkérdezhetem, hogy mit jelent, hogy "Eleve érvénytelen volt az a tilalom." ?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.21. 16:06

(Ezt a tetszikezést hanyagoljuk, szervusz!)
Neked.