végkielégítés és felmondás


Anikó68 # 2012.11.04. 14:05

Sziasztok!
Segítséget kérek. Anyósom 1968. óra egy munkahelyen dolgozott közalkalmazottként. 2006 óta előrehozott nyugdíjjal munkamegtartásával folyamatos maradt munkaviszonya. 2012.ben furcsa körülmények között lemondással megszünt a munkaviszonya. Az a kérdésem, ha nem lemondás, hanem felmondás lett volna akkor mennyi végkielégítés és felmondási idő járt volna neki a 1968 óta tartó egy munkahelyen letöltött időre?
Köszönöm a segítséget.

Lyonee # 2012.11.04. 18:32

Mivel anyósod valószínűleg betöltötte a rá érvényes nyugdíjkorhatárt, ezért végkielégítés nem járt volna neki munkáltatói felmentés esetén sem.

Totem # 2012.11.06. 06:07

S.O.S.!!!!!Tisztelt Ügyvéd úr/nő !2011 május 16 óta betegállományba vagyok!Illetve közben letelt az 1 év majd visszamentem dolgozni ami 6 napig sikerült,mert rosszul lettem!Ez év májusban voltam Bizottság előtt csökkent munkaképesség ügyben!Nemleges választ kaptam!Fellebbeztem,Október 5.-én voltam másodfokon!Kivettem a tavalyi maradék szabadságot és az idei időarányosat júliusig,ezután október 31 ig még jogosult voltam táppénzre!A másodfokról határozatot nem kaptam!November 5-től megyek vissza dolgozni,bár nem tudom elvégezni a feladatom,de tizedik éve vagyok a cégnél és már kényszerítenének a közös megegyezésű felmondásra!Akkor viszont nem jár felmondási idő ,ha jól tudom!Betegség esetén sem?Már 6.-ára orvosi időpontom van ,sőt novemberbe még 3 ahová nem engednek el szabdságra!Orvosi igazolt napjaim lesznek ami persze fizetetlen!A munkáltatóval lehet egyezkedni hogy betegség miatt közös megegyezés,de felmondási időt kapjak?Vagy ha az üzemorvos alkalmatlannak minősít,akkor sem jár felmondási idő?Azalatt megkapnám a határozatot!Mivel azt az információt kaptam ,ha munkanélküliről százalékolnak le,lényegesen kevesebb ellátást fogok kapni!Persze ha sikerül!Tegnap elkezdtem a munkát!Közölték a munkahelyemen hogy nem adnak szabadságot orvoshoz menni!(Van még 12 napom)Ami annyit jelent hogy minden plussz juttatástól elesek,főleg hogy ebbe a hónapba még 3 -szor kell mennem!Orvosi fizetetlen igazolt napok lesznek!Szükségem lenne a felmondási időre!Válaszát előre is köszönöm!

ancsika58 # 2012.11.16. 06:45

Kérdésem a következő lenne.

Jelenleg gyesen vagyok, minap értesültem róla, hogy a munkáltatom december 31-l megszünik. Közel 10-éve vagyok a cégemnél gyes-el együtt. Azt szeretném megkérdezni, hogy jár-e nekem végkielégítés ??

Válaszát előre is köszönöm, egy aggodó kismama.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.16. 07:08

Igen, feltéve, hogy jogutód nélkül szűnik meg az a munkáltató.

(Honnan lehet azt ilyen biztosan, hogy épp december 31-ével fog megszűnni egy cég?)

Holzman # 2012.11.24. 12:32

Tisztelt Cím!

Munkatársunknak határozott idejű munkaszerződése van minden egyéb a munkaszerződésben bele nem foglalt megkötések nélkül. A kialakult helyzet miatt a munkatárssal a további munkavégzés nem fentartható mivel többszöri szóbeli figyelmeztetés után sem alkalmas a munkaszerződésében foglalt feladatok végrehajtására/ ellátására - nem a magas követelmények miatt, egyszerűen a feladatait vonakodva hajtja végre - és magatartásából fakadó okok miatt sem tartható tovább ez a viszony. ( munkatársaival való kapcsolata az alapvető erkölcsi normáknak sem felel meg, viselkedéséről csak panasz jön vissza. A kialakult helyzet tisztázása miatt 10 nappal ezelött 10.00-ra az irodába kértem, hogy jöjjön be az ügy tisztázása miatt, ahol nem jelent meg és arra, hogy miért nem tette, arra elfogadható magyarázatot nem adott.

Kérdésem a következő:

A módosult jogszabályokat figyelembe véve milyen módon lehet felmondani a vele fennáló szerződést:

Közös megegyezés?
Felmondás?
Azonnali hatályú felmondás?

Egy éves időtartamra van a szerződése aláírva és idei év júliusában kezdte meg a munkaviszonát.

Segítségüket köszönöm!

Egy munkáltató!

ObudaFan # 2012.11.24. 12:40

Ha igazolhatóan alkalmatlan a munkavégzésre, akkor felmondással meg lehet szüntetni. Az azonnali hatályú felmondással én egy ilyen meg nem jelenés miatt még nem nagyon mernék élni. A legjobb persze a közös megegyezés.

Holzman # 2012.11.24. 12:51

Köszönöm válaszát!

A közös megegyezés esetén a 30 nap felmondási időre jár-e távolléti díj vagy pl. dec. 14-ig szól a megállapodás akkor csak arra az időszakra illeti meg a távolléti díj?

Ha így van, akkor ugyanezek a járandóságok illetik meg?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.24. 12:53

Közös megegyezés esetén pont az jár, amiben a felek megegyeznek.

ObudaFan # 2012.11.24. 13:01

Mindenesetre ha pár forinttal többet adsz egy közös megegyezésért, mint ami törvény szerint a felmondásnál járna, még úgy is megérheti. MErt túl azon, hogy elég újak a szabályok, nem is olyan könnyű azt az alkalmatlanságot bizonyítani.

Alessandro # 2012.11.24. 22:06

Tisztelt Fórumozók! SOS!!!

Tanácsot kérnék. Október 29-én felmondtam a munkahelyemen, 3 hónapos próbaidőn belül. Ezután egy olyan papírt raktak elém, amin az áll, hogy "Tisztelt munkavállaló! Ezúton értesítem, hogy az XY Kft.-nél fennálló határozatlan idejű munkaviszonyát a mai napon azonnali hatállyal, azonnali felmondással a próbaidő alatt megszüntetem." Azt mondták ezt írjam alá. Ezt meg is tettem.

A kérdésem az lenne, hogy nem kellett volna ehhez még hozzátenni, hogy a munkavállaló kérésére szünteti meg? Nem lesz ez számomra rossz fénnyel későbbi munkakeresésem alkalmával? Ez elég megalázóan hangzik, mintha a munkáltató küldött volna el, pedig ez nem így történt, hanem költözés miatt én mondtam fel. Nov. 29-ig, vagyis jövő csütörtökig tudok fellebbezni a bíróságon. Mit tegyek? (Ez volt az első munkahelyem.)

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.24. 22:45

Fellebbezni nem tudsz, legfeljebb pert indítani. Nem kéne.

ObudaFan # 2012.11.24. 22:57

A leendő új munkáltatód vélhetően nem fog tudomást szerezni arról, hogy pontosan hogyan szűnt meg a munkaviszonyod, és nem fogja látni ezt az iratot.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.25. 08:29

Az ún. "kilépő papírokon" rajta van, de nemigen számít.

Alessandro # 2012.11.27. 16:54

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat!

jankosz (törölt felhasználó) # 2013.02.18. 18:03

Tisztelt Válaszolók! 2012 nyarán közös megegyezéssel távoztam a munkahelyemről, ahol 2006 óta (több mint hat éve) dolgoztam. A munkáltató végkielégítést nem fizetett, hanem csak a minimális 4,5 hónapnál többnek, 6 hónapnak megfelelő távolléti díjat. A törvény szerint egyoldalú szerződésbontás esetén 1,5 hónap felmondási időm lett volna, ezt a megállapodás szerint nem kellett ledolgoznom. A közös megállapodás dátuma után 6 nappal szűnt meg a munkaviszonyom. Kérdéseim:

  • A távolléti díj után, annak idejére (jelen esetben 6 hónapra) kinek kell utánam járulékokat fizetnie?
  • A végkielégítés a közös megegyezés esetén törvényesen járt volna-e, vagy csupán közös akarat esetén tartalmazhatta volna azt a megegyezés?
  • Miután résztulajdonom volt egy nem működő (0 forgalmú) kis kftben is a fenti munkaviszonyom megszűnésekor és sajnos megvan azóta is, így nem vehettem/vehetek igénybe munkanélküli járadékot (ezt utólag tudtam meg). Mi a számomra legkedvezőbb és leggyorsabb módja annak, hogy a járulékbefizetéseimet a minimálisra csökkentsem, ameddig nincs újabb munkaviszonyom?

A válaszaikat előre is köszönöm szépen!

jankosz (törölt felhasználó) # 2013.02.20. 17:10

Várom a válaszokat, vagy a további kérdéseket a pontosításhoz, ha szükséges.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.21. 12:03

Közös megegyezés esetén semmi nem jár "törvényesen". De nem mindegy ez ma már.

Az üzletrészt meg ruházd át.

jankosz (törölt felhasználó) # 2013.02.21. 21:30

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm a válaszát. Részben azonban pontosítást szeretnék kérni.

Itt találtam: http://www.jogiforum.hu/forum/23/10868 (ez egy 2007-es kérdés+válasz), ezt szeretném értelmezni a magam számára: "a munkáltató megteheti-e azt,hogy a törvény ellenére nem átlagkeresetet, hanem távolléti díjat ír végkielégítésként?" - "Írni írhat, az önmagában nem jogsértő. Viszont ha állásidőt fizet, az akkor is jogsértő, ha átlagkeresetet ír."

  • Nálam a kérdés az, hogy hogyan fizethet a közös megegyezéssel történő távozás dátumától számítva 6 hónapra távolléti díjat (="állásidőt"? ez ugyanaz?) a munkáltató, amikor közben a foglalkoztatási jogviszony már nem él? Ugyanez másképp: távolléti díj kifizetése nem csak a foglalkoztatás idején megvalósult munka alóli időleges felmentés időszakaira vonatkozóan lehetséges, hanem a foglalkoztatási jogviszony utáni időszakra vonatkozóan is (2012-től)?
  • És: köteles-e a munkaadó a munkavállaló járulékait megfizetni arra az időre, amely időre távolléti díjat fizet neki?

Köszönöm előre is a kiegészítést!

fridaa # 2013.02.23. 12:18

Tisztelt Hölgyem/Uram,
A következő ügyben kérném a tanácsát: Egy hete adtam be rendes felmondásomat jelenlegi munkahelyemen, ugyanis már több, mint egy éve rendszertelenül, részletekben kapom meg a fizetésemet és költségtérítésemet, ami ellehetetlenítette a helyzetemet. Nehézségeimet jeleztem munkáltatómnak. Mivel tanulmányi szerződésem van a munkaadómmal - aminek értelmében még 3,5 évig itt kellene dolgoznom - Ő most kéri az általa kifizetett tandíj és tanulmányi szabadságok visszafizetését. Abban már megállapodtunk, hogy ha még négy hétig maradok és betanítom az utódomat, eltekintenek a tanulmányi szabadságtól, de a tandíjat mindenképpen rendezzem. Kérdésem, hogy az ismert körülmények között is jogosan kérik a tandíj kifizetését vagy lehetőségem van nem kifizetni azt?

Köszönöm válaszát!
Tisztelettel: K. Diána

jankosz (törölt felhasználó) # 2013.03.19. 17:38

Hülyét kérdeztem? Lásd: 2013.02.21.! Vagy ez a fórum kihalt?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.19. 17:49

Az előbbi. Amire lehetett, arra már kaptál választ.

aquarius75 # 2013.03.20. 11:51

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném megtudni, hogy az alábbi tartalmú munkaszerződés esetén jól értelmezem-e, hogy munkavállalói felmondás esetén IS jár a végkielégítés? Ha nem, akkor pontosan milyen esetben jár?
Illetve, ettől függetlenül, ha a gyed/gyesről visszatérő munkavállalót a korábbi beosztásába nem veszik vissza, de felajánlanak helyette egy alacsonyabb szintű és fizetésű állást, amit nem fogad el, akkor az minek fog minősülni (pl. rendkívüli felmondásra okot jelent-e; végkielégítésre nem lesz jogosult stb.)?

"Munkavállalót a Munka Törvénykönyve által biztosított időtartamon túl három hónap alapbérnek megfelelő végkielégítés illeti meg a Munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén, továbbá amennyiben munkaviszonya megegyezéssel szűnik meg, vagy amennyiben a munkaadói illetve munkavállalói rendes felmondással szűnik meg. Egyéb esetben a Munkavállalót végkielégítés nem illeti meg."

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.20. 12:19

Ezt jól elszúrták. :)

aquarius75 # 2013.03.20. 12:25

Kedves Kovács Béla Sándor! A 13:19-es hozzászólás az én kérdésemre érkezett? Ha igen, kifejtené, ki szúrt el és mit?
Köszönöm.