Munkajogi Szakjogász


Dr.Attika # 2012.07.29. 15:48

És mit válaszolt Tünde? Ne csigázz!

Egyjogász # 2012.07.29. 15:13

Nagyon ismerheti a professzor úr a magyar munkaügyi bírók lelkivilágát.....:)

Nekem volt olyan esetem, amikor a munkavállaló egy nagyértékű alkatrészt tett magáévá, a portán elkapták, voltak tanúk, a delikvens jegyzőkönyvileg elismerte a dolgot.

A lopásért kirúgták, futott a munkaügyi bíróságra, ahol is a bíró néni hozott egy olyan ítéletet, hogy a jóember tulajdonképpen csak úgy csinált, mintha lopni akarna, de tulajdonképpen nem is lopott, mert ha tényleg lopni akart volna, akkor biztos nem bukott volna le a portán. Azaz azért volt jogelles első fokon a rk. felmondásunk, mert a munkavállaló nem volt ügyesebb tolvaj, azaz csak akkor rúghattuk volna ki jogszerűen, ha nem bukik le......

A másodfokú tanács persze csont nélkül változtatta meg az elsőfokú ítéletet.

Aztán nem sokkal utána voltam egy munkaügyi fejtágítón, amit Handó Tünde még mint a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke tartott. Valaki feltett egy olyan kérdést, hogy az elsőfokú munkaügyi bírák miért állnak néha úgy az ügyhöz, mintha szakszervezeti főbizalmik lennének:))

birozsu # 2012.07.29. 12:49

Tisztelt Jogászok!
Köszönöm szépen, gyors megtisztelő válaszukat, nagyon sokat segítettek!
Üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.29. 08:01

Hmmm. Ilyenkor mindig eszembe jut, mit mondott a professzor úr, mikor találja a bíróság megalapozottnak a munkáltatói rendkívüli (most: azonnali hatályú) felmondást. "Ha a munkavállalót a munkaidő kellős közepén tetten érik, amint részegen, a hóna alatt egy lopott 424-es gőzmozdonnyal próbál kisétálni a gyárból - akkor talán."

Szerencsére itt nincs is szükség munkáltatói felmondásra; elegendő azt megállapítani, hogy a munkavállaló jogellenesen szüntette meg a munkaviszonyt. Aztán vagy érvényesíti vele szemben a jogkövetkezményeket, vagy nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.29. 08:01

Hmmm. Ilyenkor mindig eszembe jut, mit mondott a professzor úr, mikor találja a bíróság megalapozottnak a munkáltatói rendkívüli (most: azonnali hatályú) felmondást. "Ha a munkavállalót a munkaidő kellős közepén tetten érik, amint részegen, a hóna alatt egy lopott 424-es gőzmozdonnyal próbál kisétálni a gyárból - akkor talán."

Szerencsére itt nincs is szükség munkáltatói felmondásra; elegendő azt megállapítani, hogy a munkavállaló jogellenesen szüntette meg a munkaviszonyt. Aztán vagy érvényesíti vele szemben a jogkövetkezményeket, vagy nem.

Dr.Attika # 2012.07.29. 06:39

Tisztelt fzsolti!
Az azonnali felmondás jogi feltételei fennállnak. Mondjon fel azonnali felmondással és a papírokat a felmondással postázza tértivevényes levélben.

lcsili # 2012.07.28. 21:14

Tisztelt Fórumozók!
Gyors segítségre lenne szükségem az alábbiakkal kapcsoaltban. Édesapám vezető beosztásban, kötetlen munkaidőben dolgozik. Kaptak nemrégiben egy új igazgatót, akinek sikerül már néhány ember elüldöznie, lelki terrorban tartja szinte az egész vállalatot. Édesapám a következő kiszemeltje, akitől tart, hiszen jobb végzettségei vannak, stb. Amikor meg lehetett pályázni a poziciót nem tette, pedig kész volt a pályázata, de édesanyám arra kérte, hogy ne tegye, ne ő legyen az a személy, akinek a megszorításokat véghez kell vinnie egy olyan helyen ,ami az első munkaheye, ahol 1979 óta dolgozik. Szóval a lényeg: Pénteki napon kapott 2 db írásos tájékoztatást, az egyikben, hogy jelentősen csökkentik a bérpótlékját, ez is nagyon rosszul esett, de ez a kisebbik gond. A másikban az volt, hogy nem tölthet be ilyen ,vagy hasonló pozíciót az ügyvezető igazgtó beleegyezése nélkül augusztus 1-től. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e korlátozni a munkavállalót, hogy csak egy helyen dolgozhat hasonló pozícióban? Édesapám dolgozik máshol is szabadidejében hasonló munkakörben, gondolom irigylik, hogy ezzel is pénzt keres. Szóval lehetséges a korlátozása? Gondolom ez egy jó indok lenne a fegyelmi adására és ezzel el tudnák küldeni gyorsan és nem kellene kifizetni neki azt a sok évet.

Várom a mielőbbi válaszotokat.

Köszönöm szépen a segítséget.

zsoka0635 # 2012.07.28. 15:47

T. Uram! Igen, e hóban 176 óra...23.-a óta dolgozom de.4,5 ügyelet,4órában,11,12szabad,13-17de.18,19.20de21-24du.25.26du.utánna szabadságon vagyok! ade. 8óra a du. 4 óra.23-folyamatosan dolgozom..jogos??tehát 4 szabadnapom van e hónapban. köszönöm kedvességét

fzsolti # 2012.07.26. 17:11

Tisztelt Fórumozók!

Munkaadóként lenne kérdésem.Egy fuvarozó kis céget vezetek.Egy 5 éve nálam dolgozó munkavállaló szabadságot kért és kapott az elmúlt hétre. A mai napon hívott telefonon a felesége, hogy beszélni szeretne velem. Bejelentette, hogy a férje külföldön dolgozik és már nem jön többet dolgozni.
Mit tegyek,hogyan rendezhetem nélküle a papírmunkát.
Nincs írásbeli felmondás,csak októberben jön haza.
Természetesen a pótlás nem egyszerű, az új munkaerő betanulása több hónapot vesz ígénybe.A munkaszerződésében 30 napos felmondási idő van.

Előlre is köszönöm a segítséget.

fzsoltieger@freemail.hu

Higi # 2012.07.26. 09:59

Tisztelt Dr.Attika

Munkaviszonyban vagyok,hamarosan megkapjuk a felmondásunk. A fizetésünket áprilisig visszamenőleg a garancia alapból szeretné a felszámoló rendezni.Csak alapbért hajlandó fizetni,pedig a munkaszerződésünben benne van a bérjellegü juttatásként a Szép kártya,Erzsébet utalvány,és mivel három munkatársammal 200 kilóméterröl jártunk be dolgozni,így nekünk még plusszban adtak utazási,és albérlettámogatást.Az albérletet akkor is kellett fizetnünk,amikor már nem dolgoztunk,mert a munkáltató nem szólt hogy mondjuk fel.Ezt az összeget mi elöre kifizettük,a munkáltató csak utólag rendezte a számlát.Ez most esélytelen,vagy van még rá remény?
Válaszát megköszönném.

Dr.Attika # 2012.07.25. 17:28

Tisztelt Higi!
Dolgozott? Vagy dolgozik most is? Nem mindegy a kérdése szempontjából.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.25. 15:52

Van hirdetett munkaidőkeret?

zsoka0635 # 2012.07.25. 15:28

T. cím! Tisztelettel érdeklődnék, joga van-e a munkáltatónak úgy kiadnia a szabadnapokat, hogy beoszt du. 4 órában (8 órás vagyok) és a fenntmaradó 4 óra a a szabadnapom? továbbá..lehet-e ily módon 19 napot dolgoztatni egyhuzamban, szabadnap nélkül? köszönöm válaszát!!

Higi # 2012.07.24. 07:33

Tisztelt Forumozók!
A következő kérdésem lenne,hátha tud valaki segíteni benne.
A céget ahol dolgoztam felszámolják. A felszámolás kezdete 2012 július 9.
A felszámolónak a munkabér garancia alapból átlag,vafy alapbért kell igényelnie? Valamint a Szép kártya,az Erzsébet utalvány igényelhető ebböl az alapbó?
Segítséget nagyon megköszönném!

ajkarendek # 2012.07.23. 09:17

Tisztelt Jogászok!

A páromat tavaly nyáron létszámleépítésre hivatkozva bocsátották el a tanári állásából. Ezután felmentési időre került, ami 2012. január 31-ig szólt volna, és x hónap végkielégítést állapítottak meg neki. Azonban 2012. január 02-tól határozott, 1 évre szóló szerződéssel munkába állt a közszférába, s erre való hivatkozással a korábbi munkáltatója a végkielégítést nem utalta a részére, arra való hivatkozással, hogy majd a későbbiekben a korábbi éveit érvényesítheti. Azonban nem végleges állást kapott, hanem csak egy határozott idejű szerződést, amit majd vagy meghosszabbítanak, vagy nem. És ha nem, akkor ugyebár a végkielégítés valószínűleg nem fog már járni neki.
Olyan információk jutottak a birtokunkba, hogy elképzelhető, mégis csak járt volna neki így a végkielégítés és helytelenül járt el a korábbi munkáltatója, amikor nem fizette azt ki neki.

Állásfoglalásukat szeretném kérni ez ügyben, hogy mi a véleményük erről?

Köszönettel és üdvözlettel:
T. Ervin

Netty11 # 2012.07.20. 15:39

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék,hogy mit lehet tenni azzal a munkáltatóval,aki nem fizet időben,sőt többszöri hitegetés után már meg sem jelenik a munkások előtt. Január óta egyszer fordult elő,hogy időben, 10-én fizetést kapott a párom. Ebben a hónapban-bár már 20-a van-, még csak hitegetésre került sor. Valakitől hallottam,hogy ilyen esetben rendőrt lehet hívni,és úgy követelni az elmaradt bért.Valóban így van? Van esetleg más megoldás?

Válaszukat előre is köszönöm.

haljud # 2012.07.18. 18:13

Mert nem akart tovább ott dolgozni. A határozott idejű szerződés lejárta után mondott fel. Nem is volt szerződése, azt mondták neki, adja be a felmondást. Be is adta, és kérte a közös megegyezést.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.18. 16:27

Haljud, ellentmondásos, amit írsz. Ha egyszer határozott idejű szerződése volt a férjednek, azt miért kellett felmondania?

birozsu # 2012.07.18. 15:36

Tisztelt Jogászok!

Érdeklődni szeretnék Önöktől, párom ügyében!
Munkaerő kölcsönző által dolgozott egy gyárban 3 évet mint külsős munkás. Ugyan azt a munkát végezte mint a gyári dolgozók. Tavaly decemberben megszűnt az őket foglalkoztató Kft, így munkanélküli lett. (sajnos a másik Kft nem vett át). Januárban orvoshoz fordult, ahol megállapították nála a rosszindulatú tüdő daganatot! Jelenleg is kórházi kezelés alatt áll. Kérdésem az lenne, ha szeretnénk a gyár felelősségét megvizsgáltatni, akkor hova fordulhatunk?
Párom klíma gyárban dolgozott, a kísérleti csarnokban, ahol kemencékkel dolgoztak, és többféle ötvözettel. Szájmaszkot nem kaptak, és elő sem volt írva nekik. Éves orvosi alkalmassági volt, de sem vérvételre, sem tüdőszűrőre nem kellett menniük. A héten szereztünk arról tudomást, hogy a jelenleg is a munkahely alkalmazásában álló, egyik kolléganőjét is jelenleg tüdő daganattal kezelik. (ugyan azon a területen dolgoztak, egy ugyan azon szakban) Ez alapján véljük úgy, hogy több mint véletlen, hogy 2 ember betegedett meg daganattal, az elmúlt fél év alatt! Időközben le lett százalékolva a párom, 80% egészségkárosodást állapítottak meg neki, a rokkant ellátásból sajnos a kórházi kezelés mellett megélni lehetetlen.
Kérem írják meg, hogy mégis merre érdemes elindulni?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel Biró Zsuzsanna

haljud # 2012.07.18. 10:43

Tisztelt Szakértők!

Férjem határozott idejű munkaviszonnyal volt foglalkoztatva, amely június 30-án lejárt. Még a szerződés lejárta előtt tanulmányi szerződést kötöttek vele, amelyben az állt, hogy ő HATÁROZATLAN idejű jogviszonyban van foglalkoztatva, és a kikötés, hogy ha felmond, bizonyos összeg/hó kell fizetni. A határozott idejű szerződés lejárta után újabb határozott idejű szerződést akartak vele kötni, december végéig. Ő közben a munkaviszonyát felmondta, és most le akarnak tőle vonni 2 hónapnak megfelelő összeget, mert a 6 hónapos oktatásból ennyit töltött el.

Kérdésem az lenne, hogy az összeg levonása mennyire jogos? Valóban figyelmen kívül lehet hagyni, hogy határozott idejű munkaszerzősére kötötték a tanulmányi szerződést?

Válaszukat előre is köszönöm.

K.Zs. # 2012.07.16. 11:28

Tisztelt ObudaFan!
Milyen adatokat hiányol?

szomoru_2 # 2012.07.16. 10:29

Tisztelt Szakértők!

Egy fémmegmunkálási, külföldi tulajdonú cégnél dolgozom. Pár éve bevezettek egy belső kamera rendszert, amit elvileg baleset illetve lopás visszanézésére installáltak.
A kérdésem a következő lenne: valójában milyen esetekben van joguk ezeket a felvételeket visszanézni és ami még fontosabb: KI nézheti ezt vissza? Ugyanis a cégnél több személynek is van hozzáfáráse különböző beosztás-fokozattal.
Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2012.07.16. 09:20

Lehetett jogszerű, ennyi adatból lehetetlen megítélni.

K.Zs. # 2012.07.15. 12:44

Tisztelt Szakértők!
2012.06.24én lejárt a GYED-em,a fizetés nélküli szabadságommal együtt, amit Én kértem, mert szerettem volna újra munkába állni. Munkáltatóm 25-ére hívott egyeztetésre. Ekkor közölték Velem, hogy augusztus 1-vel megszüntetik a munkaviszonyomat és elvették a belépőkártyámat. Addig a felgyülemlett szabimat adták ki. Majd közölték, hogy a kilépő papírjaimat postázzák, mert nem tudják, hogy hogyan változik az új Mtv.
Természetesen egy Kilépési bizonylat nevű céges papírt kaptam, ami igazolja, hogy elvették a kártyám és rendes felmondással élnek a munkáltató részéről.
Kérdésem az lenne, hogy ez teljesen jogszerű volt-e vagy keressek fel egy ügyvédet.
Válaszukat előre is köszönöm!!!
K.Zs.

ObudaFan # 2012.07.13. 18:02

Az új Mt. szerint akkor sem.