Előrehozott öregségi nyugdíj

Lyonee # 2008.04.13. 19:58

http://www.jogiforum.hu/…3%A9r%C5%91l
http://www.jogiforum.hu/…3%A1r%C3%B3l

Itt van balra a törvénytár, a legfontosabb jogszabályokat megtalálhatod.

Veci # 2008.04.14. 04:50

Tisztelt Lyonee!

Még van kérdésem, ha az előrehozott nyugdíjazási igényt én nyújtom be, akkor is jár a végkielégítés? Bocs, hogy ennyi kérdést teszet fel. Válaszod előre köszönöm. Veci

Üdvözlettel Veci

mumin24 # 2008.04.14. 13:44

Kedves Lyonee!
Édesanyám szeretne előrehozott öregségi nyugdíjba menni. 57 éves és megvan a 38 év igazolt munkaviszonya. Jelenleg eladóként dolgozik. Érdeklődni szeretnék, hogy részére jár-e felmentési idő, ha igen, mennyi és kinek kell kezdeményeznie. Ő is kezdeményezheti, vagy kizárólag csak a munkáltatója. Esetleg tudna nekem valami információt adni, hogy a törvénytárban hol olvashatok ennek utánna.
Válaszát előre is köszönöm:
mumin24

szilszil # 2008.04.14. 15:27

A lent megadott linken sajnos nem találtam semmit. (bár ez lehet az én hibám) Milyen szavakat írjak be a keresőbe? A konkrét probléma: közalkalmazott előnyugdíjazása, úgy hogy a szabadságot beleszámították a felmentési időbe. Melyik törvény vonatkozik ide?

Lyonee # 2008.04.14. 17:03

Veci!

Nem jár, ha a kjt 30.§ (1) e)-re hivatkozva te kéred a felmentést, mert akkor nyugdíjasnak minősülsz a kjt alkalmazásában. Mivel kevés a közalkalmazotti jogviszonyod, ezért jubileumi jutalmat sem kaphatsz. Akkor jársz jól, ha leépítenek. A 12 év k.jogviszony alapján 4 hónap a felmentési időd, és 4 havi végkielégítés illet meg, persze, ha ezt az időt az utolsó munkahelyeden töltötted. Ez csak a végkielégítésre vonatkozik. Ha az 57. szülinapod után jár le a felmentési idő, akkor emelt összegű (+4 havi)végkielégítés jár, vagyis 8 havi.

Lyonee # 2008.04.14. 17:24

mumin24!

Az elórehozott nyugdíjazás 3.- feltétele, hogy biztosítási jogviszonyban ne álljon az igénylő. A jogviszony megszüntethető:

• közös megegyezéssel
  • a dolgozó felmondásával
  • a munkáltató felmondásával

Felmentési idő a 3. esetben jár, vagyis a felmondási idő fele idejére fel kell menteni a dolgozót a munkavégzés alól. Mivel a munkáltató mond fel, ezért még végkielégítés is járna. Hát kevés munkáltató van, aki ezt kérésre megteszi. A felmondási idő az utolsó munkahelyen eltöltött időtöl függ.

A Munka Törvénykönyvében minden információt megtalál. Balra, a szolgáltatások alatt van a törvénytát, majd az MT-t kell kiválasztani.

Itt a fórumban az utóbbi időben főleg közalkalmazottak kértek válasz, rájuk elsősorban a kjt vonatkozik, a kjt más fogalmakat használ.

Lyonee # 2008.04.14. 20:25

szilszil!

Ezek mind ott vannak.

MT 93.§ (3); 136. § (1). 151§ (2) e)

Kjt 37.§(1), (6); 37/A.§ (1), (2)

A szabadságot a felmentési idő munkavégzésre kötelezett részében kell kiadni. Ez a többi jogszabályból következik. Mivel a felmentési idejének munkára nem kötelezett részét tölti a munkavállaló, ezért erre az időre átlagfizetés jár. Ugyanerre az időre újabb jogcímen , nem mentesülhet a munkavégzés alól.

Veci # 2008.04.14. 21:03

Tisztelt Lyonee!

Mostani válaszoddal ismét sokat segítettél. Köszönöm, Veci

Üdvözlettel Veci

szilszil # 2008.04.16. 05:31

köszönöm a segítséget!

csali # 2008.04.17. 06:52

Tisztelt Lyonee!

Mindenek előtt tisztelettel megköszönöm az eddig nyujtott igen hasznos és bölcs jogi segítségeidet!

Megértésed és útbaigazító segítségnyujtásod kérem ismételten (remélem iimár utoljára!?) az alábbiakban:

1., Augusztus 08-án betöltöm az 57.életévemet,meglesz
a 38 év közalkalmazotti jogviszonyom.
A munkáltatóm (isk.ig.) önkormányzati képviselő-
testületi határozat alapján (már megszületett a
határozat!) létszámleépítés miatt a munkaviszonyo-
mat 2008.december 29.napjával bezárólag /a 8 havi
felmentési időm utolsó napja ez!/ megszünteti.
Ez eddig rendben is van!

2., Kérdéseim a fentiekből következnek:

2/a.,Munkajogi értelemben december 29-én még nem
minősülök nyugdíjasnak,TB.jogi értelemben vi-
szont már akár 2008.augusztus 09-én nyugdíjas
lehetnék ha az "Előrehozott öregségi nyugdí-
j"-at igénybe venném.

Kérdezem:Jogosult vagyok-e a 40 éves jubile-
umi jutalomra is,vagy csak a 12 ha-
vi munkabéremnek megfelelő összegű
végkielégítés illet meg?

3., A jogszabályok "kóstolgatása" közben úgy értelmez- tem,hogy:a szabadságot a felmentési idő munkavég- zésre kötelezhehető részében kell kiadni,és erre
az időszakra az egyik olvasatban:
3/a., mivel a közalkalmazott a szabadságát tölti,
erre az időszakra távollét illeti meg...

3/b., mivel a közalkalmazott a szabadságát -noha
effektíve munkát nem végez,de- a felmentési
idejének a munkavégzésre köteles részében
tölti,ezért erre az időszakra az átlagkere-
sete illeti meg.

A kettő egymásnak ellentmondanak,ezért Tisztelettel kérlek,:adj egyértelmű jogi útmutatást!

Tisztelettel köszönöm!

csali # 2008.04.17. 06:52

Tisztelt Lyonee!

Mindenek előtt tisztelettel megköszönöm az eddig nyujtott igen hasznos és bölcs jogi segítségeidet!

Megértésed és útbaigazító segítségnyujtásod kérem ismételten (remélem iimár utoljára!?) az alábbiakban:

1., Augusztus 08-án betöltöm az 57.életévemet,meglesz
a 38 év közalkalmazotti jogviszonyom.
A munkáltatóm (isk.ig.) önkormányzati képviselő-
testületi határozat alapján (már megszületett a
határozat!) létszámleépítés miatt a munkaviszonyo-
mat 2008.december 29.napjával bezárólag /a 8 havi
felmentési időm utolsó napja ez!/ megszünteti.
Ez eddig rendben is van!

2., Kérdéseim a fentiekből következnek:

2/a.,Munkajogi értelemben december 29-én még nem
minősülök nyugdíjasnak,TB.jogi értelemben vi-
szont már akár 2008.augusztus 09-én nyugdíjas
lehetnék ha az "Előrehozott öregségi nyugdí-
j"-at igénybe venném.

Kérdezem:Jogosult vagyok-e a 40 éves jubile-
umi jutalomra is,vagy csak a 12 ha-
vi munkabéremnek megfelelő összegű
végkielégítés illet meg?

3., A jogszabályok "kóstolgatása" közben úgy értelmez- tem,hogy:a szabadságot a felmentési idő munkavég- zésre kötelezhehető részében kell kiadni,és erre
az időszakra az egyik olvasatban:
3/a., mivel a közalkalmazott a szabadságát tölti,
erre az időszakra távollét illeti meg...

3/b., mivel a közalkalmazott a szabadságát -noha
effektíve munkát nem végez,de- a felmentési
idejének a munkavégzésre köteles részében
tölti,ezért erre az időszakra az átlagkere-
sete illeti meg.

A kettő egymásnak ellentmondanak,ezért Tisztelettel kérlek,:adj egyértelmű jogi útmutatást!

Tisztelettel köszönöm!

csali # 2008.04.17. 06:57

Tisztelt Lyonee!

Az előző megkeresésemben stilisztikai hibát vétettem,
ne haragudj,-most szertném pontosítani:

.....ezért a szabadságának időtartamára távolléti díj
illeti meg....

Elnézést!

csali # 2008.04.17. 06:57

Tisztelt Lyonee!

Az előző megkeresésemben stilisztikai hibát vétettem,
ne haragudj,-most szertném pontosítani:

.....ezért a szabadságának időtartamára távolléti díj
illeti meg....

Elnézést!

Lyonee # 2008.04.17. 13:40

csali!

Mivel felmondással szűnik meg a jogviszonyod, és nem minősülsz nyugdíjasnak, ezért jár a végkielégítés. Ha nyugdíjasnak minősülnél, akkor a 38 év közalkalmazotti jogviszony után megkapnád a jubileumi jutalmat, végkielégítést viszont nem. Csak akkor kaphatnád meg mind a kettőt, ha a felmentési idő alatt napra pontosan meglenne a 40 év közalkalmazotti jogviszonyod.

A felmentési idő munkára kötelezett részére a közalkalmazott a munkavégzésért járó rendes fizetését kapja (ha volt túlmunkavégzése, az érte járó díjat is), a munkára nem kötelezett részére, pedig átlagfizetést kap. A szabadságot, - ha van - csak a munkára kötelezett részben adhatják ki, ha tudják. Lehet, hogy nem tudják, mert szükség van a munkavégzésre, vagy több a szabadság, mint a munkára kötelezett idő. Ha a munkára kötelezett időben szabadságon van a dolgozó, akkor a szabadság idejére távolléti díjat kap. Elképzelhető az is, hogy a szabadság nem tölti ki teljesen a munkára kötelezett részt. Pl. 8 hónapos felmentési idő (4 hónapig munkát kell végeznie, 4 hónapig nem). esetén 2 hónapot dolgozik - rendes fizetést kap, 2 hónapig szabadságon van - távolléti díjat kap, 4 hónapra fel van mentve a munkavégzés alól - átlagfizetést kap. Ha a szabadságot nem tudják kiadni, akkor ki kell fizetni.

Lyonee # 2008.04.17. 13:47

csali!

A munkáltatói rendes felmondást a kjt felmentésnek nevezi, de csak a felmentési idő felére van felmentve a közalkalmazott a munkavégzés alól.

csali # 2008.04.18. 06:15

Kedves Lyonee!

Segítő eligazításod köszönöm!Mostmár /segitségeddel!!/
minden világos számomra!

A további munkasikereket,és hozzá hosszantartó nagyon-
jó egészséget kívánok!!!

ditke51 # 2008.04.18. 12:46

Kedves Lyonne!
Ma délelőtt kétszer is küldtem a fórumra felmentésemmel kapcsolatban kérdéseket,de nem látom, hogy át ment volna. Ha tmégjs találkozol vele, légy szíves az e-mail címemre egy üzit hagyni, hogy hol találom meg a választ!
Üdvözlettel: ditke51

ditke51 # 2008.04.18. 13:10

Kedves Lyonne!
Az előző üzi átment,ezért újra próbálkozom.

Rendelkezem az előrehozott nyugdíj feltételeivel, ezért írásban kértem közalkalmazotti jogviszonyom felmentéssel való megszüntetését.Ehhez a munkáltatóm hozzá is járult, 2008.12.15-én szünteti meg a szolgálati viszonyomat.A felmentési idő felére mentesít a munkavégzés alól.
1965.10.26-a dolgozom közalkalmazottként, jelenlegi munkahelyemen 29 éve.
A problémám a következő: A végkielégítéshez szükséges beszámítható jogviszony kezdetéhez nem írt időpontot a munkáltatóm.Továbbiakban azt írja: Intézményünknél fennálló és az áthelyezést megelőző 29 éves közalkalmazotti jogviszonyát figyelembe véve 0 havi átlagkeresetének megfelelő végkielégítés illeti meg.
Helyesen járt-e el a munkáltatón, hogy a 43 év helyett csak 29 év közalkalmazotti jogviszonyt tüntetett fel? Jár-e számomra végkielégítés akkor,ha a 40. évi jubileumi jutalmamat megkaptam? Kérjem-e az adatok helyesbítését?
Várom válaszod, üdvözöllek: ditke51

Lyonee # 2008.04.18. 18:43

Kedves ditke51!

A közalkalmazott végkielégítésre való jogosultsága megállapításánál a korábbi közalkalmazotti jogviszonyban töltött időt csak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény hatálybalépését követő áthelyezés esetén kell figyelembe venni. Mivel a Te áthelyezésed 1992 előtt történt, ezért a korábbi közalkalmazotti jogviszonyod csak a besorolás és a jubileumi jutalomnál vehető figyelembe.

Ez neked teljesen mindegy, mert, ha a kjt 30.§ (1) e) alapján kérésedre mentenek fel, akkor a kjt alkalmazásában nyugdíjasnak minősülsz. Nyugdíjasnak, pedig nem jár végkielégítés, csak felmentési idő.

ditke51 # 2008.04.19. 08:46

Kedves Lyonee!

Válaszod megnyugtatott, köszönöm szépen!
További önzetlen, segítő munkádhoz kívánok neked még nagyon sok erőt és egészséget!! ditke51

Mazsolamama # 2008.04.19. 15:09

Tisztelt Lyonee!

Segítséget szeretnék kérni.
Közalkalmazottként dolgozom egy iskolában.
2008 07 hóban lett meg a 38 év szolgálati időm és október27-én töltöm be az 57 életévem. Előrehozott öregségi nyugdíjba szeretnék menni.
Mikor kell beadni a felmentés iránti kérelmemet és kaphatok-e végkielégítést?
33 éves közalkalmazotti jogviszony után kaphatok-e jubileumi jutalmat?

Köszönettel: Mara

Lyonee # 2008.04.20. 14:17

Mazsolamama!

30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

...

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.

Ez azt jelenti, hogy az 57. születésnapod után kezdődhet csak el a felmentési idő. Persze, a kérelmedet előtte időben add be, de felhívom a figyelmedet, hogy kérésednek a munkáltató nem köteles eleget tenni. December előtti időre nem célszerű kérni a felmentést, mert a 39. szolgálati évből kb. egy hónap hiányozna.

Jubileumi jutalomra csak akkor lennél jogosult, ha meglenne legalább a felmentési idő végére a 35 év közalkalmazotti jogviszonyod. Ez 5 havi illetményt jelentene. Számítsd ki, hogy - ha meg akarod kapni - mikortól kérd a felmentésedet! 8 hónapot számolj vissza.
Te 2008-ban jogot szereztél az előrehozott nyugdíjazásra, ezt a jogot bármikor érvényesítheted. Végkielégítésre, - a kjt alkalmazásában nyugdíjasnak minősülsz (saját kérésedre mentenek fel előrehozott nyugdíjazás miatt!) - nem vagy jogosult.

ani999 # 2008.04.21. 20:39

Kedves Lyonee!

Lenne pár kérdésem, ezekkel kapcsolatban szeretnék tanácsot, segítséget kérni. Közalkalmazottként dolgozom 2008. február 10-én töltöttem be az 57. életévemet és 38 év 100 nap szolgálati időm van. Előrehozott öregségi nyugdíba szeretnék menni július 01-től.

Kérdéseim a következők lennének
A munkáltatónál mi a teendőm?
Felmentési idő van-e? Ha igen, mennyi?
A nyugdíjkérelmemet mikor adjam be?
A jubileumi jutalom, csak a ledolgozott 40. év után jár? Ki adja?
Igaz-e, hogy csak ezév június 30-ig vehetem igénybe?

Várom a válaszod.
Ani

Zsuzska51 # 2008.04.22. 18:22

Tisztelt Lyonee!

Közalkalmazottként dolgozom. Aug. 7-én töltöm be az 57 évem, és 39 éves munkaviszonnyal. Aug 6-ig szeretnék dolgozni.
Lehetőségeim:
1.)Kérem a munkáltató általi felmondást. Lehet –e már most kérnem, mert így a felmentési idő aug 6-ig letellene.
2.)Közös megegyezés, beszéltünk róla, de nem érzem, hogy komolyan vették. Kérhetem-e ezt már most írásban?
3.)Lemondok a közalkalmazotti munkaviszonyomról, akkor a 2 hónap lemondási időt le kell dolgoznom, ezzel a munkaviszonyom megszűnik. Kérdésem, a lemondási időtartam alatt kivehetem-e részarányosan az éves szabadságom? Megteheti-e a munkáltató, hogy nem enged el szabadságra, a lemondási idő alatt, amit az éves szabadságtervezetben és szóban is már jeleztem.

Köszönettel: Zsuzska

pampam # 2008.04.23. 10:15

Kedves Fórumozok!
Segitséget szeretnék kérni,Édesanyám ügyében.
Előrehozott öregségi nyugdijba szeretne menni,augusztus 2.-án tölti az 57. életévét,38 év munkaviszonnyal rendelkezik.Az utóbbi 13 évben közalkalmazottként dolgozik. idősek otthonába ahol dolgozik azt mondta neki az igazgatonő,hogy nem jár neki felmentési idő.Az érdekelne,valóban nem jár neki felmentési idő?
Segítséget előre is Köszönöm!!!
Üdvözlettel: Katalin