Előrehozott öregségi nyugdíj

52mama (törölt felhasználó) # 2011.01.13. 14:54

Kedves Veci és Fórumozók!

Nem riogatni akarok, de ilyet olvasok:

2011.01.13 11:57
Az elemzőknek tetszettek Orbán Viktor mondatai

A kormányszóvivő mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak adott interjújában egyebek mellett arról beszélt, a kabinet a nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján február 15-ig megvitatja a nyugdíjrendszert, a munkanélküli segély csökkentését, a gyógyszertámogatásokat és a költséges tömegközlekedési rendszer reformját. "Világossá kell tennünk, hogy a korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba, és azt is, hogy az állami nyugdíjalap nem fizethet több nyugdíjat, mint amennyit beszed (a nyugdíjjárulékokból) - mondta a Dow Jonesnak Orbán Viktor.

Mit szóltok?
52mama

joe.kilroy # 2011.01.13. 12:57

Tisztelt Jogi Fórum!
1953. novemberében születtem. 1972-ben vonultam be előfelvételis sorkatonai szolgálatra. 1973-ban egyetemi tanulmányokat kezdtem meg. 1978-tól vagyok folyamatosan munkaviszonyban. A magánnyugdíjpénztári változások miatt kezdett komolyan foglalkoztatni a nyugdíj kérdése. Ha jól tájékozódtam, a megfelelő életkorom és a szükséges szolgálati időm is megvan/meglesz ebben az évben a korengedményes nyugdíjba vonuláshoz.
Kérdésem, hogy ha ebben az évben kezdeményezem a nyugdíjazásomat, ez hogy érinti a nyugdíj összegét ahhoz képest, ha nem ebben az évben, hanem a 63 éves kort elérve mennék nyugdíjba?
A választ előre is köszönöm.
Tisztelettel: Joe Kilroy

Ildyko71 # 2011.01.13. 11:11

Sziasztok!

Kedves Veci remélem tudsz segíteni! A szomszédom 1952.10.11-én született, nő. 38 év 326 nap szolgálati ideje van. Jelenleg szoc.segélyszerű ellátást kap az Önkormányzattól. Mikor mehet leghamarabb előrehozott öregségi nyugdíjba? 3 éve özvegy.
Köszönöm a segítséget!

Veci # 2011.01.13. 10:01

Erzsi!
Bocs, hogy a nick név alapján címeztem a választ.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.13. 10:00

kalocsaby
A felmentési időt az utolsó munkahelyen eltött éveket veszik figyelembe, nem adódik össze a közalkalmazotti jogviszony (csak aki jubileumi jutalomra jogosult).

Üdvözlettel Veci

kalocsaby # 2011.01.13. 08:13

Kedves Veci!
Köszönöm válaszodat. Tulajdon képen azért Juju-nak címeztem kérdésemet, mert ő már felmentési idejét tölti. Arra lettem volna kíváncsi, hogy a felmentési kérelmet mennyivel korábban kell benyujtanom a munkáltatómnak és milyen szöveggel.Tőled még azt szeretném megkérdezni, hogy a felmentési időt az össz közalkalmazotti munkaviszony alapján számolják, vagy csak a jelenlegi munkáltatómnál eltöltött, 16 év után.
Szép napot. Üdv.: Erzsi

Veci # 2011.01.12. 21:43

Lili58
A 40 év kogosultsági időben a munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő együtt kell 40 év legyen. Négy gyermek esetén max. 8 év számít ebbe a 40 évbe. Ez azt jelenti, hogy mincs még meg a jogosultsági időd.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.12. 21:40

gizi52
A férsed a szülinapján kérheti a nyugdíja megállapítását, ami max. 8,4 %-al lesz csökkentett.
Úgy tudom a vállalkozást elég szünetelteni, de vagyok ebben a témában járatos.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.12. 21:37

nveronik
A 40 év kogosultsági időben a munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő együtt kell 40 év legyen. Négy gyermek esetén max. 8 év számít ebbe a 40 évbe. Ez azt jelenti, hogy mincs még meg a jogosultsági időd.

Nem tudom a nevelőszülői jogviszony miként és hogyan számít. Javasolom, hogy keresd meg a Nyugdíjbiztosítót, ott szakszerű tanácsot adnak.
Javasolom, hogy kérj szolgálati idő megállapítást, abban kiszámítják a jogosultsági időt is. K01-es nyomtatványt kell kitölteni:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Ha egészségi állapotod megromlott, beszéld meg a háziorvosoddal, szakorvosokkal, hogy ORSZI vizsgálatra javasolnak-e. Tudnod kell nagyon beszigorítottak.

• Ha elérnéd az 50-79 % egészségkárosodást, akkor rokkantnyugdíjat, vagy rehabilitációs járadékot folyósíthatnának. Ez a III. rokkantsági csoport.
  • Ha 40-49 % lenne az egészségkárosodás, akkor rendszeres szociális járadékot kaphatnál, de ez nagyon alacsony ellátás.

Az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban profi választ ad "gyertya" az özvegyi nyugdíj feléledése topic-ban: http://www.jogiforum.hu/…839.13.0.1.1#…

DE olvasd el a tájékoztatót ITT nyisd meg:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az özvegyi nyugdíjról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

Lili58 # 2011.01.12. 19:15

Jó napot kívánok!

Érdeklődni szeretnék, hogy jelenleg még dolgozom és eddig amit kiszámítottak 31 év 204 nap egészen 2007 december 31-ig, de azóta is aktív munkaviszonyban állok. Kikerekítve 35 év. Van 4 gyermekem akikkel nem voltam se gyesen, se gyeden csak szülési szabadságon. Kérdésem a következő lenne, hogy a 4 gyerek beleszámít-e a nyugdíjazásba, illetve leghamarabb milyen nyugdíjazási formában tudnék nyugdíjba menni?

gizi52 # 2011.01.12. 18:45

Kedves Veci!

Férjem 1951-ben született, tavaly november 3-án volt 40 éves munkaviszonya. "Kényszer" vállalkozó!
Egyszemélyes kft-je van és abban dolgozik.
Van-e arra lehetőség, hogy az idén, akár csökkentett előrehozott nyugdíjba is, de elmenjen.
Munka nem igen van és azért a kötelező dolgokat akkor is be kell fizetni minden hónapban.
Nem szeretné megszüntetni a kft-t, mert ha mégis lenne néha munka, akkor mint nyugdíjas, esetleg akár 4 órásba még dolgozna.

Van-e erre lehetőség?

Az előrehozott nyugdíjra illetve arra, hogy a kft-ben folytassa a munkát nyugdíjasként?

Várom mielőbbi válaszotokat!

Üdvözlettel: Gizi52

turbinás # 2011.01.12. 16:13

Kedves Veci, és Fórumozók

Tegnapi nap személyesen jártam a nyugdíjbiztosítónál. Meg szerettem volna tudni mi is az Ő álláspontjuk az előre hozott... nyugdíjjal kapcsolatban. Vonatkozik-e az 54-ben születettekre? Az ügyintéző hölgy kedves, segítőkész, de tanácstalan. Szerinte igen,
elképzelhető, de nem biztos. Előttem próbálja értelmezni a rendelkezést. A kolléganő szerint egyértelműen NEM az 54-ben születettekre vonatkozik? KB 10 ablak van. Akkor most, ha az egyikhez kerül a papír akkor nyugdíjas lehetek, ha a másikhoz akkor nem? Ezután mi a teendő szerintetek, ha már a nyugdíjbiztosítónál sem adnak egyértelmű választ?
Miért nincs egy egyértelmű utasítás erről, nekik?
Végül is azt mondták várjak, de mire? meddig?
Tudom, hogy ti sem tudjátok a megoldást, csak meg akartam Veletek osztani a saját tapasztalataimat..

A szolgálati idő kiszámíttatásával kapcsolatban az ügyintéző hölgy szerint, aki teheti célszerűbb, gyorsabb személyesen bevinni a papírokat, mert eredeti okmányokat kérnek /lemásolja, visszaadja/, és segítenek a kitöltésben stb.

Hát én ezt tapasztaltam...

Üdv mindenkinek

nveronik # 2011.01.12. 09:40

Tisztelt Fórumozók!
Elolvastam sokmindent a témában, mégsem egyértelmű a számomra, ezért leírnám a konkrétumokat, előre is köszönve a segítséget!
1957-ben születtem, 1972-75-ig szakiskolába jártam,1975 óta dolgozom, négy gyerekem van, 1978-89-ig gyesen voltam, 1989 szeptemberétől hivatásos nevelőszülő vagyok, ami azt jelenti, hogy válozó létszámban, de egyszerre négy-öt gyereket neveltem, és nevelek a mai napig. Szeretnék nyugdíjba menni, akár rokkantságiba is mert a férjem halála óta az én egészségem is megromlott.
Kérdésem az volna, hogy mi lehetne nekem a jó megoldás, anyagilag hogy járnék?(özvegyi nyugíj kérdése sem egyértelmű)
Nagyon köszönöm segítségüket!

Veci # 2011.01.12. 08:19

kalocsaby
Bár nem nekem címezted a kérdést, mint annyian, sokan, de válaszolok én is.

• a felmentésedet a szülinapodtól számoljátok vissza, az utolsó jogviszonyban töltött napod a szülinapod legyen, és a következő naptól datáljad a nyugdíj megállapítás napját.
  • max. 1 hónappal előtte beadhatod a papírjaidat (nem kell, később is bármikor beadható), de az utolsó papírok beérkezésétől számított 22 napon belül lesz határozat. Ugyanis mindent nem tudsz beküldeni korábban, mert az utolsó jogviszonyban töltött napon kapod meg a papírjaidat. Azért amivel rendelkezel, a k02-es nyomtatvánnyal beküldheted, ezzel is hamarabb kezdenek foglalkozni az adataiddal. A kérelem beérkezését követő 10 napon belül kapsz egy hiánypótlást kérő levelet. Ha nem lesz hiány, akkor az nulla lesz. Ha lesz hiány, akkor jelzik, hogy mit küldjél be (amit az utolsó napon megkapsz)
  • a felmentésedet a Kjt. 30.§ (1) e. pontra hivatkozással kérjed írásban: „az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.

ITT a Kjt: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.12. 08:10

bukta52
Te, ha biztosan megvan a 40 év jogosultsági időd, akkor bármelyik nyugdíjba vonulási lehetőséggel élhetsz, ha nem állsz jogviszonyban. A nyugdíj számítása a szolgálati idő szerint lesz kiszámolva.

Ha nem sok nap hiányozna a 44 évhez, akkor elgondolkodnék, melyiket és mikor venném igénybe. Ha meglenne a betöltött 44 év szolgálati időd (ebben a munkanélküli ellátás is benne van, a nyugdíj összegét nem rontja le), akkor + 2%-al több nyugdíjat számolnának (ekkor 88%-ot)

Üdvözlettel Veci

kalocsaby # 2011.01.12. 07:54

Kedves Juju!
2011.aug. 20.-án töltöm be az 59.évemet. Csökkentett, előrehozott nyugdíjba szeretnék menni 38,5 év munkaviszonnyal. A munkaügyesek azt mondták , kb. egy hónappal korábban kell beadni a papírokat a nyugdíjintézetbe. Arra viszont nem tudtak válaszolni, hogy közalkalmazott lávén a felmentésemet mikor kell kérnem a cégnél.Tudnál ebben nekem segíteni?
Meg tudnád mondani, hogy kb. mit kell tartalmazni egy ilyen felmentési kérelemnek?
Üdv.: Erzsi

juju # 2011.01.12. 06:21

Kedves előrehozott öregségi nyugdíjba készülők!

NE ijedjetek meg az előző beírásomtól.
azért menesztettek feleslegesen ujraszámoltatni az éveimet, mert senki nem tud semmit jól és nagy a kavarodás.
A MÁK.ban sem tudták, pedig ott azért kellene tudni, hiszen az a dolguk, csak egy telefon lenne a megfelelő helyre.
Nem kell menni ujraszámoltatni azoknak, akik az életkoruk betöltése okán szeretnének nyugdijba menni és már van kiszámolt szolgálati idő határozatuk.
Csak az a bosszantó, hogy volt egy hiábavaló utam azért, mert az "illetékesek" annyira sem napra készek, amennyire én. mindent magunknak kell kisilabizálni.
sok sikert az új évben mindenkinek

bukta52 # 2011.01.11. 19:59

1952-ben születtem 2009.juniusáig dolgoztam.
43 év munkaviszonyt igazoltak amiben nincs iskola ,nincs munkanélküli.
2009 juliusától munkanélkülin vagyok még most is.
Áprilisban mehetek előrehozott öregségi nyugdíjba de most januárban a kormányt hozta a rendeletet ,hogy 40
éves munkaviszonnyal el lehet menni nyugdíjba.
Szeretném megtudni ha ezt választom akkor is bele
számolják a szolgálati időbe a munkanélkülit?

zinrose # 2011.01.11. 19:00

Kedves Veci és festomarika!

Köszönöm a jókívánságot!
Rengeteg tervem van. Amire eddig nem jutott időm.

Nyelvtanulás, kirándulás, szabás-varrás.
Mostantól új időszámitás kezdődik nálunk.
Másoknak is azt kívánom, hogy minél előbb sikerüljön a nyugdíjba vonulásuk!

Rózsa

Lyonee # 2011.01.11. 17:02

Juju!
Az előrehozott nyugdíjnál szolgálati időről van szó, és ebbe beletartozik a szakmunkás és a felsőfokú nappali tanulmányi időszak is. Csak nyugi.

Veci # 2011.01.11. 15:56

Rózsa
Készülj a nyugdíjas évekre a tervekkel, élvezd sokáig a nyugis nyugdíjas éveket.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.11. 12:29

gabi-gabi
Téged az nem érint, mert

• egyrészt a korengedményes nyugdíjra utalsz, aminek az a lényege, hogy a munkáltató köthet a munkavállalóval megállapodást, és kifizeti egy összegben a nyugdíja+postaköltség+nyugdíjemelés összegét az előrehozott nyugdíjkorhatárig. De az 1954-es születésűeket nem érinti, mert ők még nincsenek 5 éven belül az öregségi nyugdíjkorhatáron. Ezt a lehetőséget 1 évvel hosszabbították me. Mivel te nem vagy munkaviszonyba, még ezen oknál fogva sem érintene téged.
  • másrészt a korkedvezményes nyugdíj: ez az egészségre ártalmas munkakörben dolgozók esetében jár (pl. röntgenes, pék, szövőnő, melegüzemben dolgozók egyes munkakörei, stb.) két évvel meghosszabbították. Ez sem érint téged, ha nem korkedvezményes munkakörben dolgoztás.
  • kedvezményes nyugdíj: ebbe azok a nők tudnak bekapcsolódni, akik rendelkeznek 40 év jogosultsági idővel (munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő összesen 40 év), ez megint számodra most még nem elérhető.
  • előrehozott nyugdíjba csak 60,5 évesen tudsz elmenni, max. 8,4 %-al csökkentett nyugdíjba. Itt a tv. a 18/B. § (3) a. pontot olvasd el: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.11. 12:19

festomarika
Közös megegyezéssel nem nyugdíjba tudsz menni, hanem a munkaviszony/jogviszony szűnik meg.
Hasonló kérdésben válaszoltam Saman-ta 40 év munkaviszony után nyugdíj topicban 11:43-kor. Ott idéztem a tv-ekből. Nincs igazán ismeretek a Ktv. vonatkozásában.

Üdvözlettel Veci

gabi-gabi # 2011.01.11. 09:48

Tisztelt Jogi Fórum!
1954. júniusi születésű nő vagyok.2010-ben lehetősége volt az 53-as születésű, 57. évet betöltő és legalább 37 év munkaviszonnyal rendelkező nőknek előrehozott nyugdíjba vonulásra.Juniusban betöltöm az 57-et és 38 betöltött év megállapított szolgálati időm van.Felszámolás miatt 2010 május óta munkanélküli vagyok, sajnos esélyem sincs, hogy munkát találjak.Kérdésem:1. van-e lehetőségem az előrehozott nyugdíjra (valahol olvastam, hogy a tavaly érvényben levő rendelet érvényét két évvel meghosszabították, de lehet, hogy tévedek) 2.ha ez nem járható, befizethetem-e előre a hiányzó biztosítási összeget, mintegy "megválthatom-e", és ez nekem kb "mennyibe fájna",ha a munkanélküli időszak előtt 150e bruttó fizetésem volt?
Üdvözlettel: gabi-gabi

juju # 2011.01.11. 05:45

Kedves Lyonee
Az a kérdéses munkaviszony 5 hónap. munkaügyi bisóságra kellett vinnem. Igazolást sehol sem találtam, mert a cég megszünt, levéltárban sincs semmi anyag, de találtam 3 tanút, ezért beadtam.
Persze mire abból valami lesz!
A 2010 oktoberi számításban kihoztak 40 évet 2009 májusig, de ha kiveszik belőle a szakmunkást, éppencsak lesz 40 évem, bizom benne, hogy lesz annyi.
Hogy miért kell újraszámoltatni azon berzenkedem, hiszen már felmentésen vagyok.
tényleg nem fog nekem beleszámítani a szakmunkás??
Persze most reggel van és 10 óra körül indulok a nyugi intézetbe. Remélem nyugodt leszek :)
üdv. mindenkinek