Előrehozott öregségi nyugdíj

fejérvári # 2011.10.15. 20:15

férfi-1968 tól már 43 év.

andrix # 2011.10.15. 20:22

Kedves Fórumtársak!

A javaslat indokolásban az van, hogy "továbbra is nyugdíjas marad az a nő, aki a 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezmény feltételeit teljesíti, de mivel korábban ez a konstrukció nem létezett, más jogcímen vonult nyugdíjba."

Szerintetek mi van azzal az 52-ben született nővel aki idén egyaránt teljesíti az előrehozott öregségi nyugdíj feltételeit (59 év és legalább 40 év szolgálati idő), illetve a 40 éves jogosultsági idővel is rendelkezik, tehát így is nyugdíjaztathatná magát, de ő idén az előbbit, azaz az előrehozott öregségit választotta.

A javaslat 3. § (2) bekezdése szerint ő is nyugdíjat fog kapni 2012-ben? Elvileg a feltételeknek megfelel, csak más jogcímen kérte a nyugdíjazását. Mi a véleményetek?

[3. § (2) 2012. január 1-jétől – a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben – öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani
...

1. annak a korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő nőnek a korhatár előtti öregségi nyugdíját, aki 2011. december 31-én rendelkezik a Tny. 18. § (2a)–(2d) bekezdésében meghatározott jogosultsági idővel,

az öregségi nyugdíj szüneteltetésére vonatkozó szabályok figyelembevételével.]

Korall54 # 2011.10.15. 20:36

fejérvári
Hú, de nehezet kérdezel. A tervezetben nincsen szó 53-as férfiról, sajnos. Az év végéig hatályos jelenlegi tv szerint az öregségi korhatárod 63 év. Az előrehozott korhatárod, mivel már több mint 42 éved van 60 év, 2013-ban. Attól tartok, ezzel nem élhetsz majd, de az új tv, ha kijön, az dönti el a kérdést.
Esetleg még ez év végétől korengedményesbe tudnál menni, amihez az kell, hogy a munkáltatód az előrehozott korhatárod szülinapjáig előre egy összegben befizetné a Tb-nek a nyugdíjadat. Ez nagyon sok pénz, elég gazdag ehhez a munkáltatód és bevállalná?
Itt tájékozódhatsz a részletekről.
http://www.onyf.hu/?…

Üdv: Korall (53-as nö)

fejérvári # 2011.10.15. 20:38

köszönöm!

Korall54 # 2011.10.15. 20:42

andrix
Erre a vonatkozásra nem nagyon figyeltem, úgy emlékszem, hogy lehet szó átalakításról esetedben.
Nézz át a 40 év munkaviszony után nyugdíj c. topikba, ott többen is taglalják ezt a kérdést.

szafika # 2011.10.15. 21:34

Anulina , szerintem is elmehetsz 2012-ben nyd-ba mivel legkevesebb 37 év kellene kozzá, és megvan a 40 éved, ha nem is akciósba , hanem akárminek nevezettbe.

Jucu52 # 2011.10.16. 05:46

Andrix!

Szerintem azt jelenti, amit értettél rajta, vagyis, aki elment korábban más jogon korhatár alatti nyugdíjba,amikor még nem volt a "negyven éves", de most megfelel majd a 40 éves követelményeinek is (tehát rendelkezik a Tny 18. §. 2a)-d) pontjában előírt jogosultsági idővel, ő élhet ezzel a lehetőséggel. A szövegkörnyezetből arra lehet következtetni, hogy ez egyszerűen azzá alakul, de szerintem az a biztos, ha a Nyufignál tájékozódsz, hogy neked kell-e kezdeményezni, vagy automatikusan átalakítják ők azoknak az előrehozottban lévőknek, akik megfelelnek a "negyven éves" követelményeinek. Szerintem nyugdíjat fogsz kapni Te is.

Az általad idézett c. pontban szereplő 2011. december 31-es dátumot én sem értem, amint azt már a korábbiakban kétszer is leírtam. Azt kértem, hogy ha valakinek van erre vonatkozóan ötlete, azt ossza meg velünk.

Fejérvári!

Korhatár előtti öregségi nyugdíj 2012. január 1-jétől nem állapítható meg. Azok még élhetnek a lehetőséggel, akiknek még 2011. december 31. előtt kéri a korhatár előtti nyugdíj megállapítását, vagy akiknél a nyugdíj megállapítás 2012-ben zárul le.

Az 1953-ban született férfiak legkorábban 60 éves korukban, 42 év szolgálati idővel mehetnének el előrehozott öregségi nyugdíjba -ahogy Korall54 már leírta-, így neked sajnos még elvben nem lehetséges, ha én jól értelmezem.

Veci # 2011.10.16. 05:49

Korall54, Jucu52, Szafika!
Ügyesek vagytok!

Üdvözlettel Veci

eva51 # 2011.10.16. 06:14

Andrix
Nem kell tájékozódni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, mert a törvényben az van, hogy

(5) A 3. § (2) bekezdése, a 4. § (1) és (3) bekezdése, az 5. § (1) és (4) bekezdése, valamint a 17. § (1) és (2) bekezdése szerinti esetekben a nyugdíjfolyósító szerv hivatalból jár el, és a továbbfolyósításról, illetve a korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság folyósított összegének módosításáról nem hoz külön döntést.
Tehát hivatalból jár el, erről külön döntést nem hoz. Szerintem Neked hivtalból már öregségi nyugdíjat fognak folyósítani!

eva51 # 2011.10.16. 06:17

3. § (1) Korhatár előtti öregségi nyugdíj 2011. december 31-ét követő kezdő naptól nem állapítható meg. A 2012. január 1-jét megelőző kezdő naptól megállapításra kerülő korhatár előtti öregségi nyugdíjak megállapítására a korhatár előtti öregségi nyugdíj kezdő napján hatályos szabályokat kell alkalmazni.
(2) 2012. január 1-jétől – a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben – öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani a) az 1949. évben vagy azt megelőzően született, az 1. § c) pont ca)–ci) alpontja szerinti nyugdíjban részesülő személynek ezt a nyugdíját,

1. az 1954. évben vagy azt megelőzően született, szolgálati nyugdíjban részesülő személynek a szolgálati nyugdíja csökkentések nélküli teljes összegét,

c) annak a korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő nőnek a korhatár előtti öregségi nyugdíját, aki 2011. december 31-én rendelkezik a Tny. 18. § (2a)–(2d) bekezdésében meghatározott jogosultsági idővel,

Itt van a hivatkozott rész, ami Rád vonatkozik, szerintem.

Korall54 # 2011.10.16. 06:49

Veci
Köszönöm, köszönjük. Nagy részed van ebben Neked is.
"A gyertya semmit nem veszít a fényéből azzal, hogy meggyújt egy másik gyertyát."

Jucu52 # 2011.10.16. 06:52

eva51!

Köszi a kiegészítést, eddig ebben nem mélyedtem el, vagyis igazából a 3. §-tól elemeztem, mert az eljárási kérdések másodlagosnak tűntek, de mint ebből is látható, egyáltalán nem azok.
Valóban így van a 2. §. (5) bekezdése szerint.

...és VÉGRE ez által értelmet nyert számomra az az ominózus 2011. december 31-es dátum is a 3. §. (2) bekezdés c) pontjában. Ugyanis ebben az összefüggésben szerintem pont erre vonatkozik. A 2. §. (5) bekezdés szerint ui.többek között a 3. §. (2) bekezdésében foglalt esetekben a nyugdíjfolyósító szerv hivatalból jár el, és a továbbfolyósításról, illetve a korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság folyósított összegének módosításáról nem hoz külön döntést. Ez pedig a korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő nőnek a korhatár előtti öregségi nyugdíjáról szól, aki 2011. december 31-én rendelkezik a Tny. 18. § (2a)–(2d) bekezdésében meghatározott jogosultsági idővel.

köszi!!!!!

Veci!

Jól esnek a dicsérő szavaid. Együtt tanuljuk ezt az egészet, de ez olyan jó! Örülök, hogy a fórum visszatért a régi kulturált kerékvágásba. Ez is volt a célom, és ezért is szálltam be egy kicsit intenzívebben a korábbiaknál. No meg azért, mert nagyon érdekel a téma, és az itt leírt okos hozzászólásaitokkal mindig beljebb és beljebb jutunk, illetve a széteső gondolatok,esetleg még a kezdeti nem teljesen pontos értelmezések egyre inkább értelmet nyernek. Csak a jó ismeretekre lehet építkezni, és tovább gondolni mindenkinek, hogy hogyan tovább. Most utoljára épp eva51 beírása segített hozzá egy újabb összefüggés felismerésére (remélem, jól ismertem fel). Persze, még lehet, hogy további kiegészítések is lesznek, de így áll össze a kép.

sitimaci # 2011.10.16. 07:01
Szia szafika!!!--
  • Akik 1953-ban születtek/Nők/ azok 2012-ben előrehozott csökkentett összegŰ nyugdíjba mehettek /volna/ el,59-évesen,ha meg van a 37-év szolgálati idejük,ha a 40-évük meg van,akkor csökkentés nélkül! De,csak ELŐREHOZOTTBA,ez van az ONYF.nyugdíjkorhatár táblázatában is!Amúgy a korhatáruk alapján,2016-ban lenne lehetséges! Akkor,Anulina hogyan mehetne el előrehozottba,ha 2012.január-től,megszüntetik??? Nézd meg a táblázatot,most is itt van előttem és látom! Üdv.maci
Jucu52 # 2011.10.16. 07:02

Korall54!

Teljesen így van! Nagyon szép és igaz a metaforád is!
Veci pedig igazi példáját adta, hogy mi az, önzetlenül segíteni úgy, hogy -ha jól értem- őt még hátrányosan is érinti ez a törvény. Én nagyon remélem és tiszta szívemből kívánom, hogy ettől függetlenül ne kerüljön rosszabb helyzetbe, legyen jó egészsége, maradjon meg ilyennek!

eva51 # 2011.10.16. 07:28

Jucu52

Örülök, hogy segíthettem. A barátnőm miatt mélyedtem bele az egészbe, mert ő is előrehozott nyugdíjban van, de két éve bejelentett munkaviszonya van, amivel összesen jóval meghaladja a 40 évet. Nekem sajnos 39 évem és 230 napom van, úgyhogy engem sajnos nem érint.
Nagyon tetszik a hozzászóláso Vecinek címzett része. Teljes mértékben egyetértek Veled. Legyen szép napod, és az összes fórumozónak is.

negyvennyolcas # 2011.10.16. 08:36

Jucu52, elismerem, hogy nagyon korlátolt vagyok, hiszen nem és nem értem...
Ezt írod: "szerintem azért tér ki a tervezet a 49-ben és az előtt születettekre pont, hogy amikor a nyugdíjkorhatár emelkedik 65 évre, akkor ők már akkor is öregségi nyugdíjasok maradnak."
Aki 1949 előtt született, és már nyugdíjas, az öregségi nyugdíjas. Miért kell hát arról rendelkezni, hogy majd, amikor a nyugdíjkorhatár 65 évre emelkedik, ő öregségi nyugdíjas marad(hat)?
A törvény a kor előtti nyugdíjakról szól. Aki 1949 előtt született, az nem kor előtti nyugdíjat kap.
Ha egy törvény kimondja, hogy - mondjuk - a kékhajúak nyugdíját szabályozza, akkor nincs értelme (és nem is szokás) a törvénybe belefogalmazni, hogy a nem kékhajúakra nem vonatkozik.
Sajnálom, de én ebben a rendelkezésben valamilyen csapdát sejtek. Lehet, üldözési mániám van.
Az 1949-ben, 1948-ban születettek még 65 év alattiak lesznek 2012. január elsején.Sőt, kevés kivétellel az 1947-ben születettek is.

Izzy14 # 2011.10.16. 08:51

Üdvözlök mindenkit!

Én sajnos nem nagyon értem, hogy ha valaki 40 éves munkaviszonnyal szeretne elmenni nyugdíjba miért kell hogy betöltse a 59. életévét. Tulajdonképpen a 40 év ledolgozott munkaviszony számít. Vagy rosszul tudom?
A másik furcsa dolog, hogy mivel nem töltöttem be a 59. életévemet, nem számoltak, csak 27 év munkaidőt, viszont ha már betöltöttem volna az 59-et akkor 41 év ledolgozott munkaidőm van. Én ezt nem értem.
Tudnátok segíteni ebben?

Előre is köszönöm!

negyvennyolcas # 2011.10.16. 08:56

Jogalkalmazási kérdést vet fel, hogy az Alaptörvényben foglalt „általános öregségi nyugdíjkorhatár” a jogosultak születési időpontjától függően 62. életév; 62. életév és 183 nap; 63. életév; 63. életév és 183. nap; stb., vagy egységesen 65. életév.
http://www.mabie.hu/node/878

Veci # 2011.10.16. 09:12

Izzy14
Külön dologról van szó.

• A 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött időnek együttvéve kell 40 évnek lenni, ebből a munkában töltött időnek minimum 32 évnek kell lennie. Ebbe nem számít bele pl. a tanulmányi idő (szakmunkás, főiskola, egyetem), munkanélküli ellátás, passzív táppénz, passzív gyes, felnőtt ápolási ideje. Ennél a kedvezményes nyugdíjnál nincs korhatári megkötöttség, aki 14 éves kora óta dolgozik az akár 54 évesen is igénybe tudja venni.
  • Szolgálati időbe pedig beleszámít mindaz, amit az előbb leírtam. Az 1952, 1953-ban született nők esetében az előrehozott nyugdíjhoz, a korengedményes nyugdíjhoz az 59. évet be kell tölteni. Az 1953-ban született nők az 59. szülinaptól, ha nincs meg a 40 év jogosultsági ideje, de 40 év szolgálati ideje megvan, akkor 2012-ben korhatár előtti ellátás néven folyósítják az összeget, amit úgy számolnak ki, mint a nyugdíjat, csak jövőre más lesz a neve és máshonnan finanszírozzák.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.16. 09:18

Lányok!
Jól esik, amit írtatok, eléggé felkészültek vagytok, végig vettük anno a nyugdíjbavonulási témát, így mostmár ügyesen átlátjátok a jelenlegi törvényjavaslatot.
A személyemet érintve, amit kiolvastam a törvényjavaslatból, talán nem "jövök ki" rosszul, mert ha jól értelmezem marad a folyósított nyugdíj összege, ehhez a nyugdíjjal azonos mértékű emelés is lesz. Nekem 8-9 hónap hiányzik a 40 év jogosultsági időhöz, mivel ipari tanuló voltam, ezért én korhatár előtti ellátás néven kaphatom 2012-től az utalást. 60 évesen nem hinném, hogy módomban lenne a hiányzó időt munkaviszonyban megszerezni a 40 év jogosultsági időhöz.

Üdvözlettel Veci

szafika # 2011.10.16. 10:06

48-as, csak azért mert ők már betöltötték a rájuk érvényes nyd korhatárt, nekik még 62 volt a betöltendő korhatár, az 53-as születésűeknek 63 év, ez csak az 53-asokra vonatkozik, azután 1/2 évvel emelkedik évjáratonként, amíg el nem ér a 65-ig, onnantól az az általánosan érvényes korhatár. De mivel 48-as vagy, jövőre 64 leszel, és 62 évesen nyd-as lehettél volna, nincs itt csapda, nem baj ha nem érted, logikát se várj tőlük, nem ez az egyetlen , amivel megkavarják az embereket. Végül is aki 53-ban született, az most addig míg el nem éri a 63 évet addig lesz " átnevezett akármilyen korhatár előtti ?"ha meg betölti a 63-at, rendes nyd-as lesz, pedig akkor még nincs 65, csak 63, mert neki az a rá érvényes ! Na ezt most jól elmondtam ?

jozsi19510 # 2011.10.16. 10:09

Üdv Kedves Fórumozó Társaim!

Itt a legújabb Munkatörvénykönyv tervezet!

https://docs.google.com/viewer?…

"Bár hivatalos döntés még nincs, várhatóan júliusban lép hatályba az új munka törvénykönyve. A Magyar Nemzet szerint két oka van a csúszásnak, egyrészt az előterjesztő Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) mintegy hatvan törvényt, rendelet kell módosítania, összehangolnia az új munkajogi szabályozással kapcsolatban. Másrészt az alkalmazóknak, azaz a munkaügyi bíróságoknak, szakszervezeteknek, munkaadóknak időre van szükségük ahhoz, hogy az új törvényből felkészüljenek."

Kedves Veci!
Meghatóan szép a Nyugdíjas dal és a Szeressétek az öregeket.
Örömmel tapasztalom, hogy az újabb hírözön elfújt erről a topikról minden indulatot, Téged pedig visszahozott!!!

Üdvözlettel jozsi19510

negyvennyolcas # 2011.10.16. 10:13

Jaj, szafika, köszönöm, köszönöm, csak ne mondaná minden ismerősőm, hogy menjek nyugdíjba még az idén, meneküljek, amíg lehet :(

Korall54 # 2011.10.16. 10:27

negyvennyolcas
Eddig nem értettem, hogy mit nem értesz. Most már látom, hogy mi az aggályod lényege, de azt inkább felejtsük el, mert az már .... nem minősítem.

Akkor mért van a javaslatban az, hogy az 1949-ben és azt megelőzően ... stb szöveg?
Szerintem azért, hogy ha pl-ul egy 49-as nő a rá vonatkozó akkori tv szerint 57 évesen elment előrehozottba, az ebben az évben betölti az öregségi korhatárát, tehát jövőre is öregségi marad, és utólag nem lehet tőle visszavenni az 5 évig már megkapott "korhatár alatti" nyd-át.Valami ilyesmit gondolok, bár elég faramuci ez a magyarázat.
Egyébként az öregségi nyugdíj korhatárának fogalmát a javaslat a jelenlegi nyd tv 18.§ (1) pontjára utalva határozza meg.

Talán még azért is aggódsz, hogy ugyan elmehettél volna már öregségibe a 62-ik szülinapodon, de saját megfontolásból tovább dolgozol, ezért, mivel nem éltél a lehetőséggel, akkor az elveszett. Szafika jól elmagyarázta, hogy nem kell aggódnod.

52mama (törölt felhasználó) # 2011.10.16. 10:41

Kedves Veci!

Régóta olvasom a fórumot, s most a tv.tervezettel kapcsolatban született egy gondolatom. Neked 8 hónap, nekem 6 hónap munkaviszony hiányzik ahhoz, hogy az előrehozott nyugdíjból, 40 éves legyen. Gondoltam, hogy megpróbálok munkahelyet keresni 6 hónapra, amire igen kicsi az esély, de eszembe jutott valami.
Ha összejönne a 40 éves,újraszámolnák a nyugdíj összegét.A jogosultsági időm ugyan növekedne, viszont a nyugdíj összege csökkenne az alábbiak miatt. 1988-tól a nyugdíjbamenetel napjáíg számított átlagjövedelm összegét kell osztani a munkában töltött napk számával/osztószámmal/ ez lenne a napi nyugdíj összeg. Amennyiben el tudnék helyezkedni, a jövedelem valószínű a minimálbér lenne,az osztószám,tehát a munkában töltött napok száma növekedne, tehát az összes jövedelmet a magasabb osztószámmal kellene elosztani, ezáltal csökkenne a nyugdíj összege.
Jól gondolom én, hogy nem érné meg nyugdíjformát váltani, bízva abban, hogy 2014-íg nem történne valami brutális változtatás az előrehozott ellátásban.
Kíváncsi vagyok Minden hozzáértő véleményére is.
üdvözlettel.: 52mama/Marika