Előrehozott öregségi nyugdíj

Korall54 # 2011.10.16. 10:42

negyvennyolcas és előrehozott jelöltek
Írtad, hogy csapdát sejtesz, de abban a témában szerintem nincs.
Én egész másban sejtek csapdát, most látva ezt a tervezetet. Amint Veci írta, nem is olyan rossz. Igen, azoknak, akik már 2011-es vagy korábbi kiszámítással kapnak jelenleg előrehozottat. De vajon milyen lesz a nyd kiszámítás 2012-ben, ami rám is várna? Lehet, hogy jelentősebb rosszabb. Lehet, hogy sokaknak van ilyen előérzete, ezért aki csak tud, megvannak a feltételei, még ez évben akar elmenni.
Szóval, izgalmas lesz a jövő év!

Üdv: Korall (53-as nö)

jozsi19510 # 2011.10.16. 10:57

Kedves Korall54!

Arról még eddig egyetlen szó nem esett, hogy a nyugdíjszámítás módján változtatnának! Az, ha nem változtatnak rajta, 2013. január 1-től úgyis változik!
Bízzunk benne, ha nem beszélnek róla, és a tervezetben sincs, akkor az úgy marad!
A közalkalmazottak jogállásáról tudni már valamit?

Üdvözlettel jozsi19510

szafika # 2011.10.16. 11:17

Negyvennyolcas, ha van eszük a " fijugnak " akkor próbálnak jót is tenni, / szerintem ! pláne , ha nem 4 évig akarnak a porondon maradni ! / ha ezek a kiszivárogtatott tervek , végül jobbak lennének , mint a sok rossz , amit féltünk , nem vártunk, akkor ez nekik valahol egy jó pont lehetne ! Mint politikusnak kellene , h legyen annyi józan eszük, h jóval többre jutnának , végül is valahol az kellene, h legyen a cél, h kikászálódjunk a gödörből , nem pedig lejjebb a sárba. Annyi jó megoldás lehetne !

jozsi19510 # 2011.10.16. 11:24

Kedves Szafika!

Briliáns ötlet a " fijugnak "!

Üdv jozsi19510

szafika # 2011.10.16. 11:28

52mama, egyik volt kolleganőm kb 5-6 éve már nem dolgozott, idén lett 59, nem rontotta le neki az a pár év a nyd-át, közbe valamibe az is volt , h akinek újraszámolják , ha az új kevesebbre jön ki , akkor a többet fogja kapni , nem a kevesebbet ! Viszont az a pár hónap ha összejönne is , nem tudni összegben jelentene-e annyit, mint az az 1-2 év amikor eléritek a rátok érvényes korhatárt ? Jelentene-e annyit az emelés, amennyit ráfordítanátok , mivel nem könnyű találni valami jó munkát, v csak munkát .

tom27 # 2011.10.16. 11:40

Az lenne a kérdésem, hogy az új tervezett szerint milyen lehetőségeim lesznek 2012 évben. 1952 ben született férfi vagyok 45 év munkaviszonyba. A jelenlegi szabályzás szerint csökkentett előrehozott nyugdíjba mehetek 2012 ben. Ez mennyire változik

negyvennyolcas # 2011.10.16. 11:56

Józsi19510 és Korall54, igen, a nyugdíjszámítás módja körül nagy csönd van egyelőre, valószínűleg a nagy átalakításban erre már nem jutott idő. Vagy mersz. Viszont korai lenne még ezen örömködni, hisz van még vagy két s fél hónap ebből az évből.

negyvennyolcas # 2011.10.16. 11:58

Szafika, és vajon van eszük?

jozsi19510 # 2011.10.16. 12:29

Kedves Negyvennyolcas!

Igazad van abban, hogy ne örömködjünk, mert úgy nagyobbat eshetünk! Ami mégis egy kis bizakodásra adhat okot, az az, hogy ha a programjukat nézted, még nagyon sok dolguk van! Meg Nekik is van Anyjuk, meg Apjuk, meg látod, a munkatörvényt is jövő júliustól tudják csak bevezetni! Rengeteg adminisztráció, nagyon sok ember kellene hozzá, azt meg csökkenteni akarják!

Csak a sorok közt próbálok olvasni!

Üdv jozsi19510

Fria # 2011.10.16. 12:30

Tudna valaki segíteni?Nincs időm mélyen átrágni a terveztet, a Hír Tv-n tegnap este azt mondták, hogy minden 57 év feletti nyugdíjat kap. Akkor mi van az 53-as születésű diplomás nőkkel? Örülök, hogy az 52-es nők megúszták, noha egy §- us alá tartoztunk, ez jól el van maszatolva, még nem látom világosan mi lesz belőle. A fórumot végigolvasva stimaci válaszából úgy tűnik, hogy ez a lehetőség elúszott.
Akkor most nyugdíj, vagy járadék lesz a jutalmunk, vagy dolgozunk tovább, elvéve a diplomás fiataloktól a munkalehetőséget.
Egy értetlen, bizonytalan 53-as nő

Veci # 2011.10.16. 12:53

szafika
48-nak 12:06-kor írt válaszod annyival egészítem ki, hogy csak az 53-as nőknek lehet még a korhatár előtti ellátás, sajnos a fiúknak 63 éves korban lehet öregségi nyugdíjba menni, vagy ha a munkáltatójával meg tudna állapodni a korengedményes nyugdíjra, akkor van lehetősége az idén nyugdíjba menni

negyvennyolcas
szafika jól írta, hogy a 48-as születésű már öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöttként már nyugdíjas lehet. Azon ne lepődj meg, ha téged a munkáltató nyugdíjba küldene, mert az nem törvénytelen. A bírókat is elküldik nyugdíjba, ha betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt.
62 év az öregségi nyugdíjkorhatára az 1951-ig születetteknek, az 52-es születésűeknek emelkedik fél évet a korhatára.
Az idén nyugdíjba vonulást én is javasolnám, mert most tényleg nagyon jó a valorizációs szorzó. Azt nem tudni, hogy 2012-ben jobb vagy rosszabb lenne, de ha az idén nyugdíjba vonulnál, akkor januártól már te is kaphatnád a nyugdíjemelést. A 48-as születésű már nem ellátott, hanem nyugdíjas marad. Az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöttnek a nyugdíj melletti munkavégzésnél nincs keresetkorlát.

52mama
Ha jól értelmezem a törvényjavaslatot, akkor a nyugdíj melletti munkával is meg tudnánk szerezni a jogosultsági időt, és az újraszámolásra is van utalás, akkor számolnák újra, ha több lenne a nyugdíj összege. A magam részéről úgy értelmezem, hogy maradok ellátott, hiszen a törvényjavaslat szerint a nyugdíjjal azonos mértékű emelés várható. De ha lenne lehetőséged munkát végezni a hiányzó jogosultsági időhöz, akkor ugyanazzal a nyugdíjjal nem ellátott, hanem nyugdíjas lehetnél. Hááát! Nem tudom mit változtatna, esetleg a megfogalmazáson (legalábbis így gondolom).
Szafika jól látod 52mama esetében.

jozsi19510
Köszi amit írtál. A törvényjavaslat nem tartalmazza a nyugdíjszámítás megváltoztatását 2012-től. 2013-tól a ma még hatályos tv. szerint változik a számítás módja. A jelen törvényjavaslat azokat a paragrafusokat (12.§ és 20.§) nem érinti.

tom27
Neked a korengedményes nyugdíj volna jó most, ha a munkáltató megállapodna veled. Vagy akkor lenne lehetőséged korhatár előtti ellátást kapni, ha a felmentési időd áthúzódik 2012-re, vagyis az idén megkezdenéd. De ez csak akkor lenne szerintem igaz, ha a felmentési időd a 60. szülinapodig tartana.

Fria
Sosem néztem a Hírtv-t, de a törvényjavaslat szerint az 57. évet betöltött hivatásosok esetében marad nyugdíj.

Üdvözlettel Veci

negyvennyolcas # 2011.10.16. 13:16

Veci, hacsak nem rendelnek el valami nagyon drasztikus létszámcsökkentést, nem fog nyugdíjba küldeni a munkáltatóm.
Két dolog van, amiért nagyon nehezen döntök: az egyik, hogy olyan munkám van, amit nagyon szeretnék végigcsinálni, a másik pedig, hogy februárban lesz meg a 32 éves közszolgálati jogviszonyom, és azért a 35 éves jubileumi jutalom nem kis pénz (nekem legalábbis nem számít annak). Ha idén megyek nyugdíjba, nem vagyok három éven belül, tehát elveszítem.

Veci # 2011.10.16. 13:31

negyvennyolcas
Ne hagyd elveszni a jubileumi jutalmat, mert az is növeli a nyugdíjalapot. De az sem tudható most, hogy jobb vagy rosszabb valorizációs szorzó lesz jövőre.
Javasolom, hogy ha már mindenképpen 2012-ben mennél nyugdíjba és a jubileumi jutalom teljes összegében benne legyen a nyugdíjalapba, akkor addig dolgozz legalább, hogy az összeg beleférjen a napi járulékfizetés felső határába.
http://www.tbellatasok.abbcenter.com/?…
2010. évi CLXIX. törvény A Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetésérõl 58. § (1) A Tbj. 24. §-ának (2) bekezdése szerinti járulékfizetési felső határ egy naptári napra jutó összege 2011. évben 21 000 forint.

Üdvözlettel Veci

jozsi19510 # 2011.10.16. 13:38

Kedves Veci!

Jól értelmezem!
A nyugdíjtörvény tervezete úgy változtatja meg a közalkalmazottak jogállásáról rendelkező törvényt, hogy a 35 éves közalkalmazotti jogviszony után adható 40 éves jubíleumot a korhatár előtti ellátást igénylők nem kaphatják meg?!

Üdvözlettel jozsi19510

Fria # 2011.10.16. 13:45

Kedves Veci!
Köszönöm a választ. Akkor félrehallottam. Kissé elkeserít, hogy ezért az évjáratért senki nem harcol, pedig mi is jogot szereztünk, és nem szép dolog az utolsó pillanatban lehúzni a sorompót, ez nem etikus!!!! Ja nagy kegyesen megengedik a járadékot, vagy segélyt, nekünk is jár a megbecsülés, az egyenlő bánásmód. Most már akkor az előző évjáratok, akik nyugdíjban vannak, megnyugodtak,mi sorsunkban magunkra maradunk.
Gyorsolvasással most olvastam a Munkatörvénykönyv tervezetét, abban már felmentésről sincs szó, holott nyilatkoznom kellett: jövőre, hogy szeretnék elmenni nyugdíjba. Természetesen a felmentést kértem. De ilyen drasztikus lépések hatására,úgy érzem nem fogok tudni elmenni, nem erre kötöttünk szerződést, a szerzett joggal való érvelésre meg csak negatív kritikát, támadást kapunk. Mi elődeinkkel tisztességesebben bántunk. Marad a rossz szájíz,keserűség.

negyvennyolcas # 2011.10.16. 13:56

Kedves józsi19510, azt hiszem, sajnos, jól értelmezed.

harmoni # 2011.10.16. 13:57

1950.július 2.-án született nő vagyok. Előrehozott öregségi nyugdíjban vagyok 2007. óta. Civil!Kérdésem: ha a jelenlegi törvényjavaslat lépne életbe hogyan vonatkozna rám? 1/2 évig járadékosnak kellene lennem?

negyvennyolcas # 2011.10.16. 13:58

Kedves Veci, köszönöm a tanácsot. Mindenesetre kivárok, az utolsó pillanatig.

Korall54 # 2011.10.16. 14:03

Jozsi19510

A tv javaslat a 22. §-ban felsorolja a hatályba léptető rendelkezéseket és a hatályukat vesztő alcímeket.
A közalkalmazotti kérdések engem is nagyon érdekelnek, próbáltam kiböngészni a változásokat.
Kinyitottam a Kjt-ét, a Mtk-t, a jelenlegi nyd tv-t, és persze a javaslatot, és így próbáltam az utalásokat ide-oda szörfözve megtalálni.
A következőkre figyeltem fel a javaslat alábbi helyein:
15. alcím, 32. §
17. alcím, 39-42.§, különösen izgalmas számomra a 41.§, 42.§
Pedagógusoknak: 22. alcím, 50.§
Önkéntes nyd pénztár, Nyesz 23. alcím, 51.§
(A 12-től 29. alcím 31-44. alcím hatályát veszti jan.2-án.)
Ezekből nekem az jött át, hogy ha még ebben az évben kezdődik a felmentés, vagy felmondás, kinek mi, és jövőre lehetne előrehozott valaki, akkor még a jelen tv-ek szerint a megfelelő járandóságokat megkaphatná.(Jubileumi, sétáló, vagy végkielégítés). Ha a jövő évben kezdődik el a procedúra, akkor nem.
Nekem azért érdekes, mert már megkezdődhetett volna a felmentésem, mivel febr-i vagyok, de a tanévet végig akartam csinálni. Most majd, ha meglesz a tv, alaposan átgondolom, ne kérjem-e a felmentésemet már dec. végétől. Tudom, hogy ezt nem kötelező megadni, de egy kolléganőmnek már elkezdődött és márc. végén fog letelni.

Üdv: Korall (53-as nö)

jozsi19510 # 2011.10.16. 14:17

Kedves Negyvennyolcas!

Nekem is az a gyanúm!

Az első OV kormánya a nyugdíjasokkal bánt mostohán, bár az nem hasonlítható ahhoz, amit most tesz a nyugdíjba készülőkkel, és a jelenlegi nyugdíjasokkal is!
Nem félek leírni, hogy tudni fogom/ha meg érem/, hogy hová nem szabad az X-t tenni legközelebb!
Ha lesz legközelebb!
A bugyuta debreceni polgármesternek már volta/vannak olyan ötletei, hogy ne legyen teljes értékű szavazó a nyugdíjas! Én ezt a határt máshol húznám meg!

Ne haragudjatok ez kikívánkozott!

Üdvözlettel jozsi19510

vadkerti # 2011.10.16. 14:28

Kedves Fórumozók!Én 1952.07.26.-én születtem és Szeptember 01-én van 45 év szolgálati időm.Tudtok valami kedvezőt mondani? Ja és férfi vagyok.Előreis köszönön.

Szöszi51 # 2011.10.16. 14:30

Harmoni!

Ha nem 40 év szolgálati idővel mentél el, akkor a tervezet szerint igen. De az is lehet, hogy pár hónappal nem fognak foglalkozni (ki tudja) és nem bántanak. A helyedben nem aggódnék, esetben - szerintem - nem lesz lényeges változás. Ha életbe lép, számít, hogy minek fogják hívni 1/2 évig.
Élvezd a nyugdíjas éveket.

jozsi19510 # 2011.10.16. 14:34

Kedves Korall54!

Jó lenne, ha igazad lenne!
Nem így terveztem, de december végétől én is elkezdhetném a felmentésem letöltését! 2012. január 13.-án van meg a 35 évem mint közalkalmazott/január végéig akartam dolgozni/! Áprilisban múltam 60 éves. Augusztus 23-án lenne 47 éves szolgálati időm. December végétől augusztus végéig minden beleférne!
Csak ezt biztosan kellene tudni, mert nem kis pénzről van szó, már ami engem illet!

Üdvözlettel jozsi19510

Nélkülünk # 2011.10.16. 14:36

Időnként benézek erre a fórumra és szeretném kifejezni örömömet, hogy Veci visszatért és segíti értelmezni a jogszabályokat.

Le a kalappal előtte, ő ugyanis más fórumokban is segítséget nyújt.

Örülök, hogy nevetséges hatalmi, vagy más indíttatású, személyeskedő megnyilvánulások elhaltával a fórum az lesz, aminek lennie kell: a jogszabályokba magukat beleásott segítők együttesen értelmezik a változásokat és eligazítást adnak másoknak.

Korall, Szafi, Jucus és még néhányan ugyancsak tiszteletet érdemelnek azért, hogy saját idejüket mások segítésére fordítják.

Remélem, ez így is marad.
Már csak azon morfordírozok, hol vannak, vagy vannak-e egyáltalán jogi végzettségű fórumozók, vagy akár segítőkész jogászpalánták is a tiszteletre méltó autodidakták mellett... Szép is lenne...

Fria # 2011.10.16. 14:39

Korall54
Akkor december 30-val is be lehet adni a felmentést, mert ezek szerint nekem csak abban az esetben járnának a juttatások. Augusztus 22 lépem át a 35. közalkalmazotti viszonyt. Október 1- vel meglenne a 39 évem, így úgy gondoltam, korrekt módon járok el, ha végigviszem a tanévet, hát így nem tudom mi lesz. Várom okos tanácsodat. Menjek, vagy maradjak, nekem biztos állásom van, csak nem tudom ,hogy bírom majd 60 év fellett.
Üdv: Fria