Előrehozott öregségi nyugdíj

ildo50 # 2011.10.17. 20:53
  1. 2012. január 1-jétől – a 3. § (2) bekezdés c) pontja szerinti eset és a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 49/B. § (2) bekezdése szerinti eset kivételével – az 1950. évben vagy azt követően született,
  1. az 1. § c) pont ca)–ch) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,

b.az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a (2) bekezdés szerint számított és a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,

korhatár előtti ellátásként kell továbbfolyósítani az 5. alcímben foglaltak figyelembevételével.
(2) Az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátás továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak 2011 decemberére járó, az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj havi összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó mértékével.

Korall54 # 2011.10.17. 20:58

ildo50
A Jucu által bemásolt részben abból a bizonyos c) pontból aki ca-ch-ig van fölsorolva, annak emelés lesz.
Aki a ci pontban van, annak lesz adó.

Üdv: Korall (53-as nö)

ildo50 # 2011.10.17. 21:07

Szia Korall54!
Ne haragudj, de ez a szakértő teljesen megzavart a TV-ben. 23 óra.. perckor megismétlik. (Rájátszás) Azért nem hiszek a szememenek, fülemnek és nem találom, hogy most mi vonatkozik rám? Te el tudod képzelni, hogy akinek emelés lesz, annak nem lesz adó is? Főleg, ha kivezetik a nyugdíjasok közül, mert még nincs 62 éves?

Korall54 # 2011.10.17. 21:14

ildo50
A hivatalosan leírt tervezetnek hihetünk, persze csak feltételesen, mert tervezet, azután pedig a Közlönyben közzétett tv-nek már hinnünk kell.
Május óta sok rossz tapasztalatom van bármely prominens szakértőt illetően, vagy a médiában írtakat, hallottakat illetően is.
Egyenlőre semmi sem biztos még.

Lyonee # 2011.10.17. 21:18

2012. január 1-jétől – a 3. § (2) bekezdés c) pontja szerinti eset (nők 40 éves) és a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 49/B. § (2) bekezdése szerinti eset kivételével (mert az marad nyugdíj) – az 1950. évben vagy azt követően született,

az 1. § c) pont ca)–ch) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,

b.az 1. § c) pont ci)(o képviselők) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a (2) bekezdés szerint számított és a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,

korhatár előtti ellátásként kell továbbfolyósítani az 5. alcímben foglaltak figyelembevételével.
(2) Az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátás továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak 2011 decemberére járó, az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj havi összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó mértékével.

ildo50 # 2011.10.17. 21:19

Korall54! Ne haragudj, talán most már kezd kivilágosodni a kép, legalábbis ami a tv. javaslatban van és most 2 mondatban rávezettél. Köszönöm a segítséged. Reménykedem, de semmi nem biztos, ahogy írod. Üdv:ildo

ildo50 # 2011.10.17. 21:19

Korall54! Ne haragudj, talán most már kezd kivilágosodni a kép, legalábbis ami a tv. javaslatban van és most 2 mondatban rávezettél. Köszönöm a segítséged. Reménykedem, de semmi nem biztos, ahogy írod. Üdv:ildo

ildo50 # 2011.10.17. 21:23

Lyonne! Köszönöm, hogy feltetted. Ez az amiről beszéltem. 1950. októberben születtem és még csak 2012. októberben leszek 62. 2007.12 óta előrehozott nyd-as vagyok. Most 10 hónap miatt van ez a herce-hurca. De hát az 1949-eseknél meghúzták a határt.

Korall54 # 2011.10.17. 21:25

ildo50
Ezért van a fórum, hogy ki miben tud, segít. Én is hajlamos vagyok félre érteni egyes dolgokat és csak negyedszerre-ötödszörre esik le a tantusz.
Szerencsére mindig vannak türelmes válaszolók, mint pl-ul Lyonee.

ildo50 # 2011.10.17. 21:29

Aranyosak vagytok! Koral54, Lyonne, Jucu52 köszönöm mindnyájatoknak a segítséget. Teljesen belefájdult a fejem. Tényleg nem szabad TV-t nézni!?!!!!!!!

Lyonee # 2011.10.17. 21:35

Nem a határt húzták meg a 49-eseknél, hanem azok már betöltötték, vagy még az idén betöltik a rendes nyugdíjkorhatárt, ezért ők és a 40 éves kedv.-es nők nyugdíjat kapnak továbbra is 2012-ben.
A nyugdíjkorhatárt be nem töltők pedig korhatár előtti ellátást kapnak, januári emeléssel. Az országgyűlési képviselők ellátása fog adózni.

Lyonee # 2011.10.17. 21:38

Csak a beidézett részt fordítottam le konyhanyelvre.
A szolgálati nyugdíjat nem néztem át, és azt hiszem nem is fogom.

vörösnarancs # 2011.10.17. 21:41

Kedves Fórumozók!
Teljesen összevagyok zavarodva a korhatár előtti nyugdijazási akció miatt.
Én tavaly 57 évesen el tudtam menni korengedményes nyugdijba, mivel megszűnt a munkahely. A cégem nagyon méltányosan járt el azokkal a munkatársaimmal is akik ezt törvényileg igénybe tudták venni.42 éves szolgálati idővel rendelkeztem.
A cég kifizette egyösszegben 2012. juniusig /ekkor leszek 59 éves/az államnak a nyugdij összegét, emelésekkel együtt.
Ha most 16 % adót kell a nyugdijam után megfizetni 2012. januártól, a volt cégem visszakapja a januártól juniusig befizetett nyugdijat?Ez neki visszajárna, mert tőlem levonják.
Gondoltatok már erre hányan vagyunk ilyenek az országban.
A férjem idén áprilistól jött nyugdijba. 1951-ben született,45 éves szolgálati ideje volt, tehát neki a nyugdija 8.4 % -kal kevesebb lett. Ha a 16 %-os adót is meg kell fizetnie bizhatunk a jövőben.

szafika # 2011.10.18. 02:29

Vörösnarancs, eddig csak a rendvédelmisekre vonatkozott a 16 %-os adó, a civilekre nem, v történt valami változás ?!

kapo # 2011.10.18. 04:08

üdvözlök mindenkit

kérem olvassátok el a tervezet 44 oldalán találhato Az 55.&-hoz bekezdést.ebben van hogy a juttatás adomentes

köszönöm

oldpuli # 2011.10.18. 04:30

dtida irta 2011.10.17. 16:06

látom már kielemeztétek a dolgokat, azért én röviden összefoglalnám a lényeget, hátha ez segítség.
Sajnos egyéni kérdésekre nincs időm, lehetőségem válaszolni.

Korhatár alatti ellátás 2012-től nem állapítható már meg: a megkezdett eljárások alapján még megállapítható nyugdíj, de ez is átalakul ellátássá.

A 40 éves jogosultsági idővel nyugdíjba vonult nők, és az 57. életévüket betöltött fegyveresek státusza nem változik: ők továbbra is nyugdíjasok maradnak.

A már megállapított nyugdíjak korhatár alatti ellátásként kerülnek továbbfolyósításra.

Nyugdíjnövelésre való jogszerzés 2011. december 31-ig lehetséges, ez a későbbiekben is érvényesíthető lesz.

2012-től korhatár alatti ellátás állapítható meg:
az 1952-ben vagy korábban született nőnek, és az 1951-ben vagy korábban született férfinak, ha 2011. december 31-ig megszerezte az ehhez szükséges szolgálati időt,
az 1953-ban született nőnek, aki legkésőbb 2012. december 31-ig legalább 37 év szolgálati időt szerez.
A többiek nem mehetnek már nyugdíjba korhatár előtt.

Korkedvezményre 2012. december 31-ig lehet jogot szerezni.
Bányász- és művésznyugdíjra 2012-től nem lehet jogot szerezni.

A korhatár előtti ellátások melletti munkavégzés szabályai megegyeznek az eddigi szabályokkal. Annyiban történt változás, hogy a 2008 előtt megállapított nyugdíjak esetén is alkalmazni kell a keresetkorlátot fél éves várakozási idő után. (azaz 2012. július 1-től)

Korhatár előtti ellátás megszüntethető a jogosult kérésére, továbbá meg kell szüntetni bejelentés nélküli munkavégzés esetén, amikor az ellátás legfeljebb egy éves összegét is vissza kell fizetni.
Megszüntetett korhatár előtti ellátás újból nem állapítható meg.

A korhatár alatti ellátás a korhatár betöltésekor nyugdíjjá alakul át: a képviselők és a szolgálati járandóságban részesülők ellátásának jövedelemadóval való csökkentését meg kell szüntetni.

Aki az ellátásának folyósítása mellett legalább 365 nap szolgálati időt szerzett, az választhat, hogy az addigi ellátásának folyósítását vagy nyugdíja újbóli megállapítását kéri inkább.

oldpuli # 2011.10.18. 05:22

Lyonee # 2011.10.17. 23:18

Nézd meg légyszíves CI kiknek a jelölése
Szerintem elnézted !

usborne # 2011.10.18. 05:39

ci) az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló 1990. évi LVI. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj,
cj) szolgálati nyugdíj;

gyene # 2011.10.18. 05:52

Oldpuli

1955-ben született nő vagyok. Sajnos, 8 évig voltam rokkantnyugdíjas, így ezeket az éveket nem vették figyelembe a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjnál!
Most megint elhúzták a mézesmadzagot az orrom előtt.
43 év szolgálati időm van, de nem tudom mikor mehetek majd nyugdíjba!
Igaz, megmaradt a védett kor, de mitől kezdjem visszaszámlálni az 5 évet?
Magyarul, mikor mehetek öregségi nyugdíjba?

nagymaki # 2011.10.18. 06:09

Köszönöm kedves Veci!
Ettől féltem.
nem baj majd tolószékben megyek tüntetni!!

HIldikó # 2011.10.18. 06:32

Kedves Fórumozók!
2012. jan. 29.-én leszek 59 éves. Ez év nov. 27.-én lesz meg a 40 éves szolgálati viszonyom. 2011 május. 11.-én írtam egy kérelmet a munkáltatómhoz, hogy 2012. jan.29.-től szeretném felmondani a munkaviszonyomat, mert előrehozott öregségi nyugdíjba szeretnék menni./ Akkor még nem tudtam, hogy jövőre már nem így nevezik./ Erre júl.15.-én kaptam választ, hogy elmehetek 2 hónap felmentési időre. A Dr. Réthelyi Miklós által benyújtott javaslat 15. oldalán, a 41.§ alatt azt olvastam,-ha jól értelmezem,-hogy aki még ebben az évben jelezte szándékát, arra a most érvényben lévő jogszabályok vonatkoznak.Ez mit jelent? Mennyivel járok jobban, ha ez alapján megyek korhatár előttire? Ezenkívül szerepel benne egy szóösszetétel,-rendkívüli felmondás- amit nem tudok értelmezni és lehet, hogy ez a buktató. Kérem, hogy aki tudja a választ, segítsen. Előre is köszönöm!

oldpuli # 2011.10.18. 06:34

gyene

Bocsi,de én is csak egy fórumozó vagyok.
Veciék a szakértök.

Korall54 # 2011.10.18. 06:42

gyene
A te öregségi korhatárod 64 év. Előbb akkor tudsz nyd-ba menni, amikor kiteljesedik a női 40 éveshez a jogosultsági időd. Végülis mennyi hiányzik? Van határozatod a szolg. idő és a jogosultsági időd kimutatásáról?

Fria # 2011.10.18. 06:53

Kedves Fórumozók!
2012- ben igénybe vehető előrehozott nyugdíjasok érdekében senki nem szólal fel. Nem erre vártunk, nem erre kötöttünk befizetett járulékainkért szerződést. Nem szép dolog utolsó pillanatban ilyen drasztikus intézkedés. 59- 60 éves emberek, akik keményen dolgoztak nem ezt érdemlik, ha meg tovább dolgoznak a fiatalok esélyei csökkenek, és marad a fáradt beteges, mélységesen megbántott, elkeseredett melós. Hideg szívvel, forró fejjel elkaszálják az 52-53-as évjáratot, már aki még dolgozik, mert a korosztály bármilyen címen igénybe vett jelenlegi nyugdíjasai nagyon helyesen maradnak öregségi nyugdíjba. Ez ám az esélyegyenlőség!!Bocsánat az esetleges ismétlésért, de úgy látom, hogy már többen szép lassan belenyugodnak a helyzetbe.
Az éjszakai Hír Tv Ráadás című műsorát direkt meghallgattam, tényleg igaz, amit a fórumon leírtatok, a szakértő egyértelműen kifejtette, hogy civilekre is adó+emelés, nics utazási kedvezmény. Jó ez nekünk??? Igaz a tervezetbe nem erről van szó, de lehet egy képviselői indítvány is, amit már Ő tud!!!

oldpuli # 2011.10.18. 07:05

Az 55. §-hoz
A korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság és az átmeneti bányászjáradék adómentes juttatás lesz. Ettől független az, hogy az országgyűlési képviselők ( Ci )nyugdíjkedvezménye alapján járó korhatár előtti ellátást és a szolgálati járandóságot az adókulcsnak megfelelő mértékben csökkentett összegben kell folyósítani.