Előrehozott öregségi nyugdíj

gyene # 2011.10.18. 07:36

Korall54
A 40 éves munkaviszonhoz még kell 8 év, az öregségi nyugdíjhoz szintén 8 év - ha ezt nem változtatják meg addigra!
Úgy tudom, hogy az öregségihez beszámítják a rokkantnyugdíjat, a 40 évhez viszont nem!
Van határozatom is, amiben igazoltak 2009. dec. 31-ig: 31 év 5 napot.
Arra gondoltam, hogy januárban újra beadom mert ezt még a szolgálati időre számították, nem pedig a 40 évre. Amikor beadtam a kérelmem, még nem volt megfelelő nyomtatvány!

gyene # 2011.10.18. 07:40

Sajnos, most még az előrehozott nyugdíjról is le kell mondanom!

ildo50 # 2011.10.18. 08:11

T. Fórumozók!Kedves Fria!

Én is hallgattam azt a nyugdíjszakértőt, amit te is említesz a leveled végén. Te is ezt hallottad, hogy a civileket is emelés+16 % adó fogja terhelni. Ő nem azt mondta, hogy az országyűlési képviselőket, hanem a civileket! A tv. tervezetben viszont egyértelműen benne van ez:
2012. január 1-jétől – a 3. § (2) bekezdés c) pontja szerinti eset (nők 40 éves) és a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 49/B. § (2) bekezdése szerinti eset kivételével (mert az marad nyugdíj) – az 1950. évben vagy azt követően született,

az 1. § c) pont ca)–ch) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,

b.az 1. § c) pont ci)(o képviselők) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a (2) bekezdés szerint számított és a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,

korhatár előtti ellátásként kell továbbfolyósítani az 5. alcímben foglaltak figyelembevételével.
(2) Az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátás továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak 2011 decemberére járó, az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj havi összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó mértékével.
Tegnaap este, mikor hallottam a Hír TV Rájátszás adásában ezt a nyugdíjszakértőt és amit mond, rögtön jeleztem a Fórumon, hogy most akkor mi van?
Lyonne, Korall54, Jucu52 megnyugtatott, hogy a tv.tervezetet kell figyelembe venni. Bár az még csak tervezet. Én is azt hittem, hogy valami új dolog született, amiről nem is tudunk. Minden lehetséges, de akkor ez a legnagyobb kitolás velük 1950.51-esekkel. Az 52.53-asoknak már valószínű megvan a 40 évük. Nekik az elég az öregségihez, a 49-esek is öregségi nd.-asok maradnak, mert 2011.12.31.-ével ők már elérték a 62 évüket.

Veci # 2011.10.18. 08:12

Most megint többek beírására válaszolok, de meglehet, hogy közben más is válaszolt, amíg én fogalmazok.

ildo50
Megnéztem az ismétlést, valóban az elején felsorolta a korhatár előtti ellárásban résztvevőket, közte a civileket és az adózást már nem választotta külön. De a végefelé néhány ezer főt érintve mondta a műsorvezettő kérdéser, akiket érint az adózás. Ne parázzatok, az adószakértő is egy ember. Most te több mindent keversz a jucu-nak ír beírásodban.
Már többször leírtam én is és mások is a ci) az országgyűlési képviselőkre vonatkozik, nekik kell adót fizetni, a ca-ch-ig nem adózunk. Keress vissza tegnap beillesztettem minden összefüggést. Ha nekem nem hiszel higgyél a többi válaszolónak, de főleg Lyonee válaszának. Dtida tudja 1000 %-ra a törvényjavaslat értelmezését, oldpuli beidézte, ez a TUTI a tv.javaslatban.

sistván
Az úr szerintem pontatlanul olvasta el, vagy zavarban volt a beszélgetés közben, én így láttam.

vörösnarancs
Hidd már el, csak az országgyűlési képviselők és a rendvédelmiseknek kell a tv.javaslat szerint adózni. Mi járulékfizetéssel igazolt szolgálati időnk alapján mentünk nyugdíjba korhatár előtt.

oldpuli
Amit Lyonee-nek írtál, ahhoz annyit, hogy ate nézted el, az az országgyűlési képviselőkre vonatkozik. Olvasd el az 1. § c) pont ci) alpontját.

gyene
Ha nem lesz meg a 40 év jogosultsági időd, akkor csak 65 évesen tudsz nyugdíjba menni.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.10.18. 08:20

gyene
Minél előbb újból számíttasd ki az idődet, mert akkor hajszálpontosan fogod tudni a jogosultsági idődet.Ebbe gyes, gyed, stb. is beszámít max 8 év terjedelemben.

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.10.18. 08:34

HIldikó
Te nőként érvényesítheted később is a korhatár előtti ellátás igénybevételét. Amit idéztél az az Kjt. módosulása lesz, és 1952-es férfiaknál érdekes, mivel nekik már megszűnik a korhatár előttibe vonulás. A rendkívüli felmodás téged nem érint, mivel engedélyezték a felmentésedet.
Vedd igénybe és nyugisan várjad, hogy te is korhatár alatti ellátott legyél (annyit számolnak, mintha előrehozott nyugdíj lenne).

gyene
A rokkantnyugdíj időtartamát csak az előrehozott nyugdíjnál számítják be a ma még hatályos tv. szerint. De te az életkori feltétellel nem rendelkezel ahhoz, hogy az idén ezt érvényesíteni tudjad, de még 2012-ben sem.

Üdvözlettel Veci

TibiDh # 2011.10.18. 08:40

Kedves Veci
1952.01.23 férfi. 45 év Nyugdíjfolyosító által igazolt
jogviszony.
Kérdésem csökkentett összegü előrehozott nyugdíjra milyen lehetőségem maradt. Miden megoldás érdekelne.
Válaszod előre köszönöm.Tibor

Veci # 2011.10.18. 08:50

TibiDh
Ha még ebben az évben megkezded a felmondási időt, akkor a szülinapodon te is korhatár előtti ellátást kaphatnál. Vagy
Ha a munkáltató korengedményes nyugdíjra megállapodást kötne veled és kifizetné január 23-ig a nyugdíjad, akkor ezévben nyugdíjas lennél, ami átalakul 2012-ben korhatár előtti ellátássá.

Üdvözlettel Veci

KGyörgy # 2011.10.18. 10:02

Lyonee 2011.10.17. 22:36

"Kinek higgyek..." című kérdésemmel elnézésedet kérem, nem bántás , vagy kekeckedés volt ez az általam megfogalmazott kérédés.
Remélem, nem bántottalak meg?
Ha igen: elnézést.
Óriási a feszültség bennem, és amiképpen itt látom sokakban, tegyük hozzá, joggal.

Üdv: KGyörgy-Gyuri

Tauranga # 2011.10.18. 10:33

Tisztelt Fórumozók!
59 éves leszek jövő januárban. 4 év korkedvezményt kaptam a Malévnél eltöltött sok-sok évem ellenében
Eszerint 63 helyett 59 évesen elmehetek rendes öregségi nyugdíjba. Erről van egy határozatom.
Attól félek, hogy jövőre ezt elveszik és ha még 4 évig dolgozom és a Ratkó gyerekekkel együtt megyek nyugdíjba, már a hideg vízre elegendőt sem kapom meg.
Kérdés: ha még idén beadom a kérelmet a munkáltatómnál, akkor még az idén érvényes szabályok szerint nyugdíjaznak?
Számomra ez létkérdés, mert ha nem így van, akkor szép csendben dolgozom tovább ameddig bírokés örülök hogy van munkám ha viszont az előbbi a helyzet, akkor biztonságban tudom magam és majd úgy dolgozom tovább ameddig bírok)))
Előre is köszönöm a felvilágosítást, tanácsot
üdvözlettel
Tauranga

TibiDh # 2011.10.18. 10:42

Kedves Veci
Köszönöm a gyors választ még ha kérhetném a segítséged
Három kérdésem maradt: Lényeges-e, hogy a munkaviszonyom megszüntetését a munkáltató mondja fel, vagy én is felmondhatom azzal az indokkal, hogy csökkentett összegű
előrehozott nyugdíjba szeretnék menni.Melyik előnyösebb ha én mondok fel vagy a munkáltató.30 napos felmondás esetén az azt jelenti, hogy a felmondás kezdő napja
2011.dec.23.-a legyen.Válaszod köszönöm Tibor

vörösnarancs # 2011.10.18. 10:59

Kedves Fórumozók, kedves Veci!
Köszönöm megnyugtató válaszodat.
Én is hallottam tegnap a Hír tv-ben a szakértő urat ezért is írtam le az mi helyzetünket olyan késői órában, mert nem volt egyértelmű a tájékoztatása.
Viszont ma reggel a Klub Rádióban Simonovics nyugdij szakértő pontosan fogalmazott.Ő is azt mondta, hogy a különböző szakértők más módon értékelik a megjelent törvényt.
Tehát aki már nyugdijas rá nem vonatkozik a 16 %. Azért erről is megvan a véleményem.
Ha érdekel valakit megírom hol hallgathatja meg.

jozsi19510 # 2011.10.18. 11:20

Üdvözöllek Kedves Lyonee!
Örülök,hogy újra aktív vagy!

Korábban Korall54 kb. így fogalmazott:
A jubileumi jutalom ügye még mindig nem világos!
Többünknél az a gond, hogy a korhatár előtti ellátáshoz megvan/lesz a szolg. idő, de a közalkalmazotti jogviszony nem éri el a 40 évet.
A jelenlegi Kjt. szerint ha előrehozottba mennénk, akkor már 35 év közalkalmazotti évre is megadnák a 40 éves jubileumi jutalmat.
Ennek megfelelőjét nem látni a Kjt módosításában, a korhatár előtti ellátás tekintetében.
A javaslat 41. §-a szerint nem lehet, hogy mégis megkaphatnánk?
Más.
Lehet e tudni valamit arról, hogy a Kjt hogyan változik, az eddig megismerteken kívül?
Esetleg nincs hozzáférhető hasonló törvényjavaslat, mint a korhatár előtti öregségi nyugdíjak
megszüntetéséről? Arra lennék kíváncsi, mennyi lesz a rám irányadó nyolc hónap?
Nem e lesz benne buktató! Korábban is Ti mentettetek meg! Lehet, hogy most már szánnám- bánnám!
Lehet, hogy kérdezek még!
Szerintem, most nem szabad hibázni!

Jó csapat vagytok!!!

Üdvözlettel jozsi19510

HIldikó # 2011.10.18. 11:35

Tisztelt Veci!
Köszönöm a megnyugtató válaszod. Még egy kérdésem lenne. Ha jan.29.-én leszek 59 éves, megkapom a 2 hónap felmentési időt, ami 2011. nov. 29.-én kezdődik, mikor és kinél kezdjem el intézni, hogy ne fussak ki az időből?
Üdv.Hildikó

sasara # 2011.10.18. 11:49

Veci és más netet bújó Netenc!
Ki tud erről valamit?

10. Felhatalmazó rendelkezés
21. §
Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben szabályozza a korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság megállapításának és folyósításának részletes eljárási szabályait.

Ráadásul 2013-tól már nem is az 1997 nyugdíjtörvény 62. hanem 63.§-a szerint kell megállapítani az emelés mértékét.

8. §
(1) Az ezen alcímben foglaltak alapján megállapított korhatár előtti ellátás összegét a társadalombiztosítási nyugellátásra vonatkozó, a korhatár előtti ellátás kezdő napján alkalmazandó szabályok, valamint a (2) és (3) bekezdésben foglaltak szerint kell megállapítani.

Hogyan változhat a nyugdíjmegállapítás 2012-ben, van-e sejtésetek.

sitimaci # 2011.10.18. 12:11

Kedves Tauranga !Ratkó Anna,1903-1981-élt!A művi abortusz tilalmát 1952-ben vezették be és 1956 júniusában törölték el!Akiknek nem született gyermeke,azok gyermektelenségi adót fizettek.Tehát a Ratkó "gyerekeknek nevezik,az 1952-és 1956-ban született gyerekeket!Te most 58-éves vagy,tehát akkor 1953-ban születtél,igy Ratkó gyereknek számitól és ha még 4-évig dolgozól,akkor Te is Ratkó gyerekként mész nyugdíjba,"a Ratkó gyerekekkel"! Bocsika hogy ezt leírtam,sokan nem tudják azt,hogy kik azok a Ratkó gyerekek igazából!Üdv.,maci

Fria # 2011.10.18. 12:21

ildo50
Köszönöm a gyors válaszod, de nem nyugtattál meg, mert sok 52-53-as nőnek, nekem is csak csökkentett előrehozottam lenne, vagy már így mentek el kolléganőim ebben az évben. Sajnos, volt hogy nyáron nem volt szerződésem, meg 9 hónapot nem ismertek el. Akkoriban még 30 év is elegendő volt, így nem foglalkoztam vele. Többen jártak így.
Sasara felvetése is érdekes, elég sok csavar lehet még amiről szerintem csak az akkori gazdasági helyzetnek megfelelően döntenek, és úgy lesz a törvény, hogy bármelyik évben visszamenőlegesen is könnyen tudják módosítani a korai járadékosok juttatását. Mert könnyebb rajtunk spórolni, okosan jó gazda módjára gazdálkodni az ország vagyonával.
Engem igazán az nyugtatna meg, ha mi még a mostani törvény szerint mehetnénk el, legfeljebb a nyugdíj melletti munkát tiltanák meg. Az is elég büntetés. Jogetikai szempontból, amit már többször jeleztem, nem korrekt, kellett volna átmenetet biztosítani. Akkor tavaly decemberben kellett volna világos, átlátható, egyértelmű törvényt hozni, így meg lett volna az átmenet. Akkor is csalódtunk volna, de így sokkal rosszabb. az új Oktatási törvénynél is lesz átmenet az érettségi vizsgáknál, így a fiatalok tudják mire tervezzenek. Bennünket nem illet meg ez a jog??
Üdv.

sitimaci # 2011.10.18. 12:35

Hazudott a kormány a nyugdíjakról?

49 komment| Megjelent: 2011.10.18. 07:00|Frissült: 2011.10.18. 10:11
Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja Székely Tamás, a VDSZ elnöke a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetését. A szakszervezeti vezető szerint ezzel a kormány becsapta az embereket.

A rokkantnyugdíjakat is felülvizsgálják(Shutterstock)
A kormány korábban arról beszélt, hogy kizárólag a rendvédelmisek szolgálati nyugdíját fogják megszüntetni, ennek ellenére a pénteken ismertté vált törvénytervezet az összes korengedményes és korkedvezményes nyugdíjast érintené, azaz egy jóval szélesebb társadalmi réteget – mondta az FN24-nek a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője korábban valóban kijelentette: az elmúlt években nyugdíjba vonult, az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rendőrökre, tűzoltókra, pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkoznak majd ezek a változások, a „bányászokra, vegyészekre, zenészekre nem”.

A javaslatban azonban az szerepel, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a polgármesterek korhatár előtti öregségi nyugdíja, az országgyűlési és európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja, a korengedményes nyugdíj, valamint a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományának (a továbbiakban együtt: fegyveresek) szolgálati nyugdíját szüntetik meg. A törvény a tervek szerint 2012. január 1-jétől lép életbe, ezután a már megállapított nyugdíjakat korhatár előtti ellátásként, föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, illetve fegyveresek esetében szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani, és a jövő évtől ugyanilyen ellátást kell megállapítani azoknak is, akik az ellátásra a jogot már megszerezték. Azokat, akiket valamilyen egészségkárosodás miatt nyugdíjaztak felülvizsgálják, és ha elég egészégesnek találják őlet, akkor ugyanaz vonatkozik rájuk, mint a többi korhatár előtti nyugdíjasra. A korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság és az átmeneti bányászjáradék társadalombiztosítási szempontból nem minősül nyugellátásnak, ám azok, akik ezt kapják, egészségügyi szolgáltatásra jogosultak maradnak.

Nyugdíj, ami nem is kerülne pénzbe az államnak

A VDSZ elnöke a beszélgetésünk idején épp több más szakszervezeti vezetővel a törvénytervezet szövegét elemezte, próbálták értelmezni, valójában mit is akar a kormány a nyugdíjasokkal. Több következetlenség szerepel a szövegben, Székely Tamás szerint a javaslat „rohammunka” eredménye lehet. Egy alapvető értelmezési problémára hívta fel a figyelmet: a döntéshozók valószínűleg nem tudják, mi a különbség a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj között. A korkedvezményes nyugdíj azoknak jár, akik veszélyes és egészségre ártalmas munkakörökben dolgoznak, és ide tartoznak többek között a fegyveres erők (katonaság, rendőrség) tagjai is.

Székely Tamás abban bízik, hogy a korengedményes nyugdíj megmaradhat, ugyanis annak a megfizetése nem az államot „terheli”, a költségvetéstől független foglalkoztatáspolitikai kérdés. A VDSZ évek óta azért kampányolt, hogy ne szűnjön meg ez a lehetőség, tavaly például több mint 20 ezer aláírást gyűjtöttek össze. (A korengedményes nyugdíj lényege az, hogy a munkaadók előre, egy összegben befizetik azoknak a nyugdíjkorhatárhoz közeledő életkorú dolgozóknak a járadékát, akiket létszámleépítés vagy egyéb ok miatt kénytelenek lennének elküldeni.) Ezzel a lehetőséggel évente csaknem 10 ezer ember menekülhet meg a munkanélküliségtől. Székely szerint ezért érthetetlen, hogy a mostani törvénytervezetben megszüntetnék ezt a lehetőséget is.

Az egyetlen korhatár előtti nyugdíj, ami megmaradna, a nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezménye, ez a jövőben is öregségi nyugdíjként járna. Ezt a módosítást már a jelenlegi kormány vezette be, minden bizonnyal ezért is nem szűnik meg.

Szerző: Durbák Ildikó
Forrás: FN24
Cimkék: nyugdíj, korkedvezmény, rendvédelmi dolgozók, vdsz, székely tamás
SZPONZORÁLT HIRDETÉSEK

Bianco # 2011.10.18. 12:36

Kedves hozzáértők!

Kérdésem a következő:
54-es születésü nő, akinek nincs meg a 40 éve (kb. 30, de még nincs kiszámoltatva)és valószinüleg nem is lesz már több szolgálati ideje, mikor és milyen feltételekkel mehet el nyugdijba? Meg kell várnia a 63,5 évet, vagy van valami egyéb lehetőség is.

köszi, ha tudtok segiteni.

hars52 # 2011.10.18. 12:43

Kedves Sasara!
A törvényeket az ogy. hozza és általában ugyanakkor felhatalmazza a kormányt a törvény végrehajtásának részleteiről szóló kormányrendelet megalkotására. A kormányrendelet nem lehet ellentétes magával a törvénnyel, csak a törvényben nem megfogalmazott részleteket dolgozza ki.
Az évenkénti emelést eddig részben az infláció mértéke, részben pedig a gazdasági növekedés szabta meg. Ezentúl csak az inflációt veszik figyelembe, ha igaz, így lesz 2012-ben a nyugdíjemelés mértéke 4,2%.
A nyugdíjmegállapítás módja 2012-ben és 2013-ban egyénlőre még titok. Sok mindent olvasni erről (svéd modell, stb) de lehet hogy még a törvényalkotók sem döntötték el.
üdv: Zsizsa

dtida # 2011.10.18. 12:55

Sziasztok,

Nem szeretek belefolyni szőrszálhasogatós meg okoskodós vitákba, de azért érdemes tisztázni egy-két dolgot.

Hogy a kormány mit állított korábban, arra aki akar/tud úgyis emlékszik, aki meg nem, az úgysem. :)

Nekem úgy tűnik, hogy pont Székely Tamás az, akinek fogalmi zavarai vannak, a fegyveresek szolgálati nyugdíja ugyanis külön szabályozott történet, és nem korkedvezményes nyugdíj az övék.
A "rohammunkát", mint degradáló jelzőt is kikérném magamnak a készítők nevében. :)

A jövőre és azután alkalmazott számítási technika nem titok, teljesen nyilvános a mechanizmusa.

A svéd modellt ne keverjük ide, semmi köze a magyar rendszerhez, nem is lesz soha. Akit érdekel a svéd modell, nézzen utána a magyar wikipédián, elég korrekt leírás van fenn. :)

hars52 # 2011.10.18. 12:56

Ke4dves Tauranga!
Ha jól értem 53-as és férfi vagy?
Ha jövő januárban leszel 59 éves, akkor hogy gondolod az idén a nyugdíjazásod? Legfeljebb ha a Malévtól kéred a nyugdíjazásodra hivatkozva a felmentésed és az a születésnapodig tart akkor igen. Vagy ugyanerre hivatkozva te kéred a munkaviszonyod megszüntetését úgy, hogy a felmentési időd a születésnapodon teljen le. Lényeg, hogy a felmentési időd az idén kezdődjön el és a jövő januári születésnapodon teljen le.
üdv: Zsuzsa

hars52 # 2011.10.18. 13:01

Bianco!
Sajnos az 53-as születésű nő, 37 év munkaviszonnyal az utolsó aki még el tud menni jövőre korai ellátásra (a csökkentett előrehozott nyugdíj összegével azonos juttatással). Mivel 54-es vagy ez rád már nem vonatkozik, így marad a 63,5 év szolgálati idő.

sasara # 2011.10.18. 13:03

Dtida

Ha ismert és nyilvános, akkor ebből az következik, hogy ehhez a mószerhez (amit a jogszabály rögzít) nem nyúlnak hozzá?

hars52 # 2011.10.18. 13:10

Dtida!
A svéd modellnek annak idején, amikor politikai körökben mint követendő péda emlegetve volt, utána néztem. Tény és való, hogy nehezen lehet magyar környezetben elképzelni. Valószinű, hogy tájékozatlanságom miatt, számomra nem egyértelmű a jövő nyugdíjmegállapítási módszere.