Előrehozott öregségi nyugdíj

agica20 # 2010.12.16. 19:08

Figyelj Veci!
Kérlek válaszolj nekem,hogy jól gondolom-e ?

A párom munkaviszonya megszűnik,felmentési ideje augusztus végén jár le.Ekkor ,az utolsó munkaviszonyban töltött napján átutalják részére a végkielégítést.Szeptember 1-től elmehet előrehozott öregségi nyugdíjba,várhatóan csökkentéssel.

Kérdésem : az a tény,hogy végkielégítést kap aug.végén,ugye nem zárja ki annak a lehetőségét,hogy szept.1-től nyugdíjba mehessen?

............................................
Mellesleg köztisztviselő.Normál esetben 6 havi végkielégítés járna neki,de miután 5 éven belül tölti be a korkedvezményes nyugdíjra jogosultságát... úgy olvasom a törvényben,hogy további 4 hónap végkielégítés is megilleti. Jól olvasom,jól értem ?
/19§/
....................................................

Nagyon gyorsan kellene a válasz!

Előre is köszönöm !Ági

Ans53 # 2010.12.15. 22:24

Kedves Fabatka!

Köszönöm a szavaidat!
Igen tudom és értem is amit írsz, köszönöm!

De úgy tudom, hogy a nyugdíj előtti év a legfontosabb és minden képen 59 éves korban még 2012 -évbben kell elmenni nyugdíjba az 53-soknak?
Mivel nagyon alacsony lesz a nyugdíjam és remélem ,hogy élek még 10évet elgondolkoztató,hogy a 2011 évben
nagyon meg kell emelkednie a fizetésemnek?!

Ezért várom Veca véleményét?

fabatka # 2010.12.15. 16:14

Kedves Ans53!

57 évesen 14 óra kemény munka?Az egészségedre is gondolni kéne.Te is tudod, hogy úgy megyünk ahogy jöttünk,csupaszon és minden nélkül.Gondolom értessz.Értem én hogy kell a pénz...de gongolkozz el ezen.

Üdv:fabatka

Ans53 # 2010.12.15. 14:58

Kedves Veca!

Segítenél nekem is.
Sajnos nem mehetek nyugdíjba mivel ipari tanuló voltam most még 2 évet dolgoznom kell.

A nyugdíj számításnál az utolsó két év milyen szorzóval számolnak.
Érdemes magasabb fizetést elérni több pénzt keresni (akár 14 órával)? Jelentősen megemelkedne a nyugdíjam?
Vagy olyan minimális az emelkedés, hogy nem érdemes agyon hajtani magam?
Most 57 éves vagyok 59 éves koromig kell dolgoznom.

Nagyon köszönöm előre is a segítséged!

"Hisz' az ünnep csak úgy szép, ha képes vagyok szeretni még,
mert nincs karácsony, ha magam bezárom, és nem teszem ki eléd. "

Üdvözlettel:
Ans

Ans53 # 2010.12.15. 14:58

Kedves Veca!

Segítenél nekem is.
Sajnos nem mehetek nyugdíjba mivel ipari tanuló voltam most még 2 évet dolgoznom kell.

A nyugdíj számításnál az utolsó két év milyen szorzóval számolnak.
Érdemes magasabb fizetést elérni több pénzt keresni (akár 14 órával)? Jelentősen megemelkedne a nyugdíjam?
Vagy olyan minimális az emelkedés, hogy nem érdemes agyon hajtani magam?
Most 57 éves vagyok 59 éves koromig kell dolgoznom.

Nagyon köszönöm előre is a segítséged!

"Hisz' az ünnep csak úgy szép, ha képes vagyok szeretni még,
mert nincs karácsony, ha magam bezárom, és nem teszem ki eléd. "

Üdvözlettel:
Ans

Veci # 2010.12.13. 13:34

Borka53
A szolgálati időbe beleszámít, de a kedvezményes nyugdíjhoz a 40 éves jogosultsági viszonyba a tanulóidő és a munkanélküli időszak nem számít bele.

Üdvözlettel Veci

Borka53 # 2010.12.13. 12:23

VECI! 1967-1970 ig olyan mg.szakisk. jártam,ahol 5hó folyamatos iskola ösztöndíjért, 1hó szünet és 6hó gyakorlat a tsz-be órabérért. A volt munkahelyemen ami nem a tsz volt kaptam ezért a 3 évért 1 nap szabadságot. 1953-as vagyok 1éve munkanélküli.Ez ideig van 43 év jogviszonyom.Voltam a Nyuf.nál de érdemleges választ nem tudtak adni. Félek,hogy nem is akarnak ez a 3 év munkaviszony,vagy tanulóviszony? SZERINTED??? Köszönöm a válaszod.

Jucus52 # 2010.12.10. 20:08

Mivel itt is elég sok szó esik a 40 év utáni nyugdíjról, ide is bemásolom, amit abba a fórumba:

Ezt találtam a Google-ban:

A Kormány …/2010. (….) Korm. rendelete
a társadalombiz­tosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet módosításáról

http://www.viktoriamodszertan.hu/…r%C3%B3l.PDF

Számomra elég nehezen értelmezhető, és nem vagyok benne biztos, hogy ez-e a tényleges tervezet, bár nagyon úgy néz ki.

A 3.§. írja le, hogy A Tny. 18. § (2b)–(2c) bekezdése szerinti, kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett jogosultsági időnek mit gondol.

Ez a felsorolás most az alaprendeletben felsoroltak kiegészítése?

Nem tudom, mit tartalmaz a „Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)–i) pontjában, valamint (2)–(3) bekezdésében meghatározott jogviszony“.

Kérlek benneteket, segítsetek értelmezni.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…

Virág53 # 2010.12.08. 14:18

Lányok ez a kormány ki kíkészitett mindenkit nekem már nincs hozzá szólásom,csalódtam de nagyot

Veci # 2010.12.07. 21:18

Judymami
Szerintem nincs meg a 40 év jogosultsági időd, mert a 40 évben a munkaviszony + gyermekellátással töltött idő tarozik. Azzal a kitétellel, hogy a tényleges munkaviszony 32 év legyen. Ha jól értelmezem neked a 38 év 343 nap munkaviszony és gyermekellátás volt együtt. Vagyis nincs ténylegesen 32 év ledolgozott időd.

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2010.12.06. 20:10

Köszönöm nektek!

Teljesen világos!

Végtelenül kedvesek vagytok,hogy villámgyorsan válaszoltatok!

Üdv.Ági

52mama (törölt felhasználó) # 2010.12.06. 19:28

agica20

Az ONYF oldalán ez áll: Egyösszegű kifizetés összege megegyezik a jogosult részére folyósításra kerülő ellátás 2010.november havi összegének 7,2%-val. Vagyis az utalt kiegészítés 12x 0,6%.

2011.januártól 3,8%-kal emelkednek a nyugdíjak.
A 3,8 % nyugdíjemelésen felül a 2010. előtt nyugdíjba vonultak, 0,6% plusz emelésben is részesülnek.

mama52

dtida # 2010.12.06. 19:13

agica20,

Ha a novemberi kiegészítő emelés mértéke kisebb, mint 1 %, akkor az emelés tárgyévben nem, csak a következő év januárjában épül be az ellátás összegébe.
Ezért az idei 0,6 % egyösszegben került utalásra, ennek az összegnek az 1/12-ed részével emelkedik majd a januári ellátás összege.

agica20 # 2010.12.06. 18:42

Szia Veci! Üdv.Mindenkinek!

Nem idevaló a kérdésem,de itt vagyunk mindig a legtöbben.

Novemberben megkaptuk a 0,6 % -os nyugdijkiegészitést.
Ami ebben nekem borzasztóan érdekes,... Januártól októberig azonos összegű nyugdijat kaptam. Novemberben is ugyanazt az összeget.Sőt most decemberben is ugyanazt.Igaz kaptam novemberben kiegészités x Ft-ot.

Ha a kiegészités 1-10 hónapi volt, akkor a novemberinek már a 0,6 %-os emeléssel kellett volna jönni. A decemberinek is tartalmazni kellett volna az emelést. DE EZ NEM IGY VOLT. ÉS EZ NEM EGYEDI!!!!!!!

VALAKI ME TUDJA EZT NEKEM MAGYARÁZNI?????????????

botty # 2010.12.06. 18:13

Kedves Sziporka55! Igen ezt kerestem, köszönöm a segítséget!

Sziporka55 # 2010.12.06. 17:14

Botty!

A 40 év...amit keresel: http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…

botty # 2010.12.06. 16:31

Érdeklődöm, ma nincs semmi téma, hogy nem lehet találni semmit csak szakértőhöz kérdést, de milyenhez az hol van? Eddig a képernyő jobb oldalán lehetett találni a 40 évvel kapcsolatba cimszót, most már azt is letörölték, vagy hol található? Kérem segítsetek, hogy a mai véleményeket merre lehet megtalálni!
Köszönöm előre is a segítséget!

mary0317 # 2010.12.06. 12:20

Tisztelt Szakértő!
Szép dolog,hogy a Fidesz kitalálta,hogy 40 év után a nőknek el lehet/ne menni nyugdíjba,de már annyira lefaragták a jogosultságot,hogy lassan nem lesz olyan aki el tud menni nyugdíjba.Saját példám.42 évet igazoltak vissza,ha jól tudom lejön belőle 3 év amit munkával,tanulással,járulékfizetéssel töltöttem mint szakmunkástanuló,majd lejön belőle amit munkanélküliként töltöttem önhibámon kívül.Szültem 3 gyereket akikkel össz.7 évet voltam otthon.Vagyis nem lesz meg a 32 év munkaviszony,hiába van 42 év szolgálati időm.Jól értelmezem a dolgokat?Bocs nem írtam eddig,hogy 54-es vagyok 1 éve munkanélküli,mert ennyi idős korban az ember már a kutyának sem kell.S most még ez se fog összejönni,szóval elkeserítő.Nem ezt ígérték!!Legalább lenne munkalehetőség!!Még dolgoznék szívesen!!Ha valamit nem jól tudok kérem aki jobban tisztában van a nyugdíjkérdéssel világosítson fel.Előre is köszönöm a választ.Marcsi

Judymami # 2010.12.06. 11:17

Tisztelt Szakértő!
A mai napig a nyugdijintézettől kapott munkaidő beszámitás alapján kaptam igazolást arról,hogy jelen pillanatban 38 év 343 nap szolgálati idővel rendelkezem.
Három gyermekkel nyolc évig voltam Gyesen, semmilyen szakiskolába ,gimnáziumba nem jártam .
Úgy gondolom,hogy ez a szolgálati viszony mind munkaviszonynak számit. Igényelhetem-e a nyugdij megállapitást.
Tisztelettel Kis Gáborné

Vicakto # 2010.12.05. 15:54

Kedves hars52 és Veci!
Köszönöm a válaszotokat. üdv.Vica

Veci # 2010.12.05. 15:37

Vicakto
Megkaptad a választ hars52-től, csak ennyit tudunk.

Üdvözlettel Veci

hars52 # 2010.12.05. 14:04

Igaz, hogy nem Veci vagyok, de szerintem, 2011.junius 21-én meglesz a jogosultsági időd, a kedvezményes nyugdíjhoz, ha a gyes éveit kivéve folyamatosan dolgoztál. Munkaviszony + gyes évek = 40év.Tehát esetedben 34 év köztisztviselői munkaviszony + 6 év gyes. A táppénz úgy tünik, bele fog számítani a jogosultsági időbe, hacsak nem passzív táppénzen vagy. De biztos akkor lesz, ha megjelenik a törvény és annak a végrehajtási rendelete.
üdvözlettel: Zsuzsa

Vicakto # 2010.12.05. 12:59

Kedves Veci!

Kérem a segitséged abban, hogy mikor mehetek nyugdíjba.
1955-ben születtem 1971 június 21.e óta dolgozom,mint köztisztviselő.
4 gyermekem van öszesen 6évet voltam GYES-en.
Ez év júliusa óta táppénzen vagyok.

Válaszod előre is köszönöm.üdv Vica

Veci # 2010.12.03. 19:59

izentai
A törvénymódosítás nem érinti a szolgálati időre vonatkozókat.
ITT a ma hatályos törvény, olvasd el a 38. §-t:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

38. § (1) Szolgálati időként kell továbbá figyelembe venni

1. a katonai (polgári) szolgálatban eltöltött időt,

Tényleg nem kellene túl feszíteni a dolgokat. Most az 1952 után született nőknek lenne ezzel a tv. módosítással lehetőségük kedvezményes nyugdíjba menni, ahol a jogosultsági viszonyba a munkaviszony és gyermekneveléssel kapcsolatos ellátás ideje dominál a beterjesztett szöveg szerint.

Üdvözlettel Veci

fabatka # 2010.12.03. 18:13

Kedves izentai! Nem kéne tippeket adni,nem mintha ettől tartanék, de ez botorság, már bocsánatot kérek.Amiket leírtál az mind munkaviszony, de így szép lassan belopakodik a köztüdatba és ennek nem lesz jó vége.Üdv.Mindenkinek.