Előrehozott öregségi nyugdíj

Tauranga # 2011.10.19. 07:59

Kedves Veci és Hars

Nagyon köszönöm a tájékoztatást, rengeteget jelent, hogy valakitől releváns információt lehet kapni.
Most voltam bent a nyugdíjfolyósítónál egy hete, semmit nem tudtak mondani, azt mondták menjek vissza január végén. Akkor már nekem késő lesz lépni.
Azt jó lenne tudni, hogy "technikailag" hogyan bonyolódik az egész. Mert úgy tudom, ahhoz hogy nyugdíjba menjek, nem szabad munkaviszonyban állnom.
Most szóljak a munkahelyemen, hogy majd január 23-tól nyugdíjba megyek? Van valami felmentési idő aminek még idén meg kell kezdődnie? Ennek hosszát ki állapítja meg? A munkahely? Ez alatt lehet dolgozni? Itt a munkahelyen ehhez vajon ért valaki?
Sajnálom, hogy ezzel a sok kérdéssel zaklatom a fórumozókat, nekem az is elég lenne, ha azt tudnám, hogy ezekkel a kérdésekkel hova lehetne fordulni?
Még egyszer köszönöm az értékes felvilágosítást
Üdvözlettel:
Tauranga (53 éves nő)

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.10.19. 08:21

Tauranga

Pontosítsd az adataidat. Tudsz-e szolgálati időt, munkaviszonyt, mióta dolgozol, stb. Milyen területen dolgozol, miért lesz késő 2012 januárja.
Ha 23-tól kéred, akkor 22-ig dolgozhatsz. Felmondhatsz, lemondhatsz, felmondhatnak neked, de az időtartamok a munkahelyedtől függhetnek.
Pontosíts!

sitimaci # 2011.10.19. 08:26

Kedves tauranga!Persze,nem tudtak semmit mondani,mert nincs még elfogadva,ez nem törvény erejű!Jelenleg, az ez évi törvény-jogszabály az érvényes!De ha jövőre elmehetsz akkor lépjél,de gyorsan!Üdv.

annaeszter # 2011.10.19. 08:40

Kedves Szafika!

Nekem nem számoltak be gyerek után időt, mert megvolt úgy is a 37 évvel szemben valójában 39 év s pár nap. S nem 55 évesen, hanem 57 évesen mentem nyugdíjba. 1950-ben születtem.
Egyáltalán nem sajnálom a 40 év munkaviszonyostól a nyugdíjat csak igazságtalan a rendszer.Konkrét példa , saját jó ismerősőmnek kettő gyermek beszámításával van meg a 40 éve, s most 57 éves.
Én csak a tervezet igazságtalanságára próbáltam felhívni a figyelmet.
Köszönöm nyugtató szavaid, hogy majd visszaváltozik öregségire.
Tudod amikor az ember házastársa 50 évesen meghal, s egyedül maradsz a munkanélküli gyerekeddel.Özvegyi nyugdíjra nem vagy jogosult, mert a feléledési idő 10 év, s az 2007.márciusában lejár, de Te csak 2012. februárjában leszel 62 éves akkor az embert már kétségbeejti egy ilyen tervezet is.

Tudod,hogy visszaváltozik az még nem olyan bíztos, minden akkor igaz ha már bele kerültél.Én már csak azt hiszem el ami megtörtént.

Mégegyszer köszönöm nyugtatásod, s remélem valaha leszek még nyugdíjas.

nagyi54 # 2011.10.19. 08:51

Kedves annaeszter ! ne keseregj el most is nyugdíjas vagy és az is maradsz jövőre is és azután is.
Szerzett jogod,megszerezted!le dolgoztál és fizettél érte idős korodig ugyan úgy mint az aki 40évessel megy nydj-ba.Azt írod ki tudja még mi lesz de akkor a
40évessel is mi lesz ki tudja? Hisz bizonytalan minden!

Tauranga # 2011.10.19. 08:54

Kedves Hamiki!
Pontosítok.(Csak félek, hogy ezzel untatom a többieket)
Nyugdíjfolyósítótól kapott határozat alapján kiszámolt éveim (most dec.31-gyel) 30 év
Korkedvezményem - Malév miatt - 4 év.
59 évesen öregségi nyugdíjba mehetek a határozat szerint.
Jövő január 23-án leszek 59 éves.
Idén kezdeném el a nyugdíjazási kérelmet, mert félek, hogy jövőre elvész a kezdvezményem és sokkal rosszabbul járok, ezért lesz késő jövő január.

Az "elkezdés" ügyintézés technikai részleteihez kellene tanács/segítség hogyan induljak neki. Szívem szerint addig - jövő január 23-ig -még dolgoznék, de nem tudom, hogy lehet-e, mert ha munkaviszonyban állok, nem adhatom be a kérelmet.Bankban dolgozom, amíg nem muszáj nem szólok, de nem is szeretnék elkésni, többen is azt javasoltátok, hogy gyorsan lépjek. Én is így érzem.
Nagyon köszönöm előre is
Üdvözlet
Tauranga

anyuka53 # 2011.10.19. 08:59

Kedves Mindenki!
A 2012-es valor szorzó drasztikusabb megváltoztatása a tárgyévi kereset nyugdíjszámítását érinti-e vagy az egészet?
Most biztosan nagy butaságot kérdeztem, de én ezt nem értem.
Köszönöm a válaszokat.
anyuka53

szafika # 2011.10.19. 09:14

Kedves Annaeszter !
Nyugdíjas vagy, az is maradsz , bárminek is nevezik ideig-óráig ! Rengeteg igazságtalan törvény van , hatalmas tragédia az országnak , h ilyen politikusaink vannak ,akik ma is , amikor óriási problémák vannak az országban olyan dolgokkal foglalkoznak , ami nem előre viszi az országot !/ Mit akarnak ma már az 56-al ?! A háború után 20 évvel nem állt ilyen nyomorultul az ország, mint a rendszerváltás után 20-on évvel ! / Aki dolgozott egy életen át , azt hinné, h majd most jönnek , a " boldog, békés nyugdíjas " évek , ahogy egy volt kolleganőm írta. Sajnos többeknek nem ez jut , a politikusok pedig érzéketlenek a nép problémáira a húsos fazék mellett. Amikor azt olvasom , h egyiküknek - másikuknak napi 56-57 e ft jut , míg az egyszerű embernek havonta ennek fele se - egész hónapra , kinyílik a bicska a zsebembe, nem hiszem , h van olyan ember, aki ezt akarta ,h erre vágyott volna.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.10.19. 09:20

Anyuka53

a nyugdíjszámítás menete független a valor szorzóktól. Ez utóbbiak célja, hogy a korábban szerzett éves jövedelmeket az utolsó év előtti évek kereseti szintjéhez ígazítsa. Pl. ha 2009-ben az éves jövedelmed 3 millió forint, de 1991-ben csak 100 eFt volt (mondjuk ez az akkori jövedelmi szinted), akkor azt az évi egy un valorizációs szorzóval a 2009-es szintedhez igazítják.
Ezzel az a cél hogy kb. a mostani szintű nyugdíjad legyen, mert ha 100 eFt-vel számolnának, az mára nudlit érne.
nem tudom érthető-e, de talán más is rávilágít.

szafika # 2011.10.19. 09:34

Sitimaci,/ megkaptam a privit , köszi / olvastam a Wikipédiába, egyes országok nyugdíjtörvényeiről a svédről is, egy volt osztálytársam kint él, valamikor férjestül mentek ki dolgozni , a 4 gyereke odakint született. Azt mondta , miért szeretnék annyira már nyd-as lenni / 2 éve / őnáluk is magasabb ennél a nyd korhatár ! Elhiszem , csak azért egy Svédországban nem úgy éltek az emberkék az eltelt 40 évben , mint itt, ma se élnek így ! Itt fizikailag is meg minden téren le van strapálva a jónép, nem úgy , mint ott! Ezenkívül , minden héten kiötlenek dicső politikusaink valami baromságot , amit bedobnak a köztudatba, hadd egye a jónép egymást , ahelyett , h tényleg azzal foglalkoznának , h legyen munkahely, mert még mindíg ez a legnagyobb gond, ha tudnának dolgozni , lenne miből fizetni a fizetnivalókat ! Meg lehet, h a miniszterünk nem ismeri azt, h " a munka megvéd az unalomtól , a nyomortól , és a bűntől !"

fruzsi53 # 2011.10.19. 09:39

2002-ben deréksérvvel 2 hónapig betegállományban voltam. Ez nem számít bele a szolgálati időbe. Ekkor nem vontak tőlem nyugdíjjáradékot, vagy tb-t?

jozsi19510 # 2011.10.19. 09:45

Üdv Kedves Hamiki!

Egész jól tudod értelmezni a törvényeket, sajnos ez nem az én világom.

A jubileumi jutalom ügye még mindig nem világos!
Többünknél az a gond, hogy a korhatár előtti ellátáshoz megvan/lesz a szolg. idő, de a közalkalmazotti jogviszony nem éri el a 40 évet.
A jelenlegi Kjt. szerint ha előrehozottba mennénk, akkor már 35 év közalkalmazotti évre is megadnák a 40 éves jubileumi jutalmat, ami esetemben 2012. jan. 13.
Ennek megfelelőjét nem látni a Kjt módosításában, a korhatár előtti ellátás tekintetében.
A javaslat 41. §-a szerint nem lehet, hogy mégis megkaphatnánk?
Más.
Lehet e tudni valamit arról, hogy a Kjt hogyan változik, az eddig megismerteken kívül?
Jó lenne tisztában lennem vele, hogy el kell e kezdenem a felmentésem letöltését még az idén!
És ha igen kérhetem e a letöltés kezdetét december 28.-ára, vagy december 1.-től kell kérnem.

Üdvözlettel jozsi19510

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.10.19. 10:10

jozsi19510

Az előbbi leírásomban jeleztem, hogy 2011.12.31-től 8azaz 2012-ben megszűnik a Kjt-ben az előrehozottba mnenetel kapcsán kérhető felmentés, és élni ezzel most is csak azok tudnak (az idén) akiket a leendő tv. hatályba lépése előtt ténylegesen fel is mentenek.
Ehhez feltehetőleg nem hogy dec 28. de dec 1 sem lesz jó.

Miután mást nem tudunk, csk ami a most benyújtott javaslattal együttváltozik, nem lehet tudni a Kjt egyéb változásáról.

Ha jubileumi jutalom megkapása ahhoz kötődik, hogy a munkáltató mond fel, akkor ő felmondhat, de kérdés akar-e?
Ez nem azonos azzal, hogy nyugdíjazás kapcsán kéred a felmondatásodat, viszont meg is egyezhetsz a munkáltatóval, ha ő akarja, ha ne?
mindenképpen neked kell dönteni!

Csurika # 2011.10.19. 10:25

Kedves Fórumozók, sajnos elvesztem a jogszabályok tengerében... Meg tudnátok mondani, hogy édesanyám, aki jelenleg közalkalmazott, 58 éves és 36 év munkaviszonnyal rendelkezik (plusz 3 év szakirányú főiskola), nyugdíjba mehet-e akkor, amikor betölti az 59-et? Akár beleszámít a főiskola és megvan a 40 éve vele, vagy ha nem számít bele, akkor csökkentett összeggel, 37 év munkaviszonnyal? sajnos a munkahelyén a HR naponta mást mond és nem jutok előre.. Köszönettel: Csurika

jozsi19510 # 2011.10.19. 10:26

Kedves Hamiki!

Akkor ez azt jelenti, hogy a nyolc hónap felmentési időből/ennyit kapnék/, egy nap sem mehet át 2012-re, vagy azt, hogy el kell kezdeni a letöltést 2011. december 31.-e előtt! A 35 évem mint közalkalmazott
2012. január 13. án lesz meg! 2012. augusztus 23.-án 47 éves szolgálati időm lenne, ha a nyolc hónap letöltését december 28.-án kezdeném túl menne augusztu 23.-án.
Na ezt kellene valahogy összehoznom, ha lehet!

Üdvözlettel jozsi19510

jozsi19510 # 2011.10.19. 10:31

Kedves Hamiki!

Még annyit, hogy a munkahelyemen mindent rám bíztak, csak az időpontot kell jeleznem!
A jubíleum megkapásához nem nekem kell kérnem a felmentésemet?

Üdvözlettel jozsi19510

tilda53 # 2011.10.19. 11:34

Jozsi19510,
A 41.§ azt mondja,h. ha 2011.dec.31-ét követően szűnik is meg a jogviszonyod, de a munkáltatód a felmentésed a "korhatár előtti ellátásról szóló tv. hatálybalépését megelőzően (azaz 2012.jan.01. előtt) közölte, akkor a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősülsz nyugdíjasnak. Tehát mindenképpen 2011-ben kell kérned a felmentésed, h. erre a munkáltatód reagálni is tudjon még a tervezett tv. hatályba lépése előtt. De itt van a szöveg:
"41. §
A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény a következő 93. §-sal egészül ki:
„93. § Ha a közalkalmazotti jogviszony 2011. december 31-ét követően szűnik meg, és a munkáltató a felmentést, a munkáltató jogutód nélküli megszűnését vagy a munkavállaló a rendkívüli lemondást a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, a közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak.”
Hamiki,
már egyszer írtam ma, de sajnos nem sikerült. Nagyon jól értelmezed a dolgokat, én is hasonlóan látom. Azaz, aki teheti még 2011-ben rendezze a nyugdíjigénylését, mert ez tűnik a legjobb megoldásnak a lehetőségre állók közül. Aki sajnos nem élhet ezzel, az meg fusson a onyf-hoz és azonnal kérjen szolgálati (jogosultsági ) idő megállapítást, h. 2012-ben legkésőbb megtehesse ugyanezt, kivéve a korengedményest (azt CSAK IDÉN). Jómagam is ez utóbbi után rohangálok, mert azért ez nem olyan egyszerű, főleg multi-cégnél, akinek külföldön van a foglalkoztatója.
Minden "ratkó testvéremet" és további fórumozót is üdvözlök, mert egy cipőben járunk, de legalább meg tudjuk a gondunkat osztani, s néha egy kis észt is.
Tilda

szafika # 2011.10.19. 11:40

Csurika, ha Anyukád 53-as , még el tud menni jövőre , ők az utolsó korosztály aki előrehozottba elmehet ,/ ki tudja milyen neve lesz akkor ?!/ mert a 40 éves akciósba nem számít bele , csak a munka + gyes, gyed, a fősuli nem , de a nyd számításnál már belevesznek mindent.

vörösnarancs # 2011.10.19. 11:55

forintos.sanyinak üzenem!
Klubrádió.hu-Műsorok-Reggeli gyors-2011.10.18.-3.rész
Ebben a részben hallgatható meg a riport.
Remélem segitettem.

tilda53 # 2011.10.19. 11:56

Csurika,
Ha megvan a 37 éve (főiskolával együtt) anyukádnak és van munkáltatója, akkor próbáljon korengedményes nyugdíjazást kérni. Ez persze csökkentett összeget fog jelenteni, de csak az 59. születésnapjáig kell, h. kifizesse a cége a nyugdíját + postaktg-et + nyugdíjemelést. És a csökkentés se lehet sok, hiszen annyiszor 0,36% ahány hónapra van az 59. születésnapja. Ha ez még 1 év, akkor is csak össz. 3,6% össz. Ez biztos dolog és ekkor jövő évtől jár az éves emelés is. Ezt még idén megteheti!!!
Ha nem dolgozik, akkor persze ez nem megy, de 2012-ben (azt mondod meglesz a 40 éve) mehet még előrehozott csökkentés nélkülibe (ami persze korhatár alatti valami nevet kap 2012.01.01-től). Tehát járjon utána, már ma!!!
Üdv: Tilda

viktor57 # 2011.10.19. 12:03

próba

viktor57 # 2011.10.19. 12:06

Kedves Fórumozók!

Megdöbbentő a kiszolgáltatottság, ami a hozzászólásokból látszódik.Majdnem mindegy, hogy kihez nyúlunk, nyomasztó sorsok sejlenek a háttérben.
Különösen szafika, tüzér1001, annaeszter, debes54 szívbemarkoló és mélységesen igaz sorai megrázóak.
A hatalom (vagy más „Disznófejű Nagyúr”) összes válasza erre mindössze annyi lenne: jó világ van, mit sírnak ezek itt: hiszen munkaidőben lopják a drága időt; más erre a locsi-fecsire nem ér rá.
Ha egyáltalán a döglött hal nézésen kívül más reakciójuk lenne-e?

• Az ember ebben a szörnyű helyzetben csakugyan nem tudja mit tegyen.

Mert vagy azt teszi, hogy saját sorsának keserveit („...és mind a gonoszt, mellyel a méltatlanok
bántalmazzák a tűrő érdemet”) a közösség elé tárja - valójában azért, hogy azt cipelni könnyebb legyen; vagy a törvények átláthatatlan szövevényében – törvénytisztelő polgár révén – a kiutat próbálja megtalálni.

• Az utóbbi esetben azonban van egy alapvető bökkenő!

Ezek a (nyugdíj) törvények – bár törvényes úton elfogadottak (vagy lesznek azok) – embertelenek és aljasak!
Embertelen és aljas törvények kuszasága az embert labirintusban futkosó patkánnyá nyomorítja. Abban ringatva magát, hogy majd neki mégiscsak nyílik valahol egy kiskapu, ami az áhított élelemhez viszi.

• Hát nem fog.

A „Disznófejű Nagyúr” ugyanis a labirintuson kívül áll és röhög rajtunk kedves fórumozó sorstársaim.
Az embertelen és aljas törvényeket tüntetés, népszavazás, polgári engedetlenség, vagy bármi más által, de fel kell számolni és megszavazóit felelősségre kell vonni!
Csak nem merjük megtenni! A „Disznófejű Nagyúr” tudja ezt.

• Inkább patkányként futkosunk az labirintusban…
jozsi19510 # 2011.10.19. 12:22

Kedves Korall54!

E-mail ment!

Üdvözlettel Józsi

szafika # 2011.10.19. 12:33

Viktor57 ! / De csúnya neved van ! /
Én a magam részéről " akciós nyugdíjas vagyok " Hálám ezért a fideszé ! Én sok okos törvényt várnék tőlük, ami elősegítené, h tényleg kikászálódjunk a gödörből, ha esetleg előjönne, megjönne a józan eszük, és végre arra koncentrálnának , mi lenne jó a népnek, nem olyan magyar hangja lenne o v-nak , mint akik vannak , mert ezektől a jónépet kiveri a hidegrázás, annakidején szakértő kormányért kiabáltak , jó lenne ma látni is abból valamit, mert akik vannak , azok minden csak nem szakértő, sőt kontár !

Csurika # 2011.10.19. 12:49

Köszönöm szépen mindenkinek! :)