Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

medlon # 2010.03.11. 09:36

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni. hogy szoc. asszisztens a végzettségem, bizonyítványom száma 54-el kezdődik a munkaköröm szoc. segítő és a besorolásom D8. Szerintetek helyes-e vagy az E kategóriába kellene lennem?

Köszönöm Medlon

Lyonee # 2010.03.11. 16:52

A szociális segítő munkakör az A, B, C fizetési osztályba tartozó végzettségekkel tölthető be, ha kisegítő területre vagy beosztva, ezért hiába van neked 54-es OKJ-d, - ha azt a munkaköröd nem igényli, - maximum a C-be lehet téged besorolni.
Ha gondozó/szakgondozó területen vagy, ott a szociális segítő munkakör a D, E fiz. osztályokba tartozó végzettséggel tölthető be. Ha a besorolásod alapja az asszisztensi végzettség (azt én nem tudom, hogy ezzel lehet-e valaki szociális segítő), akkor viszont az E-be kell besorolni Téged, mert emelt szintű szakképzettséget takar az 54-es okj.

medlon # 2010.03.12. 07:39

Köszönöm a választ.
Szakterületen vagyok, a munkakör betöltéséhez előírták a szoc. asszisztensi végzettséget.
Medlon

natina # 2010.03.12. 08:44

Sziasztok!

Gyed alatt munkáltatóm megszüntette a munkakörömet, nem tudott másik munkakört felajánlani. Már korábban volt kérdésem ezzel kapcsolatban. Gyes miatt felmondási védelem alatt állok, és állásidőt fizet a munkáltatóm.(Ezt választottam, mert egy nevetséges összeg fejében kérte, hogy közös megegyezéssel szüntessük meg a munkaviszonyomat.)A munkahelyemen (közalkalmazott vagyok)minden közalkalmazott egy meghatározott összegben kapja a cafeteriát. Úgy gondolom, hogy nekem is járna, de a munkáltatóm közölte, hogy nekem nem jár!!!Szerintem megsérti ezzel az egyenlő bánásmód elvét. Van-e erre valamilyen jogszabály?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Natina

Laci83 # 2010.03.15. 22:15

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az Apukám tanár, az iskolát ahol dolgozik összevonják egy másik iskolával, de nem vesznek át mindent tanárt az Ő iskolájából. Azt mondták Neki, ha most mondanak fel akkor jár neki a végkielégítés, viszont ha marad akkor is elküldik egy-két éven belül, mert létszámleépítés lesz, viszont akkor nem adnak neki végkielégítést.
Azt szeretném megkérdezni, hogy egy-két év múlva is járna neki a végkielégítés, ha ő rendesen elvégzi a munkáját?

A választ előre is köszönöm!

Tisztelettel: Laci

bimbus # 2010.03.17. 07:10

Munkáltatóm egészségügyi alkalmatlanság miatt felmondta a közalkalmazotti jogviszonyomat. A nyolc hónap felmentési idő teljes tartamára fel kell, hogy mentsen a munkavégzés alól? Szerintem ez a logikus. A munkáltatóm másként gondolja.

mmihaly # 2010.03.17. 21:31

Sziasztok! Ti mi alapján választotok ügyvédet? Végzünk egy kutatást az ügyvédválasztási szokásokról. Kérlek, segítsetek a kérdőív kitöltésével! http://internetstrategia.hu/felmeres/ Köszönöm!

bruszvilisz # 2010.03.21. 15:53

Tiszteletem!

Nagy problémám van.Nemsokára gerincsérvvel műtenek.Hivatásos tűzoltó vagyok és ha nem gyógyulok fel teljesen,akkor nem leszek tovább alkalmas a hivatásra.Kérdésem az lenne hogy jogosult vagyok-e szolgálati nyugdíjra?A derékproblémám azután kezdődött hogy tűzoltó lettem (betegen nem is lehettem volna az) az első orvosi leleten rajta van hogy a munkahelyemen rossz mozdulat után derekam fáj.Csakhogy nem szolgálatteljesítés közben történt velem baj.Káreseteknél nehéz munkát végezve többször éreztem szúró fájdalmat de nem szóltam a feletteseimnek erről.Csak szabadidőmben elmentem orvoshoz majd táppénzre.Ahhoz meg van a szolgálati időm hogy ha szolgálatteljesítés közben történik velem valami akkor elmehetek nyugdíjba,de most ilyenkor mi lesz?

Előre is köszönöm!

hantorish # 2010.03.22. 15:30

Sziasztok.

Friss diplomásként munkát kaptam egy megyei kórházban, ahol a gazdasági osztályon fogom tölteni a mindennapjaimat. (tágabb értelemben vett kontrolling szervezet).

Bérezéssel kapcsolatos igényekről nem beszéltünk, mondtam is interjún, hogy jelen körülmények között ez egy kezdő számára másodlagos kell, hogy legyen (főleg vidéken...), de mint közalkalmazott, úgy is a bértáblához fog igazodni.

Kérdésem viszont lenne.

Egyrészt a kezemben még nincs meg a diploma, a második nyelvizsgám igazolására várok, ami pár napon belül meg lesz, illetve ettől számítva még 2-3 hét a diploma kézhezvétele. A munkát április elsejétől fogom kezdeni.

Angol és német nyelvből középfokú gazdasági nyelvvizsgával rendelkezem.

Szeretném a segítségeteket kérni, hogy mégis mekkora bruttó bérre számíthatok egyáltalán?

(hallottam olyat, hogy egyes esetekben a pótlékokat nem kapják meg a dolgozók, hiába van róluk papírjuk).

Egyáltalán nem fog befolyásolni a munkámban, de a rövid és középtávú terveimet valamennyire ehhez kell alakítanom.

Előre is köszönöm a segítséget.

kicsinyuszi # 2010.03.29. 20:09

Tisztelt Cím!
Közalkalmazott vagyok, jelenleg egyetemi mesterképzésre járok. Főnökömmel nem kötöttünk tanulmányi szerződést. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben megillet - e engem bármiféle szabadnap a vizsgák, pl. államvizsga előtt? Ha igen, ez hány nap lehet?
Köszönettel:
Kicsi Nyuszi

Dödölle1 # 2010.03.30. 06:00

Kicsi Nyuszi

Tisztelt Cím! Közalkalmazott vagyok, jelenleg egyetemi mesterképzésre járok. Főnökömmel nem kötöttünk tanulmányi szerződést. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben megillet – e engem bármiféle szabadnap a vizsgák, pl. államvizsga előtt? Ha igen, ez hány nap lehet? Köszönettel: Kicsi Nyuszi ---
A választ lásd. Mt. 115.§.

115. § (1) Az iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállaló részére a munkáltató köteles a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidőt biztosítani.

(2) A szabadidő mértékét a munkáltató az oktatási intézmény által kibocsátott, a kötelező iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat időtartamáról szóló igazolásnak megfelelően állapítja meg.

(3) A (2) bekezdésben foglaltakon túl a munkáltató vizsgánként - ha egy vizsganapon a munkavállalónak több vizsgatárgyból kell vizsgáznia, vizsgatárgyanként -, a vizsga napját is beszámítva négy munkanap szabadidőt köteles biztosítani. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minősül.

(4) A diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez a munkáltató tíz munkanap szabadidőt köteles biztosítani.

(5) A nem iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállalónak tanulmányi munkaidőkedvezmény csak abban az esetben jár, ha azt munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, vagy tanulmányi szerződés megállapítja.

(6) A (3)-(4) bekezdésben meghatározott szabadidőt a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelően köteles biztosítani.

kicsinyuszi # 2010.03.30. 11:04

Kedves Dödölle1!
Köszönöm szépen, sokat segítettél!
K.Ny.

hadzsi # 2010.03.30. 11:22

Tisztelt fórumozók?

Ktv.-vel kapcsolatos kérdésem lenne.
Lehet-e minősítést csinálni olyan személynek, aki szakszervezeti bizalmi a szakszervezet bevonása nélkül úgy, hogy már védett korban van?

Lora_lay # 2010.04.09. 05:05

Tisztelt Szakértők !

A következő problémám merült fel :

2002-ben tanulmányi szerződést kötöttem a munkáltatómmal, hogy 2006-tal bezárólag lediplomázok és még 5 évig az intézménynél maradok. Sajnálatos módon ( családi és munkahelyi okok miatt is ) meg kellett szüntetnem a hallgatói jogviszonyomat, de minderre azután került sor 2008-ban, hogy a főnökömmel szóban megállapodtam, hogy ez nem probléma ha újra felvételizek, ami meg is történt.
Most viszont vissza akarják fizettetni velem az előző hallgatói jogviszonyomban a munkáltatóm által kifizetett tandíjat és tanulmányi szabadság költségeit.

Kérdésem : jogosan kérik-e ?

( Megjegyzem, hogy a jelenlegi költségeimet én állom, teljesen kizárva a munkáltatót. )

Megköszönve válaszukat : Jovian

végrehajtó1 # 2010.04.09. 07:05

ilyen esetben a tanulmányiszerződés és a m.tv-ve az irányadó.
Mi van a szerződésben?

Lora_lay # 2010.04.09. 07:43

A szerződés időtartama : 2002-2006
A munkáltató mit fizet ( tandíj, utiktg, stb. )
Kötelezem magam arra, hogy tanulmányi és vizsgakötelezettségeimnek időben és legjobb tudásom szerint eleget teszek és jogviszonyomat nem színtetem meg 4 évig.
Ha nem szerzem meg a tanulmányi idő alatt a meghatározott képesítést, a munkáltató a támogatás idejét nem hosszabbítja meg.
Akkor vagyok köteles a támogatás megtérítésére, ha

• tanulmányaimat nem megfelelő eredménnyel folytatom
  • jogviszonyom a meghatározott időtartam alatt megszűnik
  • egyéb lényeges szerződésszegést követek el.

A munkáltató akkor mentesül vállalt kötelezettségei alól, ha figyelmeztetés után sem folytatom tanulmányaimat megfelelő eredménnyel, vagy lényeges szerződésszegést követek el.
Konkrétan nincs részletezve a lényeges szerződésszegés esete.

kocsika # 2010.04.20. 13:07

szeretném megkérdezni, hogy az 1992. előtti munkaviszonyok közül honnan lehet azt megtudni, hogy mi számít bele a közalkalmazotti jogviszonyba. Ezt jubileumi jutalom kifizetése miatt kérdezem.

Lyonee # 2010.04.21. 18:11

Ha a munkahely dolgozói 1992 után a kjt. hatálya alá kerültek, akkor a 92 előtti évek is közalkalmazottinak számítanak mindenkinek, aki akkor ott dolgozott.

szirénsanka # 2010.04.26. 17:55

Kérem Szíves Tájékoztatásukat !

Ha valaki közalkalmazottként pályázik az intézmény vezetői állásra kritérium e a vezetőképző megléte...??? ( a kiírásban a már meglévő szerepel, nem a majd elbírálás után néhány hónappal később megszerzendő vezető képző )
Szankcionálható e ill. büntetendő e, ha valaki a pályázatát 23 helyen azonos részekkel tűzdelte meg , sőt teljesen kimásolta a bekezdéseket és a forrását nem jelölte meg... mint az öt évvel azelőtti már beadott másnak a pályázata volt... ??? a plagizálás tipikus esete....??? a közalkalmazotti közösség ezt a választást elbíráló bizottság felé jelezte is.. megkerűlhető e a tanári közösség ilyen irányú észrevételezése ??? Köszönettel ! sanka

kepa # 2010.05.01. 06:03

Tisztelt Szakértők!

Ha sima érettségivel esélyes vagyok köztisztviselői,közterületfelügyelői állásra,akkor milyen tanfolyamokat vizsgákat kell letennem?

Köszönettel:
kepa

kadaj01 # 2010.05.01. 09:08
  • ha - felvesznek, akkor versenyvizsgát.
tmelinda04 # 2010.05.02. 16:06

Tisztelt Szakértő!
Határozott idejű munkaszerződéssel (meghatározott feladatra) dolgozom. A kérdésem az lenne, hogy a határozott idejű szerződést felbonthatja-e a munkáltató hamarabb? Ha indokolja a felmondást, köteles vagyok-e azt elfogadni? Illetve a hátralévő béremet milyen esetekben köteles kifizetni? Köteles-e engem kártéríteni?
A másik kérdésem: kinevezés-kiegészítésem van határozott időre, melyből még a március havi teljesítésigazolt munkám után a mai napig nem kaptam egy fillért sem. Meddig köteles kifizetni a munkáltató ezt a bért? A MT-ben olvastam, hogy az adott hónapot követő hónap 10. napjáig, ez érvényes a közalkalmazottakra is? A Kjt-ben nem olvastam ilyen időpontokat.
Mondhatja azt a munkáltatóm, hogy alapfeladatként el kellene látnom a plusz munkát, akkor is ha az eredeti kinevezésemben nem arra a feladatra szerződtem?
Válaszát köszönöm!

Erka80 # 2010.05.28. 10:02

Kedves Szakértő!
Nemrégiben közalkalmazott lettem, G3-as fokozatban. Gazdaság vezetői posztot töltöm be és rendelkezem a tv. által előírt szakirányú felső oktatásban szerzett diplomával és váll.i mérlegképes könyvelői képesítéssel. Kérdésem a következő lenne: mennyi a kötelezően követendő garantált alapilletményem? A G3 fokozatig bértábla szerint tisztában vagyok, de úgy tudom ezen felül jár még bizonyos százalék. Jók az információim?
Illetve kósza információim szerint a szabadság és táppénz csak az alapilletményre jár?
Köszönettel:
Erka

Hilda59 # 2010.06.15. 18:35

Üdv!
Testvérem határozott idejű szerzödéssel dolgozik egy iskolában ahol szakszervezeti bizalmi. Most lejár a szerződése,elküldhetik vagy védett?
Köszönettel Hilda

Hilda59 # 2010.06.15. 18:42

Üdv!
Testvérem egy iskolában dolgozik határozott idejű szerződéssel ahol szakszerveti bizalminak választották.Most lejár aszerződése, elküldhetik vagy védett?
Köszönettel Hilda