Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

cuef # 2011.04.12. 10:06

Tisztelettel kérdezem.

Közalkallmazottként dolgozom ugyan azon a munkahelyen 38éve.
Sajnos 80%-os rokkant nyugdijat állapítottak meg egészségügyi problémám miatt.
Kérdezem,hogy ha a munkáltatom felment engem a munkavégzés alol egészségügyi állapotom miatt akkor mikor kell a rokkant nyugdij igényemet kérni?
Jelenegleg táppénzen vagyok.
Érdeklödnék még,hogy ilyen esetben mire vagyok jogosult? /felmentésiidő, jubileumi pénz, végkielégités/

Válaszukat köszönöm: Ferenc

kf51 # 2011.04.13. 11:18

Közalkalmazottként dolgozom, /könyvtáros/ immár lassan 42 éve/2011júl.15/
Információim szerint idén még elmehetnék előrehozott nyugdíjba /2011 máj.18.-án betöltöm a 60. évemet/

Kérdésem:
hogyan tudhatnám meg, hogy mennyi nyugdíjra számíthatok?

krife

mari58 # 2011.04.15. 09:11

Kérdésem: köztisztviselő kaphat-e cafetériát (pl.ebédcsekk) táppénz, anyasági támogatás, GYED, GYES ideje alatt?

Mucus74 # 2011.04.17. 12:03

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az alábbi: Május 2-től köztisztviselő leszek, de 6 hónap próbaidőt kötöttek ki. A 6 hónap novemberben fog lejárni, de ugye közbe esik a nyár. Próbaidő alatt lehet szabadságra menni? Mivel előre nem tudtam mikor fogok állást kapni, így van egy befizetett nyaralás és egy tervezett 1 hetes szabadság.

Köszönöm a választ!

babszem6 # 2011.04.26. 17:17

Tisztelt szakértők!!

A munkahelyem jogutóddal meg fog szűnni, várható ezzel együtt létszámleépítés is. Közalkalmazott vagyok, státuszban,határozatlan idejű kinevezéssel.

1. Jár-e a felmondási védelem a gyermekem 3 éves koráig (gyesről térek vissza)?
  2. Ha nem vagyok védett, akkor felmondás esetén mire számíthatok (anyagiak)?
  3. Dönthet úgy a jogutód, hogy a határozatlan idejű kinevezéssel rendelkezőt küldi el, s megtart egy határozott idejű szerződéssel rendelkezőt úgy, hogy meghosszabbítja a szerződését? Véd-e a közalkalmazotti státusz?
szegi78 # 2011.04.27. 05:47

Tisztelt Cím!

Középiskolában dolgozom, mint két szakos tanár 10 éve. Doktori végzettséget szereztem az egyik szakomból. Az lenne a kérdésem, hogy milyen fizetési kategóriába köteles a munkáltatóm minimum besorolni.

Köszönettel.

babszem6 # 2011.05.03. 11:16

Két hozzászólással lejjebb feltettem egy kérdést, ha valaki erre jár,és ért hozzá, válaszoljon, kérem!
Köszönöm!!!!

babszem6 # 2011.05.03. 12:05

Köszi Mosza,ez nekem még így sem világos.
Gyest már nem kapok, mert le kellett mondani róla a 8 órás állás miatt
A mt.-ben ez van a védelemről:
90.§

1. a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedő,
Lyonee # 2011.05.03. 21:26

szegi78
Minimum a I-be. Az egyetemi végzettségű szakvizsgázott pedagógust az I-be kell.
A közoktatási tv. szerint:
128. § "(8) Azt a közalkalmazott pedagógust, akinek nincs pedagógus-szakvizsgája, az iskolai végzettsége és szakképzettsége alapján kell besorolni. Azt a közalkalmazott pedagógust pedig, aki pedagógus szakvizsgával rendelkezik, az ezt igazoló oklevél bemutatását követő év első munkanapjától kezdődően a pedagógus-szakvizsga alapján kell besorolni. A pedagógus-szakvizsgával egyenértékű a munkakör ellátásához szükséges végzettség és szakképzettség mellett az egyetemi vagy főiskolai szakirányú továbbképzésben szerzett - jogszabályban meghatározott - szakképzettség. A pedagógus-szakvizsgával egyenértékű, továbbá a munkakör ellátásához szükséges végzettséghez és szakképzettséghez kapcsolódó szakterületen szerzett tudományos fokozat, valamint a doktori cselekmény alapján szerzett doktori cím." Az egyetemi végzettséghez kötődő pedagógus-szakvizsgával rendelkező tanárt pedig az I-be kell besorolni.
A kjt. közoktatásra vonatkozó végrehajtási rendelete (138/1992 korm. rend.) szerint a tanár munkakörbe F, G, H, I, J fizetési fokozatok vannak, és a meglévő, a munkakör betöltéséhez szükséges legmagasabb végzettség szerint kell besorolni a közalkalmazottat. Ezek szerint pedig J fizetési osztály. Mivel a végrehajtási rendelet a közoktatásban dolgozókra (és nem a felsőoktatásban) vonatkozik, ezért szerintem J a helyes besorolás.

dzsincsilla # 2011.05.05. 08:49

Tisztelt Cím!

Segítséget szeretnék kérni, egy egyelőre szerencsére csak elméleti kérdésben.
Másfél éve vagyok közalkalmazott. Jelenleg egy olyan munkakörben vagyok, amihez nem jó a végzettségem (emiatt nyilvántartási számom sincs a kreditekhez), de előírták nekem az iskolát, aminek az elvégzésére 3 évet kaptam (márciusban írták elő). Tanulmányi szerződésen sajnos nincs a munkáltatómmal, illetve a munkáltató neve székhelye és minden más is megváltozott a múlt hónapban, tehát már nem az a vezető, aki engem felvett, idehelyezett és előírta nekem a képzést.
A kérdésem az lenne, hogy::

• a fentiekre való tekintettel(tehát hogy nem jó a végzettségem, de elő van írva az iskola, de nincs tanulmányi szerződés, valamint az a tény, hogy minden papírom az előző fenntartótól származik azt vette át az új), lehet -e az az esetleges elbocsátás indoka, hogy nem megfelelő a végzettségem.
  • van -e vmi lehetőségem, hogy ezt elkerüljem
  • kérhetek-e, kaphatok-e (sajnos nincs pénze semmire a fenntartónak) a tanulmányaimhoz támogatást, mert sajnos önerőből elég sokba kerül
  • ha terhes leszek, akkor elbocsáthanak-e a fenti vagy egyéb indok miatt és mikortól él az, hogy nem elbocsátható el a kismama, mikor kell ezt bejelenteni.

Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!

eagleeye # 2011.05.06. 04:14

Tisztelt Fórum!

Érdeklődnék, hogy amennyiben egy köztisztviselő megbízottként ellát egy vezetői munkakört, akkor jár-e neki a vezetőkre vonatkozó pótszabadság.

Ktv. "41. § (5) A vezető beosztású köztisztviselőt a (3) bekezdésben szereplő pótszabadság helyett vezetői pótszabadság illeti meg, amelynek mértéke évente

1. osztályvezetőnél 11 munkanap;
  2. főosztályvezető-helyettesnél 12 munkanap;
  3. főosztályvezetőnél 13 munkanap;"
dzsincsilla # 2011.05.06. 05:58

Köszönöm a gyors választ mosza!

Sajnos nem túl megnyugtató, de ezek szerint nem tehetek semmit.

tornanéni # 2011.05.08. 14:30

Tisztelt Szakértők!
Tanítói diplomám (1990) mellé 2007-ben végeztem el a Tanító Gyógytestnevelő 5 féléves szakirányú, szakvizsgás képzést. Azóta pedagógiai szakszolgálatnál látok el óvodásokat és alsósokat. Meghosszabbítható-e a szerződésem, ha lejár?
Ha igen, kell-e újabb pedagógus szakvizsgát szereznem.
Segítségüket előre is köszönöm!

Nikla # 2011.05.10. 13:00

Kedves Fórumozók!
Egyik kollégámat 3 éve magánokirat-hamisításért próbára bocsájtották. Közben kollégám közalkalmazotti jogviszonyt létesített egy iskolában (tanár). A "jóakarók" értesítették az iskolát az esetről. Kérdésem: elbocsájthatják a kollégát emiatt? Az erkölcsije teljes egészében tiszta éppen ezért nem is jelezte az iskolának a korábbi ügyét.
Üdv. P.

Őszikék57 # 2011.05.11. 05:58

Kedves Fórumozók!

Tanácsot, segítséget szeretnék kérni tőletek. Jelenleg közalkalmazottként dolgozom. 37 éves munkaviszonnyal rendelkezem. Jelenlegi törvények szerint 3 évet kellene dolgoznom ahhoz, hogy nyugdíjba mehessek. Eddig szerencsére még nem voltam munkanélküli.
Most úgy tűnik, hogy 2 hónapon belül átszervezésre kerül sor nálunk.A kérdésem az lenne, hogy a munkáltatónak mennyi idővel korábban kell közölni, hogy nem tart igényt a munkámra, vagy azt, hogy felajánl valami mást.
A válaszokat előre is köszönöm!

Karesz42 # 2011.05.11. 18:59

Kedves Dr.Mosza!
Egy elég szövevényes GYED igénylésről szeretnék tanácsot kérni.
Jelenleg közhasznúként(hosszútávú) dolgozom egyí szoc.otthonban portásként.Mivel feleségem nem jogosult GYED-re ezért én szeretném ezt igénybe venni.A baba már 6 hónapos,minden feltételnek megfelelek,van megfelelő biztosítási időm is.Igen ám,de a szoc.otthonban nem tudják ,vagy nem akarják intézni az ügyet,.
A fizetésem jelenleg az Államkincstártól kapom.A munkaügyi központ álltal vagyok ott,szep.17-éig.Azt mondják az otthonban,hogyha elengednek fizetésnélküli szabadságra,akkor előfordulhat,hogy nem fognak kapni állami támogatást a továbbiakban a portás állásra,mivel ha elengednek,akkor nincs szükségük közcélúra,és ezt nem szeretnék.Tehát,szerintem attól félnek,hogy ha én elmegyek GYED-re,az "utódom" bérére nem fognak támogatást kapni.Szerintem ez hülyeség.Egyáltalán hol kell ezt intézni,hová forduljak,mert már mindenki csak a másikra mutogat,a munkaügyisnek,foggalma sincs mit kell csinálni,az Önkormányzatnál úgy szintén,.Mi a teendő?Hol kezdjem?
Köszönettel:Karesz,a Hangmester.hu oldalról:))

Nikla # 2011.05.13. 12:25

Kedves Fórumozók!
Egyik kollégámat 3 éve magánokirat-hamisításért próbára bocsátották. Közben kollégám közalkalmazotti jogviszonyt létesített egy iskolában (tanár). A "jóakarók" értesítették az iskolát az esetről. Kérdésem: elbocsáthatják a kollégát emiatt? Az erkölcsije teljes egészében tiszta éppen ezért nem is jelezte az iskolának a korábbi ügyét. Ha elküldenék, akkor milyen indokkal tehetnék? Rendkívüli felmondás vagy esetleg más formája?
Üdv. P.

cuef # 2011.05.13. 12:50

Tisztelettel kérdezem.

Közalkallmazottként dolgozom ugyan azon a munkahelyen 38éve.
Sajnos 80%-os rokkant nyugdijat állapítottak meg egészségügyi problémám miatt.
Kérdezem,hogy ha a munkáltatom felment engem a munkavégzés alol egészségügyi állapotom miatt akkor mikor kell a rokkant nyugdij igényemet kérni?
Jelenegleg táppénzen vagyok.
Érdeklödnék még,hogy ilyen esetben mire vagyok jogosult? /felmentésiidő, jubileumi pénz, végkielégités/

Válaszukat köszönöm: Ferenc

Karesz42 # 2011.05.14. 19:28

Szia Mosza!
Köszönöma válaszod.Pénteken utánajártam a dolgoknak.Igazad volt-a munkaügyi központban azt mondták,ha elengednek fizetetlen szabadságra a GYED miadt,akkor a helyemre nem tudnak felvenni bértámogatott közmunkást.Mit tudok most tenni?
Hogyan tudok még is elmenni GYED-re?Egyáltalán az alapkérdés az,hogy jogom van-e hozzá egyáltalán?Ha jogom van hozzá,akkor hogyan lehet ezt "békés" úton megoldani szerinted?Te mit javasolsz?Minden képpen el szeretnék menni jún.1-től GYED-re.
Köszönöm a válaszod.
Üdv:Karesz

Adryen # 2011.05.18. 19:49

A következőkben kérném sürgős segítségeteket, ha lehet, törvényi hivatkozással!

Anyósom 44 éve dolgozik, idén októberben lesz 59 éves. 40 éve közalkalmazott. 5 év közalkalmazotti jogviszony után áthelyezéssel (nem szakadt meg a munkaviszony, a Munkakönyvben is áthelyezés szerepel) került egy másik helyre. Okt-ben menne nyugdíjba és eddig úgy volt, hogy 4 hónap felmentési időt kap + a 40 év jubileumi jutalmát, ami a falu költségvetésében szerepel, a közgyűlés megszavazta azt. A jegyző viszont azt mondta, mivel a 40 évet nem egy helyen húzta le, nem jár a jub. jutalom és nem kap sem sétáló- sem felmentési időt, okt-ig dolgoznia kell. Ez valóban így van? Segítségetek légyszi minél előbb!!!

Lyonee # 2011.05.18. 21:18

Karesz
Itt próbálj meg segítséget kérni.
http://forum.index.hu/…/showArticle?…

Szszke # 2011.06.01. 09:54

Sziasztok! Az alábbi problémám lenne: pedagógusokat segítő szakemberként dolgozom egy iskolában, közalkalmazottként. Mint ilyen, nekem is jár a pedagógusok pótszabadsága. A munkáltatóm beosztott nyári napközis táborba egy hétre. Tudom, hogy 15 nappal rendelkezhet, de a nyári tábor önkormányzati feladat nem iskolai! Kötelezhet engem erre? Ha igen, milyen feltételekkel? Ha elém tesznek egy megbízási szerződést azt tudtommal nem vagyok köteles aláírni! Segítséget szeretnék kérni ez ügyben! Köszönöm!

krisztina2022 # 2011.06.01. 12:38

Sziasztok!

Kérdésem az lenne, hogy a Parlament Jogi Osztályára jelentkeztem, mint adminisztratív munkavállaló. Rám is vonatkozik az átvilágítás, meg ilyenek, vagy csak erkölcsi bizonyítványt kérnek.

Az elmúlt 1 évben közlekedési szabálysértésem volt, ezért kérdezem. (gyorshajtás)

Lily26 # 2011.06.11. 16:58

Tisztelt Szakértők és Fórumozók!

Elég összetett és nehéz a problémám, de talán valamelyik részében tudtok segíteni.
2007. okt. 8-án született meg a lányom, de már a szülés előtt
hetekben Tgyás-on voltam, febr. 20-ig, majd Gyeden, míg meg nem
született a fiam 2009. júl.10-én. Akkor vele is Tgyás és Gyed, ami most
júl. 10-én jár le és ettől a naptól szeretnék visszamenni. A főnököm
ki is adja a felhalmozódott szabadságaimat dec.
23-ig.(Közalkalmazottként dolgozom pedagógus munkakörben így évi 21
nap alapszabadság és 25 nap pedagógusi pótszabadság jár.)
Folyamatos munkavégzésem 2011. dec. 27-én kezdődik, mivel a 2011-re járó
szabadságaimat csak jövőre, 2012. márc. 31-ig akarja kiadni.
Emellett ezt
írta: "Készüljön arra, hogy a 2008. febr. 20-tól 2009. febr. 20-ig,
lletve a 2009. dec.24-től, 2010.dec.24-ig terjedő 25-25 munkanap
pótszabadságából 15-15 munkanapra (a Kjt. 57.§ (3)értelmében) 2011.
szept. 5-től 2011. október 14-ig munkavégzésére számítok."
Kérdésem: Ez törvényes így: behívhat a Gyed alatt felhalmozódott
pótszabadságaim kiadásakor dolgozni? Mindkét gyerekemre igénybe veheti ezt 2x15 napra?
Ha igen a szabadság bármely részében?
(Nekem logikusabb lenne, szakmailag is, ha legalább a végén hívna be
és onnantól folyamatosan dolgoznék.)
A 2011-re járó szabadságaimat teljes
egészében visszatarthatja? (A nevelési tanácsadóban, ahol dolgozok, dec. 27 és 30 között nemigen
fordul meg senki, csak ügyelet lesz, nem hiszem, hogy különleges érdeke fűződne hozzá, hogy bent
legyek.)
Mi van akkor, ha én vagy valamelyik gyerekem
beteg lesz szept. 5 és okt. 14. között, elmehetek táppénzre annak
ellenére, hogy hivatalosan szabadságon vagyok?
Előre is nagyon köszönöm, ha bármelyik kérdésemre választ tudnak adni!

torpilla19 # 2011.06.12. 22:26

Tisztelt szakértők és fórumozók!

Jún. 30án lejár a határozott idejű munkaszerződésem, megpályáztam egy állást amelyről szintén 30-ig lesz eredmény. A munkáltató nem íratott még velem alá szerződéshosszabbítást. Jól tudom, hogy ilyenkor nem kötelességem előtte szólni neki? 30-án ha sikerül a másik írásban kell közölnöm vele, h megszűntnek tekintem a munkaviszonyt? Ez egyébként pedagógus munkakör, és ilyenkor a 2011es évre járó ki nem vett szabadságot neki kötelessége megfizetni? (46 nap egész évre, viszont a szabadság kiadása főleg nyáron van, ekkor is a fél évre járó 23nap-kivett nappal kell kalkulálni?) Ebben az esetben mit tanácsolnak, mire kell még odafigyelnem?

Köszönöm válaszukat, segítségüket!