Személyes adatokkal való visszaélés


Skorz88 # 2015.02.19. 12:57

Tisztlet Szakértő Urak/Hölgyek!

Egy személyes profil feltörésének problémájával fordulok önökhöz. Egy magánszemély facebook fiókját törte fel egy jelenleg a honvédség állományában tanulmányokat folytató barátja. Állítása szerint a katonaságon tanuló informatikusok (akik ebben segítettek neki) joggal megtehetik ezt. A feltört fiók birtokosa semmilyen bűncselekményt, vagy szabálysértést soha nem követett el, a törvénnyel nem volt még összeütközése. Arról szeretnék információt kapni, hogy valóban megtehetik-e ezt a fent említett személyek büntetőjogi felelősségre vonás nélkül.

Válaszaikat előre is köszönöm!

Tisztelettel
Skorz88

cirilla # 2015.01.10. 08:36

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem az lenne, hogy mit tehetek akkor, ha megbízott könyvelője voltam egy cégnek amit már 6 éve nem könyvelek, mert a régi tulajdonos eladta. Akkor adtam át az új könyvelőnek. A problémám az, hogy ez az új cég az én személyes mobiltelefonom számával hirdeti szervíz-szolgáltatását az interneten. Felvettem a kapcsolatot telefonon is és írásban is a cég ügyvezetőjével, aki megígérte hogy leveszik onnan. Ez a mai napig nem történt meg. Van, hogy minden nap van egy-két hívás ügyfelek részéről, akik keresik a céget az én mobilomon, ha szerencsém van akkor egy pár hétig nem "keresnek". Kezd nagyon idegesíteni ennyi idő után.....
Arról nem beszélve, hogy őket nem érik így el, engem pedig "zaklatnak".

mobiltel75 # 2014.12.17. 09:55

Tisztelt Ügyvéd Urak, Fórumozok!

pdp141 (5 hsz. lejjebb) problémájához nagyon hasonlóba botlottam én is.

Mi a megoldás arra, hogy

  1. az elkövető kilétét felfedjék
  2. megbüntessék
  3. többet ne csinálja ezt.

A szakszerű válasz(oka)t nem felejtem el megköszönni.

levendula50 # 2014.10.16. 18:13

Tisztelt Űgyvéd úr!
Kérem a segítségét abban, hogy ma a fiam és menyem okmányai másolatát (személy ig., lakcím , és adó ig. )egy ingatlanos e mailon idegen helyre küldte.
Szeretném tudni, hogy ezt be kell-e valahol jelenteni, és hogy ezzel vissza lehet-e élni. Családom külföldön van. Várom válaszát, hogy mit tegyek.

w.annaw # 2014.10.05. 21:02

Iucundus!

.... nem értettem, hogy mire gondolsz.
Konkrétabban kérném.
Már nem csak a Youtube-ra tette fel,
hanem a Retube-ra is .....

Tanácstalan vagyok továbbra is!

Kérek már valakit adjon konstruktív választ.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.03. 12:18

Miért olyan fontos ez neked?

bucoszetti # 2014.10.03. 09:08

Tisztelt Felhasználók / Szakértők!

3 éve vásároltam a lakást, ahol élek. Kb. fél éve egy számomra ismeretlen férfi levelei érkeznek a címemre. A postán kértem, hogy a leveleket küldjék vissza címzett ismeretlen / jogosulatlan címhasználat miatt. Elvétve mégis érkeznek küldemények. Akkor kezdett komolyabban foglalkoztatni a dolog, amikor az "úriember" a NAV-tól kapott az én címemre! Egyéni vállalkozás bejegyzéséről levelet! Ezt a NAV-nak visszaküldtem egy kísérőlevéllel, és kértem hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket, töröljék a vállalkozást a címemről. De érkezett már a BKV-tól is pótdíj befizetéséről a nevére küldemény. Az okmányirodánál érdeklődtem, hogy vajon ki van még rajtam kívül a lakásomba állandó lakcímre bejelentve. Ott azt az infot kaptam, hogy a férfi évekkel ezelőtt be volt a lakásba jelentkezve, de már nincsen, jelenleg nincs állandó lakcíme. Megerősítették, hogy jelenleg csak én vagyok a lakásba bejelentve.
Az egyén minden bizonnyal hamis okmány alapján tudta az Egyéni vállalkozás bejegyzését kezdeményezni az én címemre. A BKV is azt az információt adta, hogy a büntetéskor az adatokat személyi igazolványból / lakcímkártyáról vették fel...
A kérdésem:

  • Hová, milyen szervhez fordulhatnék még?
  • Tehetek-e feljelentést? Vagy inkább én számíthatok büntetésre, amiért néhány levelét felbontottam?

Köszönettel,
bucoszetti

pdp141 # 2014.10.01. 20:38

Tisztelt Ügyvéd Úr, Tisztelt Fórumozók!

Előre is elnézést kérek, de levelem egy picit hosszabb lesz.
Adatkezeléssel és személyes adatokkal való visszaéléssel kapcsolatos kérdésem lenne:
Egy szolgáltató cég tulajdonosa vagyok.Cégünk az interneten keresztül működik és ügyfeleink a weboldalunkon keresztül tudnak velünk kommunikálni , illetve szolgáltatásunkat megrendelni.

Létezik a "piacon" egy hasonló tevékenységet folytató cég aki indulásunk óta megpróbálja működésünket ellehetetleníteni.Ez a cég profiljából adódóan ügyfeleitől személyes adatokat kap meg és azokat kezeli.
A mi cégünk rendszere úgy van kialakítva , hogy a szolgáltatásunk után érdeklődő jelentkezőink egy un. jelentkezési formulát töltenek ki, mely formulán fel van tüntetve és el kell fogadni azt a pontot , hogy elolvasták és tudomásul veszik működési feltételeinket.(Ezen feltételek között szerepel , hogy a jelentkező köteles valós adatokat megadni.)
Ezen jelentkezési formula kitöltésekor minden esetben rögzítésre kerül az adott jelentkező IP címe.
Az elmúlt időszakban többször észrevettük , hogy ugyanazon IP címről különböző nevekkel érkeznek jelentkezések , melyekben cégünk működésére vonatkozó kérdések olvashatók.( más jelentkezők általában nem tesznek fel ilyen kérdéseket.)
Ez gyanakvást keltett bennünk , ezért egy IP cím ellenőrzés alapján kiderült , hogy ez az adott IP cím a konkurens céghez köthető.
Ezt még figyelmen kívül hagytuk , de mivel a zaklatások a mai napig folytatódnak , ezért úgy döntöttünk , hogy leellenőrizzük , hogy az IP cím egyezések csak a véletlennek tudhatók-e be.
Ezért szúrópróba szerűen utána néztünk az egyik jelentkezés alkalmával megadott személyiség kilétének.
A jelentkezés alkalmakor megadott név , e-mail cím és az ehhez tartozó profilkép alapján az egyik közösségi oldalon egyértelműen beazonosíthatóvá vált a kérdéses személy.Ezen közösségi oldalon személyes kapcsolatfelvételt követően bebizonyosodott , hogy ő soha nem kereste fel cégünket, a jelentkezési formulát soha nem töltötte ki és ezen jelentkezés alkalmakor létrehozott e-mail fiókhoz tartozó profilt sem ő hozta létre , illetve az ott található fotót sem ő töltötte fel.Abban viszont megerősített , hogy az ott található fotón ő látható.
Továbbá azt is tudomásunkra hozta , hogy korábban a szóban forgó konkurens cég ügyfele volt és ezt a fotót és személyes adatait ő bocsájtotta a konkurens cég rendelkezésére kizárólag ezen cég szolgáltatásának igénybevételéhez.
Tehát arra a következtetésre jutottunk , hogy a konkurens cég megsértve az adatkezelésre vonatkozó törvényeket személyes adatokkal él vissza haszonszerzés céljából ezzel érdeksérelmet okozva , mivel más személyisége mögé bújva olyan információkat próbál kicsalni cégünktől amivel a jövőben akár komoly kárt okozhat nekünk!És mindezt szánt szándékkal teszi.
Ez ügyben a kérdésünk az lenne , hogy ez esetben kihez forduljunk?Hol jelentsük a személyi adatokkal való visszaélés tényét?És mik a további teendőink?
Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel.: p.d.p

SzLH # 2014.09.17. 06:52

Elkövet-e bármilyen szabálysértést, bűncselekményt az a szülő, aki a gyermek levelezőprogramján keresztül, a gyermek nevében saját gondolatait írja le a másik szülőnek?

Iucundus # 2014.08.20. 09:39

w.annaw,

a youtube.com-ot jobban "meghatná", ha az Európai Bizottság "right to be forgotten"


Ddr

Agent Cooper # 2014.08.18. 09:57

Kedves Kata0126!

Egy ügyvédi felszólítás egészen biztos, hogy megteszi a hatását, ha mégsem, akkor feljelentést kell tenni.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Kata0126 # 2014.08.12. 10:19

Üdvözlet!
Azt szeretném tudni, hogy mit tehetek,ha egy honlapon az én email címemet és képeimet használja az engedélyem nélkül.
Nem akarok email címet változtatni nem reagál a kérésemre és nem törli a dolgaimat az oldalról.
Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.08. 14:50

Vagy a pszichiátriával...

Agent Cooper # 2014.08.08. 14:12

Kedves skii!

Egyelőre konkrét bűncselekményre utaló információt nem tudna a rendőrségnek átadni. Emlékszik arra, hogy milyen bankban vezetett folyószámláról van szó? Mert előbb érdemesebb a bankkal kezdeni.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

skii # 2014.08.07. 18:24

Jó napot! Családon belüli lopás és megbízó levéllel ill. bankszámla bankkártya illetéktelen használatával gyanúsítom hozzátartozóim. Bizonyítékom nincs egy számlaegyenleget találtam egyszer a pulton amin a a saját nevem volt látható utalásokkal. Holott tudtommal nincs másik bankszámlám sem hozzáférésem. Kézzel fogható bizonyítékom nincs,náluk lakom, félek tőlük...
Segítséget kérnék! Forduljak rendőrséghez? Akár névtelenül?

w.annaw # 2014.06.16. 05:30

Skype kapcsolatba kerültem egy szerb fiúval. A tudtom és beleegyezésem nélkül felvette a hangomat a beszélgetéseink alkalmával. Megvágva feltette a Youtube-ra.

A Youtube-ot kértem, hogy töröljék.

Hivatkozva:
"A Polgári Törvénykönyvről
szóló 1959. évi IV. törvény személyhez fűződő jogok
megsértését, a más képmásával vagy hangfelvételével
kapcsolatos visszaélés bűntettét! 2.2. Kép- és
hangfelvételek A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV.
törvény (a továbbiakban Ptk.) szerint a személyhez fűződő
jogok megsértését jelenti a más képmásával vagy
hangfelvételével kapcsolatos bármiféle visszaélés. Képmás
vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához - a nyilvános
közszereplés kivételével - az érintett személy hozzájárulása
szükséges [Ptk. 80. § (1)-(2) bek.].

Ez volt a válaszuk:

Nem sikerült beazonosítani az adatvédelmi irányelvek megsértését az Ön által bejelentett tartalomban. Adatvédelmi irányelveinkkel kapcsolatban tekintse meg a következő oldalt:
http://youtube.com/…y_guidelines

A kérdésem az lenne hol tudom a magyar jogrend szerint megillető jogaimat érvényesíteni, az ismeretlen szerb elkövető ellen? Természetesen hogyan kerülhet le a Youtube-ról? Ez utóbbi a legfontosabb. A Youtube ellen, hogy tudok fellépni, és hol, mert a kérésemet folyamatosan elutasítja. Amerikában nem érvényes a magyar Ptk. jogszabály.

Spas12 # 2014.05.21. 12:57

jonassk, rayallen

Ha a Btk. ingerküszöbét nem is éri el, azért az Infotv-t mindenképp sérti, hiszen a név személyes adat és annak kezeléséhez - feltételezem - az adatkezelő nem kért előzetes hozzájárulást. Ráadásul, még ha károd nem is keletkezett, személyiségi jogaid (pl. jó hírneved) megsértése miatt sérelemdíjat esetleg követelhetsz (Infotv. 23.§ (2) bek.), nem is beszélve a törvény által biztosított egyéb jogaidról.

apaa # 2014.05.20. 08:28

Tisztelt Szakértők!

Komoly dilemmába kerültem amikor felmerült miket kéne tárolni az ügyfelekről/hírlevélre feliratkozókról, hogy a tájékoztatás is törvényes legyen ha eljött az ideje (hírlevél kiküldése), illetve ha esetleg valaki panasszal él mégis tudjam bizonyítani, hogy anno ő iratkozott fel.

Vegyünk egy példát: tárolom a regisztráció dátumát, az ip címet, és amiket megad (név, cím, tel, e-mail, esetleg üzenet).
Kimegy a hírlevél és kéri a törlést (linken vagy e-mailben). Ha törlöm minden adatát, mert ugyebár kell, akkor ha panaszt tesz (pl törléssel egyi dőben), hogy bizonyítom, hogy ő regisztrált?
Természetesen a naih-os regisztrációnál is ezek az adatok vannak megadva.

Köszön előre is a segítséget!

casanova # 2014.05.11. 21:06

Üdv!
el szerettem volna adni valamit , amihez megadtam a nevem címem ...
közösségi oldalon történt a megbeszélés,mint kiderült nem valódi adatai voltak ott sem
A végén kitalálta ,hogy nem küldi az összeget mert fél hogy átverem ,aztán közölte h laptopokat fog rendelni a nevemben a címemre ha nem adom neki oda ingyen ...engem nemigen lehet megfenyegetni, így nem tettem eleget a kérésének és letiltottam
elég ovis észjárása van , de mivan ha tényleg csönget majd a postás ?

Agent Cooper # 2014.03.29. 07:29

Szó sincs információs rendszer vagy adat megsértéséről vagy a magántitok megsértése már csak a speciális alany miatt sem vetődhet fel. Rágalmazás viszont megvalósulhatott.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

rayallen # 2014.03.26. 10:54

ha pl reply gombot használva teszi ezt, akár már megismerte az előzményi levelezést is...
ha elismer egy hazugságot, nyilvánvalóan sértheti a kérdezőt
de abban igazat adok, hogy nem kell minden apróságért rendőrséghez fordulni, ezt le is írtam

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.25. 15:40

Küldök neked egy emilt:

"Hi, rayallen,
How are You?
Best regards: Barack Obama"

Mitől lesz ez információs rendszer vagy adat megsértése? Magántitoksértés?

Nem kell minden szarságot kriminalizálni.

rayallen # 2014.03.25. 15:21

pardon?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.25. 13:53

Ugyan.

rayallen # 2014.03.25. 13:17

Ez Információs rendszer vagy adat megsértése (Btk. 423 § ) és/vagy magántitok megsértésként (Btk. 223§) minősülhet, így a rendőrségnek kötelessége foglalkozni az üggyel, bár ha nem történt semmi súlyos kár, akkor lehet, hogy nem éri meg egy hónapokig tartó eljárás, ahol elképzelhető, hogy többször is meghallgatják az ügyben a feljelentőt