Személyes adatokkal való visszaélés


Jonassk # 2014.03.21. 22:49

Kedves felhasználók!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy milyen jogi fogalom alá tartozik az, amikor valaki az én nevemet használja egy magánlevélben és elismeri, hogy hazudtam valamiben?

Nem keletkezett vagyoni, sem semmilyen károm, magánélet-jellegű dolog. Nem is a nyilvánosság előtt zajlott, hanem emailben.

Érdemes emiatt ismeretlen tettes elleni feljelentést tenni? A feljelentést a nyomozóhatóság visszautasíthatja megalapozatlansága miatt? A rendőrségnek van "kedve" ilyen sziszifuszi üggyel foglalkozni?

Köszönöm a válaszotokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.10. 19:33

Van-e, lenne-e értelme annak,
Illik. Azt kérd, hogy olvasás nélkül törölje. A kukából is.

Irene Adler # 2014.01.10. 19:14

Tisztelt Szakértők!

Válaszukat várom az alábbiakra.

Téves e-mail címre küldtem egy levelet, amelyben személyes adatok voltak.
Jelen állás szerint a levelet fogadó fél a levelem elküldése óta fiókjába még nem jelentkezett be, így azzal meg nem is találkozott, tehát törölhető lenne. Így nem esne kísértésben, hogy a személyes adatokat felhasználja, mármint ha erre hajlama lenne.
Szeretném tudni, hogy az e-mail szolgáltató saját kérelmemre (igazolva, hogy én vagyok a feladó fiók birtokosa, s felismerve a tévedésem tényét) törölheti-e a levelet, vagy zárolhatja-e a fogadó fiókot. Amennyiben nem, milyen jogi lépéseket tudok tenni az e-mail töröltetésére, vagy a fiók végleges zároltatására.

Van-e, lenne-e értelme annak, hogy a fogadó fiók birtokosa számára küldök egy e-mailt, benne arra kérve őt, hogy legyen olyan kedves ne éljen vissza a levélben található információkkal, amennyiben megnyitná és elolvasná azt.

Köszönöm.

akinom # 2014.01.09. 18:20

Köszönöm a választ! Úgy lesz, elmegyek és bejelentem a rendőrségen és viszem magammal a lementett print screeneket.

oriontronic # 2014.01.01. 15:31

Én bemennék a rendőrségre és bejelenteném mi történt, hátha lépnek valamit, de ha nem akkor is legalább nyoma marad ami később még jól jöhet.

Azokat az oldalakat is felkeresném ahol a nevemet használják, valószínűleg le fogják tiltani a fiókokat ha igazolni tudod hogy az adataiddal nyitották őket.

akinom # 2013.12.27. 16:25

Tanácsot szeretnék kérni egy személyes adatokkal való visszaélésben. Az én történetem kicsit régebbről kezdődik. Még 2005-ben regisztráltam a nők lapja fórumba, ahol össze jött egy társaság. Oda keveredett egy srác is, aki eleinte jó fejnek bizonyult, de későbbre kiderült, hogy valami nincs rendbe nála. Azóta sem tudom lerázni. Folyamatosan kutat utánam és már felkeresett a munkahelyemen is egyszer és volt a szülő falumban is és közzé tett mindenféle oldalakon képeket a falumról. 2-3 éve azért is töröltem magam a közösségi oldalakról, mert vissza élt a nevemmel és az ismerőseimet bejelölte és a falum honlapját is. Azóta férjhez mentem és megváltozott a vezeték nevem, de még mindig fent van a lánykori nevemmel a facebookon, sőt, még nyitott másikat is. Próbáltam nem foglalkozni vele, bár dühít, hogy még a nők lapján nick nevemet is használja hozzá, és úgy is felismerhetnek páran. Most az idegesített fel, hogy rá googliztam az előbb a nevemre és kidobott egy google+ azonosítót is a nevemmel és a régi nick nevemmel. Érdekelne, hogy van e rá lehetőség, hogy feljelentsem, vagy rá kényszerítsem, hogy törölje ezeket az e-mail címeket és adatlapokat. Ismerem név szerint az illetőt, sőt tudom, hogy hol lakik, mert egyszer felhívtam az édesapját, hogy megkérjem, hogy szóljon a fiára, hogy ne zaklasson. Nem zavarna a dolog, de nem szeretném, ha vissza élne úgy a nevemmel, hogy rossz hírbe keverjen. Nem tudom mi tévő legyek. Remélem van rá mód, hogy valahogy figyelmeztetve legyen, hogy ez már bűncselekmény. Válaszát előre is köszönöm!
Már nem regisztrálgatok össze-vissza, nagy tanulság volt ez számomra, de remete életet sem szeretnék élni, hisz a jövő már az interneté.

bogdanocsi # 2013.03.04. 17:50

Állást keresek,és külföldi állásajánlat ürügyén kikérték az adataimat,amiket sajnos ki is adtam.Az ügy friss,tegnapi.Most hogy tudok védekezni?Mit tehetek?

Agent Cooper # 2013.02.11. 22:33

Szerintem csak bejelentkezni a Nyilvántartásba.


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

bandeeraz # 2013.02.11. 13:29

És itt tudok keresni is az adatkezelések között, vagy csak "regisztrálni" tudok?

Agent Cooper # 2013.02.11. 13:25

A főoldalon is megtalálható az "Adatvédelni Nyilvántartás" menüpontban.
Innen is elérhető: http://www.naih.hu/…ntkezes.html


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

bandeeraz # 2013.02.11. 12:34

Bocs, az előző természetesen kérdés volt: Azt tudja valaki, hogy hol érhető el az adatvédelmi nyilvántartás?? :)

bandeeraz # 2013.02.11. 12:33

Azt tudja valaki, hogy hol érhető el az adatvédelmi nyilvántartás. Ennek a fantasztikus új hatóságnak a honlapján nem találom. Ha mégis ott van, segítsetek pls. linkkel, vagy valamivel. Köszi!

Sz.Szilvia89 # 2013.01.29. 20:00

Ma visszaélés történt a személyes adataimmal.
Egy állásra jelentkezés miatt kiadtam bizonyos személyes adatokat magamról. Az illető a Facebook oldalról a képemet leszedte és a nevemmel, adataimmal hirdetéseket is feladott. Én sajnos nem tudom ki az illető, de ő komolyabb adatokat is megtudott rólam (adó, tb, személyes igazolvány), tudom én voltam a hülye, hogy bátran meg mertem adni. Ilyenkor mi a teendő (bírság kiszabásával is fenyegetett)?
Köszönöm a választ.

Mate0120 # 2012.12.10. 15:16

HEllo
Azt szeretnémn tőletek megkérdezni,hogy egy embert (tudom hogy ki)csinált egy FAcebook profilt a nevemmel képemmel és személyes adataimmal ilyenkor mi a teendő?

capisca # 2012.12.04. 12:56

Mimike4!

Írj a facebook üzemeltetőinke, ismertesd a tényeket és kérd, hogy töröljék a profilt.

A Hatóságtól kérni kell, hogy szerezzék meg az IP címet, neked a facebook nem fogja odaadni, ha nem okos emberről van szó, azonosítható lesz az elkövető.

Üdv
capisca

közgazda # 2012.12.04. 12:46

Tisztelt Fórumozók!

Volt cégemmel munkajogi perben állok. Legnagyobb megdöbbenésemre az egyik tárgyalási napon olyan "bizonyítékot" terjesztettek be, ami az én céges e-mail-címemről küldött magántermészetű levelem volt. A levél tárgya ráadásul még csak nem is kapcsolódik a köztünk lévő jogvitához, arra gondolták bizonyítékként előterjeszteni, hogy egy bizonyos témakörben nekem mi a véleményem. Megteheti ezt a volt munkáltató? Pusztán azért, mert a céges e-mailcímemről küldtem ezt a levelet, ez már azt jelenti, hogy joguk van elolvasni, és a bíróság elé tárni?

Várom szíves válaszukat.

Mimike4 # 2012.11.18. 14:35

Segítség!

Kb egy héttel ezelőtt valaki a facebookon az én nevemmel, képeimmel, adataimmal regisztrált. Bejelölte az ismerőseimet és azóta is zaklatja őket. Minden beszélgetést ugyan azzal kezd. Mégpedig, hogy én hogyan és mikép csalom meg a páromat egy nálam 12 évvel fiatalabb lovásszal, akinek "óriási" a mérete. Ezek után szexuális információkat próbál kiszedni az ismerőseimből. Feljelentettem a rendörségen, de azt momdták, hogy 2 hét mulva foglalkoznának az üggyel. Nagyon ilyesztő és nagyon félek. Nem is beszélve a hitelem rontásáról. Ha valaki tudna nekem segiteni....

solicitor # 2012.10.16. 16:30

Köszönöm a választ!
És ha a tag egy olyan weblapot írt ahol nemcsak fotók szerepeltek (más honlapról átvett) hanem teljesen kiírt és ezáltal beazonosítható nevek, személyek - amik szintén szerepeltek máshol (nem közszereplő)?
Pontosabban: van egy cikk egy másik honlapon (névvel, fényképpel, stb.) és az át van másolva a honlapra (hivatkozással)?


"Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!"

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.13. 11:50

Nem. De személyhez fűződő jog megsértése.

solicitor # 2012.10.13. 08:54

Tisztelt Fórumozók!

Olyan kérdésem lenne, hogy az egyik ismerősöm egy saját honlapon szerepeltetett egy olyan fényképet (nem közszereplő) ami egy másik honlapon (nyilvánosan megjelent) és ez lehet e személyes adattal való visszaélés.


"Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!"

Reklamacio # 2012.09.12. 17:08

Tisztelt Fórumozók!

Egy hölgy több internetes portálon bugyis fényképeit, videóját, adatait, nevét publikálta, és nyilvános rendezvényen is részt vett.
Weboldalamon elhelyezett egy user egy linket az egyik videójára, ami a neve is egyben.
Kaptam egy levelet, hogy Btk. 177/A §-ába ütköző „Visszaélés személyes adattal” bűncselekményt követtem el azonnal távolítsam el.

Valóban visszaéltem, vagy az user visszaélt a személyes adattal?

Köszönöm!

roary # 2012.05.11. 08:00

Üdvözlök mindenkit! Csak annyit szeretnék kérdezni hogy tényleg legális egy lakógyűlésen kiadni néhány lakó köz.költség tartozásának összegét és részleteit?Köszönöm

eszter50 # 2012.05.08. 07:16

Üdvözlök Mindenkit!
Az lenne a kérdésem, hogy a lakásomra az árverezés időpontja ki van tűzve, sajnos van rajta közös költség tartozás is, meg banki tartozás is. A közös képviselő a végrehajtó hirdetményét minden személyes adatommal együtt kifüggesztette a bejárati ajtókra és bedobálta minden postaládába. Van-e ehhez joga (szerintem nincs, ő nem hatóság), s indíthatok-e ellene kártérítési és büntetőpert emiatt?

eisi73 # 2012.05.08. 07:06

Tiszteletem!

Az lenne a problémám, hogy nemrég regisztráltam egy fórumba és sajnos a legelső hozzászólásomat egy hiba folytán sokszorozva küldte el. Ekkor írtam, egy másikat, amiben elnézést kértem és jeleztem, hogy valószínű a fórum és a böngészőm között nem stimmel valami. Sajnos, ezt is duplikálva küldte el. Ekkor a fórum moderátora emaliben és a fórumon is trágárkodni kezdett és a fórumba kitette az email címem, az IP címem valamint az internetszolgáltatóm adatait. Ezt jeleztem az oldal üzemeltetője felé, aki nappok óta nem reagált a megkeresésemre. Tudtommal, az email cím és a többi személyes adatnak minősül így személyiségi jogokat sért a közzététele. Milyen lehetőségeim vannak ez ügyben? Kihez lehet fordulni?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv, eisi73

seasalt # 2012.04.25. 18:35

Én is épp ma a képekkel való visszaélésbe estem bele... Egy exbarát, bosszúból, a társkeresőre rakott fel bugyis képeket, publikálva emalcimemmel, telefonszámommal... elvileg a rendőrségen lehet feljelenteni, holnap meg is probálkozom vele..