Becsületsértés


dina33 # 2011.11.10. 15:53

Egy közösségi oldalon, üzenetet küldtem egy hölgynek amiben lekurváztam, ő feljelenthet becsületsértésért? Előzménye ( engem és a lányomat is ilyen szavakkal illetett, csak én nem nyomtattam ki az üzenettet, inkább töröltem.

Dr.Attika # 2011.11.10. 16:16

Becsületsértés
180. § (1) Aki a 179. § esetén kívül mással szemben

  1. a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben,
  2. nagy nyilvánosság előtt

a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.1571 1572
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a becsületsértést tettlegesen követi el.

Rágalmazás
179. § (1) Aki valakiről, más előtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.566 567
(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást

  1. aljas indokból vagy célból,
  2. nagy nyilvánosság előtt,
  3. jelentős érdeksérelmet okozva

követik el.

A Büntető Törvénykönyvünk így rendelkezik a becsületértés esetében. Döntse el Ön, hogy a "lekurvázás" kimeríti-e ezt a törvényi tényállást.

Dr.Attika # 2011.11.10. 16:23

Tisztelt SDOR!
Ön ebben a gimnáziumban Zsuzsika leány tanuló édesanyja?
Ha igen, akkor nem értem, hogy miért az Ön alakjára tettek megjegyzést? Mi a pontos probléma?

dina33 # 2011.11.11. 08:49

Nem hiszem, hogy az, hogy üzenetbe leírom, hogy "kurva" azzal becsületet sértettem volna, hiszen neki írtam személyesen, nem tettem közé se közösségi oldalon, se munkahelyén, sőt ő az aki elkezdte mutogatni a gyerekének (9 éves gyerek) az üzenetet és a gyerek előtt is úgy hív a "ribanc". Sajnos neki van bizonyítéka nekem nincs. Decemberbe kell menni tárgyalásra ez miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.11. 08:53

Sajnos neki van bizonyítéka nekem nincs.
:O)
Ez a megelőző mondatokkal együtt egy kicsit félreérthető. Már hogy mire is van bizonyítéka az ellenérdekelt félnek.

Rexor # 2011.11.11. 08:56

Bűncseleményről mondjuk szerintem nem beszélhetünk, esetleg a szabálysértési alakzat fordulhat elő.

dina33 # 2011.11.11. 10:47

Arra van bizonyítéka, hogy én lekurváztam, mert üzenetbe küldtem, míg ő szóban tette ezt én felém.

SDOR # 2011.11.13. 13:59

Helyesbítés:
Bocsánat a pontatlan megfogalmazásért.
A segítséget mint szülő kérem. Akiről ezek az írások megjelentek a lányom, aki 14 éves és egy kisváros gimnáziumába jár.
Tisztelt Hozzáértők!
A mai napon a délelőtti órákban a gimnázium tanulói a faceebok-on a lányom külsejére komoly, bántó megjegyzéseket tettek.
Zsuzsikan bokacsörgető nadrag van!
‎-Zsuzsika borotválod?? ott alul?
persze..:D
öltözik... odanézünk..nagy amazonasz:|||||||
Ünnepsegen megszolal zsuzsika telefonja!
Kiabal neki mindenki kapcsold kifele!:O
zsuzsika: nemtudom megfött..azt kiverte az aksit..
ZSUZSIKANAK OLYAN ALAKJA VAN, MINT SHREKNek!! XD
ZSUZSIKAT A CSECSE HÚZZA A DUNA ALÁ 10 MÉTERRE!!!!:DDD
A kabátba nem fér bele az XXXXL es mellmérete!!:D XD
Ebben az ügyben egy aggódó szülő vagyok. Ha valakinek van megoldása a problémára szívesen fogadom.
SDOR

ObudaFan # 2011.11.13. 14:11

A legegyszerűbb az lenne, ha az oldal üzemeltetőjének írnál, hogy törölje.

guba # 2011.11.13. 15:00

Szerintem egy ilyen helyzetben érdemes bemenni a gimnázium igazgatójához, és az ö segítségét kérni.

TamasHungarian # 2011.11.13. 15:29

Én úgy tudom, hogy a facebookon nem tudsz te senkinek írni, hogy törölje. Nem úgy megy az ...
Csak mert mi is jártunk már hasonlóképpen, és bármennyire is erőlködtünk meg utána jártunk, egyszerűen képtelenség. Mi még egy ügyfélszolgálati vagy bármilyen kapcsolatfelvételi emailt se találtunk.
Egyedül csak jelenteni tudod (jobb oldalon), de eredménye nem sok lesz. Itt ezt csak úgy tüntetheted el, ha az illetővel kitörölteted, aki írta. Sztem vele/velük beszéljetek!

ObudaFan # 2011.11.13. 15:39

Ha nem törlik, onnantól az oldal üzemeltetőjét is polgári jogi felelősség terheli. Az más kérdés, hogy van-e ezeknek fióktelepük Magyarországon, és így érvényesíthető-e bármi.

lajcsó # 2011.11.13. 15:44

A faceebok-on hol tették közzé?

SDOR # 2011.11.22. 17:28

Tisztelt segítők !
Az igazgatóhoz fordultunk és úgy látszik egyelőre megoldódott az ügy . Köszönök a segítséget a fórum minden hozzá szólójának .
SDOR

girl07 # 2011.12.17. 15:29

Kedves Mindenki!

A facebook-on alakult egy rajongói oldal, ahol 4-5 admin saját önbíráskodása alapján linkelgeti ki (rap) zenei előadók videóját, mocskolódó feliratokkal és hozzászólásokkal. Már többen is jelentettük az oldalt, de állítólag folytattak a facebook-kal egy levelezést, mi szerint ők csak kritikát alkotnak, ezért az oldal nem került törlésre.
Emellett viszont az engem ábrázoló képeket is átszerkesztették mocskolódó/trágár feliratokat írtak rájuk, illetve az egyik fotóm alatt testi sértésre buzdítják az oldal tagjait. Hiába jelentettem a képeket, nem történt semmi.
Mit tehetek ez ügyben?

Előre is köszönöm a választ!

Vorkuta # 2011.12.19. 11:13

Sziasztok!

A történet a következő dióhéjban.

Az egyik fórumon az egyik tag engem leszerencsétlenezett illetve lefogyatékosozott.

Ez az emberke fent van Facebookon is.

Egy a hozzászólására reagáló hozzászólásomba a Fecebook profilján található arcképének pontos linkjét beillesztettem a hozzászólsomba - tehát nem mentettem le a képét, nem töltöttem fel külsős tárhelyre, csupán beillesztettem egy postba, és megjegyeztem, hogy ezzel a fejjel - ami neki van - nem lenne nagy az arcom, mert még a kevésbé dekoratív hölgyeknek sem jön be.
Illetve mérgemben hozzátettem hirtelen felindulásból, hogy értelmetlen élnie ezen külsővel.

Na most a helyzet az, hogy azon a fórumon nincs moderáció, és a hozzászólások törlésére sincs mód. Utólag gondoltam bele, hogy bár ő provokált, de ez becsületsértés is lehet. Valóban az ? Illetve számít e enyhítő körülménynek a hirtelen felindulás - melyet egyúttal alátámaszt a provokatív engem becsmérlő üzenete illetve az üzenete és az én üzenetem között eltelt rövidke idő?

Aphelium # 2012.02.28. 11:01

kedves Fórumozók,Szakértők!
Csináltam egy hülyeséget. 2012.02.04-én hulla részegen összevesztem egy BKV ellenőrrel. Kijött a pótdíjról szóló csekk,azt befizetem persze.
Viszont az ellenőr hölgy bírósággal fenyegetett,mert amire emlékszem beszóltam neki elég durvákat(cigányra emlékszem.) valami diákigazolványos lányt védtem,azt sem tudtam ki az,meg a rendőrnőre emlékszem,illetve arra,hogy a Móriczon vagyok. Mire számíthatok? Azóta nem iszom,egy Adullám Menedékház nevű keresztény közösségbe járok emberré válni...,mert az utóbbi időben nagyon sok balhém volt. Nem rendőrségi,hanem pia,egyéb élvezeti cikkek,kisebb bunyó. Mibe fog ez nekem kerülni? Mit kaphatok ezért?

ius latratus # 2012.02.28. 13:03

Aphelium

A csekknek nincs köze a részegségedhez. Ha lecigányoztad, azzal még nem sokra megy a bíróságon. Ha a munkakörével kapcsolatban is kóstolgattad vétség is lehet, de hát innen neked senki sem fogja tudni, hogy halálos részegen miket mondhattál. Én is csak azért írtam példának a munkakörével összefüggő dolgot, mert gondolom, hogy azután kezdted gyalázni, hogy megbüntetett. Feljelentett?

A rendőrnő - részt meg nem értem.

Aphelium # 2012.03.01. 08:54

Még nem jelentett fel. A szakszolgálat vezetőjüket ismerem,ő mondta,hogy nincs nyoma feljelentésnek.
30 napon belül meg kellene tennie,de még arról nem érkezett semmi,pedig mindjárt itt a 30 nap vége.... Rendőrnő: no rá emlékszem a legtisztábban:)

Gabicsek # 2012.03.01. 09:34

Ha a rendőr esetleg garázdaság miatt - vagy más bűncselekmény miatt - jelentett fel, akkor nincs 30 nap, és a feljelentést a rendőrségen kell keresned.

Aphelium # 2012.03.03. 09:33

valamit jegyzetelt a rendőr,de nem érdekes...ha akarnak valamit majd kiküldik.

Gabicsek # 2012.03.03. 11:43

Így van. Gondolom, az adataitokat írta fel.

vera0113 # 2012.05.05. 10:46

Kedves Mindenki! A segítségeteket szeretném kérni. A történet röviden: Egy sportegyesületnek vezetője vagyok, kiadtuk a tulajdonunkba lévő kocsmát, a volt bérlő szerződése dec 31-én lejárt, de nem volt hajlandó kiköltözni, az önkormányzat visszavonta a működési engedélyét, innen felgyorsultak a dolgok, mert engem hibáztat, hogy az én kezem van a dologban. Most május írunk és eddig ingyenesen használta az épületet és semmit nem fizetett a működésért. A tegnapi napon megjelent egy felírat a bejáraton az általa kirakott hirdetőtáblákon, pl: szomjas maradtál? köszönd az SE elnökének! Nos itt a városunkban én elég ismert személyiség vagyok a városi rendezvényeken is aktívan szerepelek, tehát ismernek az emberek. Milyen lépéseket tehetek meg annak érdekében, hogy ne tudjon továbbra is lejáratni? Becsületsértésért feljelenteni a bíróságon? Van egyéb más lehetőségem?
Köszönöm a válaszotokat előre is!

Lovi # 2012.05.08. 19:26

Tisztel fórumozók!
Következő kérdéssel fordulok mindenkihez aki tud segíteni.
Kérdésem a következő: Facebookra egy képhez írtam aláírást. "Ne közösködj vele ez egy szemét csaló"
Most fenyeget az úriember, hogy beperel becsületsértés vádjával. Védekezhetek azzal, hogy a kódomat ellopták, és nem én posztoltam. Mivel 10 perc alatt letörölték az aláírást, én nem is láttam. Kinek kell bizonyítani , hogy én voltam? Nekem, hogy nem én tettem, vagy neki , hogy én tettem?
Egyébként szerintem semmi bizonyítéka nincsen, talán még képet se mentett le.
Ha véletlenül belemennék a perbe, és megnevezném, hogy miért neveztem csalónak, akkor azt nekem kellene bizonyítanom.(tipikus vállalkozóról van szó aki minimálbérre jelent be embereket, többet ad, de nem sokkal. Nála dolgoztam én is.Semmit nem tartott be, kezdve a munkavédelemmel.Persze mint általában pár év alatt megszedte magát.)
Válaszokat előre is köszönöm.

kiváncsi44 # 2012.05.14. 08:06

Érdeklődnék, hogy van két ismerősöm, mind a kettő utálja egymást az egyik leírt mindent a másikról és olyat mondott ami a prostikra jellemző szó, most én ezt az üzenetet elküldtem a másik ismerősömnek. Azt kérdezném, hogy feljelentheti e az az ismerősöm a másikat akiről ezt írták, becsületsértés címen? Nem közvetlen neki írta, de róla.