Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Szavatosság, jótállás, garancia, fogyasztóvédelem

kismukk # e-mail 2017.01.26. 10:10

Tisztelt Fórumozók!

Milyen hosszú szavatosság vonatkozik nagy értékű berendezésekre gyári hiba esetén? A rendeletek a 10 ezer Ft-ot meghaladó cikkekre 2 évet határoznak meg, de mi a helyzet pl. a 2 millió Ft értékű hőszivattyú esetén, ha annak tartálya gyártási anyaghiba miatt megreped 2 év után?
Úgy tudom, épitkezés esetén 5 évig felel az épittető. Van-e hasonlóan elvárható szavatossági idő nagy értékű berendezésekre?

pöttyöslabda # e-mail 2017.01.25. 12:18

Kedves Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni, hogy hová fordulhatnék, illetve szerintetek igazam van-e?
2016.11.23-án vásároltam egy turmixgépet, amit az üzletben vettem át. Kibontásra ott helyben nem került sor. Mivel karácsonyi ajándéknak szántam, gyakorlatilag belekukkantottam a dobozba és már csomagoltam is. A fa alatt azonban kiderült, hogy az üveg kehely törött. Mivel ugye ünnepek és egyebek voltak, rögtön 12.27-én próbáltam hívni a kedves céget, akiktől rendeltem (internetes webáruház), azonban napokig nem sikerült felvenniük a telefont 30 perc után sem. Majd végre 2017.01.02-án tudtam velük beszélni, kivizsgálják az ügyet... Most kaptam az e-mailt, miszerint nem áll módjukban cserélni a terméket, mivel több, mint egy hónappal a vásárlás után jeleztem a problémát és már nem bizonyítható, hogy mikor történt a sérülés.
Nos, ahogyan én olvastam, nincs határidő arra vonatkozóan, hogy én, mint vásárló mikor jelentem be a csereigényem (jótállás), de ha van is, az két hónap. A másik, ami szerintem lényegesebb, hogy a jótállási idő alatt nem a fogyasztónak kell bizonyítania, hogy vétlen a meghibásodásban, hanem a kereskedőnek.
Szerintetek igazam van?
Elnézést, ha hosszúra sikerült.
Előre is köszönöm a segítséget!

aser #   2017.01.23. 23:29

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni.
2016. dec. 9-én a cég, ahol vásároltam az 58500Ft-os masszázsszéket, elvitte a székem garanciális javításra, mert hibákat fedeztem fel. A cég - állításuk szerint - továbbította a széket Csehországba, mert helyben nem tudták megjavítani és ott fog a kijavítás megtörténni. Már nagyon sok levelet írtam a cégnek, de a "folyamatban" válaszokat kapom, és azt, ők nem tudnak mást mondani.
Szeretném megkérdezni, egy cég meddig mondhatja azt, hogy folyamatban és vannak-e jogi lehetőségeim az esetemben?
Köszönöm szépen előre is a segítséget.

drbjozsef #   2017.01.23. 09:52

muranyig és lucky48 olvtársaknak én annyit javasolnék, hogy keressenek vissza pár kulcsszóval a Tékozló Homár oldalon, mindkét problémára fognak szerintem találni hasonló esetet, amit alkalmazni tudnak az esetükre.

lucky48 sajnos már kifutott az időből attól tartok, legalább is az egyszerű megoldásra, bár ha nem elérhetőek és nem együttműködőek, akkor marad a polgári per, ami hosszadalmas, és eltünedező céegek esetén az eredménye erősen kérdéses...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2017.01.22. 21:52

Helyesen : "ahol profi bűnözők"

Ezek az egészségnapos szarok egészen botrányosak.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

guba" # e-mail 2017.01.22. 19:11

Tisztelt lucky48!

Ez az "egészségnap"-ra való meghívással való átejtés. Ez egy termékbemutató, ahol profi előadók gyógyhatással nem, vagy alig rendelkező eszközöket alternatív gyógymódok látszatának keltésével az értékük tízszereséért sóznak rá idős emberekre. Ez kimerítheti csalás tényállását, ha a szavatossági jogait nem tudja gyakorolni, vagy a cég nem elérhető.
Követelje vissza a vételárat! Legjobb, ha megbíz egy ügyvédet.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

guba" # e-mail 2017.01.22. 18:59

Tisztelt muranyig!

A Ptk. szerint a kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.

Az, hogy mennyi a megfelelő határidő, mérlegelés kérdése. A BH 2010.214. eseti döntésre azért érdemes hivatkozni, amely szerint a több hónapos javítási idő az érdekmúlást megalapozza.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

lucky48 # e-mail 2017.01.22. 18:45

Kedvesek!

Talán már mással is megesett, talán másoknak is tanulságos....

A "Vital Risk Plus Kft" tevékenysége. (Érd, Angyalka u. 1/A)

Felhívták a feleségemet telefonon többször is, (csak hatvan éven felülieket kerestek!!!) ingyenes kardiológiai vizsgálatot ajánlva. Végül ráállt, miután közölték, hogy másról nincsen szó!

Én is elmentem. (2016. 12.07)

Először egy magát orvosnak nevező férfi, egy csillag alakú szerkezetet adott, hogy azt tegyük a szívünkre és egy csipesz szerű valamit az ujjbegyünkre. A készülékek láthatóan nem csatlakoztak sehova.

Ennyi.

Kérdésekre nem válaszolt a doktor, mondván, hogy majd mindent megtudunk.

Majd egy teremben (cca. nyolcan voltunk) ugyanez a férfi tartott egy előadásszerű valamit, egy rossz minőségű, angol nyelvű ábrát kivetítve, elmagyarázta a gép működését, ami a szívünk állapotát mérte fel.

A fekete-fehér! ábrán mutatta, hogy a piros, zöld, sárga mezők mit jelentenek.

Közben kétszer is bejött két fehér köpenyes férfi, mondván, hogy meddig tart még az "előadás" mert már mindjárt kész vannak, és a központ!!?? közlése szerint két illető tesztje rossz lett nagyon.

Kérdésekre nem válaszolt a doktor, mert majd mindent megtudunk.

Ezek után minket behívtak egy külön szobába és ott egy másik illető, egy - szintén rossz minőségű, fekete-fehér másolaton, elmagyarázta a kézzel!!?? kitöltött adatokat, és hogy mit jelentenek a piros, zöld, sárga színű rajzok, ábrák, jelek.

A feleségem szívstressz eredménye nagyon rossz, véroxigén szintje nagyon rossz, stb., stb., minden nagyon rossz.

Hát mindketten nagyon-nagyon megijedtünk, miután az illető azt mondta, hogy sajnos ez az szívinfarktus, trombózis, és vagy agyvérzés előszobája.

Na, de van megoldás, ha itt és most megvesszük az előtérben kiállított 500.000Ft-os lézer készüléket. és esetleg tud adni, csak nekünk 50.000Ft kedvezményt, sőt 60.000-et is, de csak akkor, ha ha ott rögtön megállapodunk.

Hogy könnyebb legyen a döntés, odaadja - a szintén az előtérben látható - és 900.000Ft értékű mágneses gyógymatracot, de csak ha akkor rögtön eldöntjük.

Aláírattak velünk egy sajtpapírt, hogy hol vettük, hogy vettük, stb. és se mi, se családunk, se rokonaink nem reklamálhatnak!!
Ezen a papíron nincs feltüntetve a cég neve, nincs rajta dátum, nincs rajta a vevő neve, nincsenek tanúk, stb., stb.
Ahol voltunk az egy teljesen orvosi rendelőre hasonlító helység, a dolgozók is fehér ill. világoskék rövid köpenyben voltak.
Az "előadóterem" mellett több kisebb szoba volt, az egyikben voltunk mi is egy kék köpenyessel...
Egyáltalán nem üzletkinézetű a hely.
Van recepció is, fehér köpenyes csinos és kedves lánnyal....

Nagyon meggyőző, rábeszélő stílusú, kedves férfi volt az illető, de nem orvos...Addig-addig győzködte és ijesztgette a feleségemet, különféle rajzokkal ábrázolva a vörösvértestek anomáliáit hogy sajnos annyira pánikba estünk, hogy belegyeztünk.

Egy számlát is kaptunk, amin "Csomag " 440.000" Ft szerepel.

Valamint egy - szintén nagyon rossz minőségű!! - hosszú újságcikk másolatot (440.000 Ft-ért!!!), a lágy lézerekről, és egy nagyon hosszú felsorolást, hogy mi mindenre jók ezek a készülékek.
Ebben a cikkben van egy minőségi bizonyítvány másolata is, de egy másik készülékről mint amit velünk megvetettek. Mellesleg jegyzem meg, hogy ez szinte olvashatatlanul kicsi, én csak otthon nagyítóval tudtam elolvasni...

Cca. két hét használat után elkezdett szegény feleségem rosszul látni.

Kiderült, hogy megnőtt a szemnyomása. (hosszú évek óta magasabb volt neki, de még a normális határon, de most átbillent a kóros tartományba....)

Orvosi utasításra azonnal abbahagyta az eszközök használatát, meg is javult a szeme, rögtön.

Nos, az eszközök lehetséges mellékhatásairól, különösen arról, hogy ha valakinek magasabb a szemnyomása ne használja, egyáltalán nem szabad ezeket használnia, egy szót sem szóltak!! A mellékelt "tájékoztatóban" sem!!

Ezek után, először telefonon szerettem volna a főnökkel beszélni, de nem volt elérhető. Nos, aztán két ajánlott, elsőbbségi, tértivevényes levélben, írásban közöltem ezeket a panaszokat, kérve az üzletvezetőt, hogy - mielőtt a szakhatóságokhoz fordulnék - egyeztessünk személyesen.

Miután semmilyen választ nem kaptam, a második levelemben már időpontot megadva kértem az üzletvezetőt, hogy találkozzunk és beszéljük meg, hogyan tovább.

Nem volt ott, persze..

Kértem a panaszkönyvet, amit nagy huza-vona, vita után nagy nehezen odaadtak.

Sem levélben, sem telefonon, azóta sem jelentkezett senki.

Szerintem a cég többszörösen megszegte a "Fogysztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról" szóló 2008.XLVII. számú törvény sok pontját!!!
Fentiekre hivatkozva szeretném a vételárat visszakapni!

muranyig # e-mail 2017.01.22. 17:37

Sziasztok, azért írok ide, mert hátha valakinek már volt hasonló tapasztalata, vagy tudja mit kell tenni abban az esetben, ha egy garanciális javítás már-már indokolatlanul hosszú ideig zajlik.
2016.11.11.-én adtam le szervízbe a DJI Phantom 3 drónomat, mert nem mindig talált műholdakat, illetve a hatótáv is érdekesen alakult... a mai napig semmi infóm nincs, hogy mikor lesz kész, kapok újat, javítják???? (kb 3 hete hívtam fel őket, hogy mizu, és azt a választ kaptam, hogy ki lett küldve a DJI gyárba, mert ott megtudják javítani, és majd értesítenek, hogy mikor lesz kész. 12.08-án a gari is lejárt.) Ennyi ideig még soha nem volt egyetlen műszaki eszközöm sem szervízben. Érdeklődnék, hogy ilyenkor van vmi szabály, hogy mennyi időn belül kell kijavítani, ha ez nem lehetséges újat adni, vagy netán a pénzt visszadni? Mvel tudnék érvelni a boltban, hogy legyen már valami!?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

Décsei # e-mail 2017.01.03. 11:58

Tisztelt Fórumozók!

2016. szeptember 3-án vettem egy ággyá alakítható kanapét. Novemberben elején bejelentettem, hogy képtelenség rajta aludni, mert állandóan szétcsúszik. A bejelentés után 2 hétig nem történt semmi, majd újabb telefonálásomra közölték, hogy legyek türelemmel. Ismét eltelt 2 hét ezért december 10.-én személyesen jelentettem be. Pár napon belül kijött egy asztalos, aki csak ránézett és közölte hogy ez úgy rossz ahogy van, nem csak a szétcsúszás miatt hanem a kárpitja is el van csúszva és cserét írt a szakvéleményére. (Zárójelben megjegyezte, hogy eszünkbe se jusson ugyan ilyet venni), de mi sem szeretnénk, az üzletben viszont nem találtunk olyan kanapét ami árban és méretben is megfelelne. Az üzlet természetesen nem akarja a vételárat visszaadni.Mit lehet ilyenkor tenni?

szilva76 # e-mail 2016.12.22. 22:18

Szia Büfés,

Döbbenetes, de őszintén egyáltalán nem meglepő. Az ügyfélszolgálat munkatársának a hozzáállása olyan volt, hogy én is pont arra gondoltam, hogy inkább szándékosan tönkre fogják tenni a telefont, csak hogy nehogy más a vevőnek legyen igaza. Nagyon nem fogok meglepődni, ha a második alkalommal én is azt a választ kapom, hogy a telefon nem rendeltetésszerű használata miatt történt, pedig én nagyon jól tudom, hogy pontosan semmi nem történt a telefonnal.

szilva76 # e-mail 2016.12.22. 18:34

Tisztelt fórumozók!

2016. január 27-én vásároltam egy Zopo Speed 7 típusú telefont, amely november 30-án meghibásodott. Visszavittem a vásárlás helyére, ahol arról tájékoztattak, hogy be kell vizsgáltatniuk, ez legalább három hét, majd ezt követően tudunk továbblépni. Többször érdeklődtünk telefonon a forgalmazónál és az általuk megadott szervizben is, de hiába. December közepén a szerviztől kaptunk tájékoztatást, hogy hozzájuk csak 7-én került be a készülék, de még a karácsonyi ünnepek előtt javítva vissza is fogom kapni. December 20-án tájékoztattak, hogy a készülék elkészült, a vásárlás helyén át lehet venni. Elhoztuk a telefont, amely akkor be volt kapcsolva, látszólag működött, a szervizlap szerint a töltőcsatlakozón történt javítás, a tápfeszültség szabályzó volt rossz. Itthon a lemerült telefont töltőre tettük, és egy órán belül ismét működésképtelen lett, a hiba ugyan az, nem tölt, semmire nem reagál, bekapcsolni sem lehet. Ismét telefon, szerviz, forgalmazó. Állításuk szerint a megoldás az, hogy ismét bevizsgálják, és ismét javítják. Mindeközben a szerviz kizárólag az ott töltött időszakot hajlandó betudni annak az időnek, amit a telefon szervizben töltött, mivel nem az ő hibájuk, hogy a forgalmazó csak nyolc nap után küldte meg a készüléket, a jelen javítást illetően pedig a karácsonyi ünnepekre tekintettel január 7-ig egyáltalán nem tudja vállalni, a készülék csak ezt követően szállítható be hozzájuk és ha garanciát kizáró okot nem találnak, akkor tudnak érdemben foglalkozni vele. Eközben mind a forgalmazó, mind a szerviz megtagadta azt a kérésemet, hogy a korábban elvégzett javítást a termék garanciajegyén feltüntessék, a szerviz szerint nem szükséges, a forgalmazó szerint pedig ők ilyet nem "szoktak". Ebben az esetben (a készüléket még ma leadtuk a forgalmazónál ismételt javításra/cserére ) mi számít szervizben töltött időnek. Ugyanis a készülék november 30. óta nem használható, és nem értem, hogy miként érhet engem hátrány azért, mert a szerviz december 23-január 7 között zárva tart és nem tud a problémámmal foglalkozni.

torrente666 # e-mail 2016.12.15. 14:48

Tisztelt fórumozok!

Tavaly novemberébe vásároltam egy tabletet 2 év garanciával idén okt.-be nem vette fel a töltést elküldtem szervizbe alaplap csere történt visszaküldték nem kaptam róla semmiféle dokumentációt mit cseréltek stb. Kb. egy hónapot bírt ki majd ugyanez a tünet nem vette fel a töltést. Visszaküldtem majd a szervíz válasza ez lett:

A készülék USB csatlakozója fizikailag sérült,így csak garancián túli javítást tudunk felkínálni, alaplap csere ára munkadíjjal együtt bruttó 21500 Ft.

Mit tudnék tenni mert nálunk semmiféle mechanikai sérülést nem szenvedett két töltés között nem akart tölteni.
Elöre is köszönöm.
Szép napot.

Rexor # e-mail 2016.10.21. 15:52

Nem egyértelmű ez, de pénzvisszafizetésre akkor sem kötelezhető.

katonag #   2016.10.21. 15:23

Ez nem ilyen egyértelmű.

6:159. § [Kellékszavatossági jogok]
(2) Kellékszavatossági igénye alapján a jogosult választása szerint

  1. kijavítást vagy kicserélést igényelhet, kivéve, ha a választott kellékszavatossági jog teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek - másik kellékszavatossági igény teljesítésével összehasonlítva - aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatás hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát és a kellékszavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott érdeksérelmet;

Egy prémium márkánál szerintem erősen véleményes, hogy a vásárlás utáni gyakorlatilag azonnali javítást, még ha az jelentősen olcsóbb is a kötelezettnek, el kell-e fogadni csere helyett. De én laikus vagyok.

Rexor # e-mail 2016.10.21. 15:09

Ha ki lehet javítani nem kell kicserélniük.

illetékes elvtárs # e-mail 2016.10.21. 15:05

Egy nagyon drága csizma ügyében kérek tanácsot. Kb. 10 napja vettem az Office Shoesban, kb. 30 percet volt a lábamon, így derült ki, hogy szúr a cippzár.
Írtam a boltnak, megbeszéltük, hogy beviszem, megnézik.
A boltban visszakértem a pénzem, de nem adták, bevizsgálták a csizmát. Emailben értesítettek, hogy valóban hibás, és azt a döntést hozták, hogy javítják.
A cserét egyáltalán nem ajánlották fel.
írtam nekik, hogy ez egy prémium márka (Tommy Hilfiger), nem akarok javított terméket (mint írtam, 30 percet ha volt a lábamon). Ők azóta érdemben nem kommunikálnak velem.
Az emailben még azt is leírták, hogy NEM fogadják el a Békéltető testület döntését, magyarul, ha nem tetszik, mehetek bíróságra.
Valaki le tudná írni, hogy konkrétan mit kellene tennem? A bíróság megítéli nekem az ezzel kapcsolatos költségeket? Autókázások, kieső munkaidő, ügyvédi költség, illetékek, stb.?

Valóban el lehet adni egy olyan Tommy Hilfiger csizmát, amiben már az elején ki kell cserélni a cippzárt? Nem tudom mit fognak vele csinálni, vagy hogy javítják ki, de számomra nem fogadható el ez a megoldás.
Köszönöm előre is a segítséget.

m.n.zs. # e-mail 2016.10.20. 09:07

Kovacs Bela Sandor!

Gondoltam hogy ez a megoldas de kozben egyreszt abban remenykedtem hogy valakitol kapok tippet, valamilyen torvenyre hivatkozva , amit felhasznalhatnek arra hogy egy level kuldese utan esetleg jobb belatasra bírjam ezt az embert. Nem tartja elkepzelhetonek?
Nyilvan nem voltam eleg hatarozott vele szembe, es ezek alapjan joggal gondolhatja hogy annyiba hagyom a dolgot.Oszinten szolva torvenytisztelo ember leven nem szokasom belemenni az ilyen majdnem fekete munkaba se, de legyunk oszintek anyagilag mindig kedvezobbek ezek a dolgok. Soha nem kellett senkivel szembe feljelentest tennem, en se voltam meg bírosag elott. Ebben a dologban is az zavar leginkabb hogy milyen veszelyes helyzetet teremtett, azt feltetelezem ha tragedia tortent volna azert en lennek meghurcolva.
Tehat ez utan csak ugyved lehet a megoldas? PL. ado, vagy munkavedelmi szempontbol valami kifogastetel? Nincs ertelme?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.10.19. 16:18

Mit szeretnél?

www.kbs-ugyved.hu

m.n.zs. # e-mail 2016.10.19. 16:07

Tisztelt forumozok!

A kovetkezo gondomra keresek valami megoldast, jo lenne ha valaki segíteni tudna merre indulhatnek el.
Kozel 3 evvel ezelott szuleim sírjat egy mester emberrel felujitattam. Ez ev tavaszan mar lattam hogy komoly gondok vannak vele. Az alap es a keret szinte teljesen jo volt de az az elem ami a sírkovet tartotta, elkezdett hajolni, repedni, megnyilni, de ami a leginkabb aggasztott megdolt a sírko, fejfa. tavasszal ez a jo ember megnezte azt igerte kijavitja. En nem surgettem, ugy gondoltam jobb ha a megfelelo idopontban csinalja, ugy tudom ilyen esetben az idojaras is sok mindent befolyasol. Tobbszor hívtam igert ezt azt, turelmes voltam . Kb. +3 hete az ido alatt amig a csaladommal ott voltunk egy pillanatban ledolt a sirko. Azt ne mondjam milyen isteni szerencse hogy senki nem volt a kozvetlen kozeleben. Hívtam, azt mondta jon ........Ujra tobbszor hívtam mar a telefont fel sem veszi.Es feltetelezem tovabb gyartja a dolgokat, masok testi epseget is veszelyeztetve.
Azt gondolom ezt nem hagyhatom annyiba!
Sajnos szamla vagy barmi papír nincs a kezembe , de az hogy mennyire veszelyes helyzetet teremtett nem szeretnem ha kovetkezmenyek nelkul meguszna. Jol gondolom ?Van gondolatotok mit tehetnek?

habfarago # e-mail 2016.10.17. 12:18

Végül háromszor utasítottuk el a kereskedő "szakvéleményét" és követeltük a boltban az elutasítás alapjául szolgáló szakvélemény átadását.
Mivel ilyenje a boltnak nem volt (nyilván nem végeztették el a törvény által előírt minőség vizsgálatot), végül negyedszerre azzal fogadtak, hogy levásárolható a hibás termék ára.
Ezt nem fogadtuk el, közöltük hogy visszakérjük a pénzt és slussz. Vissza is fizették.
Csak azért írom ide, hogy ha valaki hasonló cipőbe lép, ne hagyja magát könnyen lerázni.

habfarago # e-mail 2016.09.12. 19:03

Üdvözlöm,

Egy országos hálózattal rendelkező cipőboltban vásároltunk egy cipőt, amely 3 hét utcai normál használat után több helyen is felfeslett, tulajdonképpen széthullott.

Reklamációnkra a cég saját hatáskörben megállapította, hogy a cipő nem rendeltetésszerűen volt használva és arrogáns hangú, válaszcímet nélkülöző emailben elutasította a csere igényünket. Egyben tájékoztatott, hogy békéltető testülethez fordulhatunk, de ők oda nem is jönnek el és nem is vetik alá magukat az ott esetleg születő döntésnek.

Mivel a cipőt semmilyen extrém terhelés nem érte, nyilvánvalóan a rossz minősége miatt ment szét. Ismét elmentem tehát az üzletbe és kértem, hogy a cipőt Kermivel vagy más megfelelő intézménnyel vizsgáltassák be, de ezt is megtagadták. (pedig amennyire tudom 6 hónapon belül kötelességük volna ) Amennyire látom tele a net a cég hasonló ügyeivel.
Meglehetősen bosszantó, hogy ez a cég teljes nyugalommal él vissza azzal, hogy a cipő értéke nem feltétlenül indokolja azt, hogy az ember perre menjen miatta.

Gondolkodom rajta, hogy megrendelem és kifizetem én a Kermi vizsgálatot és ha az én véleményemet támasztja alá, akkor elviszem az ügyet a békéltető testület elé is. A cég viszont már előre leírta, hogy ez őket nem befolyásolja, tehát a továbbiakban akkor perelnem kellene...
Vajon lehetne-e találni olyan ügyvédet, aki egy kedvező szakvélemény birtokában végig vinné ezt az ügyet és ráperelné a cégre a cipő és a bevizsgálás árát az én érdekemben, a saját - engem nem érdekel mekkora - tiszteletdíját meg a saját érdekében?

Köszönettel: SzZ

gyulko # e-mail 2016.04.11. 03:22

Tisztelt Szakértő!

Mobiltelefon szolgáltatatónál vásároltam készülékemet előfizetői szerződéssel egyetemben. 2016 Február 07. és 2016 Április 08. között három alkalommal került szervízbe a készülék, melyet ezen időtartam alatt nem is tudtam használni. Április 8.-án tájékoztattak, hogy a készüléken fődarabot cseréltek, így a készülékem újnak tekinthető. Természetesen a telefonra újraindult a 2 év jótállás. Április 9.-én ismét szervízbe kellet küldenem a készüléket. Érdeklődni szeretnék, hogy jelen esetben milyen jogaim vannak? Visszakérhetem a készülék vételárát vagy kérhetem a telefonom cseréjét bontatlan új készülére?
Ha a javított készülékre újraindul a 2 év szavatossági idő, viszont újra meghibásodik, akkor is van lehetőség visszakérni a vételárat? (Végülis a szolgáltató szemszögéből nézve egy teljesen "új" készüléket kaptam vissza.)

Előre is köszönöm válaszát,
Üdvözlettel: gyulko

Dante76 # e-mail 2016.01.11. 10:48

Üdvözletem!
2015.01.11-én vásároltam a Deichman áruházban egy ( nem is olcsó, 18000 Ft-os) téli cipőt. A cipőről a vásárláskor számlát kértem, mivel a munkáltatómnál a ruha pénz elszámolásához szükség van rá. A számla mellé blokkot is kaptam. A cipőre két év garanciát vállalt a kereskedő. Az idén télen vettem észre, hogy a talpai széttörtek, összesen két hónap használat után. Vissza vittem a boltba, és ott azt mondták, hogy mivel a termékről számlát is kaptam csak a számla ellenében cserélik ki a cipőt. A számláról másolatot nem készítettem, leadásra került a munkáltatónál. Azt mondták, ők a saját másolati példányukat nem kérik ki, azt azzal nekem kell rendelkezni. A blokkot nem fogadták el, mert arra tollal ráírták, hogy "Számla", és szerintük ezzel igazolták, hogy tudatták velem, hogy őrizzem meg a számlát, mert nem lesz érvényes a jótállás. A munkáltatómnál kb 20000 ember dolgozik, esély nincs rá, hogy kikeressék a számlám. Azt szeretném kérdezni, hogy valóban kell-e a jótálláshoz a számla, nem elég csak a blokk? Vagy ha abban tudnak segíteni, hogy milyen jogszabály rendelkezik erről, azt is megköszönöm.
Tisztelttel: D.I.

Szötyike # e-mail 2015.12.29. 13:55

Üdvözletem!
2015. februárjában vásároltunk egy gitárt. Első meghibásodása kb 4 hónap múlva következett be, amikor az egyik bund belelógott a húrba, ezáltal zörgő hangot adott a hangszer. (természetesen nem beállítási hiba volt, teszem hozzá itt még csak az üzletben próbálgatták "javítani" mert csak egy nyakbeállításról kaptunk papírt) visszakaptuk, majd ismét előjött ugyanott illetve egy másik bundnál a probléma. Ekkor ismét visszavittük ( itt már jelen volt az üzletvezető úr is, így komolyabban vették a problémát) elküldték szervízbe, ahol megállapították, hogy valóban hibás a hangszer, így megcsiszolták a fém részeket. Hazahoztuk, egy darabig megint jó volt, majd mikor a szokásos utánállítás következett (ezt a húrok feszítő hatása miatt muszáj igazítani) egy hozzáértő személy jelezte, hogy a gitár nyaka/fogólapja el van vetemedve. Így akár melyik irányból próbáljuk kompenzálni a tekeredést, valahol mindig bele fog érni a bund a húrba. Mivel a hiba nem egy adott bundnál van (sajnos ezt az elején még nem tudhattuk) így ha most megint visszavisszük, akkor jelezhetjük, hogy az előző hibák is erre vezethetők vissza? Illetve, lehetséges-e, hogy ez kimeríti a hibás teljesítés fogalmát? Mivel több gitárunk van (olcsóbb/drágább) egyformán tartjuk és használjuk őket, azoknak semmi bajuk, így még csak a nem rendeltetésszerű használatra sem tudják ráfogni. Milyen garanciális jogokkal élhetünk esetünkben? Válaszukat köszönöm.