Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Szavatosság, jótállás, garancia, fogyasztóvédelem

korom # e-mail 2013.03.20. 11:08

Köszönöm a választ. De ezek szerint sehova addig nem fordulhatok amig kész nincs a javítás ,csak utólag beperelhetem a kivitelezőt. A társasház valószínűleg nem fog még több pénzt erre kiadni, ugyanis neki kellene, az Ővé a kémény. Nekem meg már így is valószinűleg visszamondja a bank az erre a célre felvett kedvezményes kamatozásu felújítási hitelemet, mert már lassan a kért határidőhosszabbítás is lejár. A gázművek nem tudja esetleg sürgetni a vállalkozót, hiszen függőben van náluk egy át nem vett MEO kérelem. Komolyan ebből csak én a vétlen megrendelő jöhetek ki rosszul ?

guba" # e-mail 2013.03.20. 07:46

A hibát javíttassák ki mással, és a költségeket követelhetik a hibásan teljesítő vállalkozótól.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

korom # e-mail 2013.03.19. 15:08

Szeretnék kérni egy jogi segély !
Tavaly januárban megbíztuk az Ankoni Gáz kivitelezőt új kémény kialakítására/ezt a társasház fizette, mivel visszaáramlott az égéstermék és le kellett válnunk a gyüjtőkéményről/ és központi fűtés kialakítására. A munka hamar elkészült, viszont kiderült, hogy az árajánlatban nem szerepelt és így nem is készült MEO bejelentés a gázművek felé. A kivitelező szerint ezt nem mindig kérik. Mi laikusok azt hittük, hogy minden a szabályoknak megfelelően alakul a kivitelező mindent szabályosan végez. Végül is némi + pénzért elkészült a gázterv. Tavaly háromszor jött ki a gázművek szakembere és mindig más okkal nem vette át a munkát. Az utolsó alkalommal az volt a kifogás, hogy a gyüjtőkéményhez túl közel van az új füstelvezető kémény ami ezáltal korrodálhat.Már 6 hónapja csak sms-ben érem el a kivitelező vezetőjét, aki mindig igérte, hogy ekkor meg akkor jönnek.Végül tegnap azt írta, hogy nincs 150.000 Ft-ja arra,hogy a garanciális hibát kijavítsa, vagyis, hogy pár méterrel arréb készítsen egy új füstelvezetőt és nem tud időpontot adni nekem arra, hogy mikor is fogja elvégezni a munkát. Mit tehetünk? Forduljak a gázműekhez? Munka közben a gázóra plombáját is levágták, már félünk, hogy nehogy nekünk még ebből is bajunk legyen.Szóltam a közös képviselőnek, mivel a kémény ugye hozzájuk tartozik, Ők küldtek felszólító levelet, de nem reagált rá senki. Kérem segítsenek !

guba" # e-mail 2013.02.28. 18:55

Normál légköri nyomás mellett 100 fokon forr a víz. Ha nálad már 60 fokon, akkor vagy a hőmérőd rossz, vagy a Holdon laksz. :)

Valószínűleg a keringetéssel van gond, vagy egyszerűen rosszul van méretezve a rendszered.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

gzoly # e-mail 2013.02.28. 09:24

Üdv mindenkinek.
Olyan problémám volna hogy:vettem egy vízteres kandalló betétet!Az a probléma vele h egy bizonyos hő fokon 50-60 fok)már forralja a vizet.Elmentem a gyártóhoz a problémával és az volt válasza hogy több száz db-ot eladtak már és egyikkel sem volt probléma.Kb már ötször voltam ott de még arra sem hajlandóak hogy megnézzék!
Több fűtés szerelő volt már nálam de a rendszerrel nincs semmi gond!A sok alakítgatás már 80000 forintomat elvitte mert mindig mondtak valamit hogy lehet hogy az a baj meg ez baj de ez mind csak találgatás volt.A termék még augusztusig garanciális.Most mi tévő legyek??????

guba" # e-mail 2013.02.18. 19:52

Ha a kicserélt alkatrész a laptop egy jelentősebb részének minősül, akkor az érvényesíthetőség határideje a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik. Jogos az igényed.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Dina1 # e-mail 2013.02.17. 13:02

Üdvözlet! Egy kis segítséget szertnék kérni garancia ügyben.
Egy neves laptopgyártó márkaszervízéhez vittem el szamitogépemet, amin már gyári garancia nem volt. Megallapitottak a hibat, majd kemény 35eft-ért kicserélték a hibás alkatrészt. Kaptam fel éves garanciát a cserélt alkatrésze es mit hoz a véletlen, fel éven belül a laptopom megint nem működik. A hiba ugyanazon alkatrész meghibásodása. A szerviz mivel meg garancia időn belül voltam ingyen kicserélte az alkatrészt es boldogan használtam gépemet. Azonban pár napja gépem hasonló hibákat produlal, es vinnem vissza a szervizbe, de legutóbb felhívtak a figyelmem, hogy a mar egyszer garanciaban kicserélte alkatrészre nincs újabb garancia.
Lehetseges ez? Ennyi erovel a szerviz hasznalt alkatreszt is tehetett bele masodik alkalommal, mondvan ugy sem vallalnak ra garanciat ha elromlik.

Tudna valaki segíteni eligazodni, mi a jogos ill. Nem jogos jelen esetben?
Köszönettel.
Edina

peti1 # e-mail 2013.01.28. 17:10

Én most fogom visszaküldeni másodszor szervizbe szintén mikrofon problémával (visszhang, recsegés). Nekem is vissza küldték, hogy nincs baja a készüléknek! Ha visszadobják megint, akkor 2 után is mehet a csere kérés?

ObudaFan # e-mail 2013.01.27. 13:27

Ha tényleg háromszor vitted vissza és igazolható, hogy még mindig rossz, akkor kérhetsz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

isihawaii # e-mail 2013.01.27. 09:17

Kérdéssel fordulok hozzátok !
Karácsony előtt vettem egy dual sim-es mobiltelefont,sokáig nem tudtam használni mert recseg a mikrofonja és brutál módon visszhangzik a készülék.A lényeg,hogy ma vittem vissza 3X-ra a Tescoba és visszaküldik a telefont a szervizbe.Ők azt állitják,hogy leteszteltték és nincs baja a készüléknek.Persze több készülékkel kiprobltam és mindenki arra panaszkodott,hogy visszhangzik a készülék.A lényeg,hogy kérhetem-e a pénzvisszafizetést mert a készülékre igy már nem tartok igényt.Amióta megvan csak szervizben van ! Köszönöm Előre is !!

Kenderice #   2013.01.24. 17:14
peti1 # e-mail 2013.01.24. 17:02

Üdv
És akkor mit tudok csinálni? Küldözgessem addig vissza, amíg meg nem csinálják?

Kenderice #   2013.01.24. 16:18

A kérdésedre a válasz:
Van ilyen jogszabály, de nem 6 hónap, hanem 3 munkanap szerepel benne.

Kenderice

peti1 # e-mail 2013.01.24. 14:09

Üdv mindenkinek!

Egy olyan problémám van, hogy:
Tavaly Szeptemberben vásároltam egy mobiltelefont, ami most meghibásodott!
(mikrofon torzítása miatt a hívott fél számára érthetetlen volt a mondandóm)
Elküldtem szervizbe, garanciális javításra, ahonnan vissza küldték, hogy a tartós tesztek során az általam leírt hiba nem jelentkezett, ezért érdemi javítást nem végeztek!
Kézhezvételt követően próba! A hiba továbbra is fent áll!
Valahol olvastam, hogy ha 6 hónapon belül hibásodik meg egy termék, akkor kérhetem annak cseréjét, illetve ha ez nem lehetséges, akkor a vételár megtérítését!
Ez valóban így van?
HA igen, egy ide vonatkozó jogszabályt, szeretnék kérni, hogy az üzlet ne tudjon kifogással élni!

kocc # e-mail 2012.12.07. 18:34

Üdvözletem a fórum olvasóinak!
Sajnos egy problémám van amire nem találok választ a neten..
Vásároltam egy honlapon keresztülbutort,előre utalva mert már máskor is vásároltam tőllük.De közben más lett a tulaj,és most gondok voltak a minőséggel.és viszaküldtem a feladónak, ekkor derült ki hogy már más volt az eladó tulajdonos.Aki közben kölföldre költözött,Angliába.Ezt is akkor tudtam meg mikor vissza jött a csomag ,hogy elköltözött a címzettem.
A telefonja nem elérhető,az e-mailokra nem válaszol.a honlap megszünt..csak a bankszálaszám van meg amire utaltam ,de az sem az övé...

Közben keresgettem az eladót,de nem válaszol semilyen formában.
Bár az ujból visszaküldött csomagot áttvette,vagyis nincs jelenleg külföldön,de a címén senkit nem találni.
Szóval megint oda jutottam hogy újból kérdeznék..
Mivel csak a számlaszáma,tel száma,e-mail címe van meg,hogy miként tudmám a pénzemet megkapni tőlle.
Mit tudok tenni így ,hogy csak ezeket az adatokat tudom??Apeh?fogy.védők?bíróság,rendőrség??
Ki az aki ezen adatok szerint megtalálna,vagy legalább valami kézenfoghatót tudna tenni ez ügyben

Mit tudok tenni hogy a pénzemvissza kapjam??
Ha feljelentem(90eft)-ért külföldről is visszahozzák az eladót??

guba" # e-mail 2012.06.30. 10:18

Elmehet a rendőrségre, abból neked semmilyen.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

rozsika101 # e-mail 2012.06.29. 10:01

T Fórumozok.Eladtanam hogy a Teszveszen, egy csillárventilátort 3300ft-ért, uj,ujszerüként adtam el garanciát nem adtam,1 x mikor megvettem megpróbáltuk fekszerelni,de erös komoly felfüggesztés kelett hozzá,és emiatt nem tudtuk használni.A vevő mielött elvitte megmondtam neki 1 x felszereltük,a licithez képet is tettem fel azon is látszodott hogy uj és a felszerelés nyoma is látszodott Igy megvette,szakszerütlenül elvitte 90 cm átmérójü ventilátort,egy szobabicajjal együtt egy kisebb fajta kocsi csomagtartójába.Másnap mikor felakarta szereltetni elmondása szerint a villanyszerelő mestert megütötte az áram,a fia kórházba szállitotta,állitólag ottartották megfigyelésen.Kértem mondja meg kit hova szállitottak emiatt, hogy utána tudjak nézni mi is az igazság, nevet nem mondott,rögtön kártéritésrőpénzről beszél,rendör vejét emlegeti,azzal fenyeget,ha nem fizetek akkor feljelent, Ö is és a villanyszerelö is,leirta ha fizetek akkor nem.Álltólag elvitte a ventilátort szakszervizbe és ott azt mondták, hogy használva volt, valami vezeték meg volt sérülve.Haszálva nem volt, a vezeték pedig szállitás közben sérült meg szerintem.Ebböl ha elmegy a rendörségre milyen bajom lehet ez volna kérdésem Rózsika 101

szasko # e-mail 2009.12.17. 12:26

Köszönöm a bátorító szavakat!
Menet közben szerencsével visszaadták a pénzem. Amíg a telefonban egy hölggyel beszélgettem, ma egy úrhoz volt szerencsém, aki nekem kedvezően nyilatkozott a problémámmal kapcsolatban.
Az hogy nem kötelezhetnek a levásárlásra, igen értékes információ a jövőre nézve! Köszönöm!
Mint ahogy a linket is, amit elmentettem!

Üdvözlettel!
szasko

guba # e-mail 2009.12.17. 10:33

A megfelelőség értékelése
13. § Azok a termékek, amelyekre vonatkozóan jogszabály megfelelőségértékelési kötelezettséget ír elő, csak az előírt mód szerinti megfelelőségi tanúsítvánnyal, megfelelőségi nyilatkozattal, illetve megfelelőségi jelöléssel együtt forgalmazhatók.

A megfelelőségi tanúsítvány a megfelelőségértékelést végző szervezet által kiadott dokumentum, a megfelelőségi nyilatkozat a gyártó által a termék megfelelősége tekintetében tett nyilatkozat, a megfelelőségi jelölés pedig a 93/465/EGK tanácsi határozat szerinti CE-jelölés, mely azt szimbolizálja, hogy a termék megfelel a gyártókat terhelő, a termékre vonatkozó összes kötelezettségnek az elhelyezését előíró közösségi irányelvek értelmében.

Ha azt hajlandók írásba adni, hogy a terméket visszavennék, de csak levásárlási lehetőséget biztosítanának, azzal már mindenképpen előrébb vagy, mert ezek szerint a minőségi kifogásaidat nem vitatják, erre nézve a későbbiekben nem kell bizonyítást lefolytatni. Természetesen, nem kötelezhetnek arra, hogy levásároljad.

végrehajtó1 # e-mail 2009.12.17. 07:46

Nem reklám célból de itt mindenre választ kapsz:

http://www.panaszfal.hu/

szasko # e-mail 2009.12.17. 03:26

Tiszteletem!
Sziasztok!
Remélem ez az én topicom és nem kell újat nyitnom. Ide szeretnék egy kérdést feltenni és várom a reakciókat, hátha kapok valakitől segítséget.
December 15-én elindultam vásárolni egy kabátot magamnak. Találtam egy megfelelő stílusút magamnak egy Pull & Bear áruházban. Szerencsére volt a méretemben kettő, mert az egyiknek egy furcsa, fehér feslésszerű foltot találtam a jobb zsebénél. A kabát fekete. Megvettem, majd itthon vettem észre hogy található a jobb újánál a - csukló alatt - egy ugyanolyan folt. Jobban átnézve a kabátban levő „Caution” bilétát azt olvashatjuk, hogy anyaga veszíthet színéből és színezhet más ruhákat tisztítás során. Ez magyarul is fel van tüntetve. Jobban átvizsgálva, maga az kabát anyaga látható, ami eredetileg fehér, csak be van a külseje festve feketére. Ezt láttam a másik kabát zsebénél is csak nem jöttem rá ott.
Kép: http://href.hu/x/awat
December 16-án felhívtam őket - mert dolgoztam- és megkérdeztem, hogy a kabátomat visszaadhatnám-e mert nekem ez így nem kell. A válaszuk az volt, hogy az árát 19990Ft. levásárolhatom náluk. Igen, ám de én nem akarok ott vásásrolni, mert stílusban csak ez az egy fazon tetszett és nincs is több kabátjuk, csak dzsekijük.
December 17-én bemegyek személyesen. Most a problémám az, hogy van-e jogalapom visszakövetelni a pénzem, mert a kabátok minősége szerintem nem a megfelelő? Illetve el kell –e fogadom, a levásárlási ajánlatot a cégtől? Van-e jogom kérni tőlük igazolást, hogy nem akarják visszaadni a pénzem, amivel esetleg mehetek a fogyasztóvédelemhez? Egyáltalán, milyen jogom van és mit tehetek?
Abszolút nem vagyok képben ilyen dolgokban, és mint kiderült tanácsért jöttem ide, nem pedig tanítani.
Tud valaki esetleg felvilágosítást adni ez ügyben?

Köszönettel!
szasko

_Wasp_ # e-mail 2009.12.08. 20:23

nos odáig jutottam el én is, hogy a bíróság egyedileg eldönti :)

viszont érdekelne pár vélemény, hogy milyen szempontokat milyen súllyal vesz figyelembe - akár a konkrét esetben is. (nem szívesen fizetném ki egy vesztett per költségét)

Biztos van BH erre, de én nem találtam....

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

guba # e-mail 2009.12.08. 20:07

A szolgáltatások egyenértékűségének elve alapján teljes árért teljes értékű dolog jár. Ezért elsősorban a jogosult érdekei felől kell közelíteni, amikor a bíróság eldönti, hogy adott esetben mi számít megfelelő határidőnek, vagy jelentős kényelmetlenségnek. Ez nyilván egyedi elbírálást igényel, és függ a dolog tulajdonságaitól, és a jogosult által elvárható rendeltetésétől, tehát nem hiszem, hogy általános érvénnyel ki lehetne jelenteni, hogy ez ennyi, vagy annyi nap, vagy hét.
Szerintem nyugodtan jelentsd be az elállást, és indokold meg, hogy miért érzed úgy, hogy jelentős érdeksérelem, kellemetlenség, vagy kár érne, ha tovább várnál.

_Wasp_ # e-mail 2009.12.08. 18:11

arra várnék igazából választ, hogy kb. mi az a határ, amikor a bíróság már vita esetén azt mondja, hogy a további várakozás a kijavításra indokolatlan, és ezért nem elvárható, tehát a szerződéstől elállás jogszerű volt.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

guba # e-mail 2009.12.08. 18:04

A jogi problémák abból szoktak adódni, hogy "ők azt mondják", "mi meg ezt mondjuk". Ha neked jó ez a válasz, akkor várd ki a végét. (segítő kérdés: És akinek csak egy számítógépe van?) Gondolom, most nem arra vársz választ, hogy egy szavatossági jogvitának mi a rendes elintézési módja.