Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


tulajdonjog megszerzése elbirtoklás útján

Immaculata # e-mail 2015.11.19. 10:03

Az árverési vevőnek sincs. Addig amíg a tagadás nincs alátámasztva, én sem érvelek.

groszfater@gmail.com # e-mail 2015.11.19. 10:03

. Ebben teljesen igaza van!

Igen, ebben igaza van !

groszfater@gmail.com # e-mail 2015.11.19. 09:40

De, Van!

Immaculata # e-mail 2015.11.19. 08:43

Nincs kockázat!

groszfater@gmail.com # e-mail 2015.11.19. 07:52

de van!

Immaculata # e-mail 2015.11.19. 06:21

nincs kockázat

runningman # e-mail 2015.11.19. 03:07

Árverésen szeretnék megvenni egy területet. A földhivatal szerint a tulajdonos, telek mérete, helye, jogok, terhek, stb stimmelnek. Mikor kimentem megnézni, azt láttam, hogy kb felét a területnek más használja (kaszálja), hevenyészetten el is van kerítve.

Ha megveszem az ingatlant, elbirtokolhatja -e az aki most használja, feltéve, hogy ő használta az utóbbi 20-25 évben? (Ezt nem tudom, de van rá egy kis esély.)

Az elbirtoklást nem jelentette be sehová, én ellenérték fejében szereznék tulajdonjogot, de nem találom sehol azt a régi ptk-s szabályt amit ebben a fórumban is írtatok, hogy

"121. § (5) bek.
Ha az elbirtokló a tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba nem jegyezteti be, a tulajdonszerzésre nem hivatkozhat azzal szemben, aki az ingatlanon az ingatlan-nyilvántartásban bízva ellenérték fejében jogot szerzett."

Van valami megoldás, vagy totál kockázat az egész?

groszfater@gmail.com # e-mail 2015.11.03. 19:33

Egyik álláspont szerint az elbirtoklás,
mint eredeti szerzésmód, jellegéből adódóan
megszünteti valamennyi, még korábbi tulajdonost
érintő jogokat, bejegyzéseket. Az elbirtoklás
folytán bejegyzett tulajdonjog tartalma
független a korábbi tulajdonjogtól, azt
nem terhelik a korábbi tulajdonjog korlátai,
így a bíróság erre irányuló kereseti kérelem
alapján és terhek jogosultjainak perben állása
esetén e jogok törléséről is rendelkezhet.11

Immaculata # e-mail 2015.11.03. 18:08

remarque
Ha az elbirtoklás megelőzi a végrehajtási jog bejegyzését, akkor végrehajtási tehertől mentesen, ha az elbirtoklás csak a végrehajtási jog bejegyzése után következett be, teherrel lehet elbirtokolni.
Ugyanígy van az özvegyi haszonélvezeti jogra.

ObudaFan # e-mail 2015.11.03. 17:58

Egyébként is a teljes keresetlevelet látni kellene a véleményalkotáshoz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

lajcsó # e-mail 2015.11.03. 16:23

Ügyvédeknek nem lenne etikus másik kolléga munkájáról véleményt alkotni.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

remarque # e-mail 2015.11.03. 16:07

Tisztelt Fórumozók,

segítséget kérnék az alábbi ügyben. Elbirtoklás iránt nyújtottam be jogi képviselő útján keresetet a bíróságra, termőföldről van szó. A keresetlevélben az ügyvéd a teherlapon lévő özvegyi jogosultat, végrehajtási jog jogosultat "tűrésre kérte kötelezni". Ez rendben van így? Teherrel együtt kapom meg az elbirtokolt ingatlant? Nem eredeti szerzésmód az elbirtoklás? Hogy kellett volna kérnie a keresetben?

Köszönöm segítő válaszaikat.

István

Miskolczi Sándor # e-mail 2014.05.08. 11:58

Tisztelt Hozzáértők!
A segítségüket szeretném kérni. Édesanyám őstermelő és idén szerettük volna az édesapám tulajdonában lévő, számára már TSZ-esítés után vagy 20 éve kimért 1,1 hektáros szántót szívességi földhasználat címén megművelni, illetve az egységes támogatást ez alapján megigényelni. De a Földhivatalban kiderült, hogy nem 1/1-es, kizárólagos tulajdonos édesapám, hanem osztatlan közös tulajdonban van, másik 4 személlyel egyetemben osztoznak adott arányban a földön.
Szeretnénk elbirtokolni a másik 4 személytől a területet, mivel eddig önerőből ugyan, de folyamatosan műveltük és rendben tartottuk az egész területet 1993 tavaszától.
A kérdésem, hogy milyen jogi feltételei vannak az elbirtoklásnak, illetve milyen buktatói lehetnek, meg tudják-e akadályozni esetleg a többi tulajdonostárs (akiket megjegyzem még életemben sem láttam a területen, nem is ismerjük őket)?
A Földhivatal azzal érvelt, hogy nem apám a teljes jogú tulajdonos, mert nem volt annyi aranykoronája, amennyibe a föld került. Ennek ellenére a földmérés anno az egész területre történt..Szóval itt érzek egy kis zavart az erőben..

Üdvözlettel:Miskolczi Sándor, Abony

ObudaFan # e-mail 2013.12.16. 13:33

Valószínűleg a törlés után el kell telnie a 15 évnek. Ha a haszonélvező jogán használtad, akkor biztos, de ennek hiányában is könnyen lehet, hogy az ingatlannal való rendelkezés eredménye volt maga a törlés.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.12.16. 13:15

Úgy érted, az özvegyi jog jogosultjának a jogán használtad az ingatlant?

www.kbs-ugyved.hu

vali63 # e-mail 2013.12.15. 12:36

Tisztelt Fórumozó Szakértők!

Külterületről van szó, amelyről 2009-ben törölték az özvegyi jogot! A terület mostohatestvéreim tulajdonában van, papíron!A kimérés óta senki nem tartott igényt rá kb. 19 éve. A földterületet azóta én gondozom és használom. Az lenne a kérdésem, hogy az özvegyi jog törlése után mennyi időnek kell eltelni, hogy a földterülettel kapcsolatosan elbirtoklási eljárást indíthassak?
Válaszukat előre is köszönöm!

kanyar # e-mail 2013.10.06. 17:20

Tisztelt Szakértők!

Nagyszüleim 1937-től 1975-ig használtak egy olyan földterületet, amelynek rajtuk kívül a tulajdoni lap szerint több mint 10 tulajdonosa volt. Ezek egy része rokonuké /testvér/ volt, egy része - 1945 után - kitelepítések miatt az állam tulajdonába került, más tulajdonosok kivándoroltak és elérhetetlenek. De idegenek /nem rokon/ is voltak a tulajdonosok között. 1974-75-ben nagyszüleim meghaltak.Kérdésem az, hogy azalatt a közel negyven év alatt, amíg ezt a területet használták elbirtokolták-e, illetve különösen az államtól lehetett-e elbirtokolni? A használatot iratokkal nem, de még élő tanukkal tudjuk bizonyítani. Amennyiben elbirtokolták, vagy elbirtokolhatták gyermekeik örökölték e a területet. Az általuk használt terület megosztható.

Válaszukat előre is köszönöm!

Gamer07 # e-mail 2013.09.01. 15:20

Tisztelt Fórumozó Szakértők!

Az egyik ismerősöm kb. 20 éve művel egy földterületet, amelynek nem ő a tulajdonosa. A tulajdonos nem használta a földet, nem is jelentkezett, egyértelműen nem tart igényt a szóban forgó ingatlanra. Ellenben az ismerősöm szeretné elbirtoklás útján megszerezni az adott földterület tulajdonjogát.
Ezek után azt szeretném kérdezni, hogy milyen jogi lépéseket tanácsolnak annak érdekében, hogy ténylegesen is megszerzésre kerüljön a földterület tulajdonjoga?

Gondolom először az illetékes földhivatalba szükséges bemenni, hogy tisztázódjon a tulajdonjog kérdése. És annak függvényében kell eldönteni, hogy van-e értelme bírósághoz fordulni a tulajdonjog elbirtoklással történő megszerzésének bejegyzése iránt...?

Elnézést, ha butaságokat kérdezek vagy írok, de abszolút laikusként próbálok halászni a zavarosban, jelen esetben a jogszabályi rendelkezések világában...:)

boken # e-mail 2013.08.29. 11:56

Köszönöm szépen mindenkinek a tanácsokat,úgy látom még egy darabig használni fogom a telket,árra rákérdezek de sok mindent nem remélek,ha nem kellene a villany akkor nem is zavarna az egész.

lajcsó # e-mail 2013.08.29. 08:42

Ha olyan kedvezőtlen fekvésű az ingatlan akkor lehet, hogy olcsón meg tudjátok vásárolni. Szerintem ebbe az irányba kellene lépéseket tenni. Az elbirtoklás tényére hivatkozva tulajdon szerezni elég macerás, főleg úgy ha az önkormányzat vitatni fogja az elbirtoklást.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

ObudaFan # e-mail 2013.08.29. 08:05

Azért az ennél jóval több körülménytől függ, hogy elbirtoklás történt-e.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

pistapapa # e-mail 2013.08.28. 17:41

boken
ÓbudaFan
Ezekhez kapcsolódna:
Tudomásom szerint közösségi tulajdonban lévő ingatlan nem birtokolható el. Változhatott ez a szabály?
Az önkormányzat is közsség lenne

pistapapa # e-mail 2013.08.28. 17:32

Tisztelt Szakértők!
3 éve szomszédainkkal együtt megvettük külterületi telkeink végében lévő gyep minősitésű ingatlant. A vásárlás úgy jöhetett létre, hogy a tejes ingatlant meg kellett vásárolni. Szomszédaink akkorát vásároltak, ami hozzácsatolható saját ingatlanukhoz, magam is hozzácsatoltattam a saját telkemmel határos rész, de maradt 500 nm, amit nem tudtunk más ingatlanhoz, mint az önkormányzat "út minősítésű" területéhez csatoltatni. Az önkormányzatnak nincs szüksége erre a területre, hozzájárult, hogy műveljem tetszésem szerint, sajátként, s ha egyszer egy szomszéd részéről vételi szándék lenne rá, a ráeső vételárat megkaphatom. Az önkormányzati útnál társtulajdonosként nem szerepelek a tul. lapon, de semminemű lemondó nyiltkozatot nem tettem az úthoz csatolt területemről. Kérdésem: nagyobb költségű földmunka tereprendezés lenne indokolt a területen, de csak akkor költenék rá, ha tudnám bizonyítani később is, hogy valmiféle jogot formálhatok erre a területre.

boken # e-mail 2013.08.28. 15:17

Tisztelt ObudaFan.
Köszönöm,az hogy 15 éve oda járunk kora tavasztól késő őszig,néha hetekig lakunk kint(van egy faház a telken)az minek minősül?Bocs a sok kérdésért de tényleg úgy szeretnénk neki vágni ha van értelme,mert valószínűleg a következő 20-30 évben sem fog az önkormányzat semmit csinálni a telken,sőt körülöttünk egyre több telek jut ilyen sorsra.viszont idáig nem használtuk a villanyt pl,és most már az is aktuális lenne,de a számlát is valahová be kell fizetni,tehát ezért szeretném pl ha inkább a nevünkön legyen.

ObudaFan # e-mail 2013.08.28. 15:09

boken

A bíróságtól lehet kérni, hogy állapítsa meg az elbirtoklást, és keresse meg a földhivatalt a tulajdonjogotok bejegyzése iránt. 30M Ft alatti érték alatt a jogi képviselet nem kötelező. De ajánlani ajánlott, már annak az eldöntéséhez is, hogy érdemes-e elindítani a pert. Az elbirtoklásnak ugyanis nem a 15 évi gondozás, hanem a 15 évi sajátkénti használat a feltétele, ami nagyon nem ugyanaz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/