Albérleti gondok


melós33 # 2012.03.01. 13:43

Szeretnék segítséget kérni!
Albérlőm nagy összegű bérleti díj + közüzemi tartozást halmozott fel. A tartozás elismeréséről ügyvéd előtt megállapodást írtunk alá. Sajnos a meglévő tartozást nem kezdte el törleszteni és jelenlegi lakbérrel ismét hátralékba került. Hogyan tudom őt mielőbb kitenni az albérletből? Felszólító levelet már küldtem, most feladtam a felmondó levelet is. Így még sajnos (15-16nap kézbesítés + 8 nap a kiköltözésre)23-24 napig az ingatlanban maradhat. Hogyan érhetem el, hogy az ingóságait (bútorok, hűtő, mosógép) ne vigye el amíg a tartozását nem rendezi. Sajnos vállalkozó. Nem tudom, hogy van e folyószámlája, rendszeres jövedelme vagy ingatlantulajdona?

melós33 # 2012.03.01. 13:42

Szeretnék segítséget kérni!
Albérlőm nagy összegű bérleti díj + közüzemi tartozást halmozott fel. A tartozás elismeréséről ügyvéd előtt megállapodást írtunk alá. Sajnos a meglévő tartozást nem kezdte el törleszteni és jelenlegi lakbérrel ismét hátralékba került. Hogyan tudom őt mielőbb kitenni az albérletből? Felszólító levelet már küldtem, most feladtam a felmondó levelet is. Így még sajnos (15-16nap kézbesítés + 8 nap a kiköltözésre)23-24 napig az ingatlanban maradhat. Hogyan érhetem el, hogy az ingóságait (bútorok, hűtő, mosógép) ne vigye el amíg a tartozását nem rendezi. Sajnos vállalkozó. Nem tudom, hogy van e folyószámlája, rendszeres jövedelme vagy ingatlantulajdona?

manoka01 # 2012.01.17. 20:46

Tisztelt szakértő!
Nemrégiben kiköltöztünk a párommal és két gyermekemmel egy majdnem fűtés nélküli csótányokkal teli albérletből jelzem a legkissebb gyerek 5hónapos egyszerűen már lakhatatlan volt a lakás az utolsó rezsit és lakbért nem fizettem ki.A főbérlő pereskedni akar úgy hogy az idő alatt be sem voltunk jelentve abba a lakásba szerződést sem írtunk.Érdekelne hogy lehet e ebből valami problémám mit tud tenni?válaszát elölre is köszönöm


Tisztelt szakért?!
Nemrégiben kiköltöztünk a párommal és két gyermekemmel egy majdnem f?tés nélküli csótányokkal teli albérletb?l jelzem a leg

Pistuko # 2012.01.03. 19:20

Tisztelt Szakértők!

A következő problémával fordulok Önökhöz segítségért:
Nagyanyám - évek óta idősek otthonában él, és én vagyok a meghatalmazott, hivatalos ügyintézője - 1/1 tulajdonú családi házába az ő írásos beleegyezésével egy bérlő család költözött néhány hónappal ezelőtt. Az albérlők mindig is csúsztak a fizetéssel, de mostanra fajult el fizetésképtelenségig a helyzet. A férfi néhány havonta végez alkalmi munkát, a bőven középkorú asszony pedig amint lehetett teherbe esett, így már hónapok óta ő sem dolgozik.
Írtunk egy bérleti szerződést, amely világosan tartalmazza az ott tartózkodás feltételeit, de az eltelt néhány hónap alatt adót még nem fizettem utánuk. A közművek már kikapcsolással fenyegetnek. Tartoznak több havi bérleti díjjal, és a rezsivel egyaránt, egyelőre közel 100e Ft értékben, de ez az összeg télre való tekintettel csak növekedni fog, méghozzá rohamosan.

Kérdéseim a következők:

  • érdemes-e átíratni az ő nevükre a közműveket, hogy rajtuk hajtsák be a tartozást, vagy a bíróság mindenképp eljár a tulajdonossal szemben, ha nincs rendezve a díjelmaradás
  • ha az adóhivatalban bejelentem őket, elmarasztalhatnak-e azért, amiért eddig nem tettem ezt meg, illetve előrébb visz-e ez a kiköltöztetésükben
  • milyen módon tudnám őket a lehető leghamarabb eltávolítani legálisan a lakásból,
  • érvényes-e ilyenkor is a kilakoltatási moratórium, illetve mi a teendő, ha újszülött érkezik most a családjukba, nehezíti-e a helyzetet?

    Előre is köszönöm segítő válaszukat.

Fiamm # 2012.01.01. 16:58

Tisztelt Szakértők!
Mi történik a határozott idejű bérlővel ha a bérbeadó tulajdoni jogviszonya megszűnik a lakás fölött?

NémaBob # 2011.12.27. 18:09

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, mivel a lakásom bérlői nem fizetik a szerződésünk által megállapított költségeket. (Pl. fizetés időpontjához- minden hónap 8-a -ők maguk ragaszkodtak).
Megengedtük, hogy bejelentkezzenek a lakásba, bár a szerződésünkben ezzel kapcsolatban nincs kikötés.
Megfogalmaztunk egy írásbeli figyelmeztetést, melyben kilátásba helyeztük az azonnali felmondást, melytől végül eltekintettünk, mivel a bérlőink írásban tettek ígéretet a tartozás rendezésére....A tartozás kb. felét egyenlítették az akkor kikötött időpontig, azóta újból csak hitegetnek...
Kérdéseim a következők:
Kijelenthetem őket az ingatlanból?
Milyen eszközökkel élhetek?
Az általunk megfogalmazott felszólítás kötelezheti őket?
Kötelezi őket az általuk írásban tett fizetési ígéret?

A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!

ObudaFan # 2011.11.03. 12:52

A gyámhatóságot fel lehet hívni, hogy számoltassa el a gondnokot.

Katuskata # 2011.11.03. 11:54

Tisztelt Szakértők!

Ismételten a segítségükre lenne szükségem. Néhány hozzászólással ezelőtt (2011.11.15-i) tanácsuknak megfelelően megkerestem a helyi önkormányzatot. Ismerős intézte a dolgokat, ezért nagyon gyorsan sikerült megtudnom, hogy a férjem jelentős tulajdoni hányadú ingatlanát bérlik. A bérlők a sógorommal kötöttek bérleti szerződést még apósam életében. A sógorom volt az após gondnoka, tehát elvileg lehet szabályos is az eljárás. A bérlők a sógornak azóta is pontosan fizetnek. Csakhogy mi abból az összegből, amit bérleti díjként felvesz, soha nem láttunk egy fillért sem. Úgy tudom, neki apóso halála után el kellett volna számolnia az örökösök felé, amire természetesen nem hajlandó. Elviekben az is lehet, hogy valóban nem illet meg egyetlen forint sem, mert tartozásunk áll fenn a sógornak, de az is lehet, jelentős összeget vett ki a zsebünkből. Tekintettel arra, hogy a sógor nem hajlandó szóba állni velünk, vele nem tudom rendezni a kérdést.
Mit javasolnak, mit tegyek annak érdekében, hogy tisztán lássam a helyzetünket.
Nagyon szépen köszönöm segítségüket.

ObudaFan # 2011.10.21. 15:01

Vannak a végrehajtás alól mentes vagyontárgyak, de azokat leszámítva igen.

alinda2 # 2011.10.21. 07:13

Köszönöm a választ!
Az érdekelne, hogy a "van miből" az mit jelent? Ha nincs pénze, akkor tárgyi eszközöket, az utolsó "lyukas zoknit" (képletesen értem)?

ObudaFan # 2011.10.21. 07:07

Ha van miből végrehajtani, akkor végrehajtják.

alinda2 # 2011.10.21. 06:57

Pár hozzászólással ezelőtt érdeklődtem, nem fizető bérlővel kapcsolatban. Arra az elhatározásra jutottam, hogy közjegyzőnél nyújtok be fizetési meghagyás iránti kérelmet.
Úgy tudom, hogy ha átveszi és nem "fellebbez", vagy pl. kétszeri kézbesítés után sem veszi át, vagy nem keresi (=átvettnek minősül), akkor jogilag behajtható rajta a tartozása.
Kérdésem: Mindenképpen behajtják rajta? Hogyan? Ha nem fizet, levonják a munkabéréből, munkanélküli ellátásából, elviszik az értéktárgyait, jelzálogot tesznek a lakására? Az érdekelne, hogy ha jogerős ítélet van, akkor az anyagi helyzetétől függetlenül behajtható-e vagy ha nem fizet, megússza.

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2011.10.17. 20:31

Ha nem tudod fizetni a bérleti díjat, akkor természetesen igen. A helyi önkormányzattól megpróbálhatsz segítséget kérni.

redsea # 2011.10.17. 20:06

Érdemes más albérletet keresni.

nikoca23 # 2011.10.17. 16:57

Sürgösen segítség kellene!!
Albérlőként lakunk mostani lakásban,egy sajnálatos baleset miatt nem tudunk fizetni két gyermekkel béreljük. A főbérlő ma este kijelentette,h november 1-jén költőzzünk ki de sajnos ez jelenleg eléggé kilátástalan! A kérdésem az lenne kirakhatnak az utcára a két gyermekünkkel????

ObudaFan # 2011.10.17. 09:40

Ha nem megy ki, akkor perben lehet a lakás kiürítésére kötelezni, ez tény. Más kérdés, hogy erre az időre is lehet tőle használati díjat követelni. Az ingatlanban tartott ingóságaira pedig törvényes zálogjoga van a bérbeadónak.

special # 2011.10.16. 23:04

Tisztelt fórumozók,
a segítségüket szeretném kérni, egy albérletet kiadó ismerősömnek.
Arról van szó, hogy kiadta a lakását, de az albérlők (anya, apa+két gyerek) elég hektikusan fizet, sőt a rezsiköltségek sincsenek befizetve. A szerződés szerint, ha nincs rendesen fizetve a lakbér vagy a rezsi, akkor felmondhat az albérlőnek, de egy ismerősöm szerint, ha nem akar elmenni onnan, akkor joga van maradni, függetlenül attól, hogy nem fizet. Mi az igazság? Valóban lakhat abban a lakásban úgy, hogy nem fizet? Van valami legális, nem évekig tartó pereskedésmentes lehetőség arra, hogy kirakja őket?

Köszönettel,
Ildkó

ObudaFan # 2011.10.15. 12:10

Ha a jegyzőtől birtokvédelmet kérsz, nyilván elő fog kerülni a bérleti szerződés, ha van ilyen.

Katuskata # 2011.10.15. 11:26

Tisztelt Fórumozók!

Segítségeteket kérem problémám megoldásában.

Idén tavasszal örököltem egy ingatlant. Jelenleg a tulajdoni hányadom 5/8 arány.
Az ingatlant az elhúnyt tulajdonos gondnoka bérbe adta még a sajnálatos elhalálozás előtt. Nekem már ekkor is volt részem az ingatlanban (1/8 rész), azonban a tulajdoni hányadomat haszonélvezeti jog terhelte. Ezért úgy gondolom a gondnok teljesen jogszerűen járt el akkor, amikor engem sem meg nem kérdezett, sem nem értesített a hasznosítás tényéről. (A bérbeadásról egyébként a hasznosított ingatlan szomszédaitól kaptam tájékoztatást.)
Az ingatlanba sem az örökhagyó halála előtt, sem azóta bemenni sem tudok. Kértem a rendőrség segítségét még a bérbeadás tudomásomra jutásakor, hogy a tulajdonomat meg tudjam közelíteni, tekintettel arra, hogy nevezett ingatlan hivatalosan állandó lakhelyem, és ott használati tárgyaim is voltak, aminek hozzáférhetősége számomra a bérbeadással megszűnt. A rendőrségtől azt a választ kaptam, hogy nekik ehhez semmi közük nincs.

A helyzet sajnos azóta semmit nem változott. Nem tudom, hogy ki, milyen feltételekkel használja a tulajdonomat (ingatlant és ingóságaimat egyaránt), a használatért fizet-e valakinek valamit, van-e bérleti szerződés, ha igen, milyen tartalommal, és még sorolhatnám kérdéseimet.
A volt gondnok, aki egyben tulajdonos társam is, nem hajlandó semmilyen felvilágosítást adni, a személyes találkozás elől kitér, telefonomat nem veszi fel, levélben történő megkeresés is eredménytelen. A bérlőt szintén nem tudom elérni, illetve abban sem vagyok egészen biztos, hogy egyáltalán van még bérlő.

Kérdésem, mit lehet ilyen helyzetben cselekedni úgy, hogy ne tegyek semmi olyat, ami jogszabály ellenes? Kitől kell egyáltalán követelnem azt, hogy az ingatlanomba legalább bejuthassak, illetve tudomást szerezzek arról, valóban laknak-e a tulajdonomban. Azt hiszem az nem elvárható, hogy a nap 24 órájában "őrködjem", azt figyelve, vajon használja-e valaki a tulajdonomat. A lakás feltörésének gondolatát pedig alapból elvetem, mivel ha még lakja valaki az ingatlant, nem szeretnék még kellemetlenebb helyzetbe kerülni, mint amiben most vagyok.

Várom szíves segítségeteket!

végrehajtó1 # 2011.10.11. 15:18

A közjegyzői díjakat és az egyéb ez ügyben felmerülő költségeket át tudom hárítani az adós bérlőre? Hogyan?

igen.Ha behajtották rajta.

alinda2 # 2011.10.11. 14:31

Köszönöm a választ!
A lentebb felsorolt hiányosságokból nem származhat hátrányom? Nem szeretném, hogy még a végén én járjak pórul ezek miatt (pl. hogy még nem fizettem be utána az adót).
A közjegyzői díjakat és az egyéb ez ügyben felmerülő költségeket át tudom hárítani az adós bérlőre? Hogyan?

hunfrakk # 2011.10.08. 20:37

ügyvéd nélkül is meg lehet csinálni

bármely közjegyzőnél fizetési meghagyás iránti kérelmet kell benyújtani bérlők ellen

(díj ellenében)

alinda2 # 2011.10.08. 19:20

Kedves Fórumozók!

Problémám a következő. Lakásbérlőnk nem fizet egy ideje, kb. 150.000 Ft-tal tartozik (bérleti díj, rezsi). Már kiköltözött a lakásból, de ezt a tartozását nem hajlandó rendezni.
Írtunk lakásbérleti szerződést, ügyvéd nélkül. Az ő példányáról hiányzik az egyik bérbeadó aláírása és a két tanú - a miénken rajta van - ez nem tudom, mennyire fontos.
A szerződésben benne van, hogy egyúttal átadja az első havi bérleti díjat, ezt aláírásunkkal nyugtáztuk. A további 3 hónap bérleti díjat nem fizette ki.
Adót még nem fizettünk utána, nincs erre külön kiváltott adószámunk, se számlatömbünk, úgy tudom, elég jövő májusban, az éves adóbevalláskor befizetni.

Kérdésem, hogy mindezek ismeretében van-e jogalapunk arra hogy ügyvédet fogadjunk, és behajtsuk rajta a tartozását!

Köszönettel: alinda

pazs # 2011.10.04. 09:23

Casablanca: azért ezt így nem mondanám... de a lényeg szerinted is ugyanaz: ha egyszer szívességi lakáshasználat, akkor nem kérhető bérleti díj.

C a s a b l a n c a # 2011.10.04. 09:17

Van írásos bérleti szerződés vagy nincs?
Ha nincs a bérleti jogviszonyról írás, akkor miről beszélünk???

Van a szívességi lakáshasználatról (qvázi ingyenes lakhatásról) okirat?
Ha van - ha nincs, akkor megint miről beszélünk???

Nincs mit bizonyítani, mivel senkit nem érdekli az, hogy szóban mit mondtatok egymásnak négyszemközt. (Az, hogy milyen a hozzátartozói/rokoni viszony köztetek, az jelen ügyben indifferens tényező.)