Rossz használt autó eladás, kellékszavatosság


Tilos # 2021.08.10. 05:53

drbjozsef,
Köszönöm a választ.
Feleségem velem volt, ő kísért autóval, hogy az átadás után haza vigyen. Vevő felesége szintén jelen volt, azt gondolom ő is hallotta a mondatot persze nyilván nem gondolom, hogy ő a párja ellen vallana.Feleségem hallotta a mondatot amiben vevő a felismert hibára azt mondja: hogy "itt nincs ilyen csavar" ... "otthon teszek bele egyett."
Ettől független az új csere termék megérkezett kifogom cserélni.

Szomorú örökös # 2021.08.10. 05:36

drbjozsef

Azért az óratekeréssel kapcsolatban ne felejtsük el, hogy jelenleg minden műszaki alkalmával rögzítik a kilométeróra állását. Ez jó esetben bizonyíték lehet az eladó számára, hogy nem ő tekerte vissza az órát jelentős mértékben.

drbjozsef # 2021.08.10. 05:32

Tilos,

Ha nem tudod bizonyítani, hogy úgy történt, ahogy itt leírtad, okiraton kívül nincs mondjuk egy-két tanúd, akkor igen, neked kell fizetned. Érdemes lett volna leírni a dolgokat, hogy ne legyen félreértés.
Vagy, ha nem akarod kifizetni, akkor perelhet a vevő. Leírásod alapján - és bizonyítás híján - nem biztos, hogy nem vesztenél.

drbjozsef # 2021.08.10. 05:27

Horvatkr,

Mit tudunk ilyenkor csinálni? Követelhetek valamit?
Bármit. Nem tilos az.

Írasban mire hivatkozhatok, h ez fő alkatrész és már biztos h fent állt a hiba mert ez típus hiba ezeknél az autóknál?!
Pont erre.

Ha megcsináltatom én, utólág benyújthatom a számlát vagy h valamit mégis fizessen?
Persze. Benyújtani sem tilos.

Ha az a kérdésed, élhetsz a szavatossági jogoddal - hogy igazad van-e a hiba jellegében, fennállásában, az szakkérdés, nem jogi -, ha a kereskedő elutasítja, akkor neked kell pert indítanod.

Az első hat hónapban a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a hiba NEM állt fenn a vásárláskor (szeptember!). Persze, ha nem hozzá viszed javításra, akkor sok mindennel ki tud bújni majd a felelősség alól. Szavatossági jogod alapján elsősorban a hiba kijavítását kérheted, ezért hozzá kellene vinned. Ha nem bízol benne, az a te bajod, te tudod, nem segít a jogaid érvényesítésében.

drbjozsef # 2021.08.10. 05:20

ChiZsu,

Így van. Te vagy az eladó, te felelsz azért, hogy a termék, amit eladsz, megfeleljen a jogszabályoknak, vagy a megkötött szerződésnek - esetedben utóbbinak nem felel meg, ha tekert a kilométeróra. Függetlenül attól, hogy nem te tekergetted (mivel nem bizonyítható, hogy te voltál, büntetőjogi szempontból nem vonhatnak felelősségre, pedig ez Magyarországon bűncselekmény, de polgári jogi szempontból, kártérítési vagy szavatossági szempontból nagyon is).

Úgy általában egy 14 éves autó esetén nemigen lehet szavatosságot érvényesíteni, a gyakorlat szerint ilyen autót már saját kockázatára vesz meg a vevő - kivétel ez alól pl. ha törve volt, vagy tekert az órája, mert ilyenkor az értéke is alacsonyabb, és ezek nem várható hibák.

Ha a vevő arra hivatkozik, hogy ilyen kmóra állásnál nem vásárolta volna meg az autót - feltételezve, hogy jelentős az eltérés -, akkor igen, jó esélyed van arra, hogy elbukd a pert.

Tilos # 2021.08.09. 09:41

Tisztelt jogi fórum,
Néhány hete értékesítettem robogómat, melyet fő darabokkal felújított állapotban adtam át a vevőnek. Gyakorlatilag a teljes belső szerkezet cserére került. Ezt szóban el is mondtam a vevőnek, azzal hogy minden általam beépítésre került darabra garanciát vállalok abban az értelemben, hogy nincs félrevezetés, beépítve az van amit elmondtam. Nos ezekkel nincs is baj, de pár napja felhívott a vevő, hogy a kipufogó lelazult a motor pedig nem indul megfelelően, állítása szerint nem is indul. Abban egyeztünk meg, hogy vissza hozza én pedig kijavítom a hibát. Így is történt, a kipufogó egyik rögzítő csavarja lelazult, én ezt kijavítottam. A javítás után a motort kipróbáltam, semmi rendellenességet nem tapasztaltam. Úgy egyeztünk meg, hogy lábon leszállítom a robogót. Így is lett. Az átadáskor vevő észlelte, hogy még egy csavar hiányzik a kipufogóról, én ekkor megkérdeztem tudunk-e találni egyet (szabvány csavartól van szó) azt a választ kaptam, hogy "otthon teszek bele egy csavart". Majd elváltunk. Hamarosan hívott, hogy a kipufogó leszakadt. Vegyem vissza a motort, kvázi fenyegetések, per, ügyvéd. Át gondoltam a dolgot, visszamentem megtekinteni mi is történt. Nos a henger csatlakozási pont eltörött a vibrációtól, az alkatrész használhatatlan lett, új darab kell hozzá. Próbáltam vázolni, hogy nem érzem úgy, hogy ez az én felelősségem lenne, végül azt mondtam rendelek egy új alkatrészt saját költségre. Az alkatrészt mai napon meg is rendeltem. Ellenben szeretném kérdezni ez utóbbi káreset valóban az én felelősségem? Nekem kell viselni a teljes költséget?
Köszönöm a segítséget! Imre

Horvatkr # 2021.08.09. 07:30

Üdvözlöm!
Olyan problémában kérném a segítségét, márciusban kereskedéstől vásároltunk egy 2012-es benzines zafira tourert. Eltelt hónapokban használat közben észrevettük, hogy sipoló hangot ad ha 5-6osba ha váltok.(eddig kb 6000km mentem) Akkor már mondta a saját szerelőnk h valószínüleg a valtónál lesz hiba, csapágy . Akkor beszeltünk a kereskedővel (nincs nyoma :( ) azt mondta a csapágy nem fő alkatrész, fizessük csak meg a költségeket, mi saját magunk. Több szerelővel is beszéltünk, és ők is a váltót mondták, sőt kiderült hogy ezeknél az autóknál ez típushiba. Most egy opelra szakosodott szerelőnél van, (nem szakszervízbe vittük) aki szétszedi az egész autót, akkor látjuk biztosan hogy pontosan mi van és a váltót tovább küldi szakembernek javításra. Nem bízunk már abban a kereskedésben, nem szeretnénk, ha ők javítanák a hibát. Mit tudunk ilyenkor csinálni? Követelhetek valamit? Írasban mire hivatkozhatok, h ez fő alkatrész és már biztos h fent állt a hiba mert ez típus hiba ezeknél az autóknál?! Ha megcsináltatom én, utólág benyújthatom a számlát vagy h valamit mégis fizessen?
Köszönöm szépen a válaszát.

ChiZsu # 2021.08.08. 08:45

Üdv! 2hónappal ezelőtt eladtam egy 14éves külföldről behozott diesel toyotát mint magánszemély. Egy hónap múlva jött egy levél a vevőtől, hogy az autó használhatatlan. Menet közben kiesett egy rugó, tankot kellett mosni stb. 600e Ft lenne a nagynyomású szivattyú cseréje. Nem reagáltam. 3hét múlva jött egy sms hogy 820e Ft lesz a porlasztók cseréje mert mind a 4 full szar. Szakértő vizsgálta be. De megelégszik ha kifizetem ennek a felét. Na most! Az autónak semmi baja nem volt mikor eladtuk. Egy héttel előtte volt márkaszervízben motordiagnosztikán. 2hónapos volt a műszaki rajta. Átnézték, kipróbálták. Állítólag 1 hét múlva már hibás volt az autó. Beszéltem egy ügyvéddel aki azt mondta, hogy az igazságügyi szakértő ha megállapítja, hogy az autó km órája vissza volt tekerve akkor buknánk a pert. Attól függetlenül, hogy nem mi tekertük vissza hanem esetlegesen még külföldön. Mit tehetek ilyenkor?

drbjozsef # 2021.08.05. 16:34

petis7891,

Hát, ezzel esélyes is, hogy buknád a pert, legalábbis jó részét. Ha 400.000 Ft-tal a piaci ár alatt vetted, akkor ez jó hivatkozási alap arra, hogy kevesebb kártérítés járjon. Legalább ennyivel.
Az, hogy a valóságban nem ennyiért vetted, nem számít, ez a te tanulópénzed. A leírt dolgok, meg a szerződés számít, a többi lufi.

(megjegyzem, NEM két illetéket buksz, hanem egyet, vagy egyet se. Mivel autót vennél úgyis, egyet mindenképpen fizetned kéne. Egyébként pedig, ha a bíróság szünteti meg a szerződés közöttetek, akkor az az illeték is visszajárhat.)

petis7891 # 2021.08.05. 14:23

Fizetni éppen akar csak egyenlőre nem annyit. Egy nagy hibát én is elkövettem 400000Ft-tal kevesebbről szól az adásvételi mint ami valóban volt. Ezt én jeleztem neki elírta, ááá ez nem lényeges jó az mondta ami hiba volt, de mostmár persze letagadja, hogy ennyi volt a vételár. egy részét utaltam a másik része kp-ban volt. Most ezt a 400000-t kérem tőle. Persze az autót is visszavenné csak a 400000-rel kisebb áron, de ott kapásból bukok még két vagyonszerzési illetéket (ezt az autóét és a másikét amit venni kéne majd)

drbjozsef # 2021.08.05. 14:10

A viber az jogilag nem írásban van.
Viberen azt írd meg neki legfeljebb, hogy a határidőig vagy fizessen, vagy írásban, levélben válaszoljon vagy ha meg egyiket sem akarja, akkor pert indítasz.

petis7891 # 2021.08.05. 13:33

Kedves Drbjózsef,

Megkapta a tértis levelet, és irásban (viber) egy másik kisebb hibára utalva mint ha nagy hiba nem is lenne kezdett mentegetőzni, hogy arról beszéltünk (a kis hibáról tényleg beszéltünk) és az általam kért összeg negyedét fizetné, illetve vissza is vásárolná az autót. Megkapta a bizonyító erejű képet a nagy hibáról és okmányt a nagy kárról jelenleg és várom válaszát most, jelenleg itt tartunk.

Üdvözlettel,

wers # 2021.07.28. 08:33

igaz, rosszul fogalmaztam

drbjozsef # 2021.07.28. 08:22

wers,

Mármint a szavatossági igény elévülésére gondolsz? Az lehet kettő vagy egy év, fogyasztói szerződés esetén 1 évnél rövidebb nem is lehet, egyéb esetekben lehet akár nulla is.

Ptk.6:163.§

Ha arra gondolsz, hogy a hiba jelentkezésétől mikor kell értesíteni a kötelezettet, akkor az meg a 6:162.§, de azt meg azonnal kell, fogyasztói szerződésnél 2 hónapon belül.

wers # 2021.07.28. 06:55

Szavatosság igény érvényesítésének van határideje. 6 hónap. 10 kicsit több.

drbjozsef # 2021.07.28. 06:32

Tamas.m,

Fogyasztói szerződés esetén az első 6 hónapban fordul meg a bizonyítási teher, és a kereskedőnek kellene bizonyítania, hogy NEM teljesített hibásan. Mivel 10 hónap eltelt, neked kellene bizonyítani, hogy a vásárláskor is már hibás volt az autó. Ha 6600 km-t tudtál vele menni, akkor ennek az esélye kb. zérus, vagy kicsit kevesebb.

Írhatsz neki egy levelet, hogy kellékszavatossági igényed van, akár összeget, határidőt is, de ha elutasítja, neked kell pert indítanod, és ott bizonyítanod. Egy próbát, a levelet megér a dolog, de pert én biztosan nem indítanék.

SolnesM # 2021.07.28. 02:40

Na ne !
Megtettél 6000 km-t és reklamálsz !!

A vásárlás óta eltelt időszakban (10 hónap) 6000 km utat tettem meg az autóval”.
60 vagy 600 km-nél talán.
Viszont próbálkozni lehet !

Tamas.m # 2021.07.27. 17:57

Tisztelt Jogi Fórum!

2020 októberében vásároltam egy használt autót egy autókereskedéstől. A kereskedő tájékoztatása szerint az autó a vásárlás előtti időszakban esett át vezérlés- és olajcserén, valamint műszaki vizsgán.
A vásárlás óta eltelt időszakban (10 hónap) 6000 km utat tettem meg az autóval. Az eltelt időhöz és a megtett úthoz viszonyított olajfogyasztás alapján egyértelművé vált, hogy nagyon sok motorolajat "eszik". Több szerelő is azt mondta, hogy nagy valószínűséggel motorhibás. Ennek kivizsgálása, a motor megbontása és javítása jelentős költségekkel járna.
Ilyen jellegű hibáról, sem szóban sem az adásvételi szerződésben írásban nem lettem tájékoztatva.

Az eltelt idő, illetve a hibajelenség figyelembevételével van-e lehetőségünk kellékszavatossági igényt érvényesíteni a kereskedővel szemben és ha igen, akkor milyen módon?

Köszönettel és üdvözlettel,
MT

petis7891 # 2021.07.22. 14:56

Kedves Drbjózsef,

Köszönöm a válaszait, megfogalmazzuk a levet és az ajánlatot és küldjük tértivel. Amint vannak fejlemények, (reméljük pozitívak) visszajelzek.
Köszönöm előre is,
Üdvözlettel,

drbjozsef # 2021.07.22. 10:37

petis7891,

Aminek írásos nyoma van, az igazolható. Egy telefonbeszélgetés nem az (jogszerűen nem is rögzítheted, csak ha enegedélyt ad rá a hívott fél).

Természetesen határidővel kérd az árleszállítást. Kézhezvételtől számított 8 vagy mondjuk 15 napon belül fizesse meg, vagy tegyen ellenajánlatot írásban, ellenkező esetben bírósághoz fordulsz, hogy érvényesítsd a szavatossági jogaidat - aminek minden költsége szintén őt fogja terhelni.

Ha esetleg tényleg perre kerülne a sor, fontos, hogy tudd igazolni, hogy te valóban követeltél, határidővel. Az sem számít, ha nem veszi át. Szabályszerűen, jó címre küldd, a többi legyen az ő baja.

petis7891 # 2021.07.22. 08:00

Kedves Drbjózsef,

Amennyiben jól értem önt, a tértivevényes levél a legjobb még egy telefonhívásnál is jobb? Persze erre is lehet az a reakció, hogy átveszi, elolvassa a levelet de nem válaszol rá, ilyenkor mi a teendő? Nyilván nem akarok az eredeti árhoz képest elrugaszkodott árleszállítást kb 8-10%.

Köszönöm válaszát

drbjozsef # 2021.07.21. 10:38

petis7891,

Ez teljesen megfelel, én tértis ajánlott levélben küldeném az ajánlatot, ennyi. Ha megegyezés van, azt is érdemes írásba foglalni, két tanúval pont megfelelő lesz.

petis7891 # 2021.07.21. 10:16

Tisztelt drfjózsef!

Köszönöm a válaszát, én az árleszállítás lehetőségével élnék, hogy kezdjem, hogyan vegyem fel a kapcsolatot vele, hogy ne legyek lepattintva. Nekem egy olyan elképzelésem lenne, hogy megajánlanék neki egy peren kívüli megegyezést ami részemre visszafizetendő összegről, amit mint egy adásvételit több pédányban lepapíroznánk tanukkal, hogy ez a részemre megfizetésre került és sem ő, sem én nem tartunk egyéb jogot ennek rendezésére a továbbiakban.
Köszönöm válaszát!

drbjozsef # 2021.07.19. 15:23

petis7891,

Élhetsz a szavatossági jogoddal, ha az eladó hibásan teljesített, márpedig ha a termék nem felel meg jogszabálynak vagy a szerződésnek, akkor hibásan teljesít. Estedben utóbbi, ha jelentős sérüléseket és javítást nem közölt veled.

Közös megegyezéssel bármit lehet. Kérhetsz árleszállítást, vagy elállhatsz a szerződéstől (csere a dolog természetéből adódóan nem jöhet szóba), és kérheted vissza a vételárat.

Ha elutasít, akkor neked kell pert indítanod.

drbjozsef # 2021.07.19. 15:20

nepszter95,

Ha magánszemélynek adsz el autót mint cég, vagyis fogyasztói szerződést kötsz, akkor igen, az első hat hónapban törvényi vélelem áll amellett, hogy a hiba már vásárláskor is fennállt, és ennek ellenkezőjét neked kell bizonyítani.

Nme tudsz ez ellen tenni, ez a törvény. Ha értesz hozzá, megvizsgálod, ha szerinted igazad van, és a vevő "sport autóként használja úgy közlekedik vele, majd egy hónap múlva kifekszik a motor benne", akkor elutasítod az igényét, pereljen be ha akar, és ott majd bizonyíthatod az igazadat, ha tudod.
Ez az üzleti kockázat. Ha normálisan csinálod, bele kell férjen néha. Ha meg minden rom szart rásózól bárkire, akkor meg így jársz.

Sok minden nem tartozik a szavatosság körébe. Például, amit beleírtok az adásvételibe. Igaz, ha mindent beleírsz, valszeg a kutya sem fogja megvenni az autót... ez egy ilyen dolog. Az autónepperkedés nem könnyű élet, bárki is hazudta azt.