Btk.318 csalás

buba # 2011.05.26. 13:14

Tiszteletem !

Nekem a következő problémám lenne.Dolgoztam egy cégnél ,mint slepptúrás értékesítő,a viszony megromlott így kiléptem.Leadtam a cég tulajdonát képező telefont, pda,bélyegző stb.Nem rég kaptam a rendőrségtől gyanúsitotti idézést btk 318§-ra hivatkozva.Állitólag 32 db számlát csináltam aminek nincs valőság tartalma.A gáz csak az hogy egyik kiállitott számlán sem található az aláirásom.

Mit tehetek ilyenkor?

ObudaFan # 2011.05.26. 13:26

Ha nem te csináltad a számlákat, akkor nyilván azt teheted, hogy ezt elmondod a kihallgatáson.

ObudaFan # 2011.05.26. 13:29

Hihetetlen1

Ha még nem volt büntetve, akkor egy pénzbüntetés várható leginkább abban az esetben, ha a bíróság megállapítaná a bűnösséget. De természetesen ha nem követte el a bűncselekményt, akkor álljon is ki az igazáért.

buba # 2011.05.26. 13:32

így elfogadja a rendőrség hogy nincs ott az aláirásom?

akkor bárki csinálhatja ezt az ellenségével?

ObudaFan # 2011.05.26. 13:43

Nem tudjuk, hogy milyen egyéb bizonyítékok merültek fel.

buba # 2011.05.26. 13:45

semmi csak a 32 db aláiratlan számla

Chypike # 2011.05.27. 07:04

Tiszteletem !
Az alábbi eset törnét meg velem. Egy illető fehasználta a SIM kártyámat, amit megtalált az utcán. Ezzel 75ezer Ft-os kárt okozott (ennyit telefonált vele). A Rendőrségen feljelentettem. Megtalálták. Most kaptam egy levelet,hogy megszüntetik a nyomozást, mivel a SIM kárty aértéke 190 (!!!) Ft. Röhej, nem? Hogy lehetne visszakapni a pénzemet az illetőtől? Miért nem inditanak eljárást ellene? A törvény kimondja, hogy - idézem: "111. § (1) A pénzbírságot, egyéb pénzösszeget az elkövetőnek a határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül a pénzösszeg illetékbélyeggel történő lerovásával vagy más, külön jogszabályban meghatározott módon kell megfizetnie. Az okozott kár értékét a sértett részére kell megtéríteni." Másfél éve levelezek ez ügyben. A szemét károkozó meg röhög a markába, pláne ha egy ilyen levelet kap a Rendőrségtől, hogy megszüntetik a nyomozást ezzel az indokkal. Köteles-e megtériteni az okozott kárt az illető? Mit tehetek én? (Azon kivül, hogy panasszal élek a rendőrség felé a Határozatukat illetően)
Köszönöm.

Lhotse # 2011.05.27. 08:57
  1. A nyomozás megszüntetése miatt 8 napon belül panasszal élhetsz. Szerintem ez nem annyira csalás, hanem inkább számítástechnikai rendszer elleni bűncselekmény. Szerintem folytatniuk kellene a nyomozást.
  2. A károdat polgári eljárásban tudod érvényesíteni az "illetővel" szemben. Szerintem jó esélyeid vannak.
ppzsu # 2011.05.27. 14:56

Szisztok!
Van itt valaki akinek a Kedvese Dunaújvárosban van Sándor házán? ha igen kérem keressen meg!
Előre is Köszönöm

kovacsz # 2011.05.27. 19:49

Valóban nem bűncselekmény, max. jogtalan eljasátítás szabálysértése a SIM kártya értékére figyelemmel.
Az eltelefonált kár kérdésében marad a fizetési felszólítás az elkövetőnek, ha nem fizet fizetési meghagyás, majd esetleg végrehajtás...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.06. 14:17

Egyszer már kérdezted, akkor is mondtuk, hogy ez nem csalás. Számítástechnikai rendszer biztonsága elleni bűncselekmény inkább.

ObudaFan # 2011.06.06. 17:58

Ha az derül ki, hogy tényleg nem tudtál róla, hogy ezzel kárt okozol, és még meg is téríted a kárt, akkor kizárt, hogy ezért szabadságvesztést kapj. Ha meg azt nem kapsz, akkor a korábbi felfüggesztettet sem kell végrehajtani.

guba # 2011.06.06. 18:02

A lakótársam egy cseten kaptott tavaly egy netes telefonhoz tartozó jelszót, amivel állítólag ingyen lehet telefonálni.

Én nem tudom, hogy létezik-e ilyen szolgáltatás, de ha igen, akkor esetleg alappal hivatkozhatsz arra, hogy nem volt szándékos a károkozás.

guba # 2011.06.06. 18:03

Az biztos mondjuk, hogy ez nem csalás.

ObudaFan # 2011.06.06. 18:06

Az egészen biztos, mert ha lett is volna szándékos károkozós, a számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény speciális a csaláshoz képest.

Gabicsek # 2011.06.07. 19:47

Sajnos jósok nem vagyunk.

Gabicsek # 2011.06.07. 20:02

Ahhoz ismerni kéne az ügyet, a mérlegelendő bizonyítékokat, az enyhítő és súlyosító körülményeket, ezért nem lehet előre jósolni.

Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény
300/C. § (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Bármitől egy évig terjedő szabadságvesztés közötti a bünti, ha megállapítják a bűnösséget, de mint fentebb írtam, a büntetés-kiszabásnál sok minden közrejátszik, ezért nem lehet előre megjósolni.

ObudaFan # 2011.06.07. 21:17

Látod, ezt meg végképp nem lehet megítélni innen, hogy ez fog-e kiderülni a bizonyítás során. Ha így volt, akkor nyilván bízni kell benne, hogy ez kiderül, és vádat sem emelnek, vagy felmentenek.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.08. 05:29

Nem is arról beszélünk, ami korábban történt, hanem arról, ami ezután fog... Ki mit fog vallani, abból a rendőr, ügyész, bíró mire fog következtetni...

Szil13 # 2011.06.09. 09:14

Tisztelt Jogászok!

Ismerősöm 500.000.- ft-ért vásárolt egy műszaki cikket használtan magánszemélytől. Az eladó a terméket jónak, szinte újnak tüntette fel, egyszer használtnak. Ismerősöm megvásárolta, használatba helyezte, és kiderült, hogy nem megfelelően működik, amennyiben nem javíttatja meg horribilis összegért, véglegesen tönkre fog menni. Ezt követően otthon jobban átvizsgálta a terméket, és észrevette, hogy annak paneljét nagyon óvatosan már egyszer felfeszítették, tehát valójában az eladónak tudatában kellett lennie annak, hogy ezt a terméket nem fogja tudni használni.
Az én ismereteim szerint ezen magatartásával az eladó kimerítette a Btk. 318. §-ába ütköző csalás bűncselekményét, hiszen szándékosan ejtette tévedésbe ismerősömet azáltal, hogy szinte újnak feltüntetett terméket úgy adott el, hogy az használhatatlan.
Ismerősöm elment a rendőrségre, hogy feljelentést tegyen, de nem kívántak vele foglalkozni, mondván, hogy ez polgári peres ügy.
Mit gondolnak erről?

Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.09. 09:17

Azt, amit a rendőrség.

Szil13 # 2011.06.09. 10:00

De miért? A szándékos tévedésbe ejtés és a károkozás is megvalósul. Miért nem bűncselekmény?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.09. 10:07

Ennyi erővel minden bolti eladót, vásári árust, reklámozót börtönbe csukathatnál.

Szil13 # 2011.06.09. 10:09

És az nem lenne jó, ha végre senki nem verhetné így át a másik embert következmények nélkül?
Értem az indokot, csak tényleg úgy érzékelem, hogy ennek az eladónak a cselekménye kimeríti a törvényi tényállást, és mégis röhög a markában.

Szil13 # 2011.06.09. 10:11

Pláne, hogy itt nem kis összegről van szó. Tényleg csak ennyi? Ez nagyon szomorú.