Btk.318 csalás

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.09. 12:31

Ki mondta, hogy következmények nélkül? Polgári jogi következményei vannak. Az a vevő számára még fontosabb is, mint a büntetőjogi. Másképpen fogalmazva: miért jó az a vevőnek, ha az eladó kap egy megrovást? Nem inkább a pénzét akarja vissza?

A büntetőjogi szankció a legsúlyosabb; ha indokolatlanul forgatják a bunkóját, sokat veszít a fenyegető erejéből.

herni # 2011.06.18. 13:27

Jó napot kívánok!

Nem tudtam a 30ezer forintos bírásogot befizetni, de jött egy felszólítás, mégpedig hogy tárgyalást rendeltek el a büntetés 6 napos elzárásra való módosítására. Kölcsön kértem és egyösszegben befizettem a 30ezer forint bírságot! Érdekelne, hogy ezek után mire számíthatok. 20 éves vagyok, tanuló, a szüleimmel élek.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.19. 06:08

Az eseted egyértelműen csalás

Te csak tudod.

koki0022 # 2011.10.01. 11:03

csalásért mennyi jár? priusz nélkül stb. felfüggesztett v letöltendő?

hunfrakk # 2011.10.01. 11:07

koki

lehet, hogy nem is csalás az elkövetett cselekmény...

azt kell tudni, hogy MEKKORA KÁRT okoz a megtévesztő magatartás

ha 200 ezer Ft-nál nem nagyobb az okozott kár,
akkor valószínűleg felfüggesztett

hunfrakk # 2011.10.01. 11:07

318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a csalás kisebb kárt okoz, vagy a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást

1. bűnszövetségben,
  2. közveszély színhelyén,
  3. üzletszerűen

d)

követik el.

(3)

(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha

1. a csalás nagyobb kárt okoz,
  2. a kisebb kárt okozó csalást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon

követik el.

(5) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha

1. a csalás jelentős kárt okoz,
  2. a nagyobb kárt okozó csalást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon

követik el.

(6) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha

1. a csalás különösen nagy kárt okoz,
  2. a jelentős kárt okozó csalást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon

c)

követik el.

(7) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha

1. a csalás különösen jelentős kárt okoz,
  2. a különösen nagy kárt okozó csalást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon,

c)

követik el.

ObudaFan # 2011.10.04. 12:05

Milyen értékre?

Gabicsek # 2011.10.04. 15:56

(törött autóra kötött casco)

És ha törött autóra kötött az üzletkötő cascot, lészen ott még egy közokirat-hamisítás is, mivel le kell írnia, hogy az autó ép állapotú.

csilla11 # 2011.10.08. 16:20

Üdv,
építési vállalkozó átvett tőlünk papiron 2.000.000 forintot, melyel nem tud elszámolni, nem tud számlát adni. Anyagszámlákat nem tud hozni, csak a cégén keresztül akarja többszörösen továbbszámlázni (cégéről kiderült közben, hogy adószámfelfüggesztéses). a véleménye szerint ha adunk még 1.000.000 forintot, akkor befejezi a munkát. Hivtunk ki állapotfelmérésre szakembert, aki jegyzőkönyvben megállapitotta, hogy az elvégzett "munka" szabálytalanul készült, rengeteg dolgot vissza kell bontatnunk. az anyagárról kiderült, hogy kiskeráron kb 300.000 forint. érdeklődnék, hogy a fentiek alapján megállja e a helyét a Btk 318?

hunfrakk # 2011.10.08. 16:38

igen

csilla11 # 2011.10.08. 17:08

köszönöm.
ilyenkor egyből büntetőjogi eljárást kell e kezdeményezni, vagy vele párhuzamosan polgári perest és adóügyit is?

Gabicsek # 2011.10.08. 17:41

vagy a büntetőfeljelentésben elő kell adni, hogy polgári jogi igényt terjesztesz elő károd megtérítésére.

Peti1987 # 2011.11.15. 09:24

Üdvözlöm Önöket! Leirnám a problémám,ha bárki bármilyen tanáccsal el tud látni,azt mind szivesen fogadom! Sajnos nem tudom mit tegyek..
A problémám:
Egy apróhirdetési oldalon vásároltam egy Iphone telefont, a hirdetőnek átutaltam 33ezer Ft-ot. Ez volt körülbelül 10 napja! Irtam neki,hogy mikor küldi,azt mondta "majd holnap"....
Tegnap akartam irni neki,de látom hogy kizárták az oldalról,mert több embert megkárosított már.
Megadott egy nevet és egy szla számot ahova utaltam,és egy pontos címet is. Gyanítom a cim nem valós,de a névnek egy a szla számnak annak kell lennie,anélkül nem hiszem hogy engednek szla számot csináltatni!
Az lenne a kérdésem hogy mit tudnék csinálni ilyen esetben? És hogy van e esélyem arra hogy valaha visszakapom a pénzem?

N Péter

ágika777 # 2011.12.07. 18:35

Peti1987!

1. Nyomtasd ki a hirdetést, ahol az illető hirdette a telefont.
  2. A bankszámládat (amivel bizonyítod, hogy hova és kinek utaltál) vedd elő.
  3. Csatolj minden olyan dokumentumot, ami a nyomozást segíti.
  4. Tegyél feljelentést a rendőrségen és terjeszd elő a polgári jogi igényedet (kérd a károd megtérítését)

Ha ezt mind megteszed, akkor egy sikeres nyomozás fog indulni, melynek a végén a bíróság elítéli az elkövetőt és megítéli neked a károd megtérítését (ha a tárgyaláson kéred, akkor az elkövetéstől az ítélet napjáig járó kamatot is megítélik).

Lehet, hogy sokára fogod visszakapni a pénzedet, de reális esély van rá, hogy megtalálják (akármit is mondanak a rendőrségen) és felelősségre vonják az elkövetőt. Az ilyet nem szabad hagyni, mert nagyon sok az ilyen jellegű csalás manapság!

Remélem segítettem! Sok sikert!

tom82 # 2011.12.12. 11:48

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék tanácsot kérni a következő ügyben.
2010 októberében vettem egy személygépkocsit egy magánszemélytől, amiről a későbbiekben kiderült, hogy az eredeti tulajdonos bizományos értékesítésre beadta egy kereskedésben, de a gépkocsi vételárát annak értékesítése után nem kapta meg.
A vételekor az eladó magánszemély volt a kocsi törvényes tulajdonosa a bemutatott papírok szerint.
A rendörség tőlem akarja lefoglalni a kocsit.Az általam benyújtott fellebezést minden indoklás nélkül elutasították. Ezen a meghalgatáson az is kiderült, hogy a vádlot, (kereskedő) már abban az időpontban is börtönben volt, többek között ezen kocsi ügye miatt is, több, mint fél éve, amikor én a kocsit megvettem.
Mit tehetnék, milyen lehetőségeim vannak, hogy a kocsit megtarthassam, vag legalább valamennyi pénzt visszakaphassak a kocsi vételárából.
Számomra az sem világos, hogy az eredetiség vizsgán hogy mehet át egy ilyen kocsi, ami redörségi ügyben szerepel.

Válaszokat és tanácsokat előre is köszönöm: Tom82

tom82 # 2011.12.12. 12:09

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretnék tanácsot kérni!

2010 októberében magánszemélytől vásároltam egy személygépkocsit. Az adás-vételkor bemutatott okiratok szerint az eladó volt a törvényes tulajdonosa a gépkocsinak.
Azonban később kiderült, hogy a gépkocsi eredeti, (első) tulajdonosa egy bizományi kereskedésbe adta a kocsit értékesítésre, a kocsit el is adták, azonban a vételárat a mai napig nem fizették ki számára, így a rendörég tőlem lefoglalja a kocsit. A benyújtott fellebezést minden indoklás nélkül elutasították. A meghallgatáson az is kiderült, hogy a kereskedő már a kocsim vételekor több mint fél éve börtönben volt, többek között ezen ügy miatt.
Ezért nem értem, hogy az eredetiség vizsgán miért nem derült ki, hogy a kocsi egy rendörségi ügyben szerepel.
Nem tudom, hogy mit tehetnék, milyen lehetőségeim vannak, hogy megtarthassam a kocsit, vagy legalább a vételár nagy részét visszakaphassam.

A segítséget és a tanácsokat előre is köszönöm: Tom82

Athorn # 2011.12.12. 16:03

Tisztelt Fórumozók!
Segítségre lenne szükségem...
Vásároltam interneten egy használt monitort. Az eladóval történt egyeztetés után átutaltam a megbeszélt összeget és vártam a csomagom. az eladó viszont eltűnt, a megadott telszámon majd két héten keresztül utolérhetetlen... e-mailben rendőrséggel fenyegettem, mire is ígéretet tett, hogy visszautalja a pénzem, ha nem érkezik meg a monitor! ismét egy hét elteltével jelezte, hogy visszaért Hozzá a csomag, mert állítólag én nem vettem át! közben vásároltam mástól, ezért közöltem Vele, hogy nem tartok igényt rá, utalja vissza a pénzem... utalni azóta sem utalt, viszont feladott egy csomagot (ezt is csak állítólag!!!).
a kérdésem az lenne, hogy amennyiben nem veszem át a postától a csomagot, megmarad a jogom az üzletszerű csalás vádjára?
az eladó megbízhatatlansága miatt nem merek átvenni semmit, mert félő, hogy nem azt és olyan minőségben kapnám, mint amiért fizettem...
Előre is köszönöm segítségüket!
Üdv.: K Béla

noname1977 # 2012.01.12. 10:13

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szertnék kérni!
Elmesélem röviden a történetemet.
2011.12.02-én egy aukciós oldalon "leütöttem" 2 db szabadidőruhát.Melyeknek árát 12.06-án átutaltam az eladó számlájára. Még mielőtt leütöttem megbeszéltük, ha a méret nem jó(karácsonyi ajándéknak szántam az egyiket)kicseréli.
Körülbelül 9 emailt írtam neki, hogy mikor küldi már, mindíg csak lerázott, hogy az egyikre még várni kell, mert nincs méret stb...) mire 12.22-én meg is érkezett, de az egyikből nem azt küldte amit rendeltem,(anyaga nem az volt. fel is hívtam még aznap, de annyit mondott az eladó, hogy amit én szertnék olyan nincs, ezért küldte ezt a másikat. És, hogy egyébként is drágább-jobb melegítő) A másik melegítőnek(ajándéknak szánt) nem lett jó a mérete, így emailen leegyeztettük,hogy kicseréli, mert úgyis a héten megy áruért. Így vissza is küldtem 12.28-án, mert azt mondta csak úgy tud cserélni, ha visszaküldöm. 2012.01.01-én írtam neki, hogy előre láthatólag mikor tudja a cseréket küldeni, erre 01.02-t jelölte meg, merthogy akkor kap árut. Ismét eltelt 2 nap, csomag nem jött, ismét írtam neki, erre azt írta, hogy az egyikből nincs mérete, így várnom kell.
01.06-án megint írtam, hogy mégis meddig várjak?? Annyit írt"igyekszem".
01.11-én meguntam és írtam az oldal üzmeltetőjének, hogy mi történt, amire válaszlevélként annyit írtak, hogy próbáljak utoljára beszélni vele, és ha nem történik semmi, modjan neki, hogy a rendőrséghez fogok fordulni.
Ez meg is történt, felhívtam. Azt mondta az eladó, hogy az én szabadidőm már megvan, de a méretproblémást nem tudja cserélni, mert nincs nagyobb méret belőle, diktáljak méreteket és majd szerez valahonnan.
Mondtam, hogy erre vártam közel 40 napig!!!
Most már ne küldje el az enyémet sem, ami állítólag megvan, mert elállok a vásárlástól, inkább a pénzt kérem vissza a 2x-i postaköltséggel együtt.
A pénzt természetesen nem akarja visszaadni, azt mondja, hogy elküldi az én melegítőmet, és ha nem veszem át, és tényleg rendőrégi ügy lesz, akkor neki ott lesz bizonyítéknak a "feladóvevény", hogy feladta.
Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikerült, csak annyira bonyolulttá vált már ez az ügy, hogy egyedül nem tudok megbírkózni vele!

Kérnék segítséget!
Mit kellene tennem, hogy visszakapjam a pénzemet(14.000 ft)??
Ha szóltam neki, hogy elállok a vásárlástól, mert több pontos is megszegte a megállapodásunkat, akkor is köteles vagyok átvenni a csomagot, ha elküldi?
Kérem mielőbbi segítségüket.
Köszönöm szépen!

guba" # 2012.01.12. 12:17

Azonban később kiderült, hogy a gépkocsi eredeti, (első) tulajdonosa egy bizományi kereskedésbe adta a kocsit értékesítésre, a kocsit el is adták, azonban a vételárat a mai napig nem fizették ki számára, így a rendörég tőlem lefoglalja a kocsit.

Meg kellene vizsgálni a szerződéseket, addig nem lehet erre a kérdésre válaszolni. Vég kell vezetni, hogy ki kinek adta el, az tulajdont szerzett-e, és te tulajdonossá váltál -e.

guba" # 2012.01.12. 12:20

az eladó megbízhatatlansága miatt nem merek átvenni semmit, mert félő, hogy nem azt és olyan minőségben kapnám, mint amiért fizettem...

Tanúk előtt vedd át, lehetőleg a postán és ha nem az jött, akkor vegyél fel erről egy jegyzőkönyvet, amit a postai alkalmazottal is írass alá.

guba" # 2012.01.12. 12:32

Ha szóltam neki, hogy elállok a vásárlástól, mert több pontos is megszegte a megállapodásunkat, akkor is köteles vagyok átvenni a csomagot, ha elküldi?

Ezeken az oldalakon az itt kereskedők szoktak vigyázni a statisztikájukra, sokszor egy negatív minősítéstől való félelem nagyobb fegyelmező erő, mint ha elkezded fenyegetni. Ha közölted vele, hogy karácsonyi ajándéknak szánod, akkor elvileg lehet jogszerű az elállásod, de 14 e forint esetében nem hiszem, hogy pereskedni fogsz, akkor sem, ha nem utalja vissza a pénzedet. Veszteség minimalizálásként szerintem vedd át, és próbáld meg valakinek továbbadni.

noname1977 # 2012.01.12. 13:12

Köszönöm szépen a segítséget!
Ha kell pereskedek a pénzért, nem fogom hagyni, hogy következmények nélkül megússza ezt!
Nekem a 14.000 ft nagy pénz, és lassan 40 napja ül rajta! Kb 80 email, rengeteg idő, idegesség áll emögött az átverés mögött.
Annyiban kérnék még segítséget, hogy ha feljelentést teszek a rendőrségen, azt csalás vádjával tegyem?
Vagy mi ennek a helyes megnevezése?
Vagy csak polgári peres eljárást érdemes indítani?
Előre is köszönöm!

csilla0909 # 2012.01.12. 15:55

Kedves noname!
Csalással fogják vádolni az illetöt! Bocsánat a hozzárétöktöl hogy hozzászóltam, nem vagyok szakmabeli, de ezt konkrétan tudom.

ObudaFan # 2012.01.12. 15:58

A feljelentésben nem kell minősítened a cselekményt, és ha minősíted is, az semmiben nem köti a nyomozó hatóságot.

noname1977 # 2012.01.12. 16:38

Nagyon szépen köszönök minden segítséget!:))