bolti lopás? mit tehetek?


Szomorú örökös # 2023.03.01. 05:39

Majordomus

A csekély érték miatt pénzbirság várható. Maximum felfüggesztett de még az sem.

Annyira azért én nem lennék biztos benne, mert a „kiskorú veszélyeztetése” cselekmény is bekerült a képbe, nem csak a „7 alkalommal üzletszerűen elkövetett lopás”. Egyértelműen leírta a cselekmény minősítését a kérdező:

bűncselekmény lett belőle, 7 alkalommal üzletszerűen elkövetett lopás összesen 11e Ft értékben és kiskorú veszélyeztetése miatt, mivel a.gyerek mindig ott volt velünk

Szóval várjuk ki a végét!

Majordomus # 2023.02.28. 22:29

Meg.
A csekély érték miatt pénzbirság várható.
Maximum felfüggesztett de még az sem.
.
Ha a birságot befizeted nem szerez róla tudomást a munkahely.

Meggondolatlan # 2023.02.28. 17:36

Tisztelt Slainte!
A gyerek 8 éves, nem vett észre semmit, nem tudott semmiről, nem csinált semmit.....
Megúszhatjuk elzárás nélkül?
Munkahelyünk veszélyben lehet?

Slainte # 2023.02.28. 14:56

Hát ha valóban van kiskorú veszélyeztetése is, akkor az öt éves büntetési tételű, azaz kötelező a védelem. Igy, ha nincs meghatalmazott védő, akkor kirendelnek.

Mondjuk a kiskorú veszélyeztetése szempontjából nem mindegy, hány éves a gyerek, mit látott a történtekből, észlelte-e, hogy apu-anyu nem húz le egyes árucikkeket, Talán nem lenne felesleges az az ügyvéd.

Meggondolatlan # 2023.02.28. 12:07

Tisztelt fórumozók!
Megtörtént az első kihallgatás, szabálysértési ügyben idéztek, de bűncselekmény lett belőle, 7 alkalommal üzletszerűen elkövetett lopás összesen 11e Ft értékben és kiskorú veszélyeztetése miatt, mivel a.gyerek mindig ott volt velünk. Feleségemnek is felelnie kell, mivel hol én, hol ő nem húzta le a terméket.... Ráadásul az Auchan nem megy bele a közvetítői eljárásba! Mindent beismertem, megbántam, mondtam, hogy nem volt se tervezve, se megbeszélve és előtte sosem tettünk ilyet.
A nyomozó azt mondta, hogy a gyereket nem emelik ki a családból, de a gyámhivatal is be fog avatkozni (ez mit jelent?), illetve hogy szerinte felesleges ügyvéd. Kérdésemre mondta, hogy igencsak felfüggesztett lesz belőle.
A munkahelyeinkkel kapcsolatban nem tudott érdemi információt adni, mégpedig hogy elküldhetnek e bennünket? Párom a katonaságnál civil alkalmazott, én egészségügyi dolgozó vagyok (nem orvos).
Szeretném tudni, hogy milyen büntetésre számíthatunk, mi lesz a gyerekkel, és a munkahelyeinkkel?
Válaszokat előre is köszönöm!

Lukacs Evelin # 2023.01.20. 10:21

Kedves Meggondolatlan!
06203433721 ide nem akarok írni ha gondolod csörög rám. További szép napot!

Meggondolatlan # 2023.01.20. 08:43

Kedves Evelin!
Még nem hívtak be kihallgatni, és az akkor kiérkező rendőrök sem írtak jegyzőkönyvet, csak a biztonságiak, de abban is csak a legutolsó alkalommal akkor rendezett 2 tej miatt. Előtte evileg 7 alkalom volt, alkalmanként kb. 1000ft. Remélem tényleg egyszerinek veszik, mert én úgy tudom, hogy ha több alkalommal hasonlóan követem el, az üzletszerű.... Ezt egyébként mondta a biztonsági is, hogy ez az. Azt is mondták, hogy kapok majd egy levelet, benne lévő büntetés összegével amit ott az Auchanban is be lehet majd fizetni. Nem bánnám, ha a rendőrségre se kellene menni, és tényleg így még lehetne oldani. Önnek volt kihallgatás? Milyen következményei lesznek/lettek?

Lukacs Evelin # 2023.01.19. 07:50

Kedves Meggondolatlan!

Hasonló cipőben járok mint Te. Ez nem üzletszerű lopás ha egy helyről és külön külön 50.000 alatti, hanem egyszerűen összeadódik. Ez egy rendbeli lopás vétsége. De a jegyzőkönyvön amit a rendőr adott rajta kéne lennie.

Meggondolatlan # 2023.01.18. 07:21

Köszönöm a válaszokat!
Remélem az Auchan is elfogadja közvetítői eljárásban a kár megtérítését.....

Majordomus # 2023.01.17. 20:31

Még viszonylag sima az ügy.

drkatona # 2023.01.17. 18:45

Tisztelt Meggondolatlan!

Ebben az esetben helye van közvetítői eljárásnak. A kárt megtérítik, és az ügy megszűnik bármiféle büntetés nélkül.

Üdvözlettel,

dr. Katona Csaba ügyvéd
https://www.drkatonacsaba.hu/…ed-budapest/

Meggondolatlan # 2023.01.16. 21:18

Tisztelt Majordomus!

Köszönöm a válaszát, megnyugtatott.
Nagyon remélem, hogy ennyivel megússzuk, mert amiket olvastam, aszerint kevés esélyt láttam rá. Soha többé hasonlót se.....!!!
Pár kérdésre még szeretném, ha válaszolna.
Ha tényleg csak pénzbírság lesz, ebben az esetben már nagyobb összegben kell gondolkoznunk?
Azért lehet belőle bírósági ügy?
Meg fognak hurcolni bennünket,.sokáig elhúzódhat?
Ügyvédre szükségünk lehet?
Munkahelyünk megmarad?
Mi lesz ennek az egésznek a menete?

Majordomus # 2023.01.16. 20:43

Pénzbírsággal megússzátok és nem lesz priusz sem.

Meggondolatlan # 2023.01.16. 19:19

Milyen büntetésre számíthatunk?

Szomorú örökös # 2023.01.16. 19:10

Meggondolatlan

Azt is mondták, hogy ez üzletszerűen elkövetett lopás.....Nem tudjuk megindokolni miért tettük, nem vagyunk rászorulva, nem terveztük

Így van! Jól meg kell gondolni, hogy mit csináltok legközelebb. Ez nem játék, mert az üzletszerűen elkövetett lopás már minősített eset összeghatártól függetlenül. Lehet jó heccnek tűnt, de mégsem az.

Meggondolatlan # 2023.01.16. 18:29

Üdvözlöm!
Másfél hónapja az Auchanban önkiszolgáló kasszánál való fizetést követően szólt a biztonsági őr, hogy a rendszer kiszűrt bennünket (feleségem, én és kiskorú gyermekem), és átvizsgálta a csomagunkat. Ekkor 3 tej helyett csak egy volt lehúzva... Mondta, hogy azt rendezzem. Visszamentem, kifizettem. Ezt követően nem engedtek el bennünket, mivel a felvételeket visszanézve további előző 7 alkalommal történt hasonló dolog miatt kihívták a rendőrséget, melyekkel összesen kb. 5-7000 ft-os kárt okoztunk. Csak az én adataimat vették fel a biztonságiak, mondván hogy elég az egyikünké, de csak a két tejről írták jegyzőkönyvet. A kiérkező rendőrök nem tettek feljelentést, mert elvileg csak a két immár rendezett tejről tudtak. Viszont később az egyik rendőr mivel ismerős volt, mondta, hogy az Auchan vagy az őrök szerinte tettek feljelentést. A biztonságiak kérdezték, hogy megtérítjük e a kárt, amire persze igennel feleltünk. Azt is mondták, hogy ez üzletszerűen elkövetett lopás. Volt hogy nem csippantottuk le a terméket, volt hogy hamburger zsemle helyett sima zsemlét ütöttünk be. Sajnos mindig hárman voltunk.
Egy-két hét elteltével megkérdeztem a biztonságiak vezetőjét, hogy mi lesz ilyenkor. Azt válaszolta, hogy kapunk majd egy kártérítési összeget büntetéssel, amit ott is be tudunk fizetni. Azóta semmi sem történt, senki sem keresett. Egyébként továbbra is oda járunk vásárolni, de már nem.hasznaljuk az önkiszolgáló kasszát.
A kérdésem az lenne, hogy büntetlen előéletűek vagyunk, ennek ellenére mire számíthatunk?. Párom katonaságban dolgozik mint civil alkalmazott, én pedig az egészségügyben. Megússzuk e pénzbüntetéssel vagy komolyabbra kell e számítanunk (felfüggesztett, esetleg börtön)? Lesz e bírósági tárgyalás emiatt? Veszélybe kerül a munkahelyünk? Szükségünk lesz e ügyvédre? Természetesen mindent beismerünk.es sajnáljuk, hogy ilyen butaságot csináltunk. Nem tudjuk megindokolni miért tettük, nem vagyunk rászorulva, nem terveztük....

Majordomus # 2023.01.12. 20:39

A ráforditott munka arányától függ max pár tízezer.
A dátum itt nem lényeges csak a definició.

btracker # 2023.01.12. 13:54

Kedves Mjordomus! Az általad írt 2020.07.24. dátum elírás? Vagy nem is nekem szántad a hozzászólást? Ha mégis nekem, akkor a bűnügyi költség egy ilyen ”egyszerű" esetben kb mennyi lehet? Köszi a segítséget.

Majordomus # 2023.01.11. 20:30

A 30 napos időköz arra szolgál, hogy további indítványokat, észrevételeket tegyen az iratok átadásától (2020.07.24.-től). E nélkül hamarabb kerül sor az ügyészségi döntésre!

Kb.50-100 ezer ft között ez az eljáró jóindulatán múlik s a megszabott jetetösszegek között.

Majordomus # 2023.01.11. 20:30

A 30 napos időköz arra szolgál, hogy további indítványokat, észrevételeket tegyen az iratok átadásától (2020.07.24.-től). E nélkül hamarabb kerül sor az ügyészségi döntésre!

Kb.50100 ezer ft között ez az eljáró jóindulatán múlik s a megszabott jetetösszegek között.

btracker # 2023.01.11. 10:56

Kedves Majordomus. Köszönöm a gyors választ. De mégis milyen összegre kell számítani (bírság, bűnügyi költség) és mi az a 30 napos mellőzés. És az erkölcsi bizonyítványos kérdésben tudsz segíteni?
Köszönöm.

Majordomus # 2023.01.10. 20:31

Valószinűleg pénzbírsággal megúszod.

Az ügy 6-8 hónap alatt lezajlik még a mai aktatologatós világban is.

btracker # 2023.01.10. 19:34

Kedves Jogászok, Fórumozók. Egy korábbi bejegyzést szeretnék konkretizálni, amit "Lopas" felhasználó néven posztoltam, de valamilyen rendszerhiba miatt azzal a regisztrációval sehogyan sem tudtam újra belépni, és a jelszóvisszaállítás sem működik.

Bolti lopás miatt ez áll a jegyzőkönyvben a kihallgatásról:
A fentiek alapján ön megalapozattan gyanúsítható 1 rendbeli, a Böntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C törvény 370§ (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés a) pontja szerint minősülő kisebb értékre elkövetett lopás vétségének elkövetésével.

A jelentésben fel van tüntetve a cselekménnyel okozott kár, ami 201991 Ft, rongálási kár nem keletkezett. Az eltulajdonított tárgyak a bolt birtokába visszakerltek, azok eladható állapotban maradtak, így a lopási kár megtérült.

A vallomásomban szövegében ..."az elkövetést elsmertem, és nagyon sajnálom. Erre semmilyen magyarázatot nem tudok mondani, csak annyit, hogy nagyon sajnálom. Kérdésre elmondom, hogy sem iratismertetésen, sem szembesítésen nem kívánok részt venni, valamint a 30 napos időköz mellőzéséhez hozzájárulok. A káértéket teljes mértékben elfogadom..."
Miután majdnem végeztünk, még említették a közvetítői eljárást, így mivel jó ötletnek tűnt, kézzel ráiratták a lap aljára, hogy azt indítványozom.

A kérdésem a következő:

  1. Milyen büntetésre számíthatok (soha nem volt még semmi közöm a rendőrséghez)
  2. Ha pénzbüntetés lehet belőle, akkor kb. milyen összegre kell elkezdenem félretenni?
  3. Jól tudom, hogy lesz egy a bűnügyi költség, amit szintén meg kell fizetnem? Itt nagyságrendileg kb. milyen összegre számítsak?

4 Amíg nem születik meg az ítélet, addig ugyanolyan tiszta erkölcsi bizonyítványt kaphatok, mint az elkövetés napja előtt?
5 Mit jelent a "30 napos időköz mellőzéséhez hozzájárulok"
6. Kb mennyi ennek a rémálomnak a lefutási ideje?
Köszönöm a segítő hozzászólásokat, bocsi, hogy ilyen részletes lett :)

Majordomus # 2023.01.08. 21:27

Ezzel kellett volna kezdeni...

Lukacs Evelin # 2023.01.08. 13:23

köszönöm az eddigi válaszokat! Ügyész ismerősöm mindenre válaszolt. Nem kérek több kommentet. :) sziasztok