Online jogi tanácsadás


rigoz # 2019.03.29. 09:18

Tisztelt nnszoke!

Álláspontom szerint igen, jogos a követelése.

Azonban ilyen csekély összegű (3.000.000Ft alatti), kizárólag pénzkövetelés nem vihető egyből a bíróságra, hanem valamely közjegyzőhöz kell fordulni és fizetési meghagyás kibocsátását kell kérni.

Ha a kötelezett, illetve törvényes képviselője (szülő, gyám, gondnok stb.) ellentmond, vitatja azt, akkor kerül az Ő lakhelye szerint illetékes járásbírósághoz (kerületi bírósághoz) az ügy, amely előtt már bizonyítani kell azt, hogy szándékos károkozás történt és a károkozó magatartás (hangfal leöntése) és a kár mibenléte (hangfal meghibásodása) közt ok-okozati összefüggés van.

De mivel ez egy igencsak egyszerű megítélésű ügy, nem nagyon van rajta egyébként mit cifrázni, két tanú vagy egy felvétel, oszt' viszlát.

drbjozsef # 2019.03.29. 10:08

leöntötték” ?

Most vagy többen voltak (akkor bajosan véletlen), vagy, gondolom, általános alanyként értetted ezt a szót. Vagyis, azt, hogy pontosan ki öntötte le, tudjátok? Elismerte? Tudjátok bizonyítani, hogy ő volt (tanúkkal pl) ?

gerbera317 # 2019.03.29. 10:12

Rendes helyen ez úgy működik, hogy "fiúk-lányok, jó buli volt, de itt az egyik srácnak összetörtük valamijét, úgyhogy itt ez a kalap, ki-ki dobjobn bele, amit jónak lát, de legalább egy ezres legyen". Aztán összejön, amennyi összejön, a többi pedig a károsult önrésze lesz.

mystasia85 # 2019.04.09. 07:00

Üdv Mindenki!

Tegnap tudtam meg, hogy a párom egy éve rendszeresen felhozott egy nőt a lakásomra, míg én dolgozni voltam.
Az ingatlan 100%-ban az enyém, neki csak kulcsa volt hozzá.
Van lehetőségem jogi lépéseket tenni ez ügyben?

Köszönettel:
F.R.

drbjozsef # 2019.04.09. 07:02

Ha Te adtad a kulcsot neki, akkor miért? A megcsalás nem jogi kategória.

drbjozsef # 2019.04.09. 07:07

(ráadásul a "felhozott egy nőt" még csak nem is megcsalás. Lehet, hogy csak beszélgettek. Vagy masszőr. Vagy akármi)

wers # 2019.04.09. 07:15

az enyém is hozhatna egyet, kettőt, kezdhetik a konyhaablakkal, a sütőre is ráférne egy kis sikálás..... lista megvan.

mystasia85 # 2019.04.09. 07:15

Úgy gondolom nem fórum téma, hogy melyik helyiségben, hányszor, milyen pózban csinálták. A történteket mindketten elismerték.
3 évig lakott ott a párom, alap, hogy volt kulcsa. Alap, hogy senki másnak nem adtam engedélyt, hogy betegye a lábát a tulajdonomba.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.09. 07:25

Jelentsd fel! Aligha ússza meg felfüggesztettel, az is lehet, hogy életfogytot kap.

wers # 2019.04.09. 07:28

az is lehet, hogy életfogytot kap

Holtomiglan-holtodiglan

drbjozsef # 2019.04.09. 08:25

mystasia85,

Azt értsd meg, hogy ez sajnos nem jogi probléma.
Értem, hogy ez bánt téged, de a megoldást ne az igazságszolgáltatástól várd.

Alap, hogy senki másnak nem adtam engedélyt, hogy betegye a lábát a tulajdonomba.

Nincs is rá szükség. A párod a tőled kapott jogcímmel lakott ott, természetesen fogadhat vendégeket (mármint közigazgatásilag/jogilag). Állandóra nyilván nem költöztethet be senkit.

Feljelentést akkor tehetsz, ha bűncselekményt követett el.

Perelhetsz bíróságon, ha kár ért.

Kennedy # 2019.04.09. 18:43

Tanacsot szeretnek kerni az alabbi ugyben: Honapokkal ezelott setalni indultam a kutyammal. Abban a pillanatban, ahogy kileptunk a kapun, a kutya kirantotta a porazt a kezembol es raugrott az egyik, eppen hazafele tarto szomszedomra. Amugy egy bekes nagytestu kutyarol van szo, felelmetes ugyan, de meg sohasem tamadott meg senkit. Megkerdeztem a szomszedot, hogy megserult-e, O pedig megmutatta a hasat. A koldoke folott kb.7 cm atmeroju, kek, zold, lila es sarga folt volt lathato. Ez kb 10-15 mp-el azutan tortent, hogy lerantottam a kutyat a vallarol. Rovid ido mulva a fiaval jott vissza, aki meglehetosen ingerulten kozolte, hogy kihivta a rendorseget, mert "megharapta" a kutyam az edesanyjat. Ez nem igaz. Harapas nem volt. Fognyom nem latszott es ver sem volt. A rendorseg kijott elmondtam mi tortent, a holgy megmutatta a hasat - kb.2 ora telt el kozben - aztan elmentek. Semmi nem tortent 4 honapig, ma pedig kaptam egy idezest a keruleti onkormanyzattol, hogy a jovo honapban meg kell jelennem. Azt irjak, hogy a meghallgatas elott fognak tajekoztatni a kutyatamadassal kapcsolatban es, hogy majd kerhetek masolatot az eddig osszegyult iratokbol.
Kerdes, nem lehetne a meghallgatas elott kerni masolatot az osszes iratbol? Mi varhato? Amikor a rendorseg kijott, eroltettem, hogy a szomszed menjen orvoshoz, mert az biztos, hogy harapas nem volt.
Koszonom elore a valaszt

bery ary # 2019.04.10. 07:10

SZERVUSZTOK!
Segítséget szeretnék kérni!
Két hónappal ezelőtt szemtanúja voltam ahogy egy férfi pofozza a feleségét a három gyermeke szeme láttára!
Rendőrt hívtam!
Felvették a vallomásom,rajtam kívül volt ott egy nő is azzal is beszélgettek a járőrök de nem tudom mi történt utána!
Néhány napja hívj egy rendőr nyomozó,hogy fáradjak be a kapitányságra,szembesítésre,kérdezem,én egyedül,mondja,igen,mert,hogy más szemtanú nincs az ügyben!???
Nem tudom mi az a szembesítés?!
Egyébként is,hová lett a hölgy?!
Mivel az elmúlt két hónapban rájöttem,hogy ez az ember itt lakik a közelemben,a legkisebb gyermekem osztálytársa az Ő egyik gyermekének!Sőt láttam együtt vásárolni őket és a neje/akit vert/ bújik hozzá és gerlepárként viselkednek,nos elbizonytalanodtam!???
Azt mondtam a nyomozónak-nem kívánok részt venni a szembesítésen és tanúskodni sem,hova tovább,ügyet sem kívánok ebből csinálni!
Azt mondta,erre nincs lehetőségem és,hogy előállíttathat!
Kérdésem:-Ez valóban így van,továbbá,mi az a szembesítés és felolvassa e a nyomozó az én adataim a garázda emberke előtt????
A választ előre is tisztelettel köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.10. 07:51

Ez ilyen. De nem kell betojni.

bery ary # 2019.04.10. 08:19

.....hát ez is jól kezdődik!!!
Nincs szó "betojásról"!
Háromszor akkora vagyok mint Ő de hagy ne magyarázkodjak,hiszen a feltett kérdésre nem kaptam választ!
Ilyen típusú választ a "kamasz panasz"fórumán is kaphatok!!!

bery ary # 2019.04.10. 12:41

drmosza.
KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!

oligaliga # 2019.04.10. 12:47

bery ary

Szembesítés: két vagy több ember ül egymással szemben és az egyik - általában a tanú - azonosítja a másikat - az elkövetőt, vagy a sértettet.
Magyarul:
Tanú: Te voltál./Ezt csináltad.
Terhelt: Nem is.
Rendőr: Akkor a szembesítés eredménytelen.

Mindez a nyomozó hatóság helyiségében történik. Általában külön-külön.
A szembesítéshez egy helyiségben kell lenni, azért szembesítés. Ha külön vannak, akkor az felismerésre bemutatás.

bery ary # 2019.04.10. 16:18

ARANYOSAK VAGYTOK!
KÖSZI MINDEN SEGÍTSÉGET!!!
ÜDV:LACI.

oligaliga # 2019.04.10. 16:25

drmosza

Voltam olyan szembesítésen, ahol több gyanúsított és sértett is részt vett. Külön-külön történt a szembesítés. Majd együtt is. Biztosan változott a joggyakorlat és a jogi környezet .)

Több terhelt esetén persze, külön van. Meg utána lehet egyben is. De a szembesítendő feleket nem különítik el.

Vadsuhanc # 2019.04.10. 17:23

Csoportos szembesítés nincs. A szembesítés két személy vallomásában fennálló ellentmondás feloldására szolgál. Ha félreértelmeztem akkor bocsánat.

hipci # 2019.04.10. 19:22

Tanácstalan vagyok, nem tudom kihez, hova forduljak...
Sajnos 2 éve nem tudunk, illetve nem akar a volt férjem megegyezni velem, mivel ő mindent akart, nem akar osztozni.
Voltam a Járási Bíróságon panasznapon, ahol kaptam egy dokumentumot a közös vagyon megszüntetéséhez való illetékmentességhez, amit kitöltöttem és ma bevittem, hogy leadom. Nem tudtam leadni, mivel azonnal visszaadták és közölték velem, hogy nem kapom meg a mentességet. Sajnos más ügyintéző volt ma, nem aki a múlt alakommal. Ilyen különbségek lennének az ügyintézésben?

Hova fordulhatnék? Milyen segítséget kaphatnék annak érdekében, hogy a volt férjemtől végre anyagilag is különválhassak?
Sajnos a bírósági per megindításához szükséges illetéket nem tudom anyagi helyzetem miatt megelőlegezni.


Panasznappal kapcsolatban lenne kérdésem.
Egy hete jártam az egyik Járási Bíróságon, ahol nagyon kedvez? dolgokat hallottam az ügyemmel kapcsolatban

_Zoltán_ # 2019.04.10. 21:33

Kedves Hipci,

A kérdésedre talán én is tudok válaszolni, habár nem vagyok jogvégzett, de ezért is inkább engedem, hogy helyettem a tények beszéljenek.

A bíróság központi oldalán is elérhető az úgynevezett költségmentesség nyomtatvány (https://birosag.hu/…yomtatvany-1), valószínűleg erre gondoltál. Ennek Tájékoztató részében a "2. Költségmentesség" pont alatt viszonylag részletesen le vannnak írva a költségmentesség feltételei. Ha az életeden keresztül eddig becsületesen dolgoztál, takarékoskodtál, akkor szinte nulla az esélye, hogy költségmentességet kapj, ha a méltánytalanul hosszú nyomtatványt a valóságnak megfelelően kitöltöd. Ha menekült vagy, esetleg mindenedet elittad az életben, akkor jelentősen jobbak az esélyeid. Vélhetően a második alkalommal a kitöltött nyomtatvány alapján látta az ügyfélsegítő, hogy nem sodródtál szélsőségesen a társadalom peremére, ezért jogvégzett szaktudás és rutin alapján vélhetően az igazat mondta neked a fogalmazó. És valószínűleg ugyanaz a fogalmazó is ezt mondta volna, aki az üres nyomtatványt adta neked, és nem látta a kötöltött nyomtatványt. De ha rákérdezett volna nálad néhány obkejtív kizáró tényezőre (vagyon, stb.), akkor a csalódásod már korábban bekövetkezhetett volna és emiatt nem kellett volna csomó időt a nyomtatvány kitöltésére fordítanod.

De ha elvastad a feltételeket és meg vagy győződve arról, hogy jogosult vagy költségmentességre, akkor akár azt is el tudom képzelni, hogy jogosult vagy beadni, és akkor a költségmentességedet a kijelölt bíró fogja elbírálni.

Van még lehetőség költségfeljegyzésre is, valószínűleg ez is segítség lehet a számodra, és a feltételei a nyomtatvány tájékozató részének 3. pontjában vannak leírva. És ezek a feltételek könnyebben teljesíthetők, mint a költségmentesség feltételei. A leírás szerint a költségfeljegyzés engedélyezés kérdése, tehát beadhatod a keresetedet egy ilyen kérelemmel, és ebben az esetben nem kell megelőlegezned az eljárási díjat (ami szerintem is magas). A tájékoztató szerint ennek engedélyezésről a bíróság dönt, tehát az ügyfélsegítő napon (panasznapon) az eljáró fogalmazó nem tagadhatja meg a közös vagyon megszüntetése iránti kereseted felvételét. Legfeljebb a legrosszabb esetben a bíróság mégicsak bekéri tőleg az eljárási díjat.

Azt nem tudom, hogy lehet-e elsődlegesen a költségmetnességet kérni, és ha azt nem hagyják jóvá, akkor másodlagosan a költségfeljegyzési jogot kérelmezni.

Úgy tudom, hogy házastársi vagyonközösség megszüntetése esetén a bírósági eljárási illetéken felül adott esetben vagyonszerzési illeték fizetése is felmerülhet, akár az ő terhére (ha a megosztás folytán a korábbi vagyoni hányadánál nagyobb értékhez jutna). Talán ha erről tájékozatod a férjedet, hátha jobban hajlani fog egy megállapodásra.

Sok szerencsét!

oligaliga # 2019.04.11. 03:48

Hipci

Zoltán bejegyzésének első felét hagyd figyelmen kívül, valószínüleg a rossz tapasztalat beszél belőle.

A költségmentességhez nem elég a nyomtatvány kitöltése. Ha van munkabérből származó jövedelem, akkor a munkáltató igazolása is kell. Ha nyugdíj vagy más állami ellátás, akkor a megfelelő állami szerv igazolása. Ha van banjszaml, annak harom hónapra visszamebőleges időszakra szóló kivonatt is csatolni kell.

Ha a mellékletek hiányoztak, akkor az ügyedet intéző jót tett veled, mert ha a nyomtatványt pucéran adod be, akkor annak elutasítás a vége.

zsiraitaa@gmail.com # 2019.04.11. 05:39

#e-mailJelentem!2019.04.09. 10:58

Üdvözletem,
Kiadtam a lakásomat tavaly. Az idén még egy fillért nem fizetett az albérlő, a rezsit sem fizeti. Telefonszámomat tiltotta, közösségi oldalról szintén tiltott. Kétszer odacitált, hogy fizet, de nem tartózkodott otthon vagy nem engedett be, nem tudom.Állítólag már kijelentkezett a lakásból. A postámat 4 hónapja nem tudom felvenni, mert a postaládát kiüríti, de nem kapom meg. A mai napra megint aztigérte, hogy kiköltözik és kifizet, de se híre, se hamva. Mit tegyek, hogy vége legyen mihamarabb ennek a rémálomnak?

hipci # 2019.04.11. 05:51

Kedves _Zoltán_ és oligaliga!

Köszönöm a hozzászólásokat, mindent csatoltam mellé. És igaz, a mentesség annak jár papíron akinek a nyugdíja 28500,- és nekem majdnem a duplája van...

Az első alkalommal ottjártamkor mindent elmondtam részletesen és akkor kaptam a nyomtatványt kitöltésre. Az ingatlanok eladása nélkül nincs miből fizetnem ezt is elmondtam,így nem tudom megindítani a pert sem. A volt férjem birtokol minden keresetet, amely a házasságunk alatt keletkezett. Sajnos senki nem tudta anno mi lesz később és minden vagyonom nála van az örökségem is.


Panasznappal kapcsolatban lenne kérdésem.
Egy hete jártam az egyik Járási Bíróságon, ahol nagyon kedvez? dolgokat hallottam az ügyemmel kapcsolatban