Online jogi tanácsadás


oligaliga # 2019.04.11. 05:58

hipci

Ha ez a helyzet, akkor add be a keresetet. A költségmentességről nem a panasznapon ügyeletes titkár fog dönteni, hanem az a bíró vagy titkár, akihez az ügyed kerül. Zoltán tanácsa egyébként jó: ha az illeték megfizetése aránytalan terhet jelentene, a bíróság a jö9vedelmi viszonyoktól függetlenül adhat illetékmentességet, de vizsgálni kell az illetékmentesség megadásának lehetőségét is. Az elutasító végzés ellen van lehetőség fellebbezésre.

otis12 # 2019.04.24. 17:16

Tisztelt válaszadó!

Új vagyok elnézést ha rosszul fogalmazok néha. A problémám eladtam az autómat kisebbségi vásárlónak! az autó jó volt pár nap múlva hívogatni kezdett ,hogy ilyen meg olyan baj van az autóval amit én nem hiszek el mivel nálam nem voltak ilyen hibák. Burkoltan már célzott rá vele nem jó szórakozni ,konkrét kérése még nem volt de biztos vagyok benne lesz az is ez gondolom a szokásos mente adjak majd neki vissza pénzt. Mit tegyek mit tehetek?

Sombokor # 2019.04.24. 17:58

Úgy tűnik ez a csalási forma velünk marad, pedig az újságíró reménykedett:
https://totalcar.hu/…ro_csalokat/

drbjozsef # 2019.04.25. 06:10

otis12,

Mit tegyek mit tehetek?

Semmit. Ha igénye lesz, indoklással, akkor - feltéve persze, hogy továbbra is alaptalannak tartod - elutasítod. Ennyi. H akar pereljen.

A nem jogszerű eszközei (aka nem jó vele szórakozni) ellen meg nemigen tudsz felkészülni - kivéve, ha mégis fizetsz. De hát ez a Te döntésed.

Ha fizetsz, valszeg egy hónap múlva újabb hibái lesznek az autónak.

Norbert3535 # 2019.04.26. 18:46

Tisztelt Válaszadó!

A kérdésem örökléssel kapcsolatos.Édesanyám férje meghalt.Nincs közös gyermek.Édesanyámnak van két gyermeke a férjének is kettő. Van egy ingatlan amiben éltek de édesanyám az 1/1-es tulajdonosa.Van e bármilyen örökösödési joga az ingatlanra az elhunyt férj két fiának?
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.26. 19:05

Persze. Ők öröklik az utolsó közös lakásul szolgáló ingatlanból az apjukat illető hányadot, és az özveggyel hármasban öröklik az örökhagyó vagyonának ezen felüli részét.

Norbert3535 # 2019.04.26. 19:26

Az apjuknak nem volt tulajdon része az ingatlanban,édesanyám az egyedüli tulajdonos. Így is örökölnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.27. 07:16

Mondjuk úgy, hogy az ingatlan-nyilvántartás szerint.

(Egyébként komolyan azt kérdezed, ami nem az örökhagyó tulajdona, azt örökölhetik-e a leszármazói? Szerintem te valami másra vagy kíváncsi, csak nem mered egyenesen megfogalmazni, mert attól tartasz, hogy számodra kedvezőtlen lesz a válasz.)

Pomodoro54 # 2019.04.27. 10:10

Tisztelt Válaszadó!
2018.augusztusában lefoglalóztam egy lakást 2019. június 30.- i kulcsrakész átadással. A vásárlási szándéknyilatkozatban rögzítettük a főbb feltételeket ( vásárlási szándék határideje, fizetési ütemezés, ingatlan ára)Az adásvételi szerződés dátumát szóban márciusra beszéltük meg. Március elején szólt a kivitelező hogy majd március végén. Március végén április, stb. Elérkeztünk végre áprilisban,hogy kitűztük a májusi időpontot. Az ügyvéd már elő is készített mindent, átküldte a szerződést átnézésre. Ekkor derült ki számunkra,hogy a kulcsrakész átadást augusztus 31.- re módosították és október 15.- t határozták meg a használatba vételi határidejére. Ezt szóvátettük a kivitelezőnek és a kötbér szó hallatán felemelt hangon közölte hogy ilyen rossz vevővel nem köt adásvételit és visszaadja a foglalót. Most itt vagyunk lakás nélkül, ha most vásárolnánk egy ugyan olyan ingatlant akkor már 4 millióval többet kellene fizetnünk. Ezért is már a végén beleegyeztünk minden feltételbe,de ő hajthatatlan. Kérdésem,hogy megteheti hogy egy általa is aláírt vételi szándéknyilatkozatot egyoldalúan semmissé tesz? Kártérítési igénnyel élhetünk? Hozzáteszem gyanítjuk,hogy azért csinálta ezt a műbalhét hogy 4 millióval drágábban értékesítse másnak az ingatlant. Ezért is sürget telefonban hogy vegyem át a foglalót.Segitséget, tanácsot előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.27. 13:37

Látni kellene, hogy mit farigcsáltatok össze, mi az az izé, amit te "vételi szándéknyilatkozatnak" nevezel.

dynkuc # 2019.05.18. 19:49

Tisztel Ügyvéd Úr!
Szeretném segítségüket kérni!
2018. novemberében meghalt Édesányánk. Édesanyámnak és Édesapámnak 50-50% tulajdoni hányadban van egy lakásuk. Edesanyank után az 50% tulajdont a 3 közös gyermek örökölte, édesapámé maradt a másik 50 % tulajdoni rész.
Mivel a lakáson sok tartozás van, van ami már vegrehajtás alatt is van ezert megbeszéltük édesapankkal hogy eladjuk az ingatlant és a tartozasok rendezese után a megmaradt penzből kisebb lakast vasarolunk. Megis hirdettük az ingatlant egy ingatlanközvetítőnél 5 hónapja. Lett is rá egy vevőnk akivel már az adasveteli szerződés aláirásanal tartottunk amikor a 80 éves édespánk korházba került, agy keringési zavar van nála nem tudja ki ő vagy kik vagyunk mi mivel az agya nagy részben sérült, sajnos folyamatosan romlik az állapota. Az lenne a kérdésem ilyenkor ha edesapánk beszámíthatatlan álapotú nem írhatja es nem.is tudja aláírni a szerződést ilyenkor van rá valamilyen lehetőség hogy az ingatlant eladhassuk a tartozások és a végrehajtás miatt?
Vagy nem tehetünk semmit? Előre köszönöm a válaszukat!

gerbera317 # 2019.05.18. 20:05

Amíg még tud íri, alá kell íratni vele egy meghatalmazást (mondjuk a te részedre), te pedig hagyod a francba az adásvételt, és az ő nevében Vht. 157. § szerinti kérelmet terjesztesz elő a végrehajtónál, amiben megnevezed a vevőt és a vételárat. Mivel a vételár magasabb, mint az összteher, elegendő, ha csak az adós kéri, valamint a tulajdonostársak.

gerbera317 # 2019.05.18. 20:07

Hogyan kerül ez a büntetőjog alá? Ez is, meg az előző téma is. Á, hagyjuk...

Tuni76 # 2019.05.19. 13:45

Tanácsot szeretnék kérni,hogy a következő esetben mit lehet tenni.
Az egyik kollegám 2017 év végén táppénzen volt és a tæppénz alatt mint utóvv kiderült Ausztriában dolgozott bejelentve egy cégnél.
Az OEP-nêl azt mondták,hogY ezt nagyon nehz bebizonyitani,mert több társadalombiztósitó van és nem így egyszerű bizonyitani a bejelentést.
A táppénz alatt két hónap munkavégzésről beszélünk ami már nem kis táppénzcsalás.
Előre is köszönöm vála
szát.

drbjozsef # 2019.05.19. 16:12

Egyáltalán nem is biztos, hogy csalás.

Attól, hogy egy bizonyos munkakörben munkaképtelen valaki, még dolgozhat más munkakörben.
(Pl. ácsként táppénzen lehet egy baleset miatt, mellette portásként munkaképes lehet)

anonima # 2019.05.24. 07:41

Szervusztok,jó napot! 2010 környékén már voltam eze3n az oldalon, és 201-ben rendőrség,adatvédelni,GVH és itteni rendőrszázados úr segítségével feljelentettük sokan a ingatlanb azár.com és ingatladepo.com-t,mert nem lehetett a hírdetés letörölni. Majd kifizettem a neki járó 4800.- Ft-t, és nem történt semmi, majd mindenfelé leveleztem, feljelentettem,mert megfenyegetett a ofsor cég tulajdonosa,mert ez az volt, a Veltimo néven ismertté vált sokunk ,nagyon sokunk által. Főhadnagy ur azt irta milliomszor,hog ayne próbáljuk kifizetni ennek a bőnözőnek a ppénzt,mert nem szabad. Abba is maradt a téma De Péterfalvi Attilqa akkori ombutzmann megbüntette a hirdetést adüt 10.mFt-ra. Most, tavaly elkezdett ismét előkerülni a témas közjegyzőn kerestül, és még mindig tart. Most már uzsorási kamattal probál behajtatni rajtam e-oldalon keresztül 4.800.000 Ft-t. Vágreehajtünál voltam tegnap, és a megirta a levelet a közjegyzőnek Sárrbogárdsra, mert lakóhelyükhöz közel van, nem az enyémhez, hog ytisztázza és vaívítsa át nevezett személy kérését, mert ugyanis jegybanki alapkamattal kell számolni a tényleg tételt, amit már befizettem 147.300 Ft-t én marha és járulékotat, tehát 225.000- Ft-t. Ennyi Ettől tovább nem megyek el és ezt is vissza fogom perelni büntető jogásszal a bíróságon, de elébb megvárjuk a közjegyző állásfoglalását és ha nem kedvező,akkor huss a bíróság. Na ehhez mit szóltok?

M.Laci # 2019.05.24. 10:34

Üdvözlöm.

Az alábbi dologgal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Adott egy panel lakás, amelynek 9/10 tulajdoni hányad az én tulajdonomban, 1/10 tulajdoni hányad annak a tulajdonában van, aki használja az ingatlant. (haszonélvezet nincs bejegyezve).
A probléma ott kezdődik, hogy a bent lakó nem fizet rezsit, amit csak ő használ, illetve közös költséget sem. Én a fele közösköltséget minden honapban befizetem, mert természetesen egyém is az ingatlan, mégha nem is használom.
Viszont így elég nagy tartozás kezd keletkezni. Kivásárlásról hallani sem akar a másik tulaj, befizetni a tartozását sem. Mondván én jobban állok, fizessem én...
Van e arra lehetőség, hogy bíroságra vigyem az ügyet annak érdekében, hogy el tudjam adni az ingatlant, amit a másik fél nem akar? (mivel nagyon kényelmes neki az ingyen élés).
(én az ingatlanban soha nem éltem 1 percet sem).
Megterhelhetik tulajdoni lapon az én hányadomat is, ha ő nem fizte? ergo rajtam is behajtható bármi ilyenkor?
Előre is nagyon köszönöm

drbjozsef # 2019.05.24. 11:25

M.Laci,

Van e arra lehetőség, hogy bíroságra vigyem az ügyet annak érdekében, hogy el tudjam adni az ingatlant, amit a másik fél nem akar? (mivel nagyon kényelmes neki az ingyen élés).

A tulajdonrészedet tetszőlegesen eladhatod. Nem kell a tulajdonostársad beleegyezése, se engedélye, csak elővásárlási joga van, ha találtál vevőt, és megkötötted vele az adásvételt, akkor abba azonos feltételekkel beléphet. Ha jól olvaslak, erre sek esélye nincs.

Megterhelhetik tulajdoni lapon az én hányadomat is, ha ő nem fizte? ergo rajtam is behajtható bármi ilyenkor?

Vannak a tulajdonhoz kapcsolódó költségek, amit igen : például a társasházi közös költség.
Ha a mérőórák az ő nevén vannak, akkor azt nem, csak az ő részére terhelhetik, de ha nem akarod hogy kikössék, akkor valamit lépned kellene.

Ha nem kell a lakás, add el. Ez persze kb. félárat jelentene, hiszen lakott, nem rakható ki, és nem 100%-ot adnál el.

Vagy megveheted a részét, feltéve, hogy kiköltözik, de gondolom erre se sok a esély, ha nincs hova mennie.

Vagy kérheted bíróságon a közös tulajdon megszüntetését. Ez esetben megszünteti, elsősorban ahogy kéred, ha akarod megveszed a részét, ha nem akarod/tudod, és ő sem, akkor elárverezik az egészet.

Döntsd el mi legyen, adjál neki is ajánlatot ésvagy ultimátumot, aztán lépj. Különben lesz ott tartozás...

M.Laci # 2019.05.24. 11:50

Tisztelt József,

Nagyon köszönöm a segítséget.
Az lenne a legegyszerűbb, ha meg tudnám venni, de sajnos nem kívánja eladni, mivel akkor költöznie kellene.
Ezért szeretném, ha a bíroság által megvásárolhatnám, akár szakértő mondja meg, mennyit ér azaz 1/10-ed kifizetem.
Ha ez megtörténik és meg tudom vásárolni, onnantól köteles kiköltözni? mégha, csak albérletbe is tudna menni, a kapott péntből? Csúnya ezt mondani, de 1/1-él már szeretném használatba venni az ingatlant (én jelenleg albérletben élek). és félek, hogy onanntól jönne még 1 per vagy bármi, hogy ki tudjam őt tenni onnan.
Nagyon köszönöm.

wers # 2019.05.24. 13:12

Ez tényleg jó kérdés, hogy egyszerre lehet-e kérni a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését, kötelezni az 1/10 tulajt az eladásra és egyben a kiköltözésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.24. 16:14

Persze.

wers # 2019.05.24. 16:59

Persze.

Ez jó hír.

(Meg talán az is, hogy a válaszom grammatikailag súrolta a határokat. )
:)))

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.24. 20:48

OFF
Szerintem valamit félreértettél. Az nem bírálat volt, hanem magyarázat. ;-*
ON

anonimus_ # 2019.05.26. 18:40

sziasztok,
remélem tudtok segíteni,tanácsot adni,az lenne a kérdésem,hogy egyetemen Dékáni méltányossági kérelemnél, ha csatolok orvosi leletet mennyire ellenőrzik a hitelességét?
Az egyetemnek van e joga adatokat kikérni az orvostól, és vice versa az orvos adhat e rólam ki információkat? Egy magánkórházról van szó, ha ez számít.

Mouse M.D. # 2019.06.03. 10:09

Üdvözletem!
Egy egyszerűnek látszó kérdésre keresek 100 % biztos választ:
Társasházi lakásban, egy galéria beépítésével, ezután a lakás tulajdonosa a galéria méretével megnövelt nm. tulajdoni arányban szavazhat a közgyűlésen?
Köszönöm!