Jó hírnév megsértése vagy becsületsértés


Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.07. 12:46

Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft.
http://www.dvcsh.hu/index.php

De azért csak erősködj.

wers # 2014.02.07. 12:51

Az E-ON is egy cég, de nem a gázmű adja az áramot.

wers # 2014.02.07. 13:08

ez van, amikor több helyen teszi fel valaki ugyanazt a kérdést

wers # 2014.02.07. 13:20

nem baj, jó játék ez így péntek déludán, hogy ugyan az a kérdés milyen különdöző irányba tudja vinni a fonal végét :)

Darks # 2015.03.20. 14:28

Tisztelt C.!

Az alábbi ügyben kérnék segítséget ,"felvilágósitást" eőre is köszönöm.

olyan helyzetbe kerültem hogy egy "barátom" felhivott egyik délután hogy megkérne egy sziveségre hogy elkéne hoznia az ismerősétől akinek kölcsönadta "Halászhálóját" mivel én ez ügyben nem vagyok felvilágosítva hogy ez pontosan büntetendö -e az othoni tartása stb, ezért én természetesen elvittem és berakta az autómba , haza felé pontosan a főúton amely pontosan a egy vízterület mellet húzodik el ,megálitottak és igazoltattak minket , majd az első kérdése volt ez hogy került az autóba illetve mi volt a szándékunk vele ekkor én elmondtam nekik ahogy történt , persze szerencsétlenségemre "barátom " letagadta hogy ö rakta be az ismerősénél és azt mondta ő csak eljött velem autozni, a szervek leelenőrizték hogy a háló nedves,e? persze nem volt az , a kérdésem az hogy ebböl eshet -e bajom, illetve azóta midnen nap mikor megyek munkába hajnalban "főuton" napi szinten megálítanak és igazoltatnak , válaszaikat előre is köszönöm!

gilera # 2015.03.21. 09:07

Üdvözlöm az Ügyvéd Urakat és egyéb fórumozókat!

egy érdekes dolog történt velem amely azóta sem hagy nyugodni.

férfiakkal foglalkozom, erotikus munkával. írnak rólam beszámolókat, de sajnos már túlontúl messzire mentek. beleavatkoznak a maGÁNÉLETEMBE IS AMELY NAPVILÁGOT LÁTOtT az interneten. PL SZERELMI ÉLETEM kiteregetése, családi konfliktusok, pénzügyi problémák stb...
az a kérdésem, hogY ilYEt szabad, vagy ez büntetendő? vagy mosmár mindig ez vár rám?
nem tartozom azok közé akik a médiában szerepelnek. senkinek semmi köze a magánéleTemhez. zaklatásnak minősülhet e ez? vagY ha nem, akkor minek? BECSÜLETSÉRTÉS? vagy mi?

nagyOn szépen köszönöm a válaszokat!

Sherlock # 2015.03.21. 09:34

Nem szabad, de valószínűleg mindig ez vár rád mostmár. Rágalmazás, jó hírnév megsértése is lehet. Polgári pert is lehet indítani és büntetőfeljelentést is lehet tenni. Mondjuk eléggé kontra-produktív a hatása ilyen esetekben, de azért lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.21. 09:42

Aki ebben az "üzletágban" "dolgozik", az nem lehet túl kényes a becsületére.

Dr.Attika # 2015.03.21. 10:51

"Kurvának is van becsülete, ő is megérdemli a jog védelmét."- mondta egy katonai ügyész, miután a gyanúsított katonák azzal védekeztek, hogy "Ha lett volna pénzünk, akkor kefélt volna velünk."

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.21. 11:23

Én sem állítottam az ellenkezőjét.
V.ö.: annak is van esze, akinek 80 az IQ-ja. Csak nem ugyanannyi, mint akinek 140. És az előbbi kevésbé lehet rá büszke.

groszfater@gmail.com # 2015.03.21. 15:03

V.ö.: annak is van esze, akinek 80 az IQ-ja. Csak nem „ugyanannyi, mint akinek 140. És az előbbi kevésbé lehet rá büszke.

és a sort még lehet/ne folytatni: 165 cm. magas ember
ne büszkélkedjen a magasságával mert a magasságát
mérő szám kevesebb mit annak akinek 195 a mérőszáma.
az is szerényen húzza össze magát aki 38 méretű cipőt hord mint aki 47-est mer az utóbbi nagy-lábon él...

gilera # 2015.03.21. 19:58

Köszönöm szépen a válaszokat!

Patrik92 # 2015.10.23. 16:11

Tisztelt Fórumozók!
Jelenleg magánvádas eljárás van ellenem becsületsértés vétsége miatt.
A kérdésem az lenne hogy olyan dolgokat sérelmez a sértett amiket 2015 februárban követtem el amit be is ismert hogy a facebook-os hozzászólás megjelenésekor tudomására is jutott.
Bizonyos oldalakon olyan információkat találtam hogy:
A büntetőeljárási törvény a magánindítvány előterjesztésének határidejét 30 napban határozza meg. A 30 napos határidőt a jogszabály a sértettnek a bűncselekményről való tudomásszerzéséhez köti. A tudomást szerzés nem jelenti a név, egyéb azonosításra szolgáló adatok ismeretét, elegendő, ha az ismert adatok alapján az elkövető személye megállapítható. Lehetősége van a jogosultnak ismeretlen személy ellen is magánindítványt előterjeszteni, azonban korántsem köteles. Azt az elévülési időn belül (és a tudomásszerzéstől – mely lehet esetleges „magánnyomozása” eredménye – számított 30 napot megtartva) megteheti. A 30 napos határidőn belül az arra jogosult bármikor előterjesztheti magánindítványát, még akkor is, ha korábban már úgy nyilatkozott, hogy e lehetőséggel élni nem kíván. Joghatályos magánindítványt 30 napon túl csak viszonvád formájában lehet előterjeszteni.

Érdeklődnék hogy ez a törvény jelenleg milyen formában és hol található meg ami jelenleg a mai napon is hatályos. És hogy él e még a 30 napos határidő.

Valamint ha az ügy áthelyezését kérem a bíróságtól mivel szerintem közvádas eljárásnak lenne helye mert a sértett önkormányzati képviselő akkor az ügyészségen is él a 30 napos határidő.

Előre is köszönöm ! :)

folyami géb # 2015.10.26. 16:16

"A büntetőeljárási törvény a magánindítvány előterjesztésének határidejét 30 napban határozza meg. A 30 napos határidőt a jogszabály a sértettnek a bűncselekményről való tudomásszerzéséhez köti."

Pontosítás: a bűncselekmény elkövetőjének kilétéről való tudomásszerzéstől számít a 30 nap (Be. 173. § /3/ bekezdés).

A többi amit ír, részben kommentár-szöveg (általában elismert jogirodalmi álláspont), részben a Kúria (Legfelsőbb Bíróság) által iránymutatásul közzétett jogeset. Ezek számát beírtam, ahová tartoznak.

A tudomást szerzés nem jelenti a név, egyéb azonosításra szolgáló adatok ismeretét, elegendő, ha az ismert adatok alapján az elkövető személye megállapítható. Lehetősége van a jogosultnak ismeretlen személy ellen is magánindítványt előterjeszteni, azonban korántsem köteles . Azt az elévülési időn belül (és a tudomásszerzéstől – mely lehet esetleges „magánnyomozása” eredménye – számított 30 napot megtartva) megteheti (BH 1982.1.). A 30 napos határidőn belül az arra jogosult bármikor előterjesztheti magánindítványát, még akkor is, ha korábban már úgy nyilatkozott, hogy e lehetőséggel élni nem kíván (BH 1987.422.). Joghatályos magánindítványt 30 napon túl csak viszonvád formájában lehet előterjeszteni.

Valamint ha az ügy áthelyezését kérem a bíróságtól mivel szerintem közvádas eljárásnak lenne helye mert a sértett önkormányzati képviselő akkor az ügyészségen is él a 30 napos határidő.

Ön nem kérheti az ügy áthelyezését. Ha az önkormányzati képviselőt az eljárása alatt vagy miatt érte a sérelem, akkor a magánvád nem törvényes, a bírónak kellett volna az iratokat az ügyésznek megküldeni. Ha viszont a nem képviselő ebbéli minőségével kapcsolatos a cselekmény, akkor ugyanúgy magánvád van.

B Gábor # 2015.11.09. 08:55

Bűntető feljelentést tettek ellenem. A Rendőrség nyomozott rám,de bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást. A csavar ezután jön: A feljelentők azt állítják,hogy a nyomozó hatóság,nehezen érthető indoklás alapján,áttette az ügyet magánvádasként a bíróságra,úgy ,hogy erre nekik nem volt rálátásuk...
Én úgy tudtam,hogy a magánvádas feljelentést,magánszemélyek tehetik meg. Mi köze van ehhez a rendőrségnek??
Létezik ilyen??

Norbert M Sziraki Design # 2015.11.09. 21:05

B Gábor!

A becsületsértés, a rágalmazás, a nemi erőszak, a könnyű testi sértés: mind magánvádas eljárás, de a feljelentés a rendőrségen is megtehető. Csak más módon jár el a bíróság.

folyami géb # 2015.11.10. 05:44

Jujj, jujj, Norbert!! A nemi erőszak (???) magánvádas eljárás???? Nnnna ne már!! Remélem, nem vagy jogász!

B. Gábor,

amit írtál, abban semmi szokatlan nincs. A rendőrség nem feljelentést tesz, azt nyilván megtette, aki miatt az eljárás indult. Ha azonban a rendőrség arra a következtetésre jut, hogy a feljelentés tárgya magánvádas bűncselekmény, úgy átteszi a bíróságra, mint a sicc (pl. ha súlyos testi sértés bűntette helyett csak könnyű testi sértés vétsége látszik megállapíthatónak). De aztán az is lehet, hogy pótmagánvádról van szó (az egészen más). Mi miatt volt ellened az eljárás?

lajcsó # 2015.11.10. 10:16

"A becsületsértés, a rágalmazás, a nemi erőszak, a könnyű testi sértés: mind magánvádas eljárás, de a feljelentés a rendőrségen is megtehető."
Öszekeverted a magánvádat a magánindítvánnyal!
Hallottál már olyanról, hogy pl. nemi erőszak esetén a vádat magánvádló képviselte?

B Gábor # 2015.11.17. 20:00

Nem volt pótmagánvád. Úgy tűnik,hogy a rendőrségnél történt valami,mivel először bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást,majd pedig az ügy továbbment,de már a feljelentők:magánvádlók lettek.Igen: megtörténhetett ,hogy maga a rendőrség tette tovább a bíróságra az ügyet.....Viszont mindenhol azt olvasom,hogy magánvádlóként csak a sértett léphet fel.Miért avatkozik mégis a rendőrség két szembenálló fél dolgába úgy,hogy először bűncselekmény hiányában megszünteti a nyomozást,majd pedig átteszi magánvádasként a bíróságra....olyan ez,mintha lejt lenne a focipálya,és a rendőrség a feljelentőnek akarna kedvezni azzal,hogy "áttesz" ügyet a bíróságra....én pedig semmiről semmit nem tudok,csak hónapokkal később,amikor a bíróság értesít arról,hogy döntöttek az ügyemben a távollétemben....Tényleg nem értem: Milyen magánvád az,ahol a rendőrség hoz döntést a feljelentő helyett? És tényleg:Miért a feljelentőnek kedvezett a rendőrség,és miért nem nekem? Hol van itt a pártatlan igazságszolgáltatás?

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.11.17. 22:19

Szerintem valamit kihagysz a történetből. Pontosan mi miatt tettek ellened feljelentést? Egy vagy több bűncselekmény miatt?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.18. 06:28

A sértett a feljelentéssel már kifejezte a kívánságát, hogy vonjanak téged felelősségre. A rendőrség észlelve, hogy neki nincs hatásköre, áttette az ügyet a hatáskörrel rendelkező bírósághoz. Nincs itt semmi kedvezés. Ha nem lenne egy kissé egocentrikus a világszemléleted, akkor te is értenéd.

(Nem mellesleg a büntetőeljárásnak alapvetően nem az a feladata, hogy a bűnelkövetőnek "kedvezzen".)

B Gábor # 2015.11.18. 13:23

Én nem tudom miért kérdezik Tőlem,hogy mit követtem el.Nem véletlen,hogy pont itt tettem fel a kérdésem:) Más: Nem vagyok egocentrikus! A törvény előtti egyenlőség elve ,az nem egy megfoghatatlan pátosz...És mégvalami: Nem vagyok "elkövető",ugyanis mind a pesti bíróság,majd később a fővárosi törvényszék is bűncselekmény hiányában mentett fel,becsületsértés nem történt. És mégvalami tiszt ügyvéd úr!Nem mindenki keni-vágja ám a magánindítványos-magánvádad ügyeket.Életem során,most döntöttek először a bíróságon.És nem fért abba az egocentrikus fejembe,hogy egy közvádas feljelentés,miként végződhet magánvádasként a bíróságon. De olvasva a kommenteket,most már tudom,hogy a rendőrség jogszerűen járt el ,amikor áttette az ügyet magánvádba a bíróságra,mivel a közvádas bűntetőfeljelentésben,a feljelentők a felelősségre vonásomat,megbüntetésemet kérték. Így a rendőrségnek,módja sem volt a mérlegelésre....így lett közvádból:magánvád. Megértettem,okosabb lettem.De nem kell ezért lenézni a tanult jogászoknak engem...a segítő szándékú kommenteket ezúton is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.18. 13:34

Menj a fenébe! Jogerős ítélet után jösz ide érdeklődni, hogy a rendőrség az áttétellel követett-e el jogszabálysértést...
Egyébként nem követett, hiszen az áttétel után a magánvádas eljárást lefolytatták.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.18. 13:35

Bocs, a többit csak később olvastam el.

Immaculata # 2015.11.18. 22:52

Ez az ára a jogiforumos tanácsadásnak :) vagy :(

A forradalmat magadban vívd meg, ne tegyél rá még egy lapáttal.