Jó hírnév megsértése vagy becsületsértés


alfateam # 2019.12.19. 18:15

Mi az a facebook?

Traffic # 2019.12.20. 18:16

T. ariete!

Véleményem szerint igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.20. 18:18

Alapszabály: vagy iszol vagy kommentelsz.

Lavander # 2020.01.29. 17:27

Tisztelt válaszolók!

Kérdésem az, hogy jó hírnév megsértése esetén (ősszel facebookos posztban valótlan dolgok állítása) mennyi idő áll rendelkezésre a per megindítására?

Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2020.01.29. 22:38

5 év alatt évül el.

marton2020 # 2020.04.01. 17:33

Üdv mindenkinek!

Egy eléggé összetett helyzettel kapcsolatban fogalmazom meg a következő hozzászólásomat.
2019. szeptemberében posztoltam az Instagram profilomra (amelyet kb. 17ezer ember követ) egy fotót egy másik ismert kollégámmal. A fotó alá érkezett egy obszcén komment - melyről képernyőfotót készítettem - egy "fake" Instagram profilról. A kommentben édesanyám szidta és kifejezte nemtetszését arról, hogy egy 3,5 milliós városban élek, ahol ő is. A kommentet pár percre rá törölte is. Pár hét múlva a munkahelyemre ugyanez a személy egy rágalmazó levelet fogalmazott meg, miszerint én követem őt és a párját, aki egy híres színész, és azonnal követeli, hogy a cég bocsásson el engem. Kellemetlen szituációba kerültem a munkahelyemen és félni kezdtem, mivel fogalmam sem volt róla, hogy ki ez a személy. Pár hónapra rá újból feltűnt és szilveszter éjjelén szintén kommentelt egy teljesen másik "kamu" Instagram profilról. Mivel ez a személy félelmet és betegséget hozott a mindennapjaimba, erre a kommentre ideges lettem, hogy még szilveszter éjjelén sem hagy fel a zaklatással, és válaszoltam a következő szavakkal: "Hagyjál már békén, te szerencsétlen szar!". Pár hétre rá kaptam egy Instagram kommentet egy ügyvédtől, aki követelte, hogy kérjek bocsánatot az adott személytől, hiszen "én 17.000 ember előtt őt megaláztam azzal, hogy szerencsétlen szarnak neveztem". Feltételezem, hogy egy ügyvéd nem ír Instagramra senkinek kommentet, főleg nem helyesírási hibákkal.
Figyelmen kívül hagytam ezt az üzenetet, azonban pár hétre rá egy utazás közben - fogalmam sincs, miért és hogyan hozott össze vele a sors - ez a személy megjelent előttem és követelte, hogy üljek azonnal mellé és magyarázzam el neki, hogy miért készítettem azt a bizony Instagram fotót 2019. szeptemberében az ő utcájához közel. Számomra ekkor lett világos, hogy vagy nagyon gyűlöl ez a személy vagy egyszerűen csak tényleg azt hiszi, hogy én követem őt. Ekkor félni kezdtem és azt mondtam neki - szerencsére több utas volt körülöttem -, hogy hagyjon békén és maximum ügyvéd jelenlétében vagyok hajlandó válaszolni. Amikor tudtam, hogy egy valós személyről beszélünk és akár követhet is - irónikus, hogy ő vádol engem követéssel, amikor hirtelen egy tömegközlekedési eszközön ő jön oda hozzám a semmiből -, még jobban félni kezdtem. A következő e-mail az Instagram komment írójától, egy ügyvédtől érkezett, melyben felszólítottak a nyilvános bocsánatkérésre, mivel "szerencsétlen szarnak" neveztem ezt az illetőt.
Ezt az e-mailt már rettegve olvastam, hogy vajon most mit talált ki az illető. Nem válaszoltam, azonban rá pár hétre - pár nappal ezelőtt - kaptam magától a személytől egy e-mailt, melyben hazugságot állított, hiszen azt írta, hogy én személy szerint az Instagram profilomra kiírtam, hogy őt akarom tönkretenni. Ezzel újból valótlant állított. Továbbá követelte, hogy 15 napon belül kérjek nyilvánosan bocsánatot az Instagram profilomon és fizessek neki kártérítést, amiért a nevét említettem (nem említettem továbbra sem semmiféle nevet, csupán annyit írtam, amit már fent említettem).
Arra hivatkozva szólít fel engem bocsánatkérésre, hogy megsértettem a jó hírnevhez való jogát.
A 15 nap hamarosan letelik, én pedig aggódom, hogy vajon mi lesz a következő lépés.
Annyit még nagyon fontos az ügyhöz hozzátennem, hogy a másik ismert kollégám ugyanezen a személy ellen jogi eljárást indított, hiszen pár évvel ezelőtt őt zaklatta. Valószínűleg az ő Instagram profilját láthatott meg engem és kiszemelt magának.
A munkahelyemre való írt e-mail, az ügyvéddel való zaklatás, a trágár Instagram kommentek és a folyamatos stressz azt gondolom, hogy mind-mind bűncselekmény.
Szeretném, ha ez a személy végre békén hagyna, azonban nem tudom, hogy valójában bűncselekményt követtem-e el azzal, hogy egy "fake" Instagram profil obszcén kommentjére azt válaszoltam, hogy "Hagyjál már békén, te szerencsétlen szar!".

Ha nincsen semmi félnivalóm, akkor érdemes nekem jogi útra terelnem a dolgokat, hogy végre békén hagyjon ez a személy vagy írjak neki egy e-mailt?

Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

Tisztelettel.

bogi10832 # 2020.04.04. 09:47

Üdv mindenkinek!
Én olyan kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy minap történt az eset hogy tudomásomra jutott hogy valaki kamu instagramm profilról valótlan dolgokat állít rólam,ami az én személyemnek sértő mert nem igaz.Erről elég sok embert tudomást szerzett,úgymondd elterjedt a városban,és nyilván én lettem rosszként beállítva..Megtudtuk ,hogy ki a lány aki ezeket irogatta és mint kiderült ő onnan szerzett ezekről tudomást hogy belenézett a barátjának a velem való facebook beszélgetésbe(a barátja tudta nélül) ami szintén az én személyiségi jogaimat sérti.Ilyenkor mi a teendő?Ez beletartozik a hír megsértésébe?lehet jogi útra vinni?

drbjozsef # 2020.04.04. 14:01

bogi,

Btk. 226. § (1) Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Btk. 227. § (1) Aki a 226. §-ban meghatározottakon kívül mással szemben [...] nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Feljelentést tehetsz a rendőrségen.

Hogy értelme van-e, azt ennyiből nyilván nem tudhatjuk, de legtöbbször nincs.

Jozsika84 # 2020.04.16. 10:57

Kedves Jogászok, Fórumozók!

A vádlott a tárgyaláson beismeri a bűnösségét, amiről a sértett magánvádló képviselője hangfelvételt készít, mivel a magánvádlónak, képviselőjének kell minden kétséget kizáróan bizonyítani a vádlott bűnösségét.

A felvételen elhangzik a vádló részéről az indítvány, hogy kéri jegyzőkönyvbe foglalni a beismerő vallomást. A bíróság szerint vádló által vélelmezett beismerés már tárgyaláson kívül történt és egyébként sem hallotta a bíróság.

Felhasználható-e a rejtett diktafonnal a tárgyalásról készített felvétel a büntetőeljárásban bizonyítási eszközként?

Szomorú örökös # 2020.04.16. 14:24

Jozsika84

Nálunk hangrögzítő eszközt be sem lehet vinni a tárgyalóterembe, kivéve ha a bíró engedélyt adott rá.. Szóval akkor hol és hogyan is készült az a hangfelvétel?

drbjozsef # 2020.04.17. 04:52

Jozsika84,

Általában véve az a bírósági gyakorlat, hogy a jogszerűtlenül készült kép vagy hangfelvétel felhasználható bizonyítékként, ha semmilyen más módon nem deríthető ki az igazság. De ezt a bíró dönti el. Nem kötelező elfogadnia.

Esetedben ez elég véleményes. Csínján bánnék azzal, hogy olyan bizonyítékot kérjek felvenni, ami azon túl hogy jogszerűtlen, ráadásul ezt konkrétan az eljáró bíróságon követted el, megsértve az eljárási szabályokat is. Ha én lennék a bíró, nem biztos, hogy nem vonnám össze szemöldökömet - az pedig neked nem jó, hidd el nekem.

Esetleg vagy hivatkozhatsz arra, hogy a bíró állítása szerint is tárgyaláson kívül történt az eset (há' bekapcsoltam csak a szabályosan kikapcsolt telefonomat, oszt ez meg véletlenül felvette), vagy hazudhatod azt, hogy ez bárhol máshol történt, csak nem a bíróságon (már ha bíró amúgy sem hallotta).

Én inkább valami más módot találnék inkább.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.17. 09:28

Ha jól értem, arról van szó, hogy a vádlott mondott valamit, amit a magánvádló a bűncselekmény elismerésének tekint. Még ha valóban az lenne is, ez nem a bűncselekmény elkövetesének a bizonyítéka, legfeljebb vallomás. Csakhogy vallomást az eljáráson kívül nem lehet tenni; sőt az eljárásban is csak önszántából teheti meg a vádlott, és még azt is bármikor visszavonhatja. (Nem mellesleg, ha a nyomozóhatóság készítene titokban, jogeszerűtlenül hangfelvételt a terheltről, még azt is ki kellene rekesztenie a bírónak a bizonyítékok közül.)

Summa summárum, ezt a hangfelvételt nem fogja a bíró figyelembe venni az eljárásban.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.17. 09:46

Viszont a kolléga kaphat egy combos rendbírságot az eljárási szabályok, a tárgyalótermi viselkedés normáinak megsértéséért.
(Hogy a csudába akar a jövőben együtt dolgozni ezzel a bíróval, ha kiderül, hogy annyira nem bízik a jegyzőkönyvezésében, hogy titokban magnóra veszi a tárgyalást?!)

drbjozsef # 2020.07.15. 10:45

Jogi személy is felléphet a Btk. 226.§ szerint, rágalmazás esetén. Ha fennállnak a feltételei, akkor igen, lehet bajod belőle.
Ki tudja, mennyire akarnak bíróságra járni. Pláne, ha már törölték a hozzászólást.

Maury Chaykin # 2020.07.22. 08:06

Tisztelt Fórumtagok!

Egy teljesen anonim fórumban, ahol még a fórumos név sem látszik, privát üzenetben valaki becsmérlő dolgokat írt nekem. Nem annyira durvákat, de volt közte olyan, hogy folytassak fellációt az apámon (nem ezekkel a szavakkal), meg sarlatánnak, csalónak, hozzá nem értőnek nevezett (idősgondozással kapcsolatos téma volt, de ez nem is lényeg). Sajnos egyszer-kétszer én is visszaszóltam neki.

Tekintettel arra, hogy nyilvánosan semmilyen adok-kapok nem történt, csak privát levelezésben, lehet ennek bármilyen jogi vonzata?

Köszönöm a figyelmet!

gyadar # 2020.07.30. 13:59

Tisztelt Fórumozók!

Hasonló kérdésem van, mint az előttem szólónak: ha valaki személyemre vonatkozó hamis tényt állít, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel, de ez nem kap nagy nyilvánosságot (nem újságban, Tv-ben, facebookon, stb. teszi meg), azonban engem ez hátrányosan érint, (pl.: egy állást nem kapok meg, vagy nem léptetnek elő, mert a hamis tény alapján úgy ítélik meg, hogy arra nem vagyok méltó), akkor van értelme bírósági eljárásban sérelem díjat kérni?

gyadar # 2020.07.30. 14:01

sérelemdíjat :)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.30. 14:45

Az nem sérelemdíj, hanem kártérítés. De a sérelemdíj annyiból biztosabb, hogy ott nem kell bizonyítani a kár összegét.

Almafás # 2020.08.14. 21:17

Jó estét! Ne nevessenek ki, de...
Hosszú idő után sikerült beszélnem az exemmel öt percet, amelynek során - számomra - fontos kérdésre derült fény. A beszélgetés során elhangzott tőlem az a megjegyzés, hogy ő "gonosz", illetve amit tett, az szimplán "gonoszság". (Senki nem hallotta, négyszemközt voltunk) Később ezt megerősítettem egy sms-ben is. Nem én kerestem - hiszen le voltam tiltva minden kommunikációról - ő kezdeményezett. Azóta ismét tiltás van a részéről... Az érdekelne, hogy ezért a szóért (szavakért) indíthat e ellenem bármilyen eljárást? (Rágalmazás, becsületsértés) Köszönöm a segítséget!

rigoz # 2020.08.15. 08:18

Ugye, ez most nem komoly? :D

Bocsánat a kezdő cinizmusért, de komolyra fordítva a szót, természetesen ez nem jogsértő, ez egy vélemény. Ami még alkalmatlan is a sértésre...

Doris90 # 2020.08.21. 09:39

Üdv Mindenkinek!

A minap a munkámban ért engem egy atrocitás, egészségügyi dolgozóként. Vidéki kórház sürgősségi osztályán dolgozom, amit felkeresett egy nagyon befolyásos, egykori országgyűlési képviselő, akit én nem ismertem akkor fel. Hozzátartozója szenvedett el egy könnyű sérülést, nem volt életveszélyben. Mire én kértem személyes adatokat a beteg felvételéhez az Úr üvölteni kezdett velem az egész osztály és a többi beteg előtt, mindenféle "ostoba k@rvának" elmondott engem, mondván, hogy törvényellenes, hogy betegadatokat kérek az ellátás előtt. Természetesen azonnal el lett látva ezek után a sérült, de a hozzátartozó továbbra is a személyemet becsmérelte, mire felszólítottam hogy kinnt várakozzon. Erre az Úr kezet emelt rám és egy kollégám állt elé, megakadályozva ezzel, hogy tettlegességig fajuljon a dolog. Rendőri intézkedés nem történt, de mély nyomot hagyott bennem az ügy, hogy a munkámat végeztem, nem beszéltem csúnyán, vagy flegmán a beteggel és ilyen atrocitás ért. A beteg ezek után bocsánatot kért a hozzátartozója viselkedése miatt, és a betegségére hivatkozott, hogy amiatt viselkedik így. Kérdésem az lenne, hogy mekkora eséllyel indíthatnék egy helyi berkekben nagyon elismert személy ellen becsületsértési pert, főleg, ha nagy valószínűséggel a betegségére hivatkozna a vádlott? Egyébként pár évvel ezelőtt stroke-on átesett az Úr, a hozzátartozó elmondása szerint azóta beszámíthatatlan, ennek ellenére autóval érkezett, tehát annyira azért van beszámítható állapotban, hogy autót vezethet. A másik kérdésem az lenne, ha lenne is esélyem ellene, mekkora kártérítésre számíthatnék, közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett becsületsértés miatt?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.21. 09:46

mekkora eséllyel indíthatnék
Hiszen azt sem árultad el, hogy konkrétan (szó szerint) mit mondott. Ha a lekurvázás volt az összes, az nemigen bűncselekmény.

mekkora kártérítésre számíthatnék
Mekkora kár ért?

alfateam # 2020.08.21. 11:02

Doris90!
Kevered a sérelem díjat a kártérítéssel!
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

drbjozsef # 2020.08.21. 11:08

KBS,

De hiszen ez csak blabla. Nem?
Ilyenek egyszerűen nem történnek.

Doris90 # 2020.08.21. 11:10

A pontos szöveget azért sem idéztem, mert nem igazán nyomdafestéket tűrő, de természetesen leírom, ha ez számít. Megkérdeztem, hogy mi történt a hölggyel és miután elmondták megkértem, hogy mondja el az adatait, hogy fel tudjam venni a gépbe. Erre a hozzátartozó dühbe gurult és brutálisan, fenyegető módon üvölteni kezdett, hogy
"-Tudod te, hogy én ki vagyok?"
Erre a válaszom:"-Elnézést Uram, de nem ismerem Önt és a betegfelvételhez szükségem van a beteg adataira."
"-Te ostoba idióta hülye kurva vagy, fogalmad sincs róla, hogy én ki vagyok, nincs jogom hozzá, hogy a beteg adatait elkérjem mielőtt ellátnánk a sérülését."
Ezen a ponton nem folytattam a párbeszédet, hívtam az ügyeletes orvost, aki jött és behívta a beteget, ellátta a sérülését. Azt fontos megjegyeznem, hogy egy 2cm-es vágott sebzéssel jött be, ami be volt kötözve, nem vérzett át, tehát a hölgy nem volt életveszélyben.
Mindeközben az Úr folytatta az üvöltést velem, és fenyegetett, hogy "felhívja XY Főorvost, aki a kórház főigazgatója és kibaszat engem onnan,mert egy alkalmatlan hülye fasszopó kurva vagyok". Mindez főként azért volt nagyon sértő, mert mindenki ezt hallgatta, akkora hangerővel ordított, hogy a 2. emeletről is lejöttek megkérdezni, hogy mi volt ez a Mónika show. Majd mikor megkértem, hogy legyen kedves fáradjon ki a folyósóra, mert oda csak betegek jöhetnek be, ekkor emelt kezet rám és a kollégám akadályozta meg, hogy megüssön. Hogy mekkora kár ért? Hogy lehet ezt pénzben mérni, hogy aznap szinte alkalmatlanná váltam a munkavégzésre és azóta is ezen rágódok? Sajnos nem tudom ilyen szinten ezeket a dolgokat, de nem szeretném, ha valaki csak azért, mert befolyásos személy, azt higyje bármit megtehet. Mellesleg megjegyzem az Úrnak korábban is voltak erőszakos megnyilvánulásai nyilvánosan, amik után pártfogói felügyelet alá került.