reintegrációs őrizet


kinga27 # 2015.06.28. 14:50

Jó napot kívánok!
Ha evvel tudok segíteni annyit hozzá fűznék a reintegrácós őrizethez ,hogy akinek végrehajtás van a lakásán és feltöltőkártyás villanyórája van az felejtse el a reintegrációs őrizetet Bv pártfogó csinál környezettanulmányt kell tulajdonilap a lakásról,közüzemi számla, befogadói nyilatkozat mi nekünk most lesz esedékes és minden infót probálok beszerezni.

folyami géb # 2015.06.24. 11:35

Ahogy tanult kollégám mondja, valóban csak azután lehet pontosan válaszoni a kérdésére, ha tudjuk,mi vonatkozik a feltételes szabadságra.

Viszont elvileg három lehetőség van:

  • ha az ítéletben engedélyezték a fele rész kitöltése utáni kedvezményt, akkor hat hónap után egyszerre engedélyezhető az evsz, az enyhébb fokozat és a reintegrációs őrizet. Nyilván akkor csak az utóbbit érdemes kérelmezni.
  • ha az új Btk. alapján ítélték el, akkor 8 hó után evsz vagy enyhébb fokozat, 10 hó után reintegrációs őrizet, 16 hó után feltételes.
  • ha a régi Btk. alapján ítélték el: akkor 10 hó után evsz vagy enyhébb fokozat, 12 hó után reintegrációs őrizet, 18 hó után feltételes lehet.
ObudaFan # 2015.06.24. 04:46

Enyhébb végrehajtási szabályok nem alkalmazhatók, ha az elítélt a szabadságvesztésből - az előzetes fogvatartásban és a házi őrizetben töltött időt is beszámítva - a feltételes szabadságra bocsátásig esedékes időtartam felét nem töltötte le. Tehát hat hónap után csak akkor kérheti az evsz-t, ha az ítélete szerint már egy év után feltételesre bocsátható.
Enyhébb végrehajtási fokozatnál is az a szabály, hogy az nem jelölhető ki, ha az elítélt a szabadságvesztésből - az előzetes fogvatartásban és a házi őrizetben töltött időt is beszámítva - a feltételes szabadságra bocsátásig esedékes időtartam felét nem töltötte le.
Reintegrációs őrizetet pedig a szabadulás várható időpontja előtt 6 hónappal lehet elrendelni.
Mi van az ítéletben a feltételes szbadságra bocsáthatóságról?

Nm171717 # 2015.06.20. 17:00

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek!
Férjem csalásért 2 év letöltendő börtönbüntetést kapott, melyet 2015.03.09-én kezdett el letölteni Sándorházán. Ha jók az információim, 6 hónap letelte után, tehát legkorábban szeptember havában adhatunk be EVSZ-t, majd a 9. hónap után, tehát decemberben a fogházasítást. Ha a reintegrációs őrizetet megkaphatja, azt beadhatjuk-e a fogházasítással együtt, vagy csak azt követő lépésként? Illetve a kérdésem az lenne, mit tehetünk még, hogy minél hamarabb kikerülhessen onnan? Első bűntényes, jó magaviseletű, tisztelettudó, dícséretekkel rendelkezik. Folyamatos kapcsolattartást folytat az itthoniakkal, rendszeresen látogatjuk, de tudni szeretnénk van-e mód arra, hogy a büntetését enyhítsék, vagy esetleg elengedjék?

Köszönettel:
Nm171717

AnnAnnA # 2015.06.05. 14:37

A törvény szövege:
„A reintegrációs őrizet

187/A. § (1) Ha a szabadságvesztés céljának megvalósulása ilyen módon is biztosítható, a feltételes szabadságra bocsátás esedékessége, illetve ennek kizárása vagy kizártsága esetén a szabadulás várható időpontja előtt legfeljebb hat hónappal reintegrációs őrizetbe helyezhető az az elítélt

  1. akit első alkalommal ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre,
  2. akit nem a Btk. 459. § (1) bekezdés 26. pontjában meghatározott személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt ítéltek el,
  3. aki öt évet meg nem haladó tartamú szabadságvesztését fogház- vagy börtönfokozatban tölti, és
  4. aki a reintegrációs őrizetbe helyezést vállalja."

Megtörtént eset:
Valaki 1 év letöltendő börtönbüntetést kapott (nem erőszakos bűncselekmény miatt). Korábban volt 1 év felfüggesztettje. Nem kapott összbüntetést, mindkettőt le kell ülnie. Az első 1 évből megkapta a kedvezményt. Jelenleg a második 1 évet üli, kedvezménnyel 3 hónap múlva szabadul.

A REINTEGRÁCIÓS ŐRIZET IRÁNTI KÉRELMÉT ELUTASÍTOTTÁK.

moksa2013 # 2015.06.03. 03:06

Tisztelt Ügyvédek!

Budapesten szépen gondozott családi házas utcában szomszédnál düledező ház,viz,áram kikapcsolva, emésztő szemételszállítás teljes hiánya. A kert erdővé nőtte ki magát,felhalmozott hulladék, szemét elborítja a telket,patkányokkal együtt. Tulaj nem kommunikál. Kakasát,tyúkjait szabad tartásban tartja, az ő ürülékük és a tulajé is szabadon a kertben landol.
Kakast télire bevitte magához, viszont februártól egy fáról hajnali fél4-7ig folyamatosan ablakunktól 4 méterre fújja. Egész éjjel csatároznak iszonyú hanggal az állatok valószínűleg a kertbe bemenő macska-patkányal? A környék lakói sajnálatból etetik az állatokat. Az állatok egyfolytában éheznek. Házuk,helyük nincsen. Kémény életveszélyes külső szemléletre is, sűrű füst gomolyog ha befűt. Összefogott a lakóközösség (végre) és feljelentettüksokadjára szinte minden fórumon. Talán már elérünk valami hathatós végleges megoldást. Hivatal iszonyú körülményes, hiába a jog azt érvényesíteni egy kanossza-járás. Erre életveszélyesen elkezdett minket fenyegetni, ill féltjük az ingatlanjainkat is nehogy bekattan és kárt tesz abban. A hajnali hanghatás az állat részéről bőven kimeríti a mindennapos csendháborítás fogalmát. Már egészségügyi problémák adódtak a folyamatos kialvatlanságtól.
Mit lehet tenni, mert sem a rendőrség, sem a hivatal nem foglalkozik azonnali hatállyal sem a fenyegetéseivel (baltával,puskával) sem a reggeli csendzavarással azonnali hatállyal. Közeljövőben nyaralni is szeretnénk menni, hogyan hagyjuk itt az ingatlant??
Ha mi lépünk bármi törvényelleneset, mi kerülünk bajba...

Twog # 2015.06.02. 19:47

Tisztelt ObudaFan,

Köszönöm a választ. Idő előtt mit értett? A 6 hónap letelte előtt? Mennyi idő alatt kerül a kérelem a bv intézettől a bv. bíró elé?

Köszönettel

Karola76 # 2015.06.02. 19:35

Nagyon köszönöm,ez is egy kis remény legalább!

folyami géb # 2015.06.02. 17:48

Ettől még bizonyosan kaphat.

Karola76 # 2015.06.01. 20:16

Tisztelt Ügyvédek!

Páromnak ma mondták ki a másodfokú ítéletét ami 4 év letöltendő börtönbüntetés jövedéki csalásért.Tudom,korai a kérdés,de kaphat e reintegrációs őrizetet,ha volt már Neki felfüggesztett börtönbüntetése,ami sikeresen letelt.
Nagyon köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2015.06.01. 18:11

A büntetés-végrehajtási bírói eljárásokat - törvény eltérő rendelkezése hiányában - annak a végrehajtásért felelős szervnek, szervezeti egységnek vagy javítóintézetnek a székhelye szerint illetékes büntetés-végrehajtási bíró folytatja le, ahol az eljárás alapjául szolgáló büntetést vagy intézkedést végrehajtják.
Úgy érdemes benyújtani, hogy a bv. bíróhoz ne érjen oda idő előtt.

Twog # 2015.05.30. 19:55

Tisztelt Ügyvéd Urak, Ügyvédnők!

Adott 1 év 6 hónapos fogház büntetés, melynek feles kedvezményéről dönt a másodfokú bíróság, tehát 9 hónap után feltételesen szabadlábra bocsátható az elítélt. Ezen konkrét esetben az alábbiakra keresem a választ:

1. 2013. évi CCXL. törvény 187/C. §127 Az elítélt nem helyezhető reintegrációs őrizetbe, ha
....

  1. az egy évet meg nem haladó tartamú szabadságvesztésből legalább három, egy évet meghaladó tartamú szabadságvesztésből legalább hat hónapot nem töltött le,..

Kérdésem, hogy meg kell-e várni a 6 hónap leteltét és csak utána kerülhet a kérelem a bv bíró elé, vagy a bv. bíró előzetesen is hozhat döntést és mondhatja, hogy a 6 hónap letelte után helyezhető reintegrációs őrizetbe? Van-e tapasztalat arra nézve, hogy a 6 hónap letelte előtt (ha igen, akkor mennyivel) vagy csak utána érdemes a reintegrációs őrizet kérelmét elindítani a bv intézetben?

2. BV bírók BV intézetekhez köthetők, vagy minden törvényszéken van ilyen? Ha törvényszékenként, akkor az első fokú ítéletet hozó törvényszéken lévő bv bíró fog dönteni?

Köszönettel,
Twog

folyami géb # 2015.05.28. 05:13

Kedves Damla78,

tökéletesen értelmezzted. Kategórikus tiltás nincs, de engedélyezheetősége - mint láthattad - kérdéses.
A konkrét ügyben a bv.bíró dönt, de természetesen fellebbezési lehetőség ott is van.

folyami géb # 2015.05.28. 05:10

Kedves ObudaFan!

Kellene, hacsak a törvényszövegből nem következik más. Csak egyetlen probléma nagyon röviden: ha elrendelik a felfüggesztett végrehajtását, akkr lesz két büntetés, az elrendelt és az elrendelő, összbüntetés pedig nincs.

Az erre vonatkozó rendelet szerint számos véletlenszerű dologtól függ (fokozat, a büntetések egymáshoz képest való hosza stb.), hogy ezt a két büntetést milyen sorrendben hajtják végre.

Ha úgy alakul, hogy sorendben először hajtják végre az elrendeltet (ami eredetileg felfüggesztett volt), utána az elrendelőt, akkor az elsőből bizonyosan nem engedélyezhető a Bv,tv. 187. § c) pontja alapján, hiszen van még végrehajtandó büntetés. A másodikra - ami ténylegsen az elítélt első végrehajtandóként kiszabott büntetése - meg vagy igen, vagy nem (pl. ha erőszakos bűncselekény miatt szabták ki.

A fordított sorrend kialakulása esetén esetleg érvényesülhetne az általad írt sorrend. De függhet ez a véletlenszerű sorrrendtől? Ez ésszerű?

Vagy ha önmagában csak az elrendelt felfüggesztett van - mert például a pártfogó felügyelet szabálainak megszegése miatt rendelik el a végrehajtást - akkor a reintegráciüós őrizet azon feltétele hol valósul meg, hogy +első ízben ítélték végrehajtandó szabadságvesztésre. Ez ráadásul a Bv.tv. 187/A.§ a/ pontja szerint az engedélyezés pozitív feltétele.

Szóal sajnos, szerintem van itt még jópár rézletszabály, amit meg kell gondolni, és nem söpörhetjük le a törvényt az ésszerűségre vagy az Alaptörvény 28. §-ára hivatkozva.

Nem hiszem.

Damla78 # 2015.05.28. 04:00

Üdvözlök mindenki!

Már korábban feltettem a kérdést, hogy reintegrációs őrizetre bocsátható az, akinek az eredetileg felfüggesztett büntetését is le kell töltenie. Úgy látom a hozzászólásokból , hogy nem egyértelmű, ezek szerint be kell adni a kérelmet és majd a bv. bíró dönti el, rajta múlik,hogy hogyan értelmezi a törvényt, mivel kategórikusan ez nincsen leírva?
Ha a bv.bírón múlik, akkor biztosan nem adja meg, mert a feltételes szabadságra bocsátást is mellőzte, olyan okra hivatkozva, hogy mi a biztosíték arra, hogyha kiengedik, akkor törvénytisztelő életet fog élni?(ittas vezetésről van szó). Persze ezt másodfokon elutasították, és megkapta a feltételest.
A reintegrációs őrizetről egyedül a bv.bíró dönt? Kedvezőtlen döntés esetén nincs jogorvoslati lehetőség?

ObudaFan # 2015.05.27. 20:22

Azért az Alaptörvény 28. cikke értelmében kellene, hogy mondjon ilyet is.

folyami géb # 2015.05.27. 12:25

Akinek meg döntenie kell, az nem mondhatja csak azt, hogy így az ésszerű. Főképp nem a törvénnyel szemben. Bizony, kedves B.L., nagyon más az angolszász és a kontiinentális (főleg a magyar) jogrendszer.

ObudaFan # 2015.05.27. 04:58

Azért az igaz, hogy én csak szeretném így alkalmazni, de a döntés meg nem az enyém.

folyami géb # 2015.05.25. 15:12

Kedves ObudaFan,

én is azt hiszem, hogy a helyes joggyakorlat az lenne, amit írtál. De azt Te is tudod, hogy az ésszerűség még nem jogi indokolás.

nagymami51 # 2015.05.25. 05:08

Köszönöm szépen a választ.

ObudaFan # 2015.05.24. 21:06

folyami géb

A kérdés felvetése helyes, az ésszerű joggyakorlat mégis az lenne, ha az eredetileg felfüggesztett büntetésből is lehetséges lenne.

nagymami51

Szerintem lehetséges.

nagymami51 # 2015.05.24. 16:29

Tisztelt Ügyvéd urak.Kérdésem lenne önökhöz,a fiam 2év börtönbüntetést kapott 4évre felfüggesztve,lopás miatt.Közbe csinált kisebb értékre elkövetett lopást amiért 8hó börtönt kapott és így megkapta a 2évet meg 8hónapot bevonult a börtönbe tavaly október 30án.Az lenne a kédésem,hogy meg e kaphassa a reintegrációs őrizetet.Előre is köszönöm válaszukat.

melba33 # 2015.05.20. 04:50

Kedves mindenki! A segitségüket szeretném kérni!lehet hogy a mi problémánk nem ide való,de hátha valakinek van már tapasztalata,vagy véleménye ezzel kapcsolazban. :) A párom beadta a reintegrációra a kérelmet,voltak nálunk környezett tanulmányon,(2.5ora) a hölgy meg kérdezett es jegyzetelt sok mindent,aztán egy "1ft-os mobiltelefonnal"(ami megjegyzem 30-as volt ,és nálunk sajnos ennek nem igen jó a térereje,tapasztalatbol tudom sajnos)a téreje a telefonjának nem mindenhol volt egyforma,es tudomásom szerint,nincs irott szabály arra hogy egy 3 szintes családi házban a térerőnek mindenhol egyfomán maximumot keljen mutatnia!vagy tévedek? nem tudom hogy helyes e hogy egy mobiltelefonnal nézik meg ,amit egy,egy millio ft értékű készüléknek tudnia kell mérni!a térerő nagyon eltérő,és mérhetősége problémát jelenthet ezt irta a papirra!(A térerő nem egyforma mérése miatt kért segitséget,de nem tudott kivel beszélni!)Mert a legrosszabb a garázs,pince volt 1-2,emelet 5,konyha 4-es,fürdő 3-as!nem tudta ebből megállapitani hogy a távfelügyelezi eszköz kihelyezhető e?(ezért irta azt ,amit fentebb is irtam!(jol felkészültek az ilyen esetekre,ez is csak ezt bizonyitja számomra) De én azt hiszem ez is térerő,vagy tévedek ismét,sajnos nem tudom hogy van e irott szabály arra hogy mindenhol 5- 5 egységnyi térerőt kell e mutasson egy mobil készülék ilyen helyzetben? Minden esetre a hölgy közölte neki lekell irnia az IGAZAT! Holott nem kértem másra!!!de ezt mondta mintha mintha a mi sorsunk ellenne döntve!!!most várjuk az "itéletett,és izgulunk hogy a bv biró mit mond erre az egészre! üdv,melba

folyami géb # 2015.05.10. 09:43

Kodeves O.F.!

Az április 20-án 19.22-kor írt hozzászólásom szerinted téves? Mert azért ilyen kategórikus válasz előtt azon elgondolkodnék.

ObudaFan # 2015.05.08. 13:59

szeszilce

Ha korábban végrehajtandó szabadságvesztése még nem volt, akkor reintegrációs őrizetbe bocsátható, ha kitöltött a 8 hónapból 3-at.