Garázdaság.Mire számítsak?


Tamás93 # 2015.01.12. 20:58

Üdv! Egy szórakozó helyen mulattunk , mire beállított egy büntetett előéletű férfi aki mindenkivel kötekedni kezdett , végül belém kötött. A többi ember elzavarta , majd amikor haza indultam összetalálkoztunk.Mivel börtönből jött , féltem tőle kicsit elláttam a baját, mire ő rendőrt hívott.
Sérülése nem történt se könnyű se súlyos.Garázdaság miatt hívtak be , volt kihallgatás , szembesítés ami nem járt sikerrel. Tanú nincs , akik a szórakozó helyen voltak , őket hívogatják tanukihallgatásra akik nem láttak semmit mivel ez a helytől kb 300méterre történt egy másik utcába.Büntetve nem voltam , egy mediáció által megoldódott ügyem volt orrtörés miatt (akkor is csak védekeztem , így sikerült )
Mire számítsak?Mennyi idő alatt zajlik le az ügy? érdemes ügyvédet fogadni?

ObudaFan # 2015.01.13. 13:07

Hogy menni idő alatt zajlik, az attól függ. Ha beismerő vallomást teszel és bíróság elé állításos eljárás indul, akkor egy hónapon belül lesz egy elsőfokú ítéleted. Minden más esetben fél év - egy év már jónak számít.
He elítélnek, leginkább póbára bocsátásra számíthatsz, esetleg pénzbüntetésre.

Tamás93 # 2015.01.13. 20:17

Köszönöm a gyors választ! Vallomást tettem , de nem egyezett a "sértett" vallomásával. Pénzbirságra mennyire lehet számítani?

Noni2016 # 2016.03.18. 20:56

Történt velem egy hete,hogy egy presszóban iszogattam,ismerősökkel beszélgettem,mire az egyik régebbi ismerős már kötözködősre vette a témát és be be szólogatott majd lazán oldalba is ütött.Kis szóváltás után próbáltam menteni a helyzetet,hisz már ittunk mind a ketten és elindultam ,mire ő utánam jött és a presszó elől kiabált velem egy jó ideig eléggé durva és megvető szavakat használva.Egy idő után nekem sem kellett több visszafordultam és mikor odaértem határozottan megkérdeztem tőle,hogy mit akar,verekedni?Mire ő azzal a lendülettel széttört egy söröskorsót a fejemen ami persze rögtön fel is repedt és még a számat is durván szétvágta az egyik éle!A hirtelen sokk hatására a földre terítettem a srácot és 3-4x meg is ütöttem a fejét,majd felkeltem és ordítottam vele,de ő még a földön volt mikor elindultam a kórházba,hogy ellássák a sérülésem,szóval nem láttam,hogy akkor lett e valami baja.Szóval bementem a kórházba ahonnan átirányítottak egy másikba mert nem tudtak ott ellátni.Mire a mentővel átértünk a másikba(mivel azzal vittek,mert már ittam egy pár pohárral)a srác már ott ült az apjával.(bár nem tudom miért).behívtak a kezelőbe,mivel varrni kellett a fejemet is és a számat is,és persze kérdezték,hogy mi történt.Mivel én nem akartam semmi rendőrségi ügyet meg hát régen ismerjük is egymást,így azt mondtam,hogy teljesen máshol ismeretlen emberek jöttek nekem és attól keletkezett a sérülés.Kifelé menet mutogattam neki,hogy ne mondjon semmi rosszat,mert én sem mondtam,nem kell ez a felesleges rendőrségi hececáré,mire ő bólintott is ,majd később mikor ment el még intett is,hogy minden rendben.Másnap ráírtam,hogy mit mondott,mire ő azt válaszolta,hogy csak annyit,hogy egy fekete ruhás taggal verekedett,de semmit rólam,neki sem kell a felesleges szaladgálás.Azt hidtem akkor ezzel minden ok,volt egy rosszul sikerült esténk,nevettünk egyet ,adok-kapok dolog volt...
Na de ma kaptam egy idézést a rendőrségre mindt gyanusított garázdaság megalapozott gyanújában !!! Hoppá...
Ismételten felkerestem a srácot,hogy most akkor mi is van,hogy kerülök én képbe vagy most akkor ő mit is mondott,mire ő váltig állította,hogy semmit...
Mondom nehogy már még én legyek a végén bajban mikor eleve ő kezdte meg én lettem leütve meg én védtem őt,hogy nehogy baj legyen belőle.Azt mondta hogy majd találkozunk és megbeszéljük személyesen!
Nem tudom,hogy mire gondoljak,merjek e bízni benne vagy tartsak attól,hogy pofára esek a nagy jóakarásom közepette!?
Hozzá kell tennem,hogy sajnos 12 évvel ezelőtt voltam büntetve 8 hónap szabadságvesztéssel fogházban fiatalkori hülyeségek miatt... :(
Szóval a kérdésem,hogy :

  • Mindezek tudatában mire számíthatok én ezügyben?
  • Mi lenne a helyes,ha tartanám magam ahhoz,hogy semmi közöm az ottani történésekhez mert én teljesen máshol ismeretlenekkel keveredtem össze,vagy még most időben tálaljak ki ,hogy ő kezdte és ez történt?Nem súlyosbítanám ezzel a dolgokat?
  • Talán az lenne a jó ha azt mondanánk mind a ketten,hogy csak bolondoztunk ami teljesen véletlen rosszul sült el?(de itt is fent áll,hogy vajon ő is ezt mondja e majd a későbbiekben)

Tényleg nem tudom,hogy mitévő legyek,hogy mennyire kell most tartanom attól,hogy ismét elzárással büntetnek vagy ilyesmi?
Van rendes munkahelyem,családom,gyerekeim,egy beteg édesanyám akit én gondozok.Sajnos ebbe belekeveredtem,mert hát én is ember vagyok...
Nagyon megköszönném ha pár tanáccsal vagy véleménnyel segítenének!!!

folyami géb # 2016.03.19. 06:35

Feltehetően van arra nézve valamilyen adata a rendőrségnek, hogy ti verekedtetek, különben nem lennél gyanúsított. Ezért nem javasolnám a "máshol vertek meg" mesét, mert ha ezzel megbuksz, szavahihetelenné válsz, és azt sem fogják neked elhinni, ami igaz.

Feltehetően a srác is gyanúsított, ezért ne nagyon építs rá, mert alapvetően ellentétesek az érdekitek.

Elzárástól vagy bármilyen más szabadságelvonástól azonban ne kell tartanod még elítélés esetén sem: a 12 évvel ezelőtti büntetésed feltehetően már a nyilvántartásban sem szerepel (ha fiatalkorúként kaptad, akor biztos nem), ezért ha más elítélésed nem volt, még súlyosító körülményként sem vehető figyelembe. Próba, maximum pénzbüntetés, kis eséllyel legfeljebb közérdekű munka.

Noni2016 # 2016.03.19. 09:51

Köszönöm a választ!
Akkor lehet az lenne a legjobb vagy legegyenesebb,ha mind a ketten belátnánk,hogy sajnos ez történt,kicsit elszabaduktak az idulatok,de már megbeszéltük és nem szeretnénk semmiféle feljelentést tenni?
De akkor így mindenképp megáll a garázdaság és azt már tovább viszik bíróságra?Vagy mi ennek a menete?
Tartok ettöl az egésztől,nehogy rosszul süljön el és súlyosabb végeredmény szülessen mint amire számíthatok...

folyami géb # 2016.03.19. 15:39

A garázdaság hivatalból üldözendő, tehát teljesen mindegy, mit akartok Ti.

Azt természetesen sem én, sem más nem tudja felelősséggel megmondani, mi lesz az ügyben: hátra van a teljes nyomozás és a bírósági szakasz, ez alatt kell a tényállást felderíteni. Feltehető azért, hogy vagy a srác, vagy akitől információi vannak a rendőrségnek az esetről, nem mindenben ugyanazt nondta, mint Te.

A súlyosabb végkifejlet viszont egyelőre kizárható, mert ha súlyosabb bűncseleményre vonatkozna a rendőrség gyanúja, akkor az lenne az idézésben az eljárás tárgyakánt feltüntetve, nem a garázdaság. Ez ki fog derülni a kihallgatásod elején.

Noni2016 # 2016.03.20. 07:09

Köszönöm.
Még annyit,hogy ha mind a ketten elmondanánk,hogy egy hülyéskedésnek indult az egész,amolyan férfias nevetgélős birkózásnak egy két sör után ami egy kicsit eldurvult és így lett meg a baleset,de nem szándékosan és nem gondoltuk mi ezt komolyan,csak rosszul sült el,akkor van esély arra,hogy ez nem megy el bírósági tárgyalás szintig,hanem valami pénzbüntetés vagy enyhébb megrovás legyen belőle?
Vagy számítsak arra,hogy ezt mindenképp tárgyalásig viszik és ott fog ítélet születni?

folyami géb # 2016.03.21. 18:48

Pénzbüntetést is csak a bíróság szabhat ki.

Megrovást az ügyész is, de mmég egyszer mondom: valószínüleg a rendőrségnek más adatai vannak, úgyhogy lényegében nulla ismerettel lehetetlenn bármit is megjósolni (azokon kívül, mait eddig írtam).. Ha már ismertek lesznek a bizonyítékok, lesz vád stb., akor egyre tbbet lehet majd mondani.

Noni2016 # 2016.03.22. 06:41

Köszönöm!
Akkor további kérdéssel majd csak az első kihallgatás után jelentkezzek...
Hátha akkor már többet tudok.

Scrin # 2016.09.14. 07:48

Üdvözlöm!
Abban szeretném kérni a segítségét hogy mire számíthatók ezzel az ügyben kapcsán.
Történ velem 2 nappal ezelőtt hogy autó balesetet szenvedtem frontálisan ütköztem egy emberrel, én az árokba is estem, szerencsére kisebb sérülésekkel megúsztam, de nagyon bepánikoltam. Azt láttam aki okozta a balesetet ő kiszállt az autójából de segíteni nem jön, majd vissza száll, a kocsimban nagy füst volt nagyon megijedtem az ajtó nem nyilt, az ablakon másztam ki, majd mikor megláttam mi történt és eszembe jutott hogy akár most a családdal is lehettem volna volt annyi erőm hívtam a feleségemet és miközben beszéltünk elborult az agyam mivel akik láttak valamit mondták hogy a másik fél volt a hibás és ez akár ember életbe is kerülhetett volna 2 kis lányom van nem gondolkodtam tiszta fejjel és oda mentem az okozóhoz és 2 szer megrúgtam a combját ütésre nem emlékszek és ordítottam vele sajnos 1-2 ember látta ezt az esetet igaz ők a hátam mögött voltak, hivatalból a rendőrség feljelentett garázdaság könnyű testi sértés miatt, és azt mondták hogy hogy beszéljek egy jogásszal és csak utána tegyek vallomást, mivel van vagyonőri igazolványom is és azt elvehetik, büntetlen előéletű vagyok, illetve 18 évesen megtagadtam a katonai szolgálatot lelkiismereti okok miatt akkor kaptam 3 év felfüggesztetlent börtön büntetést, de annak majdnem 20 éve volt, a kérdésem mire számíthatok? Kapok e börtön büntetést, rendőrök szerint vagy felfüggesztetlent vagy figyelmeztetést kapok, előre is köszönöm a válaszát.

Öreg Tölgy # 2016.09.14. 11:09

Ami ez alapján biztos:

  • könnyű testi sértés miatt nem tehettek a rendőrök hivatalból feljelentést,
  • a garázdaság miatt viszont igen,
  • a 20 évvel ezelőtti büntetésed már a nyilvántartásban sem szerepel, annak semmi jelentősége nincs,
  • pénzbüntetés, közérdekű munka vagy próbára bocsátás esélyesebbnek tűnik a felfüggesztettnél is. Ezzel együtt a vagyonőri igazolványod valóban veszélyben van, mert arra nagyon szigorú szabályok vonatkoznak.
tavacska # 2017.04.17. 01:04

Tisztelt Fórum!

Abban kérném a segítséget, hogy a férjem a buszon arcon legyintett egy 15 éves fiút, mert az többször gúnyosan fintorgott rá.
Rendőrségen feljelentették és garázdaság miatt indul ellen eljárás.

A kisfiúnak nem lett semmi baja, de a férjemet előállították a vallomását felvették.Ő beismerte, hogy ideges lett és ezért tette. Bűnteve még soha nem volt.

Kérdésem mire számíthatunk? Mit kell tudnunk? Mennyi lehet az esetleges pénz bűntetés? Kell-e fogadnom ügyvédet vagy elég a kirendelt ügyvéd?

Öreg Tölgy # 2017.04.17. 04:40

Kirendelt védő feltehetően nem lesz. A pénzbüntetés - ha az lesz - 30 ezer és 270 millió forint között szóródhat (ennél többet mondani látatlanban nem lehet). Büntetlenként feltétlenül megrovást vagy próbára bocsátást céloznék meg.

Dr.Attika # 2017.04.17. 08:36

Arra kell hivatkozni, hogy a 15 éves suhanc arcul legyintése igazából a Kormány CEU ellenes politikája elleni tiltakozás volt. Így bizonyos a felmentő határozat.

Öreg Tölgy # 2017.05.29. 03:52

Egészen bizonyosan nem lehet.

botond190 # 2017.06.16. 12:20

Tisztelt ügyvéd úr!
Érdeklődni szeretnék,hogy mit kaphatok/mire számítsak ha meg gyanusítottak engem es barataimat csoportos garázdasággal.
Utcán összeverekedtünk mi 4-en masik 2 emberrel.. Konnyu testi serulesek nekünk is és a masik feleknek is. 8 napon belül gyógyul..
Panelházból kihivták a rendőrséget, de amikor igazoltatni akartak ijedtünkben elkezdtünk futni, par masodpercig futottunk utána meg alltunk mert észrevettük,hogy rendőrök és egyből megalltunk es igazoltattk falhoz allitottak..Egyedül en vagyok felnott 19 eves a mi barati körünkből akikkel voltam meg a masik fiúk szintén felnőtt korúak.. Igazoltatás utan elengedtek engem a fiatal koru barataimat vissza vitték a kollégiumba. Masnap jottek a rendőrök értünk a koliba es bevittek ahol vallomast tettünk.. a barataimmal tett vallomasunk megeggyezik mert az igazat mondtuk.. Veszekedes volt atmentunk az utca masik oldalara a fiukhoz, lökdösődtünk és végül verekedtünk.. Utana egy ket perc alatt vege lett a verekedésnek es bocsánatot kertünk mi is ők is kibékültünk és mint a baratok együtt setaltunk tovább mig a rendőrök le nem füleltek ugye.. na kb ez a sztori és érdeklődnék, hogy mit kaphatok mert ugye en vagyok csak felnottkoru es félek,hogy rám varrnak mindent vagy az,hogy én kezdeményeztem vagy nemtudom meg mit.. Buntetlen előéletűek vagyunk mindannyian.. Börtön ugye nem lehet? Nagyon remelem mert félek meg sohasem volt semmilyen rendőrségi ügyem.. kérem segítsen. Köszönöm a válaszát előre is. (Ja es meg annyi,hogy mindannyian tanulók vagyunk)

batka75 # 2017.06.16. 13:26

Amennyiben ennyiről van szó és nem volt korábban eljárás elenned /nem ítéltek el vmiért, akkor több mint valószínű hogy börtönbüntetés azért nem lesz...

Kosziginy # 2017.07.28. 14:21

Tisztelt Jogászok!

Ez garázdaság?

Egyik éjszaka rosszul lett a beteg, idős anyám. Hívtam a segélyhívót, kiküldték az ügyeletet. A kocsikísérő gorombán szólt hozzám, amire én obszcén szavakkal szóltam vissza. Kihívták a rendőrséget, azok felvették az adataimat. Kérdeztem a rendőrt, követtem-e el szabálysértést vagy bűncselekményt, azt mondta nem. Az orvos viszont beírta a kórlapra, hogy agresszív voltam és káromkodtam.

Kérdésem az volna, hogy ez garázdaság? Feljelenthet az orvos és a kocsikísérő?

Köszönöm a válaszokat!

Öreg Tölgy # 2017.07.28. 15:16

Ez legfeljebb garázdaság szabálysértése, ahhoz, hogy bűncselekmény legyen, valamiféle - személy vagy dolog elleni - erőszak szükséges. Ha viszont az erőszak a mentőssel szemben valósul meg, az közfeladatot ellátó személy elleni erőszak.

Kosziginy # 2017.07.28. 15:19

Köszönöm! Mi számít erőszaknak? Nem mentem nekik, nem ütöttem feléjük, csak káromkodtam egy jóízűt, de még azt sem velük összefüggésben.

Öreg Tölgy # 2017.07.28. 15:38

Az nem. Az erőszakhoz fizikai érintkezés szükséges, vagy legalábbis annak a megkísérlése (ütés, rúgás, valaminek a hozzávágása stb.).

Muri7 # 2018.07.24. 16:05

Jó napot!
Megszeretném kérdezni Önöktől, hogy ha egy ügyben én vagyok a gyanúsított tanúja (és a felesége vagyok), mit célszerűbb tenni?
Garázdasággal vádolják. Én annyit láttam az esetből, hogy a sértettel lökdösődnek és a sértett meg akarja ütni, de a párom kivédte az ütését, és így egyben meg is ütötte, de nem direkt. A rendőr aki felvette a tanú vallomásomat azt mondta, hogy inkább éljek azzal a jogommal, hogy nem mondok inkább semmit. Ezzel most jót vagy rosszat tettem a páromnak?

Dr.Attika # 2018.07.25. 09:10

A rendőr hibázott ha ezt mondta. A feleség megtagadhatja a tanúvallomást, ha nem akkor köteles igazat mondani. A leírtak alapján használna a párjának.

Muri7 # 2018.07.25. 13:18

Köszönöm szépen a választ!