Fórum büntetőjog újabb elöl     új hozzászólás


Garázdaság.Mire számítsak?

drbjozsef #   2020.10.06. 09:06

KBS, Rontó Pál,

köszi, így világos.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gKrisz76 # e-mail 2020.12.28. 17:29

Lerugdostam egy gépjármű visszapillantó tükreit . Mire számíthatok ?

Ditroit # e-mail 2020.12.30. 22:01

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem!

Van egy illető akivel haragba állok. Eddig nem foglalkoztam vele de most már kezdem a dolgot unni!
Olyanokat csinál hogy jön velem szembe autóval(utca szűk) én pedig kerékpárral vagyok és rámhúzza a kormányt.
Kerékpárral jön velem szembe akkor fenyeget hogy megöl meg szitkozódik.
Utolsó akciója az volt hogy jött velem szembe autóval én pedig kerékpárral voltam,megállt az autóval, kiszállt, megállított elkezdte mondani hogy megöl és megakart ütni. Elhajoltam nem sikerült neki megütnie. Beszállt az sutóba és elhajtott.

Kérdésem az lenne hogy az illetővel mit lehetne kezdeni? Bizonyítékot hogy lehetne szerezni(eszköz)!

bermuda háromszög #   2020.12.30. 22:36

Kamera.
A látvány hogy veszed, lehet már eléggé visszatartó lesz.
Ha mégsem, akkor szóbajöhet mint bizonyíték.

Szomorú örökös #   2020.12.31. 05:30

Ditroit

Bizonyítékot hogy lehetne szerezni(eszköz)!

A kamerafelvétel valóban jó ötlet, de ezt csakis vagy a kormányra, vagy a sisakra rögzített menetrögzítő kamerával tudod megoldani szabályosan. Lényeg, hogy az akkumulátora jól bírja és viszonylag könnyen tudd ki-be kapcsolni egyetlen mozdulattal.

Eszedbe ne jusson mindezt mobiltelefonnal elkövetni, mert az megint egy komoly szabálysértés és bírságot jelenthet számodra. Kerékpározás közben kézben tartott mobilhasználat ugyanis szigorúan tilos (a fényképezés, kamerázás is az), ráadásul ez még a forgalmi okból történő megállásnál is tiltott a kerékpárosok számára.

bermuda háromszög #   2020.12.31. 08:16

Szomorú!

Ha ebben a szituban rendőr lesz, akkor a rendőr nem a telefonnal videó készítésért őt kaszálja majd el.
De a fix kamera azért jobb, mert a telefont elővenni, bekapcsolni úgysem lenne idő, az eksön már megvolt. Használd állandóan bekapcsolva.
A testkamera is jó

Szomorú örökös #   2020.12.31. 09:27

a fix kamera azért jobb.....A testkamera is jó

Innen kezdve minden hablaty felesleges volt, az okoskodásod is. Pont! Büntetendő cselekményt rögzíteni büntetendő cselekménnyel nem célravezető. Főleg hogy mivel a telefont bizonyítékként a rendőr lefoglalhatja, utána pedig a sértett telefon nélkül maradhat egy ideig. Nem az lesz neki sem az első dolga, hogy keres egy számítógépet és leszedi a telefonról a felvételt.

drbjozsef #   2020.12.31. 12:14

Büntetendő cselekményt rögzíteni büntetendő cselekménnyel nem célravezető.

Ez hülyeség. Legfeljebb nem jogszerű. Sokszor viszont mégis célszerű. De egyrészt bizonyítéknak tökéletesen megfelelő, a bíróság el fogja fogadni, másrészt pedig, ha az elkövett cselekmény lényegesen kisebb súlyú, mint az, amit ezzel be tud bizonyítani, akkor eleve igen csekély az esély, hogy pont ezért fogják megbüntetni. Lényegében a körülményektől függ, de ha jóhiszemű, akkor jó lehet az úgy is.
(Ha látja, hogy jön a jóember, és előveszi a telefonját, akár biciklizés közben, mert tudja, hogy akció lehet, akkor az teljesen rendben van. Ha az derül ki, hogy pont ő követte, vagy körbevideózta a házát az embernek, kvázi provokálta, akkor már nem jóhiszemű.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ditroit # e-mail 2020.12.31. 21:58

Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Testkamerát biztos beszerzek és egy kevésbé látható helyre helyezem.
Életveszélyes fenyegetés minek minősül meg az útról leszorítása?

drbjozsef #   2021.01.01. 09:56

Életveszélyes fenyegetés minek minősül meg az útról leszorítása?

Mindkettő bűncselekménynek. Előbbi Btk.222.§ szerint zaklatásnak, utóbbi a 234.§ szerinti közúti veszélyeztetésnek.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ditroit # e-mail 2021.01.01. 11:11

Még annyit kérdeznék hogy ha lesz ezekre a cselekményekre lesz bizonyítékom akkor lehetőség van valami távoltartási végzést kérni hogy mégegyszer a közelembe ne jöjjön?

Szomorú örökös #   2021.01.01. 11:22

Ditroit

akkor lehetőség van valami távoltartási végzést kérni hogy mégegyszer a közelembe ne jöjjön?

Ez a távolságtartó végzés szerintem nem olyan, mint a sci-fi filmekben az űrhajók energiapajzsa. Ha eddig nem fogta fel, hogy mit tesz, akkor azon egy ilyen végzés se segít szerintem abban, hogy ne menjen a közeledbe. Ez egy beteg aberrált lehet, én úgy gondolom. De ez csak az én laikus véleményem.

Ditroit # e-mail 2021.01.01. 19:55

Szomorú örökös

Azért gondoltam a távoltartási végzésre ha azok utána is megpróbál valamit is akkor a büntetés súlyosabb lehet.
Ez az ember nem normális, azt hiszi mindent megtehet. Elveszem neki a kedvét.

Szomorú örökös #   2021.01.02. 05:13

Ditroit

Azért gondoltam a távoltartási végzésre ha azok utána is megpróbál valamit is akkor a büntetés súlyosabb lehet.

Viszont a büntetést meg fogja előzni, hogy téged alaposan helybenhagy a fenyegetés helyett. Megéri? :-O

Ez az ember nem normális, azt hiszi mindent megtehet. Elveszem neki a kedvét.

A végére teljesen bele fogsz rokkanni szerintem, mire bírósági szakaszba jut a történet. Nehogy azt hidd, hogy egy kamerafelvétel alapján egyből rohannak és őrizetbe veszik. Ennyire azért nem gyors és konzekvens a magyar rendőrség. Mire bíróságra kerül az ügy, te simán a kórházban köthetsz ki. Mert ha kiderül számára, hogy feljelentetted, már nem biztos, hogy csak fenyegetni fog. :-(

Én esetleg megpróbálám egyszer elkapni - persze óvatosan és természetesen nem bántani, mert azt már büntetik - és megtudni, hogy vajon mi a baja a fickónak veled. Mert hogy erről eddig egyetlen szót sem írtál, csak azt tudjuk, hogy haragban állsz vele. A cselekmények forrását kéne valahogy kideríteni és megszüntetni, nem karhatalommal fenyegetőzni. Sokkal hatásosabb lehet.

bermuda háromszög #   2021.01.02. 07:02

Ditroit
Ezt a magatartást a KRESZ is tiltja, a rendőrségen meg hamarabb átfut a dolog.

Slainte # e-mail 2021.01.02. 17:35

Visszatérve az alapkérdésre: drbjózsef helyesen írta, hogy az életveszélyes fenyegetés a Btk. 222. § (2) bekezdése szerinti zaklatás, azt útról leszorítás a Btk. 234. § (1) bekezdése szerinti közúti veszélyeztetés.

Viszont a távoltartás kérdésében alapvető félreértés van. Távoltartás büntetőeljáráson kívül csak hozzátartozók tekintetében rendelhető el. Egyébként a távoltartás büntetőeljárási kényszerintézkedés, aminek az ítélet jogerőre emelkedésével (legkésőbb) automatikusan vége.

Az viszont lehetséges, hogy ha a bíróság az ügydöntő határozatában (pl. felfüggesztett szabadságvesztés vagy próbára bocsátás mellett) pártfogó felügyeletet rendel el, akkor meghatározzon olyan magatartási szabályt is, ami tartalmilag a távoltartásnak felel meg. A probléma inkább az, hogy arra a sértettnek az indítványozás lehetőségén kívül nem sok ráhatása van.

btamas0 # e-mail 2021.03.15. 23:15

Üdvözlet!

Következő lenne a kérdésem:

Édesapámmal épp beszélgettünk a házuk előtt, amikor is egy régi "haragosát" (a rossz viszony legfőképp családi okoknak köszönhető) megláttam, aki az elmúlt időszakban többször is hangoztatta ismerősei felé a rólunk szóló véleményét (édesapámat illetve engem érő folytonos szidalmazás stb.). Megszólítottam az urat, majd ezt követően kisebb veszekedésbe keveredtünk, viszont semmilyen obszcén vagy trágár kifejezést nem használtam a beszélgetésünk során. A beszélgetésünk lényege az lett volna, hogy számon kérjem, hogy mégis milyen alapon állít valótlanokat rólunk?
A beszélgetésünket követően az úriember bement a helyi rendőrségre, ahol megtette ellenem a feljelentését garázdaság vádjával, mivel az ő állítása szerint én életveszélyesen megfenyegettem őt. A rendőrségre vitte magával 2 kiskorú gyermekét is tanúnak.

Mire számítsak, lesz ennek az egésznek bármiféle komolyabb következménye? 2 tanúm is van arra, hogy semmilyen fenyegetés nem hangzott el (édesapám és a párom hallották a beszélgetést).

Előre is köszönöm a válaszokat!

Dr. Pinczés Ferenc #   2021.03.16. 13:47

Tisztelt btamas0,

A garázdaság tényállása könnyen megvalósítható, hiszen a tanúsított magatartásnak (így a heves vitának) alkalmasnak kell lenni arra, hogy az másokba megbotránkozást keltsen. Nem szükséges trágár, obszcén kifejezeéseket hazsnálni ahhoz, hogy valaki megvalósíthassa a tényállást.

Amennyiben valóban megindult az eljárás és akár felelőssége is megállapítható, úgy intézkedésen (pl.:próbára bocsátás) vagy büntetésen (pl.:pénzbüntetés) kívül más szankcióra nem kell számítani. Álláspontom szerint, ha személyi körülményei pozitívak és korábban nem volt büntetve maximum pénzbüntetéssel kell számolni. De a tényezők konkrét ismeretei nélkül nehéz megmondani.

További információ: https://drpinczes.hu/…selekmenyek/#…

dr. Pinczés Ferenc ügyvéd

www.drpinczes.hu

Slainte # e-mail 2021.03.17. 14:06

Bocsánat, de azért van itt egy fontos elem, aminek a kérdező által leírt tényállásban nyoma sincsen: az erőszakos magatartás. Ami mindenképpen több, mint heves vita, hanem test vagy dolog elleni fizikai támadás. Gyanítom, ha tényleg garázdaságról van szó, a feljelentő sztorija más, mint a kérdezőé. Vagy - mivel az életveszélyes fenyegetés zaklatás (Btk. 222. § (2) bekezdés) lehet - valójában zaklatás feljelentés tárgya.

btamas0 # e-mail 2021.03.18. 09:30

Mint kiderült, zaklatás vétségével gyanúsítanak. Az illetékes nyomozónak is elmondtam, hogy semmilyen erőszakos megnyilvánulásom nem volt a "sértett" felé, ezt a tényt pedig részemről 2 tanú tudja igazolni. Ha esetlegesen mégsem adnának nekem igazat, mire számíthatok?

btamas0 # e-mail 2021.03.18. 09:58

Illetve annyit még szeretnék hozzáfűzni, hogy eddig még soha sem zajlott ellenem ilyesfajta eljárás (volt egyszer egy szabálysértési, de az gondolom nem tartozik ide).

Slainte # e-mail 2021.03.19. 11:39

Csak megállapítom, hogy megint jól tippeltem. :)

A zaklatás már nem kíván meg erőszakos magatartást. A szóban lévő cselekményt az követi el, aki "aki félelemkeltés céljából mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget". Tehát erre nézve fogják meghallgatni a jelen volt személyeket, és - ha odáig jut az ügy, végső soron a bíróság - majd lemérlegeli, hogy ki mond igazat.

Ha megállapítják a bűnösséget, akkor első ízben próbára bocsátás vagy pénzbüntetés a szokásos gyakorlat.