Tesco lopás

önkéntes tűzoltó # 2009.01.19. 17:28

Ma a Tescoban egy barátnőmmel vásárolgattam. Fogadást kötöttünk, hogy nem merek lopni, hiszen eddig erre soha nem volt példa, mert elég félős vagyok. De ma sajnos rávett. Kiválasztott egy 840 Ft értékű Labello ajakápolót, ez volt a fogadás tárgya. Az unszolására belementem a dologba, bízva abban, hogy jó "móka" lesz és nem derül ki.

A pénztárnál, miután kifizettük a többi vásárolt dolgot, azonnal hozzám lépett egy biztonsági őr, és bekísért a kis szobába. Nem tagadtam semmit, aláírtam a jegyzőkönyvet, tehát elismertem a lopást. Hogy rongálás ne legyen, kifizettem a 840 Ft-ot. Kérdeztem tőlük, hogy mire számíthatok, mondták, hogy a jegyzőhöz küldenek levelet, ill csekket, és hogy hallottak már olyat, hogy valakit egy túrórudi miatt 20.000 Ft-ra büntettek.

Kérdéseim a következők:
1; 840 Ft-os áru után megközelítőleg mekkora összegű büntetést várhatok?
2; egy kis településen élek, ahol mindenki ismer mindenkit, szeretném tudni, hogy mennyire kell a jegyzőnek titkosan kezelnie az ügyemet? Amikor beidéznek, kik lesznek ott jelen?
3; Jövedelmem nincs, csak ösztöndíjam, ugyanis főiskolás vagyok. Ez számít valamit?
4; A jegyző nagyon jóban van a polgármesterrel, ő pedig a tűzoltóság dolgozóival, ahol én is, mint önkéntes tűzoltó ténykedem. Nem szeretném, ha kiderülne mit tettem, mert nagyon kellemetlen lenne. Megtörténhet, hogy a jegyző elmondja a polgármesternek a történteket?
5; Amikor behívnak az ajánlott levélben, akkor a borítékon szerepelni valamilyen úton-módon, hogy milyen ügyben keresnek?? Ugyanis hétközben nem vagyok itthon és nem én fogom átvenni a levelet. A csekket ugye borítékban küldik majd?
6; megtörténhez az, hogy a Tesco mégsem értesíti az Önkormányzatot és így csendesen ellaposodik az ügyem??

Kérem szépen, hogy aki ért hozzá, az válaszoljon!!

monalisa1 # 2009.01.19. 19:04

Sajnálattal...

A 20 ezer forint körüli büntetés reális, bár azzal, hogy az "elszarkult" termék kifizetésre került valamint a jegyzőkönyvet aláírtad, valamelyest javíthat a helyzeten.

A szabálysértési előadó, rossz esetben + egy fő adminisztrátor.

Részletfizetést lehet kérni és jobb a bírságot valahogy fizetni, mintsem a tartozás a kamattal felgyülemlik későbbre.

Én a helyedben mind a polgármesterrel mind a jegyzővel idejekorán beszélnék: hülyeséget csínáltunk a barátnővel és egy életre szóló tanulság lett belőle. (Előbb-utóbb úgyis kiderül - te írtad kis településen élsz -, így meg jobb eléje menni "az" árnak.)

A hivatalos levél boritékán nincs külön feltüntetve a megkeresés oka.

Csodában ne reménykedj...

önkéntes tűzoltó # 2009.01.19. 19:20

Monalisa!!
Köszönöm az infókat!
Azt még a kérdésem, hogy ez nem egy titkos ügy??
Szóval hogy a jegyző csak úgy "pletykálhat" ezzel kapcsolatban??
Egy 840 Ft-os labellóért nem sok kicsit a 20.000 Ft-os bírság??
Előző hozzászólásoknál olvastam, hogy mindenkinek más lett a végeredmény!
Ez mitől függ??

Bombi # 2009.01.19. 22:29

Hali!

Nagyon sok függ a településtől..írtam már korábban ,hogy pesten nem szórják úgy a csekkeket mint vidéken,de véleményem szerint megúszod egy ejnye-bejnyével...arra ne számíts ,hogy nem jelentenek fel..már aznap megírják a feljelentést és másnap postára dobják.
Miért lenne sok a 20.000Ft egy 840Ft-os tételért?
Így legalább legközelebb elgondolkodik az ember ,hogy fogadásból ilyet tegyen vagy se..tanulópénz!

katee # 2009.01.20. 18:41

sziasztok

szeretnek segitseget kerni..
butasagot csinaltam egy eletre meg is bantam,ma a skalaba fehernemuket nezegettem es felprobaltam par melltartot nem is tudom mi utott belem de leszedtem rola a csipogot es elraktam a taskambaa.kimentem es elkezdett kovetni a biztonsagior...egybol tudtam h baj lesz beakartam menni megint felprobalni par melltartot es visszarakni amit elraktam de megallitott es kerte h nyissam ki a taskam, mondtam neki hogy szemelyisegi jogomat serti es mit kepzel h en lopok...bementem az oltozobe visszaraktam a dobozba a melltartot.kimentem es odaadtam az eladonak h nezze meg nem raktam el semmit de latta h nincs a csipogo a melltarton. megmutattam ataskam h nincs benne ssemmi...levezettek az irodaba es elkertek a szemelyimet beismertem h az egyik melltartot elraktam de visszaraktam es vegulis nincs ellopva semmi.erre ok, amiket felprobaltam is ram akartak verni h azokat is elakartam lopni..probaltam elmagyarazni de nem engedtek.kitoltottek egy papirt amire rairtak meg a masikk 2 melltartot es arat ami igy 19000ft lett osszesen!pedig azokat nem is akartam ellopni a tenyleges 1 fehernemu meg korulbellul 6000ft volt.
nem akartam alairni de mondtak ha nem irom ala hivjak a rendorseget,igy meg az onkormanyzatnak kuldik a feljelentest...

a kerdesem az lenne hogy ennek milyen kovetkezmenyei lehetnek, es mivel csak 18 eves vagyok es most fejezem be a kozepiskolat kuldhetnek e oda is ertesitest?
mindenkeppen megfogom fellebbezni hogy en csak 6000 ft erteku fehernemut akartam eltulajdonitani nem pedig 19000ft ertekben lopni.

elore is koszonom a segitseget

monalisa1 # 2009.01.20. 20:06

Hm...
Nem kellett volna aláírni, vagy ha mégis, alulra írhattad volna, hogy csak a 6.000 Ft-os termék dolga valós a többi nem.

Na mindegy, ezt majd az önkormányzat szabálysértési előadójának kell tudni "eladni"... - én elhiszem neked, de ő ilyesmit hall nap mint nap.

Érkezik majd egy hivatalos levél: végzés, be kell menni és az előző bekezdésben leírtak.

Az hogy jelenleg még nincs saját jövedelmed, a kiszabásra kerülő kb. 20-30 ezer forintos büntetésre egyből kérj részletfizetést, melyet aztán majd a szüleid...

Azt nem tudom, hogy az iskolát is értesíti-e az önkormányzat a történtekről - jó esetben nem.

A tanulság meg egy életre a Tiéd!

Tordesillas # 2009.01.20. 20:35

Szerencséd, hogy az elkövetési érték 20.000 Ft alatti, ezért csak szabálysértés és nem lopás vétsége.

Fontos lenne tisztázni, hogy amikor a lopást (hivatalosan: tulajdon elleni szabálysértés) elkövetted, akkor elmúltál már 18 éves vagy nem.

Ha még nem töltötted be a 18. életéved, akkor

• fiatalkorúnak számítasz, pénzbírságot csak akkor lehet veled szemben kiszabni, ha önálló kereseted(jövedelmed) vagy megfelelő vagyonod van.
  • elzárást veled szemben nem lehet kiszabni,
  • az esetlegesen veled szemben kiszabott pénzbírságot meg nem fizetés esetén nem lehet elzárásra átváltoztatni.

Mivel aláírtad a jegyzőkönyvet utólag nehezen fogja elhinni az ügyintéző, hogy csak 1 melltartót akartál ellopni és nem többet. A büntetés mértéke igazodni fog a kereseti(jövedelmi) vagyoni viszonyaidhoz, minél jobban keresel, minél nagyobb a vagyonod, annál nagyobb a bírság.

Az iskolának szerintem nem küldenek értesítést az ügyről, az illetékes gyermekjóléti szolgálatnak viszont valószínűleg.Nem tudom, van-e már szabálysértési priuszod. Ha igen, akkor biztosan, sőt talán kezdeményezik a védelembe vételed is, bár 17-18 körüli életkornál ennek már nem sok értelme van.

katee # 2009.01.20. 22:40

koszonom az infokat..

igazabol ugy gondolom, mivel most fogom a honapban betolteni a 19evet nagykorunak szamitok ez az ugy iskolara nem tartozik ..remelem

keresettel nem rendelkezem,es nem tulajdonitottam el semmit igazabol. priuszom sincs, soha nem csinaltam semmi torvenybeutkozot...
en penzbirsagnal durvabbra nem gondolok.egyetlen ami miatt aggodok h iskolat ertesitik.

de az biztos h egy eletre Megtanultam
meg1szer nem szeretnem atelni azt a megszegyenitest..h bunozonek gondoltak es akarmit mondtam hazugsagnak gondoltak.nem engedtek h elmondjam h mi is tortent csak azt hajtogattak szegyeljem magamat es maradjak csondbee inkabb, felesleges mentegetozni.
sot utana edesanyammal visszamentunk es anya megszerette volna nezni a papirt amit alairtam de azt se engedtek sot meg egy peldanyt se kaptam pedig ugy tudom kotelesseguk lett volna.

monalisa1 # 2009.01.20. 22:58

Jól van, most próbálj aludni, aztán majd pár hét múlva a szabálysértési előadónál lesz még egy nehéz 15-20 perced (...) azzal együtt, hogy remélve ő már kulturáltabb beszédű lesz mint a biztonsági őr volt.

Ha anyukádat is elmegy veled abból látni fogja, hogy csak egy megtévedt lány vagy, nem pedig gyakorlott szarkuló... A tanulság egy életre szóló kell hogy legyen.

A részletfizetési csekket meg "kigazdálkodod" a havi zsebpénzedből, vagyis pár hónapig valószínűleg "0" forint költés...

Bombi # 2009.01.21. 07:06

Azzal,hogy a táskába raktad elkövetted a szabálysértést..befejezett lopásnak minősül..megszégyenítés...nem az Őr szégyenített meg Téged,hanem Te saját magadat,nem Ő szedte le az árvédelmi eszközt,nem Ő rakta a táskádba.
Ha valóban csak 1 termékről van szó,akkor nagy hiba volt alá írni a jegyzőkönyvet ,mert az aláírásoddal igazoltad a leírtak valódiságát..ragaszkodni kellett volna a rendőri intézkedéshez.

hunfrakk # 2009.01.21. 08:30

volna

Viduci # 2009.01.21. 08:45

Sziasztok!TANULSÁGUL!
Barátnőmmel voltam a Tescóban,ahol lekapcsolták a kijáratnál. Az átjáró akkor szólt, mikor a bizt, őr beleszólt a CB-jébe. Tehát nem csipogott volna.
Hátrakisérték az irodába. Kipakoltatták a táskáját. Bennevolt 1 könyv meg 2 rúzs papírzsepi toll, iratai.
Én kinnt vártam rá, mondtam, hogy biztos nem lopott mert vele voltam, bizonyíthatom. 2 órát benn tartották.
A lánya kedvenc mesekönyve volt ,melyet pár napja vett velem, mondta hogy igazolni is tudja, beviszi a blokkot otthonról.A rúzsoknak is már fele el volt kenve,2 férfibizt.őr azt állították, hogyuj. Engem meg se hallgattak.Rendőrt se akartak hívni.2szer átnézték mit kenhetnek rá.
2 ora után azt mondta, hogy inkább aláírja a papírt mert már sietnie kellett a gyerekért, aki 1 órája az iskola előtt várta a hidegben. Könyv és 2rúzs 6OOO,-Ft.
Ki is fizette, mivel a lánya könyve volt, másnak bevitte róla a blokkot, de nem törődtek vele.
Önkorm. birság 15.000,-Ft .
Mit lehet ilyenkor tenni?
Igy szerez a Tesco jó hírnevet?

Tordesillas # 2009.01.21. 10:20

Viduci

Az önkormányzati szabálysértési határozat kézhezvételét követő 8 napon belül kifogást terjeszthet elő a barátnőd.
A kifogásban elő kell adni annak okát és célját: pl. megalapozatlan és törvénysértő a döntés és kéred a határozat visszavonását.
A kifogásban új tényt is lehet állítani, és új bizonyítékra is lehet hivatkozni. Vagyis érdemes leírni a kifogásban azt, amit ide is leírtál, tudniillik, hogy van blokk a könyv korábbi és más üzletben történő vásárlásáról, ott vagy neki tanúnak Te, és tudjátok bizonyítani, hogy a rúzsok sem onnan származnak és hogy milyen körülmények között került sor a jegyzőkönyv aláírására.

Nagyon ügyeljetek arra, hogy a kifogást a fent említett 8 napon belül beadja a barátnőd, különben elutasítják érdemi vizsgálat nélkül.

Ha a kifogás alapján a határozatot nem vonják vissza, vagy nem módosítják a barátnőd javára, akkor átteszik az illetékes helyi bírósághoz, amely tárgyalás nélkül dönt az iratok alapján, de kérhetsz előtte tárgyalás tartást is.

katee # 2009.01.21. 15:58

Kedves Bombi koszonom a kommentet..
szegyellem is ami tortent, megtanultam orok eletre, soha nem csinaltam ilyet de nem is fogok tobbet.

de azert nekem is vannak jogaim pl h nem mutatom meg a taskam tartalmat.vagy hallgassak meg amit mondok.
ugy is nezhetjuk h nem mutattam meg a taskam utana bemegyek probalni es kijovok es az egyik arun nincs rajta a csipogo kihozom es visszateszem a helyere. ha igy nezzuk nem loptam, bizonyitani h elotte mi volt a taskamba nem tudja mert nem latta.
igaz h hulyeseg volt alairni a papirt, de nemhittek el amit mondtam csak fogjam be aztan irjam ala vagy rendorseg. az or meg tusko volt nagyon,azert ez nem csak engem minosit.

tescos eset meg megdobbento, legkozelebb azt is meggondolja az ember h visz e az aruhazba a penztarcajan kivul barmit is.

Bombi # 2009.01.22. 01:52

2 óra benntartás azért durva...tényleg csak azért írta alá mert sietni kellett..?!elég hihetetlennek hangzik ,és ezt egyik önkormányzatnál sem fogják bevenni...ebben biztos vagyok!!!
Igen...nagyon kell ez a hírnév a Tesconak..barátnőd lesz a reklám...lol

Bombi # 2009.01.22. 01:58

katee...te lopni akartál..nem értem miért vagy kiakadva..

Bombi # 2009.01.22. 03:18

katee..most olvastam el mélyebben a kommentedet és ez megütötte a szememet.."az or meg tusko volt nagyon"ne haragudj,de ő azért tuskó mert a munkáját végzi és próbálja az áruházi tolvajokat elfogni?
Te kit választanál? Egy tuskó vagy egy tolvaj barátnőt? ;)

önkéntes tűzoltó # 2009.01.22. 09:19

Emlékeztek még az én ügyemre?? Tesco fogadásos Labelló lopás??
Én elébe mentem a dolgoknak, megkerestem a jegyzőt, mondtam neki mi történt, és megkértem hogy diszkréten kezelje az ügyemet, mert nem szeretném, ha kiszivárogna. Elkérte a számomat, így nem küldik ki az értesítőt sem, azon kivül azt mondta pénzbírságra sem kell számítanom, mert 840 Ft csekély érték.
De azért köszi itt néhány "hozzáértőnek", akik szerint ezért 20 ezer Ft bünti jár.
Szóval azoknak üzenem, akik esetleg ilyen hülyék vagytok, mint én voltam és lekapcsolnak benneteket, mihamarabb keressétek fel a jegyzőt, és próbáljátok így intézni a dolgot.

Bombi!!!
A biztonsági szolgálat nem azért lett felvéve, hogy bunkózzon, hanem hogy elkapja a szarkákat.
Igenis egy egyenruhás nekem ne legyen paraszt, viselkedjen normálisan!
Különben is!! Azok lopnak ott a legtöbbet!!!!!

Credo # 2009.01.25. 16:45

Kedves Fórumozók!Talán van ötletetek mit tegyek?!Szüleim decemberben a bajai Tescoben vásároltak.Vettek egy olvasószemüveget is amit a bev.kocsi oldalára akasztottak, hogy ne törjön össze.A pénztárnál már sajnos megfeledkeztek erről.Kifizették a vásárolt árút 32.000Ftösszegben.de a 790Ft-os szemüveget nem tették a szalagra.A kijáratnál megszólalt a bizt.kapu.Majd jött a megalásztatás.Apám tolta a kocsit, így ő lett a tolvaj.Egyértelmű volt, hogy nem ellopni akarták.Tegnap kaptak egy levelet a szab.sértésről+5000Ft-tal megbüntették őket.Talpig becsületes emberek. Belebetegedtek az eljárásba. Hogy történhet ilyen?Kvótájuk van a bizt.őröknek?

monalisa1 # 2009.01.25. 17:23

Egy több tízezer forintos vásárlásnál egy alig párszáz forintos tétel bizony benne felejtődhet a kocsiban, ha ezt utólag kifizetik a cégnek végül is kára nem származik., a figyelmeztetésen túl mindenki mehet a dolgára.

Szüleid hibáztak - sajna figyelmetlenek voltak, de NEM szándékosak. Most vagy kifizetik a büntetést vagy kérnek személyes meghallgatást., a bünti nem lesz több, sőt lehet hogy azt is elengedik.

A biztonsági őröknél a tullerancia ismeretlen fogalom...

Dííí # 2009.02.02. 19:32

Üdv!
Az én kérdésem a következő lenne: milyen szankciókra számíthat aki másodjára követ el 1 éven belül tulajdon elleni szabálysértést (magyarul lopást)? Az első esetben a eltulajdonított érték összesen 16 E ft volt, következmény egy figyelmeztetés; második esetben pedig 3 E ft. Ilyenkor mi az eljárás KONKRÉT menete? Összekapcsolják a 2 ügyet? Ha jól tudom/sejtem pénzbírságra kell mindenképp ilyenkor számítani, melyet egy határozatban közölnek amit az önkormányzat küld ki, de meddig terjedhet az összeg? Illetve milyen más esetleges következménye lehet ennek? Köszönöm a választ előre is!

Valcsy # 2009.02.03. 09:00

Sziasztok!A ba­rátomat lopáson kapták,bár nem ő lopott csak az ő táskájába tette bele a másik személy. kötelezték hogy írja alá hogy ő volt,aki felvette megkérdezte mit tanulés miután elmondtaaz illető emiattis leszúrtaez még úgy elmegy,de aztán megkérdezte hogy ismer e egy illető tanárt (persze ismeri)ez kijuthat e onnan?és ha igen szabályos e ez?Mert ha kijut soha nem lesz diplomája mert ez a tanár olyan…
Mivel büntethetik?kb4000ft érték volt

Tordesillas # 2009.02.03. 13:55

Dííí

Ismerni kellene a válaszhoz a személyi körülményeket is:
életkor (14 alatti, 14-18 közötti vagy 18 feletti az elkövető), vagyoni-jövedelmi viszonyok (van-e saját jövedelem, ha igen akkor milyen jogcímen kapja és mennyi az havonta kb.) és családi-személyi körülmények (hány személy eltartásáról gondoskodik, milyen körülmények között él, házas-e, stb.).
Mivel az előző ügyben már érdemi határozat született nem vonhatóak össze, hanem ezt külön bírálják el, így visszaesőnek számít az elkövető, sőt különös visszaesőnek.
Ha a feltételek fennállnak, akkor pénzbírságot fognak kiszabni vele szemben, amelynek összege 1.000-100.000 Ft között lehet.Szerintem legalább 5.000 Ft pénzbírságot fog kapni, ha megbírságolható.

Dííí # 2009.02.03. 14:22

Igen ezt elfelejtettem beleírni (bár írtam h felsőoktatásban tanul) tehát 18 feletti, jövedelemmel viszont nem rendelkezik. Az mit von maga után, hogy visszaeső?
Illetve amint kérdeztem előzőleg, a pénzbírságon kívül más következménye lehet az ügynek?
Köszi a választ előre is!

Tordesillas # 2009.02.03. 20:02

Dííí

A visszaesői minőség azt vonja maga után, hogy ezúttal nem fogja megúszni egy figyelmeztetéssel, hanem pénzbírságot fognak vele szemben kiszabni.
Ha én járnék el az ügyben olyan 10.000 Ft-ot szabnék ki.
A pénzbírságot a határozat jogerőre emelkedését követően 30 napon belül kell befizetni a mellékelten kiküldött lapon illetékbélyeg formájában felragasztva rá.
Ha nem fizet határidőben, akkor megpróbálják letiltani, mivel nincs jövedelme, akkor jön az adók módjára behajtás, ha az nem vezet eredményre átváltoztatják közérdekű munkára. Egy napi közérdekű munkának 5.000 Ft pénzbírság felel meg. 10.000 Ft esetén az 2 napi közérdekű munka. Ha az elkövető nem végzi a munkát, akkor megküldik a lakóhely szerinti városi bíróságra, amelyik a pénzbírságot elzárásra változtatja át, 1 napi elzárásnak 1.000-3.000 Ft pénzbírság felel meg.
A szabálysértés büntetett előéletet nem eredményez és nem kap róla értesítést az iskola sem.
Dióhéjban ennyi.