Tesco lopás

szirca (törölt felhasználó) # 2009.11.21. 20:53

és akkor elvileg pénzbüntetéssel bezáródik a dolog? senkit-semmit nem értesítenek róla? :(

monalisa1 # 2009.11.21. 22:07

Ha befizeted a csekket gyakorlatilag lezártnak tekintendő az ügy.

Azt nem írtad hány éves vagy., ha kiskorú még akkor sajna a szülővel együtt fog kelleni megjelenni majd a szabálysértési előadó előtt, mivelhogy a gondviselő még felelős a csemete viselt dolgaiért - de ez már közted és apád közti problém...

A jövőre nézve arra ügyelj, hogy többé ne szarkulj (...) mert mint visszaeső keményebben járhatnak el veled szemben.

Ha kiskorú vagy és nincs még saját önálló jövedelmed akkor sajna a család lesz kénytelen befizetni a csekket, neked meg x hónapig "szűken" mérik majd otthonról a zsebpénzt.

Ha nagykorú vagy, nem kell a szülői "kiséret" az önkormányzati megjelenéshez és a csekket is valószínűleg a saját keresetből...

Iskola nem lesz informálva, erkölcsi nem kap szégyenfoltot...

megbotlottam # 2009.11.21. 23:58

Tisztelt fórumozók!

A segítségüket kérném!

19éves srác vagyok, aki 2,5 évvel elkövetetett egy bolti lopást, 70ezer forint értékben. Az ügy már lezárult, megkaptam a büntetésem.

A minap viszont újra loptam, és fülön is csíptek azonnal. Ez esetben 2ezer forint értékű volt a tárgy, viszont már felnőttnek számítok, de diák vagyok, és félek a következményektől. Vállaltam mindent (a jegyzőkönyvet aláírtam, bevallottam mindent), azt mondták hogy majd a városházától kapok papírt a pénzbírságról és a büntetésről.

Fontos lenne, hogy tudjam előre mire számíthatok. Mennyi lehet a pénzbírság és hogy az iskolámat értesítik-e erről (ha értesítik, kirúghatnak-e emiatt)

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

molli84 # 2009.11.22. 09:19

segítségre lenne szükségem!A párom másodfokon 2,6 hónapot börtönt kapott(ebből elűlt előzetesbe 8 honapot)+rádobat neki a bíró a 10 hónap felfüggesztettjét.2006-ban kellett volna megkezdenie a büntetését leülni,de 3 évet bújkált,végűl 2009 szepte-ben bement.Azt mondták neki mivel nem ment be időbe elveszik a kedvezményét.Ezt visszakaphatja jó magaviseletért vagy ilyenekért?Összbüntetésre vártunk de nem csináltak neki,miért mikor 2 büntetése van?Ilyen esetbe fogházasíthatja magát?Ha igen mikortól lehet kérvényezni?Olyan lehet hogy semmilyen kedvezményt nem kaphat?Kérem segítsetek!

websas # 2009.11.22. 09:39

Kedves molli84!

Válassz másik párt!!! (csak ez fog segíteni).

websas

molli84 # 2009.11.22. 09:52

Hát köszönöm a segítséget!Azt hittem komolyan tudtok seíteni!

websas # 2009.11.22. 10:39

Te molli84!

Szerinted itt mit lehetne segíteni: volt 10 hónap felfüggesztettje, hozzájött 2,6 év letöltendő a kettőt öszzevonták. 3 évig bujkált a börtön elől.
Mit szeretnél kapjon Kossuth díjat???

websas

Vasili # 2009.11.23. 14:20

Jó napot!!!Hozzá értők segitségét kérném h a biztonsági őr egy üzletben visszatarthatja e az embert ha lopáson kapja oan módon h bezárja 1 helységbe?És h elveheti e a telefonját!!Mert véleményem szerint ő neki ehez nincs joga és elköveti a jogtalan fogva tartás Bcséjétr

Brigi0884 # 2009.11.24. 17:29

Sziasztok! A segítségetek szeretném kérni. A történet sajnos friss, pár órája történt. A barátom egy élelmiszerboltból "csent" el pár doboz üdítő. Vett más élelmiszert is, mind a szatyorban volt, de a söröket nem tette a futószalagra. Nem volt annyi pénze, mint kiderült számára. A termékeket ki is fizette, de a pénztáros kérte, hogy had nézze meg a sztyrát. Persze ott lapultak az üdítők. A párom elkezdte bizonygatni, hogy nem ott vásárolta a terméket, idegességében még blokkot is elő akart szedni más boltból valót, hogy bebizonyítsa, valóban nem ott vette az üdítőket. Persze nem talált semmilyen blokkot. Aztán a pénztáros csajszi felismerte, hogy a dobozokra nyomott árcimke a boltból való, de a párom továbbra is azt állította, hogy nem ott vette őket, és elfelejtette bemutatni a szatyrot. Elengedték, mondták, hogy oké, majd máskor mutassa be a szatyrot előre, stb. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben, amikor ott a helyszínen elengedik az elkövetőt, milyen büntetésre számíthat? Számíthat-e valamire? Ugyanis a boltban kamerarendszer működik, szóval visszanézhetik, hogy valóban eltette az üdítőket. Ha esetleg bemegy legközelebb abba a boltba, és felismerik, (kis városban lakunk, úgyhogy nem lesz nehéz) majd akkor íratnak vele jegyzőkönyvet, meg ilyesmi? Vagy hogy működik ez? Segítsetek légyszi, tök ideges vagyok. Soha nem csinált még ilyet és ezeket az üdítőket is a kisfiunknak vette. Tényleg nincs pénzünk, na de ez nem érte meg!!!!! Köszi szépen!

Brigi0884 # 2009.11.24. 17:34

bocs, most olvastam vissza, amit írtam, és nem söröket tett a futószalagra, hanem a narancs üdítőket. Csak itt magyaráz a fülembe valami belga sörökről, aztán elírtam, amit akartam. Hát már tényleg ideges vagyok. :-)

TheElf # 2009.11.24. 18:30

A pénztáros kevesebbet terméket üt be témára érdekes variáció: Egy ismerősét kéri meg, hogy amíg ő dolgozik, vásároljon be neki. Az illető lista alapján megvesz mindent + magának bevásárol.

Amit magának vesz készpénzben fizeti, a maradék pedig az adott pénztáros bankkártyájával kerülne kifizetésre. Csak éppen a pénztáros a saját dolgaiból nem üt be mindent. Aki körbement a bankkártyás fizetés miatt aggódik, nem is figyel mennyit fizet (csak nem veri át önmagát a pénztáros)... Később kiderül, hogy az áru jelentős része nem kerül beütésre, ő pedig úgy dönt, mivel senki sem hinne neki, nem tudja a pénztárost szembesíteni, nem jelenti az esetet de a csaló pénztárost megpróbálja az ügyfélszolgálathoz zavarni.

Véleményem szerint a pénztáros esetében a kisebb értékre elkövetett lopás vétsége biztos megáll, de ha nem csak akkor lopott így (azóta saját bevallása szerint kiderült nem csak akkor történt), és eladásra is lopott, akkor ugye súlyosabb a bűn.

Az aki összeszedte a dolgot, bizony résztvesz a lopásban, de ugye ha tudná, hogy el lesz lopva dolog, biztos nem fizetné a sajátját, nem keresné a kettőt fizet hármat vihet akciókat, stb. tehát a viselkedése alapján (videón látható) gondatlannak tűnik, nehéz lenne egyenes (vagy eshetőleges) szándékról beszélni. Főleg úgy, hogy a pénztárban dolgozó hölgy háttere (anyagi helyzet, szülői támogatás, csak szülői elvárás miaatt dolgozik, barátainak sok dolgot ad) és addig megismert viselkedése, jelleme alapján nem is feltételezte róla korábban a lopást...

A pénztáros lebukik, a videó megvan, a dolgok elosztásáról, a vitáról is.

Ki mire számíthat? Mit érdemes tenniük?

A történet gondatlan résztvevője közeli ismerős, az ő beleegyezésével kérdezek.

Brigi0884 # 2009.11.24. 23:01

Sziasztok! A segítségetek szeretném kérni. A történet sajnos friss, pár órája történt. A barátom egy élelmiszerboltból „csent“ el pár doboz üdítő. Vett más élelmiszert is, mind a szatyorban volt, de az üdítőket nem tette a futószalagra. Nem volt annyi pénze, mint kiderült számára. A termékeket ki is fizette, de a pénztáros kérte, hogy had nézze meg a sztyrát. Persze ott lapultak az üdítők. A párom elkezdte bizonygatni, hogy nem ott vásárolta a terméket, idegességében még blokkot is elő akart szedni más boltból valót, hogy bebizonyítsa, valóban nem ott vette az üdítőket. Persze nem talált semmilyen blokkot. Aztán a pénztáros csajszi felismerte, hogy a dobozokra nyomott árcimke a boltból való, de a párom továbbra is azt állította, hogy nem ott vette őket, és elfelejtette bemutatni a szatyrot. Elengedték, mondták, hogy oké, majd máskor mutassa be a szatyrot előre, stb. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben, amikor ott a helyszínen elengedik az elkövetőt, milyen büntetésre számíthat? Számíthat-e valamire? Ugyanis a boltban kamerarendszer működik, szóval visszanézhetik, hogy valóban eltette az üdítőket. Ha esetleg bemegy legközelebb abba a boltba, és felismerik, (kis városban lakunk, úgyhogy nem lesz nehéz) majd akkor íratnak vele jegyzőkönyvet, meg ilyesmi? Vagy hogy működik ez? Segítsetek légyszi, tök ideges vagyok. Soha nem csinált még ilyet és ezeket az üdítőket is a kisfiunknak vette. Tényleg nincs pénzünk, na de ez nem érte meg!!!!! Köszi szépen!

TheElf # 2009.11.25. 14:47

Szia mosza!

Nem ok a gyerek a lopásra, sőt inkább a példamutatásra kellene, hogy ok legyen, amivel viszont a lopás nagyon nem férne össze.

Ugyanakkor úgy érzem, adolog egy fontos oldaláról nem írtál. Szerintem a kedves apukát azért engedték el, mert ismerik, tudják, nem akarna lopni, hanem ideges, nem lehet vele mit kezdeni. Választhatnak: Elengedik, lgközelebb valószínűleg megadja ha feleszmélt, ha nem akkor egyszeri vesztesség, de a törzsvásárló és a rendszeres profit megmarad...

Vagy ügyet csinálnak belőle, és elvesztenek egy vásárlót, de nem biztos, hogy az adott esemény kapcsán jobban járnak... A helyükben sok jó kereskedő kivárna.

végrehajtó1 # 2009.11.25. 15:48

Ha akkor elengedték ,utólag nem indul sosem eljárás.A lopásnál a tettenérés nagyon fontos.

Brigi0884 # 2009.11.25. 16:32

Nagyon szépen köszönöm az eddigi hozzászólásokat!

shade # 2009.11.25. 21:38

Sziasztok!
Úgy hiszem, kicsit félreértettétek a kérdésem/problémám. Arra lennék kíváncsi, hogy mi van akkor ha nem veszi be a gép az 1-est a (16-ból) mint múltkor, és csak 6-ot fizet a vásárló, és szegény még be is csípog? Engem tutira feljelentenek lopásért, de mi van a vásárlóval? Ha felpakolt mindent akkor is megvádolják őt is?
köszönöm a válaszokat:
Kata

TheElf # 2009.11.25. 21:45

mosza: A rendőrség sem ezt nézi. Sőt az ügyben illetékes szabálysértési hatóság sem. Ellenben a kereskedő a saját anyagi érdekét nézi, ha te pedig sok helyen hivatkoznál erre (és lopnál) hamar nem lenne érdekük ezt tolerálni. De amúgy empátia létezik.

Sok esetben a törvénynek sem célja a mindenáron való büntetés (és a normális embernek sem), így bizonyos kisebb súlyú bűncselekményeknél lehetőség van arra, hogy inkább megeggyezz a sértettel, az ő érdeke érvényesüljön. Ekkor is fontos az empátia, a megbocsájtás, mint emberi érték, ami a jelen helyzetre is igaz. Viszont nem árt, ha valaki becsülettel elviszia balhét amit megcsinált, és kártalanítja a sértettet.

TheElf # 2009.11.25. 22:08

shade: A vevőt szerintem nem büntetik. Ugyanakkor a pénztáros viszont figyeljen oda az ilyenre. Nem tudja beütni a 16ot, 6 lesz belőle? Semmi gond, beüt még 5öt, majd újra 5öt, és már benn is van a 16 :) Erre nem árt odafigyelni :)

fredyke # 2009.12.04. 07:14

sziasztok lenne gy kérdésem!
Volt egy olyan h egy haverommal bementem a tescoba vásárolni igen ám de a srác közbe piát lopott 2200ft az érték továbbá én vettem magamnak kaját és kifizettem bevittek minket a srác fiatalkorú még én meg már ugye nem na most kaptam 1 levelet h a bíróság kiszabott egy büntetést ami 100000ftra rúg..kérdezem h mért is kaptam ekkorát és mi sulyosbitotta a körülményt?mert ha azt állítom tanúskodott ellenem a srác a felvételen látszik h én nem tettem semmit...és mivel tudok érvelni?hisz ez volt az elsö ilyenem..és semmi nem volt eddig..de jelenleg magamat nem tudom eltartani nem h ekkora pénzbüntetést kifizetni..tudok valami fellebbezést benyujtani vagy fölösleges?köszönöm elöre is a válaszokat...

Bombi # 2009.12.04. 09:38

fredyke:

A cselekmény elkövetésében segédkeztél?
Esetleg takartad a társadat?
A bírságot nem teljesen értem,mert ilyen értéknél ha nincs minősítő körülmény akkor az önkormányzatra tartozik akik 100.000Ft-ot nagyon ritka esetben szabnak ki , és leginkább azok kapnak ilyen bírságot akik többszörös visszaesők.
Hogy került bíróságra az ügy?

végrehajtó1 # 2009.12.04. 15:00

fredyke ezt csak kitaláltad ugye?Mert nagyon életszerütlen és ellentmondó...:)

Leatss # 2009.12.22. 19:51

Üdv mindenkinek!

Fölöttébb kínos dolog esett meg velem tegnap. Történt ugyanis, hogy mivel két napja nem ettem semmit, valahogy olyan éhség tört rám, mikor a Tescoban vásároltam épp, hogy nem volt elég az egy kilós helyi papírkenyér meg egy Value margarin, pedig többre pénzem nem volt (~200 Ft), és egy helyen, ahova tuti nem látott a kamera (ruhák közt), eltettem egy párszáz grammos sajtot. Így visszagondolva nagy hülyeség volt, mert nyilván gyanús alaknak tűntem a fekete cuccom meg hosszú hajam miatt és leeve figyelemmel kísértek, majd látták, hogy kivettem a hűtőből, és hogy aztán nem fizettem érte. Lehetett a dolog max. 500 Ft, vagy e körüli összeg. Bevittek a privát szobába, rögtön kitettem a belső zsebemből, mondván, hogy nyilván ezt keresik. Eztán még átkutatták a zsebeket meg a táskát. Mondták, nem súlyos, és nem is igazságtalankodtak. Ez a munkájuk, és annyi lefülelt lopás van egy nap, hogy már csak monoton végzik a dolgukat, hát se előzékenyek, se otrombák nem voltak. Első ilyen esetem ez, ezért nem kapok semmilyen büntetést, csak újra nem érdemes lopkodnom. (Szörnyű leírni a tényt is, hogy eltulajdonítottam, akár ha csak egy kis sajtot is, és ha a Tescótól is.)

Hanem egyszer csak mondtak valamit, ami kissé letaglózott. Nevezetesen azt, hogy az önkormányzatból heteken belül fognak küldeni egy papírt, valami értesítőt, nem emlékszem pontosan a nevére. Ezzel azonban gyakorlatilag kivégeznének, mert ha édesanyám tudomására jut, hangyányira mennék össze a szemében, és fogalmam sincs, mikor nyerném vissza a bizalmát. (Az életben nálam becsületesebbet nehéz találni, ezért hatalmas volna a kontraszt - valahogy elborította az agyamat az éhség, borzalmas állapot. Pedig a sajt csak luxuscikk.)

A kérdésem az volna, meg lehetne-e akadályozni valahogy, hogy kiküldjék azt az értesítőt? Nem viselném el. Egyáltalán miről van szó konkrétan, sima levélben küldik el? Ha bemegyek a postára, kérhetem, hogy ne hozzanak a nevemre semmit, és majd pár hetente bemegyek érdeklődni? (Egyáltalán postán küldik ki?) Vagy az önkormányzatba menjek rögtön?

Áh, abszurd az egész.

Előre is köszönöm a választ.

Leatss # 2009.12.22. 20:02

Oh, és volna még egy kérdésem. Ennek milyen nyoma marad, kik szerezhetnek róla tudomást? Milyen munkákban gátolhat meg, már ha meggátolhat? Nem rendőrnek vagy tűzoltónak mennék, sokkal inkább társadalmi felelősségű munkára vágyom. Tudom, hogy nem jó bizonyítvány a pillanatnyi gyöngeségem, de a céljaimról emiatt nem akarok lemondani...

Leatss # 2009.12.22. 20:05

ibolya79:

Nem vagyok fiatalkorú.

Az internet számomra munkaeszköz, és nem az én pénzemből megy az előfizetés. Saját pénzzel jelen pillanatban egyáltalán nem rendelkezem.

Remélem, világos, mennyire megbántam.

Leatss # 2009.12.22. 20:19

Köszönöm, akkor legalább azt tudom, hogy levél lesz, nem közvetlenül hozza ki valami futár.

Esetleg ha fölkeresem a jegyzőt, meg lehet beszélni vele, hogy majd bemegyek személyesen? Vagy a postán lehet kérni, hogy ne kézbesítsék, majd magam elviszem?

Mondjuk lehet, hogy pont ezt nem egy jogi fórumon kellene megkérdeznem. A napokban bemegyek a postára érdeklődni, de azt reméltem, valaki tud némi információval szolgálni.