Zaklatás


kali # 2008.04.20. 09:14

Mi a menete ha zaklatásért feljelentést teszek?

Kimeríti a zaklatás fogalmát a köv. eset:
már a gyerek születése előtt is megesett hogy volt aposom beállított és mindenféle dolgot mondott, hogy mi lesz majd ha a gyerek meglesz, és felfogja mi történt, meg rendezkedni akart a lakásomba, kikérte hogy mi miért ott van ahol.
A szülés után, amikor ugy gondolta akkor beállított, és szová tettem a volt férjemnek hogy ez nem így müködik, de ők ugy gondolták hogy az a dolgom hogy itthon legyek és várjam őket, és bármikor jöhet aposom, hisz az unokájáról van szó.
Néha láthatásokkor is após előszed mindenféle dologgal, persze minden az én hibám, és a saját lakásomba fenyegetőzik, meg verbálisan legalábbis folyamatosan rágalmaz, a minap pedig párszor nekem is akart jönni, hozzáteszem nem engedtem be a lakásba jött magától, és kitenni is alig bírtam. Van fix programom hetente, és néha eljön oda is, és amikor látja hogy a gyerekkel megyünk el, akkor kijön utánunk, volt olyan hogy el is kisért minket, akkor nem szolt egy szót sem, mert józan volt, és amikor józan akkor ált. nincs is vele gond.
Anyos is próbált már kijátszani és direkt arra sétált ahol tudta hogy fix-re ott vagyok.
Ez kimeríti a zaklatás fogalmát?

A volt férjem ciméről is kaptam leveleket, melyek teli voltak bántó, sértő dolgokkal, fenyegetésekkel, ez is többször előfordult már, de még mult évben, mert mostmár le tiltottam a mail cimeket ahonnan jöttek ezek a dolgok.
A gyerekhez nem rendszeresen jár, és néha szorakoztat azzal hogy ellehetetlenítem a kapcsolatot a gyerek és köztünk, de ez persze nem igaz, mert mondom ált. nem jön, vagy a szüleit küldi maga helyett, de mindig beengedtem eddig a szülőket is, pedig nincs is láthatási idejük. És amikor munka miatt nem jön akkor előszed hogy nem látta a gyereket és nem hagyom a potlást, mert ilyenkor sürgös a potlás, egyébként meg ált. a saját hibájából nem jön, de akkor nem is baj hogy nem látja a gyereket.
Elegem lett, két éve mindent benyelek nekik. Most beltelt a pohár.
Mit lehet tenni ezek ellen?

elendril # 2008.05.03. 23:23

Tiszteletem minden Fórumozónak!

Én csak most találtam ide, de nagyon örülök ennek. Ez a zaklatás probléma jelenleg engem is elég közelről érint...

Főlököttel kell egyetértemen: aki ezt a paragrafust megalkotta, annak nem volt túl sok rálátása a gyakorlati esetekre. Előlegben annyit: szakmámból adódóan napi gyakorlatban használom a büntetőjogot...

És most mégis a legközelebbről szemlélem ezt a kényes témát.

Adva vagyon a férjem, akivel öt éve élek együtt, egy elvált és rendkívül sértődött volt feleség, egy finoman szólva is Oedipus-komplexusban szenvedő nagylány, meg még néhány gyerek (másik lánya, saját fiam, közös gyerek). Továbbá adott egy válóperes ítélet, egy kimagaslóan magas tartásdíj letiltatással spékelve, és egy öt éve semmilyen formában nem működő láthatás a nagyobbik lány esetében. És a férjem, aki az összes elutasítás, sikertelen gyámügyi eljárás, pszichológiai vizsgálat ellenére még mindig imádja a nagyobbik lányát, és lassan beleörül abban, hogy az nem hajlandó szóba állni vele. Legutóbb a gimnáziumi ballagásáról "tiltották ki". Ettől lett hatalmas kalamajka, kiborulás, részemről már válással fenyegetőzés. A párom pedig - miután sokadszorra elzavarták a sunyiba - alaposan leanyázta a volt feleséget.

Több se kellett, feljelentették zaklatásért. Sőt - mivel tudták, hogy van önvédelmi fegyvere - hát azt is belemondták a feljelentésbe, hogy azzal fenyegette meg őket, hogy le fogja őket lőni. (Egyébként az ötlet a párom apja fejéből pattant ki már jóval korábban - és hál istennek - erre van tanúnk.) Jelenleg büntetőeljárás folyamatban a párom ellen, aki egyszerűen csak szeretett volna jelen lenni a lánya ballagásán, amelyre egyébként a törvény - és a válóperes ítélet is lehetőséget biztosított.

Na erre varjatok gombot.

Vajon hogyan fogjuk bebizonyítani, hogy egy kiadós anyázáson kívül semmi fenyegető nem hangzott el? És vajon a törvényalkotó gondolt-e arra, hogy a láthatás kikényszerítésére semmiféle lehetőség nincs (a Btk. 195 § 3 bek. szart sem ér), de a "kapcsolattartási jogot" gyakorolni próbáló személy gyakorlatilag bármit csinál, elköveti a "zaklatás" tényállását. És ha a "zaklatott" volt feleség/férj/élettárs meg a hasonszőrű gyerek egyformát hazudik, akkor még le is csukathatják a fölöslegessé vált másik szülőt. Ja a tartásdíj azért marad...

Ügyes. Megér egy parlamenti interpellációt.

Üdv: Elendril

ObudaFan # 2008.05.05. 19:52

Gimnáziumi ballagáskor az ember lánya már nagykorú szokott lenni, onnantól kezdve pedig ő dönt, kivel tart kapcsolatot.

Főlökött # 2008.05.08. 16:56

Tisztelettel

Igazat adok ObudaFan reflektálásának. Teljesen egyetértek.

Meghatott a válasz, köszönöm. Azért vannak a hivatalok, üssük őket, azért vannak ha nem jól végzik a munkájukat. Valamit nem tartanak be, törvénytelenséget követnek el, akkor felettes szervhöz írjunk panaszt. Mit veszítünk vele, semmit.... Kedvenc műsorom, a TVÜDVÉDJE, hétfőnként :-))))))Nem a reklám helye volt......

Ha tudok valamiben segíteni, vagy bármelyikünk, akkor kellenének konkrét tények, s próbálunk iránymutatást, folytatást javasolni. Szerintem bármelyikünk szívesen segít-segítene.

Van többünknek imail címe, azon is el lehet érni bennünket, ha a plénum zavaró lenne.

---------------
  • Lökött
ObudaFan # 2008.05.08. 19:03

Kedvenc műsorom, a TVÜDVÉDJE, hétfőnként :-))))))

Viccműsornak tényleg jó. A jogi szakmaiság azért a Mónika Showban inkább jelen van, mint a jusztlaciban.

elendril # 2008.05.10. 20:53

Kedves Főlökött és Óbudafan!

Én csak egy folyamat végállomására utaltam.

Ami a többit illeti: kiderült nem csak a párom, hanem én is fel vagyok zaklatásért ("veszélyes fenyegetésért") jelentve. Szóval irány az ügyészségi nyomozóhivatal. Szerintem vagy sírni vagy röhögni fognak a történeten "odaát". Lényeg az, hogy mára kiderült: a "zaklatás" törvényi tényállásának igencsak kétes jogi hátterét arra akarják felhasználni, hogy engem csináljanak ki. Végre találtak egy eszközt arra, hogy a "büdös kurvát" kicsinálják. Na azért ehhez még nekem is lesz némi hozzászólásom... Csak az a gond, hogy ismerjük a ketten egyformát hazudnak elvet..., és annak büntetőjogi vonzatát is. Azért nem vagyok betojva annyira. "Tanár Úr én készülten..."

Ami pedig a nagykorúságot illeti: ebben teljesen igazatok van, csak hozzá kell tenni, ez egy kb. 5 éves folyamat volt, ami ide vezetett. Akkor pedig még igencsak nem volt nagykorú az érintett leányzó.

A dolog pénzügyi vonzata megint külön kategória. Ha agyon ütnek sem értem, ha nem kívánok kapcsolatot tartani az apámmal, mert annyira zavar, hogy még fel is jelentem, ha egyáltalán kapcsolatot keres velem, akkor milyen jogon tartok igényt egy nagyösszegű tartásdíjra? (Főleg egy tipikusan főiskolai herevere: büfé-ruhatár szakon?) Ja persze, tudom: a társadalom érdeke, hogy az apa finanszírozza a kitaníttatását és magasan kvalifikáltságának megszerzését. Aha. Pont egy olyan szakon, amellyel 30 emberből egynek szokott állása lenni? Világos.

Üdv: Elendril

ObudaFan # 2008.05.13. 18:58

Én próbálkoztam már tartásdíj megszüntetési perben érdemtelenségre hivatkozni ilyesmi miatt, de egyelőre azt tapasztalom, hogy a bírói gyakorlat ezt arra kevésnek látja. Ezzel nem értek egyet, de ez van. Talán el kellene vinni felülvizsgálatig egy ilyen ügyet, és hátha az LB már másként látná.

Főlökött # 2008.05.14. 13:57

Tisztelettel

ObudaFan- ebben nem értünk egyet. Nem a jogi oldalt kell nézni, hanem rávilágít a műsor 1-2 olyan dologra, cselekményre, mely a multi - felpumpált közigazgatás művel az állampolgárokkal.

Nemrég volt egy esetem, egy nagyváros, jószituált Földhivatalával, ahol ahogy kell, új helyrejziszámok bevezetésével, a sértett ingatlana eltűnt. A hivatal mossa kezeit, az ingatlanra pedig szépen felkarcoltak egy társasházat az új tulajdonosok, annak tudatában, hogy az az övék.
Most pedig áll a bál, mivel megbízóm okmányokkal támasztotta alá, hogy ott volt területe, csak az valahogy eltűnt....

Szóval ilyen témákkal kell és szükséges foglalkozni szerintem.

------------------
  • Lökött
Geo1 # 2009.11.18. 16:56

Tisztelt Fórumozók !

Kérdésem a következő lenne: Zaklatásnak minősül-e az hogyha egy bank napi szinten, + hétvégeken hívogat 25000 ft elmaradás miatt. Mindvégig közöltük velük hogy rendezni csak decemberbe tudjuk, de ennek ellenére minden áldott nap hívogatnak miatta és mindig el is van mondva nekik.
Már azon a szinten vagyok hogy elküldöm őket melegebb égtájra mivel az értetlen formájukat, mint a hülye gyerekeknek az iskolába hogy nem fogják fel azt amit mondok neki.
Amúgy fizetem rendesen a törlesztőmet csak mivel válság van kicsit megcsúsztam egy hónapi befizetéssel.
Amúgy ez a bank a Raiffeisen bank. csak egyszer tudjam le őket még a nevüket is elfelejtem örökre.

Köszönettel: Geo1

kvri # 2009.11.19. 17:43

Tisztelt szakértők!

Érdeklődnék, hogy mi minősül zaklatásnak? Új munkahelyemen közvetlen kollégám, aki betanít és akivel így napi 8 órát vagyok kénytelen eltölteni a munkahelyen, munkaidőn túl folyamatosan sms-eket, e-maileket küldözgetett nekem, sőt már kézzel írott levelet is kaptam tőle. Kezdetben elég jól kijöttünk egymással, furcsa is volt, hogy ennyire örül nekem valaki, bár barátságos ember vagyok és a többi kollégával is elég hamar jó viszony alakult ki. Azonban a nevezett kolléga már az első nap megkezdte furcsa levelei küldözgetését, amit eleinte csak barátkozásnak véltem (annál is inkább, mivel azonos nemű velem). Az elsőre kedvesen válaszoltam, a másodikra, azután pár következőre nem, később egy három oldalas önvallomásra pedig azt, hogy inkább írjon könyvet, ha kényszert érez az írásra. Gondoltam kicsit talán összeszedi magát, nem akartam ebből ügyet csinálni, de sajnos ezután sem állította le magát. A munkahelyen kevesen dolgoznak, de azok régóta és igen nagy nyomás alatt, az említett kollega pedig nagyon jóban van a főnökkel. Ezért arra esélyt sem láttam, hogy ezt az egészet szóvá tegyem. Mióta bejelentettem, hogy munkahelyemről a szerződésem lejártával eljövök elmaradtak a levelek, már csak az irodámba jön be "beszélgetni" és titokzatos megjegyzéseket tesz arra, hogy mire számíthatok még hátralévő munkanapjaim alatt. Szeretném tudni, hogy zaklatásnak minősül-e amit a fentiekben leírtam és mivel az illető klinikai esetnek tűnik de nem buta, ha a továbbiakban visszatérne ez a kényszere, mivel bírhatnám rá, hogy felhagyjon vele?

Előre is köszönöm válaszukat!

zaklato # 2009.12.04. 04:51

Nekem egyetlen egy kérdésem van. Kibékültem a sértettel, és szeretjük egymást, viszont számtalan feljelentést tett ellenem, elég tetemes aktát sikerült összehozni ellenem,mennyiben veszi majd figyelembe a bíróság azt a tényt, hogy rendeztük a viszonyunkat? És a sértett, ha tehetné meggyőződésem,hogy
visszavonta volna a feljelentéseit.

zaklato # 2009.12.04. 05:02

Bár ez itt jogi fórum, azért mindenesetre egyes beszűkült látókörű feljelentők is elgondolkodhatnának néha, esetleg pusztán azon, hogy az általuk elszenvedett sérelem százezerszeresét mérik rá esetleg olyasvalakire egy szabadságvesztés által, aki még lehet, hogy képes emberként viselkedni velük, vagy szeretni őket.

Egyjogász # 2009.12.04. 07:13

A zaklatással pszichésen és fizikailag is tönkre lehet tenni embereket, az egyik szomszédasszonyunknak keserítette így meg az életét az idióta volt férje (vőlegénye?). (Szegény egy idő után már az utcára is csak kísérettel mert kimenni.)

Mondjuk az ő esetében nem volt feljelentés, mert a hölgy két férfi hozzátartozója és két barátjuk "elbeszélgettek" a zaklatóval (konkrétan agyba-főbe verték), utána nem volt zaklatás...
De ez sem módszer, mert ezért meg a hozzátartozókat sittelhetik le..

"egyes beszűkült látókörű feljelentők is elgondolkodhatnának"

Az ember látóköre nagyon be tud szűkülni, ha bűncselekményt követnek el a sérelmére...., ezen inkább a beszűkült látókörű bűnelkövetőknek kellene elgondolkodni.... Ha meg valaki ennek ellenére bűncselekményt követ el más sérelmére, annak igenis legyen meg az a fenyegetettsége, hogy ezért akár mehet a sittre is...

Ez a zaklatás tényállása egyébként:

Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon,

  • rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Aki félelemkeltés céljából

  1. mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy
  2. annak a látszatnak a keltésére törekszik, hogy a sértett vagy hozzátartozója életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy veszélyeztető esemény következik be, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Aki a zaklatást

  1. volt házastársa, volt bejegyzett élettársa, vagy volt élettársa,
  2. nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy

sérelmére követi el, az (1) bekezdésben meghatározott esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel, a (2) bekezdésben meghatározott esetben bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Szofisztikált # 2009.12.07. 10:36

Kedves Fórumozók!

Lenne egy problémám, ami valószínű, hogy másoknak inkább "túlreagálásnak" tűnhet, engem mégis iszonyúan zavar...
A munkahelyemtől néhány háznyira építkezés kezdődött(kb.2hónapja). Mivel tömegközlekedéssel vagyok kénytelen járni, minden nap el kell arra mennem, ahol is kb 15-20 ("jóképességű") fiatalember dolgozik(????). Minden nap kapom a jobbnál-jobb beszólásokat. Az elején még csak a fütyülés, és a "helló kislány" volt... nem reagáltam ezekre, de minap már a "úgy kinyalnálak mint a mézesbödön" jött... (elnézést, de szó szerint idéztem!), ami már aztán több a soknál!!!!
Ja, nem használnak semmiféle munkavédelmi felszerelést.
Tudok ez ellen a zaklatés ellen tenni valamit? Nem fetétlenül jogi lépésekre gonodltam, örülnék néhány baráti jótanácsnak is!
Köszönöm

ObudaFan # 2009.12.07. 10:44

Jogi lépés az lenne, ha ez utóbbiért becsületsértés miatt büntetőeljárás indítanál, de sok értelme nem lenne szerintem.

Szofisztikált # 2009.12.07. 10:48

Értem, hát köszönöm akkor...
Be fogom jelenteni mindenképpen, mert legalább megnehezítem kicsit a helyzetüket:)
Akkor muszáj lesz eltűrni, és reménykedni, hog yminnél előbb végeznek a munkálatokkal... (bár megjegyzem, itt is szokásos: 15emberből 3 dolgozik, a többi csak nézi és támaszkodik) :)

Egyjogász # 2009.12.07. 10:48

Most dicsekszel, vagy panaszkodsz???:))

A problémádon egyébként az idő segíteni fog, múlnak az évek, és a kutya sem fog utánad szólni...

A munkavédelmi felszerelés problémát meg nem nagyon értem, azt szereted, ha munkavédelmi felszerelésben.......szólnak utánad?:))

Ez amióta világ a világ így van, nem láttad pl. a Csak szex és semmi más c. filmat Schell Judittal meg Csányi Sanyival? Ott is beszólnak az útépítők a jócsajnak....

Zseniális ötletem: ne az építkezés mellett menj munkába...

Egyjogász # 2009.12.07. 10:53

Húúú, most látom, a többiek de komolyan vették ezt a jelentős problémát...

Szerintem a büntetőfeljelentés, APEH, jegyző, stb. feljelentés mellett be kellene hívni az ENSZ rendfenntartó csapatokat is, akik lekaratéjozzák a malterkeverő gyereket, ha utánaszól egy jócsajnak...:)

Szofisztikált # 2009.12.07. 11:30

Kedves Egyjogász!
Én örülnék a legjobban ha a "kutya sem szólna utánam". Igen, férfi létedre nem találkozol ilyen problémával. És, ez a probléma a férfiakkal, mert ezt ők soha nem fogják megérteni.
Nemcsak kellemetlen, de zavaró, és idegesítő, nap mint nap végighallgatni ezeket.

Mind1, azért köszönöm a válaszokat...

sheep # 2010.01.26. 09:19

A férjemnek 5 éve viszonya volt egy nővel, akivel szakított. Az illető nem törődött bele (pedig ő is családos), ezért zaklatni kezdett minket sms-ben, telefonon, személyesen, még ismerősöket is felhívott és mocsokságokat mondott rólunk. Anyukámat is felhívta. Akkor egy ügyvéd azt mondta,nincs mit tenni (ez 2006-ban volt), változtassunk telefonszámot. Én megtettem, de a férjemnek a munkája miatt nagyon körülményes lett volna. Rendőrségi ügyek is voltak, éjjel 2-kor eljött hozzánk és az utcán ordítozott, meg ruhát lopott a szárítónkról. Akkor egy időre leállt. Most novemberben megint kezdte, először a férjemet, 2 hete engem is zaklat. (Ennyit a számváltoztatásról). Lelkileg terrorizál, burkoltan fenyegetőzik, gyalázkodik, teljesen kikészít. Éveket vett már el az életemből. Amúgy pszichológus, és egy családsegítő szolgálatnál dolgozik. Fel fogom jelenteni zaklatásért, már kértem időpontot az ügyésztől, de vajon azt is figyelembe veszik, hogy visszaél a szaktudásával? Mert megérdemelné.
Egyébként nem csak minket zaklat, mindenféle ügyekkel hívogat mindenkit (persze minket azért mindig belekever), már az agyára megy a fél városnak.
A hétvégi házunkat is rendszeresen látogatja, eteti a macskáinkat, hiába figyelmeztettük. Ha emögött pszichés zavar áll, hogyan engedhetik, hogy dolgozzon, főleg ilyen munkakörben?
Milyen kilátásaink vannak?

laeyer # 2010.01.26. 09:24

Zaklatásért jelentsd fel, a minősített esete. Ne várj az ügyészre, írj egy feljelentést. A bíró hozhat olyan határozatot, hogy eltiltja a foglalkozásától, de ez majd az ügy vége lesz.

sheep # 2010.01.26. 09:32

Köszönöm a gyors választ!

sheep # 2010.01.26. 09:33

Köszönöm a gyors választ!

sheep # 2010.01.26. 09:33

Köszönöm a gyors választ!

sheep # 2010.01.29. 11:14

Nem a zaklatással kapcsolatos a kérdésem, de ugyanarról a személyről van szó, aki minket zaklat, és mi tanúskodni tudnánk egy másik ügyben. Arról van szó, hogy a korábbi hozzászólásomban említett zaklatónk több nekünk küldött emailben és sms-ben rágalmazta egy kolléganőjét, hogy a férjem szeretője, hogy egy pályázat kapcsán sikkasztott, hogy műhibát követett el. És az a szemét dög még belső információkat is leírt egy munkahelyi megbeszélésen elhangzottakról. Ezeket az infokat nemcsak nekünk írta le, hanem több embernek elmondta telefonon is. Ezek persze mind a megrágalmazott kolléganővel kapcsolatosak, aki most fel akarja jelenteni, mert nagyon rossz fényben tünteti fel, és már a főnöküket is sikerült ellene hangolnia. Az a kérdés, hogy a feljelentést milyen jogcímen teheti meg? Rágalmazás? Becsületsértés? Titoktartási kötelezettség megszegése? Vagy ezek mind?