Bizalmatlansággal új miniszterelnök


Dr.Attika # 2009.04.14. 19:59

Én azt gondolom, hogy e topicot lezárhatjuk. A magyar országgyűlés új miniszterelnököt választott. Erre mondanák a RÉGI ÖREGEK, hogy "Bánja kánya."
Az Alkotmány, a jog itt megszünt létezni. Nincs miről tovább vitáznunk.

Legislator # 2009.04.14. 19:20

Impi,

Magyarországon zömmel csak a köztisztviselők, és a közalkalmazottak, és az ún. egyéb közszolgálatba tartozók (bírák, ügyészek, fegyveresek stb.) és még talán mások fizetnek adót (tőlük ugyanis levonják). De rengetegen minimálbéren bejelentve zsebbe kapják a zsét, semmit soha nem fizetnek, mindent csak elvárnak az államtól. (Ilyenek még vannak sokan). Ők akkor sem fizetnének, ha a M.K. Érdemrend Lovagkeresztjét is adnák érte cserébe.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.04.14. 19:06

Egyébként az, hogy itt most nyílt egy politikai topik, az annak a jele, hogy a helyzet olyan súlyos, hogy a véleményeknek kulturált formában utat kell engedni, nem azon az alpári, lealacsonyodott szinten, ami az indexen, vagy azon a fórumon megy, amit a freemail bezárása után láthat az ember.

Kacsa!

Az a helyzet, hogy dolgoztam sóhivatalban is, de ott nemhogy kávészünet, de még kávézás sem nagyon volt, csak főnöki szigor (helyesen). Persze, a példa mindig egyedi. Ugyanazon a munkahelyen belül is van, aki belehal a munkába, más meg csak a körmét reszeli. (Aki jól reszel, még minisztériumi főosztályvezető is lehet).

Akik még mindig az államot szidják (kisebb állam, és más liberális, csak az üzleti szférának kedvező hazugságok) ehelyett azon tessenek elgondolkodni, hogy ki a felelős ezért a válságért? A tőzsdespekulánsok, nemzetek nyomorba döntői. A bankárjancsik. Akik most sírva könyörögnek az államnak, amely sok helyen az adófizetők pénzét adja oda ezeknek (hol van ilyenkor a szabad piac?). Jobb helyeken legalább szerez az állam a bankban, vállalatban tulajdont a segítség fejében. Most az erős államért lehetnek/lehetnének hálásak az emberek. Kínában most is 8% a növekedés, a válság mellett is.

Nálunk azokat a játszmákat játsszák újra (üzletemberkormány) amit az USÁ-ba 50-100 éve lejátszottak. És még hisz ezeknek valaki?

Immaculataval meg egyetértek.


Sunshine after the rain.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.14. 18:53

Kénytelen vagyok hozzászólni Zákányi dr. racionális fejtegetéséhez.

De nem hagyjuk ám bezárni a kistelepülési iskolát, meg a kisvárosi kórházat, mi megvédjük az EMBEREKET, őket nem hagyjuk, nem ám! Hisz ők mind szavazók…

Furcsa számomra, hogy egy orvos - aki nagy valószínűség szerint csak repülővel hagyta el a fővárost - abban látná a válságból a kiutat, hogy bezáratná a vidéki iskolákat, kórházakat.

A szociális támogatások leszűkítésével, megvonásával, méginkább fogyni kezd lakosságunk, értsd: az a következő generáció, akik majdani nyugdíjas korunk eltartói lesznek.

NEM várható el, hogy a kistelepüléseken élők gyermekei, már általános iskolás koruktól kollégiumokban nőjjenek fel, vagy naponta ingázzanak 30-40 km-t, csak azért, mert egyesek szerint így gazdaságos.

Végig kellene sétálni a keleti régiók falvaiban, kezdenek kihalni, de ahelyett, hogy ezt valami módon megállítanánk pld. munkahelyek megteremtésével, vagy csak egyszerű piackutatással, ésszerű tervezéssel, felvásárlás biztosításával, mit találnak ki, NA MIT? bezárni az iskolákat, a postát, megszűntetni a vasútat.
Csak javasolni tudnám, hogy akinek nincs gazdasági tehetsége, maradjon a saját szakmájánál.

Ha valaki azt mondja, hogy normális 10-15 emeletes panelházakba zsúfolni emberek tízezreit egy zsebkendőnyi területen, vagy egy-másfél éves várólistára tenni fájdalomtól szenvedő embereket, akik a gyógyulásig nem is képesek dolgozni, termelni, adózni, ez nem élénkíti a gazdaságot, hanem depresszióssá és beteggé teszi a nemzetet.

A kistelepülések iskolái - ami oly költséges az államnak - az egyetlen kulturális központja lehet ezeknek a térségeknek. Az ilyen iskolák több funkciót látnak el egyszerre, egyéb intézmény fenntartásának hiánya miatt. A gyerekek taníttatása, délutáni foglalkoztatása, szakkörök megtartása mellett, nyugdíjasok étkeztetései is, hétvégente esküvők, rendezvények helyszínei, iskolai rendezvények, ünnepségek színterei, mely ünnepségek megtartására, felidézésére, megemlékezésére enélkül a létesítmény nélkül a feledésbe és a hétköznapokba felejtődne.

Az pedig, hogy kisvárosi kórházakat nem szabad bezárni, azt pont egy orvosnak kellene a legjobban tudnia, gondolok itt a megelőzésre, pld. a szűrések megtartása, utógondozásra stb.
Hogy gondolja bárki is, hogy a segélyből élők, 50-60 km-eket fognak utazni egy egyszerű felülvizsgálat vagy kontroll miatt. Vagy az állatokat hátrahagyva egy teljes napot és a fél havi fizetésüket áldozva azért, hogy szakorvoshoz jussanak.

Persze ha az a cél, hogy a nemzetünk elbutuljon és kihaljon, akkor tényleg, zárjanak, szűntessenek, hogy a gazdasági racionalítás nevében egyesek a jelenlegi életük minimális megszorítása nélkül átvészeljék a gazdasági válságot.

Impossible # 2009.04.14. 16:42

Ahhoz képest, hogy a legtöbb hozzászóló idegenkedik a politikától, és nem kíván foglalkozni vele, elég jól elvagyunk. lol

Zákányi,

szerintem mivel itt a többség dr., tök felesleges kiírni, és a doktorok nem doktorozzák egymást, ezért én sem teszem, ha nem probléma. :)
Adót kell csökkenteni, pénz kell a gazdaságba, munkahelyek kellenek, különben az emberek nem tudnak megélni, az iskolákat pedig akik nem akarják bezáratni nem azért nem záratják be, mert szavazókat akarnak. Vannak nemes célok, és vannak emberek, akik nemcsak számokra és pénzre képesek gondolni, hanem a szerencsétlen emberekre is. Lehet a jóban is a rosszat keresni, és a jószándékot is gáncsolni meg szidni, de nincsen értelme. Persze aki nem akar reménykedni, az nem is fog tudni.

Kacsa1111 # 2009.04.14. 16:18

Kedves Egyjogász,

ott a pont.

Kedves Zákányi doktor,

iskolát talán nem kellene bezárni, de a sóhivatalokban az egyórás kávészüneteket le lehetne csökkenteni némi "racionalizációval"...


Kacsa11

Kacsa1111 # 2009.04.14. 16:14

Kedves Rexor,

ezzel általában egyetértek...hidd el, elég jól tudom, hogy mit gondolnak külföldön szükséges lépésnek...;)

a baj az, hogy takarékoskodni nagyon sokféleképpen lehet, ezeknek meg még mindig csak "fűnyírójuk" van...


Kacsa11

Rexor # 2009.04.14. 16:03

Kedves Kacsa,

Hogy ki szúrt el mit, és hogy mi volt a múltban lehet elemezgetni, de ezzel nem lesz jobb nekünk. A Taigetoszra való szörnyszülött elég jelentős purgáláson ment keresztül a Bokros csomagnak nevezett műtét idején, az egészben az volt a szomorú, hogy ezt senki sem merte folytatni, hogy tényleg esély legyen a gyógyulásra. Hogy ki mit tett és hogyan tette ezt lehet elemezgetni, de sajnos a hatalmon levő kormányok a szavazóbázisuk megőrzése érdekében nem voltak hajlnadóak, hogy folytassák ezt a folyamatot.

A lényeg az, hogy a jelenlegi helyzetben takarékosságra van szükség - és ez nem kizárólag az én véleményem, hanem ha megnézed az szinte az összes pátsemleges szakember (magyar és nem magyar) ezt mondja. Amíg magunkkal hordozzuk az irgalmatlan államadósságot, és a TB ellátások súlyát (plusz az egyéb bónosu dolgokat mint pl. lakástámogatás, alanyi jogon járó családi pótlék, stb.), addig nincs esély hogy kilábaljunk ebből.

Ha levetettük ezt a puttyont, és megszabadulunk a túlsúlytól akkor belendülhetünk, előtte erre esély sincsen.

dr Zákányi Csaba # 2009.04.14. 15:52

"Miért kellene nagyon kemény intézkedéseket hozni? Adót kell csökkenteni. :D"
Édes istenem, Impi, Te ezt komolyan ilyen egyszerűnek gondolod.
Az adó nem azért van, hogy a "komcsik" fékezni tudják vele a gazdaságot, ami alacsony adószint esetén szárnyalna és ontaná az egyre újabb munkahelyeket a jelen konjunktúrális helyzetben. Amit így megtermelnek azt el is kell adni ám! És sajnos nem elég itthon eladni, a magyar piac olyan kicsi, hogy csak az export számít. De a rengeteg segélyt, közalkalmazotti bért, nyugdíjat addig is ki kell fizetni, amíg felpörög a gazdaság, miközben erre világválság idején nincs komoly esély. A nálad kicsit tájékozottabbak ilyenkor hozzáteszik: "le kell építeni a túltengő államot!", és akkor lehet adót csökkenteni. De nem hagyjuk ám bezárni a kistelepülési iskolát, meg a kisvárosi kórházat, mi megvédjük az EMBEREKET, őket nem hagyjuk, nem ám! Hisz ők mind szavazók...

Egyjogász # 2009.04.14. 15:41

Ez az egész a rendszerváltásnak hívott valaminél lett elqrva, de nagyon....

1989-ben ifjoncként egy állami cégnél dolgoztam, amelynek a vezérigazgatója egy kerületi pártbizottságról odatett bácsi volt.

1989. június 15-én szabadságot vett ki, a titkárnője mondta, hogy néhány elvtársával kimentek Bécsbe, mert tartanak attól, hogy másnap (akkor temették újra Nagy Imrééket) egy 1956-hoz hasonló "balhé lesz", és az elvtárs bácsikat összeszedik...

Na nem lett semmi, 1990 elején az említett vezérigazgató elvtárs körlevelet adott ki, hogy onnantól szólítsa őt mindenki vezérigazgató úrnak, 1992-re elprivatizálta az egész céget, és rövid úton milliárdos lett.

1994-ben a Magyar Nép visszaültette a hatalomba az időközben átlényegült, a gazdasági hatalmat időközben 90-95 %-ban megszerzett elvtárs bácsikat, akik (illetve utódaik) a mai napig ott vannak.....

Ennyi, meg egy bambi.... magunknak köszönhetjük, ami van.

Szegény Antall (akit egyébként tiszteltem) meg elpoénkodta, hogy tetszettek volna forradalmat csinálni.....

Azért kíváncsi lettem volna, ha 1990-ben egy, a demokrata voltára kevésbé kényes valaki vette volna át a hatalmat az MSZMP-től, akkor most hol tartanánk?

Kacsa1111 # 2009.04.14. 15:31

Kedves Rexor,

amit írtam, monalisa sem mondta szó szerint...csak a közönyösöket - titeket - kívántam ezzel az egy mondattal aposztorfálni.

hogy a hozzászólásom "ősprimitív" volt-e szerinted vagy sem, őszintén szólva, annyira nem érdekel...
viszont már tele van a tökéletesen a hócipőm azzal, hogy majd' 60 éve azt hallgatjuk, hogy "meg kell húzni a nadrágszíjat"...
ezeknél mindig meg kell húzni a nadrágszíjat...akkor is amikor a szocializmust építettük, akkor is amikor a kapitalizmust...
"gyerekek, most ugyan nagyon rossz lesz, de ezt be kell vállalni a jobb jövő reményében"
ÉS ENNEK MÁR 60 ÉVE!!!

Korod okán azt gondoltam volna, hogy rutinosabb játékos vagy annál, mint hogy benyelj minden hülyeséget...
"nagyon szigorú takarékossággal" (ész nélkül, ahogy általában minden csinálnak az elvtársak) csak megadod a kegyelemdöfést ennek az egyébként Taigetosz-ra való szörnyszülöttnek, amit a magyar gazdaságnak nevezel...


Kacsa11

Impossible # 2009.04.14. 15:02

Rengeteg ember nem tud megélni a fizetéséből, mert iszonyatosan magasak az adók. Ez a helyzet. Családosok tömegein segítene az adócsökkentés, hiszen így több pénzük maradna.

Aki még mindig megszorításokról beszél, az egyszerűen hülye. :D

limma # 2009.04.14. 14:37

Adócsökkentés:
jó eset (valószínűtlen): az eddig keményen csalók azt mondják: jó, ha ilyen kevés az adó, akkor inkább befizetem böcsülettel és nyugodtan alszom.

rossz eset (valószínű): csak ennyi az adó? hát ha a többet se fizettem be, akkor ezt a kicsit már igazán nem érdemes :-)

Legislator # 2009.04.14. 13:16

Imp, ez igaz.
Kell csinálni egy vizsgálatot arról, hogy más országok mit csinálnak. Pl. OECD ebben verhetetlen. Az eredményeket közzé kell tenni. De forráshiányos gazdaságnál mire csökkentjük az adókat, főleg egy olyan országban, ahol rengeteg munkavállaló minimálbéren van bejelentve, illetve rengetegen nem is adóznak? Tömegek élnek állami segélyekből, köztük nem egy olyan, aki egyszerűen utál dolgozni. Felelőtlenül vettek fel családok hiteleket nagy értékű (felesleges) ajándékokra(gépkocsi, plazmatévé, félmillás számítógép) fedezet nélkül. Más országokban nem ez a helyzet. Szerintem rajtunk csak egy átfogó (globális) össztársadalmi reform segíthet. Ezt itt senki nem ismerte fel (vagy csak nem mondják ki), ez nem olyan helyzet, ahol egyetlen válasz elég a jó megoldáshoz. Egy országot nem úgy kell kormányozni, mint ahogy egy könyvelést néz az ember. Aki csak ennyit értett meg a társadalomból, az lett volna inkább TTK-s vagy matematikus:-))).


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.04.14. 12:10

Leg,

igen, csak az nem mindegy, milyen intézkedésre. :D Általában adót csökkentenek külföldön, nálunk persze nem, sőt, nálunk méginkább megszorítanak...már az eddigiekből is baj lett, most még tovább csinálják, de max. egy évük van a hülyeségre, szerencsére.

Legislator # 2009.04.14. 12:06

Nemcsak itt, hanem minden országban szükség van intézkedésekre, ahol a válság érezteti hatását.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.04.14. 11:38

Miért kellene nagyon kemény intézkedéseket hozni? Adót kell csökkenteni. :D

Rexor # 2009.04.14. 11:30

Kacsa azt hiszem Neked is vannak olvasási zavaraid, mert én olyat nem írtam, hogy ha egyik oldalnak nem megy a másiknak sem fog. Mint említettem nem óhajtok politizálni, de a megjegyzésed hogy finom legyek ősprimitív volt.

Nem szeretném minősíteni a két nagy parlamenti pártot, de alapvetően teljesen mindegy nekem, hogy kik kerülnek a hatalomra a következő 4 évben, ha megfelelő úton viszik az országot tovább. És ez az út számunkra meglehetősen beszűkült, tehát akárki fog kormányozni hiába handabandázik akkor is nagyon szigorú takarékossággal nagyon kemény intézkedéseket kell bevezetni, ha azt akarjuk, hogy ez az ország 2020-ban is életképes maradjon.

Sz.Márton # 2009.04.14. 11:11

Azért javaslom, hogy inkább összefogás legyen és bízzunk egymásban, mert az ellenkezőjének semmi értelme és inkább előre tekintő. Biztosra veszem, hogy a parlamentben is ülnek tisztességes emberek és akik ma komoly szerepet vállalnak számolnak a népszerűtlenséggel és azzal, hogy csak feladat van és nem öröm, mindkét nagy oldalon. A közömbösség a legveszélyesebb...

Sz.Márton # 2009.04.14. 11:02

Nagyon szűk, nagyon baráti körök egymás közti 1988-ban már jól előkészített spontán privatizációval átmentett, hivatalosan nem, de papíron tisztázott (80 évre titkosított) olajügyekkel bemelegített demokrácia-melegágyán ülünk. Több évtized keményen kiképzett szakemberei dolgoztak azon, hogy ma ki és hol üljön és a háttérből is hasznosan mosolyogjon.
A jogászokat már régóta szellemi prostituáltként használták az ügyletek legalizálásához hol állami hol banki műveletek fontos részeként. Hatalmas horderejű, nagy nyilvánosságot kapott ügyekben kettős jogértelmezések és (hivatalosan nem) vitatható befejezések. Összefogás, esetleg komoly civil és kissebségi szervezeteknek is valódi jelenlétet és képviseletet biztosító, kétkamarás parlament csak álomnak tűnhet...

Impossible # 2009.04.14. 10:07

Grád András,

igyekszem röviden reagálni.
Reakcióm az első bekezdésére:

Nem azt mondtam, hogy Európa egységesen jár el, és hogy nincsenek viták a lehetséges megoldásokat illetően. Viszont senki sem kezeli úgy a válságot, ahogyan Magyarország. Ami itt folyik, az nem válságkezelés. Nézzen körül! Ehhez nem kell könyvtárba menni. Azt írtam, hogy más országokat nem érintett ilyen mélyen a válság, mint minket. Nálunk az ország már eleve legyengített állapotban volt, amit a "kormánynak" sikerült elérnie. Ez a rossz helyzet főleg nem a válság miatt van, hanem amiatt, hogy nem értenek a kormányzáshoz, nem az emberek érdekében teszik a dolgokat, hanem a saját érdekükben. Ezt kellene észrevenni, ehhez nem kell könyvtár, csak egy kis józan ész.

Válaszom a második bekezdésre:

továbbrais csak azt tudom kérdezni, hogy Ön minek jár templomba. Ha nincsen tisztában alapvető dolgokkal, ezen felül még szidja is azt a közösséget, ahová tartozik, akkor minek jár oda?
Egyébként állhat Ön nagyon távol a hittől, még akkor is logikai úton képesnek kellene lennie annak belátására, hogy a tanítás érvénye nemcsak elválasztható, hanem elválasztandó az emberi cselekedetektől. Erre hoztam fel példának a Ptk.-t, amit Ön is ismer. A Ptk. szabálya sem veszíti érvényét azáltal, hogy nem követik, a tanítás érvényét nem rontja le az emberi cselekedet, az attól függetlenül lehet helyes. De mondhatok más példát is. Ha Ön tart egy tanórát az egyetemen, amelynek során megoszt bizonyos ismereteket a hallgatókkal, és utána onnét kimenve - tegyük fel - erkölcstelen életmódot folytat, akkor a hallgatók helyes magatartása az lenne Ön szerint, hogy ezekután hülyeségnek tartanák azt, amit Ön órán elmondott?
Nem az Egyház tévedhetetlen, és nem mindenben tévedhetetlen, hanem az Egyház Tanítóhivatala hit és erkölcs dolgában tévedhetetlen. De ez olyan hittanos alapismeret, amit már a 8 év körüli elsőáldozók is tudnak. Ön meg ide jár a templomba 50 évesen, és nem tudja. Lehet, hogy előbb tájékozódni kellene, mi mit jelent, és utána szidni, mert így nem tudja, mit szid. De erről már írtam Önnek korábban is.

Legislator # 2009.04.13. 15:42

Blue mescaline?:-D


Sunshine after the rain.

Grád András # 2009.04.13. 14:56

A hozzám intézett szavaira meg azért nem reagálok külön, mert nem tudom, milyen forrásból szerzi a napi valósággal kapcsolatos információit, de láthatólag valami erősen megszűrt és torzító csatorna lehet, ha ebből arra következtetett, hogy Európa egységesen jár egy remek úton, mi pedig direkt egy másik, persze nagyon rosszon. A világ ennél sokkal összetettebb, de részint unom már ennek a magyarázását, részint úgysem lát/ért/hisz mást, mint amiről valamiért fontos azt hinni, hogy ez így igaz és kerek. Olyan szinten dugja a fejét a homokba, hogy ebbe még egy könyvtárlátogatás sem fér bele, hiszen akkor megszűnne a világ jelenlegi szép kerek volta, a jók és gonoszak küzdelme stb.

Ebbe a vonulatba simul bele az is, amit az egyházról írt, amely természetesen tévedhetetlen, csak hát ott vannak ezek a gyarló képviselői, ők az okai minden rossznak, miattuk kell megdögleni millióknak értelmetlenül. Az egyetlen probléma ezzel, hogy nincs egyház a képviselői nélkül, mondhatni az egyházról is csak általuk tudunk bármit is, más szóval, ha nem lennének képviselői (a tapasztalatok szerint igencsak gyarló pápák és papok), nem lenne egyház sem, vagyis a kettő nem választható szét egymástól. De nem mennék bele hitvitákba, itt a magam részéről lezárom ezt a témát, esetleges válasza tekintetében pedig előre kijelentem, hogy az egyház és a pápa után Ön a legcsalhatatlanabb a világon, akinek mindig mindenben igaza van, de ezt már hosszú ideje tudjuk errefelé! :-) (Bár úgy látom, kevés érzéke van az iróniához.)


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Impossible # 2009.04.13. 14:47

Miért? Jön a meleg...én jobban érzem magam ing nélkül. :D Főleg most, hogy ennyi mindent összezagyvált az illető. Ha nem anyag, akkor gáz. :D Mármint ez a szöveg gáz. :D

Grád András # 2009.04.13. 14:38

Impy!

Én úgy látom, ebben az írásban nem "anyag" volt, hanem irónia! :-) Mégpedig igen jogos! Úgyhogy akinek nem inge ne vegye magára, de ing nélkül ne maradjon senki! :-)


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu